Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   18 / 113
(#) lapose válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Szia!
Tessék!
(#) blackdog hozzászólása Nov 13, 2010 /

Nem vagyok még túl jártas szkópos mérésekben és csak a neten fellelhető infókból tanulok.

Ha én adok egy 10V 1kHz négyszög jelet a szkópnak akkor:
V/cm = 1
time/cm = 1 ms

Ebben az eset kellene a jelnek 1 raszter el és 1 rasztert fel elmozdulnia?
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

A V/cm (kocka) azt jelenti, hogy a bemeneti osztó állapotától függően (nálad 1) 10 cm magasnak kell lenni, és egy cm -be (kockába) pont egy, ha 10 kockád van akkor 10 periódus fér bele a négyszögjeledből. Mivel a szkópokon, (már amelyikben raszter van) általában függőlegesen 8 (5), vízszintesen 10 (5) kocka szokott lenni, a függőleges osztót 2 (5) V/cm, és 0.5 (0.1) ms/cm értékre állítsd be a jól kiértékelhető képhez.
Ha frekvenciát akarsz saccolni, akkor a vízszintes eltérítést úgy állítsd be, hogy minél több teljes periódust lássál, ha felfutás, lefutás idejének mérésekor pedig a lehető legkevesebbet.
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Én most azt szeretném, hogy a 10V/1kHz négyszögjel pontosan 1 raszter legyen vízszintesen és 1 függőlegesen. A leírásod alapján szerintem jól állítottam be?!

Szeretném kalibrálni a szkópot mert "elmászott"

A függőleges bemenetiosztót 10 cm/V, a vízszintes eltérítést10 ms/cm állásba (már ha 10 kockád van vízszintesen)
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

De a mérőfej osztásarányát kalkuláld be a V/div kiértékelésébe, persze csak ha nem 1:1 aránnyal dolgozpl.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Figyelembe vettem. 10:1 -ben van.

1:1 mérőfejnél nem?

Ezt a szkópot nem tudom 10 V/cm-re állítani max 5 V/cm
én 10:1 -ben használom a fejet.

Nem ismerem a szkópodat, de ahogy kadarist írta, úgy jó.
1:1 fejjel úgy kéne, de ha 5 V/cm van. akkor 1:1 esetén 2 cm lessz.
10:1 fejjel 1 V/cm állásban 1 cm

ok.
akkor jól okoskodtam
(#) blackdog hozzászólása Nov 17, 2010 /

Kezembe került egy régi Philips DG7-32/01 katódsugárcső. Adatlapom van hozzá. Hogyan lehet kipróbálni, hogy működik-e?
(#) dB_Thunder válasza blackdog hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Legtutibb teszt ha beépíted egy olyan szkópba amibe való.
Alap esetben a fűtőszál épségét tudod csak ellenőrizni, ha nem repedt akkor nagy a valószínűsége, hogy van vákuum, a foszforréteg meglétét csak remélheted...
..szerintem.
(#) blackdog válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Olyan szkópom nincs amibe ez való. Aki nekem adta azt mondja, hogy a pincéjében feküdt, de 'új' nem bontott és valóban külsőre teljesen ép.
(#) nolex hozzászólása Nov 18, 2010 /

A minap vettem egy Philips PM3302-es digitális analóg szkópot az urbán elektronikánál.
20 MSample/S és 20MHz-es

Na most az a helyzet, hogy a tárolás az valamiért nem megy. Érdekes módon a minap egyszer tudtam vele egyet tárolni, de azóta csak "négyszögesít".
Egy AMV-t csináltam neki tranyóból, és a kollektorát mérem
Normál trigger benyomva, így a triggerelés automatikus
Pre Trigger 0, Trigger AC jelre, minden más értelemszerű
Gombállások:10mV/D - egy 1Mohmos +1Kohmos ellenállásal feszosztót csináltam, így kicsi a jel, gondoltam ez is kizáró ok lehet. Megjegyzem más állásba sem megy.
0,2mS/D - a tárolást 100KHz-ig engedi.
Valaki ötlet?
(#) nolex válasza nolex hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Ja itt egy teljes előlapi kép.

Na fejlemény:
A kijelző alatt van egy Dot Join gomb, ami ki volt nyomva. Most benyomtam mégse lett jobb a helyzet, most már lehet látni a négyszög élét...pedig az ott szépen le van kerekitve

DSCF4868.JPG

(#) Hegejoe1974 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok!

Tudna valaki adni egy gyorstalpalót? Szeretnék egy Hameg HM400-zal mérni. De hogyan? Mit hova kell dugni mi az a trigger... stb? Semmit nem tudok a dolgokról. Teljesen kezdő vagyok.

Köszönöm: HJ
(#) kadarist válasza Hegejoe1974 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia!
A topik elejé sok információt találsz. Mérőfejed (tapogató)van a szkóphoz?
(#) Hegejoe1974 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia!

Persze elolvastam, de igaz, hogy nem minden hozzászólást. De már az elején érthetetlen számomra mi az a triggelés. Azt sem értem, hogy ha pl szeretnék mérni 12V ac feszültséget. Mármint szeretném kimérni a szinuszképet, akkor hova kell csatlakoztatni a kábeleket.
Persze minden csatlakozó van hozzá. Vadonat új most csomagoltam ki.

Köszi HJ

Tessék szíves ezt elolvasni és minden világosabb lesz: Bővebben: Link. A mérendő jelet valamelyik "Y" (vertikális) bemenetre kell kötni.

A link helyesen: Bővebben: Link

Köszönöm!
(#) gkari válasza Hegejoe1974 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ezesetben elég 1csatornát(CH1,vagy CH2-mindegy)használni, ha pl.50Hz-es a jel, osztó sem kell,csak min.5V/div.-re állítsd a bemeneti osztót.A triggerjel az az impulzus, ami a vizsz.erősítőt indítja, én "normal"-ra állítanám, hogy érzékelhető legyen-a "level"(szint)állításával,hogy a sinus melyik pontján indítson;persze "auto"-ban is működik.
Javasolom, hogy tanulmányozd a nem kevés irodalmát e témának(pl."Elektronikus műszerek"-letölthető-sok egyébbel együtt-innen
Kadarist ajánlata is nagyon jó!

Sajnos nem lettem sokkal okosabb. Valószínű ez az én hibám....

Még mindig nem tudom, hogy pl egy váltakozó feszültséget egyáltalán hogyan kell bekötni. Az egyik érintkezőt az egyik CH-ba. Pl CH1 de a másik kábelt hova? A CH2-be, vagy a harmadik helyre? Egyáltalán be kell kötni?

Csak a CH1-hez csatlakozz.A mérőkábel közepe az egyik, az árnyékolás(vagy a külön csipesz) a másik pólus!
(#) Hegejoe1974 válasza gkari hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Köszönöm, ezt a beállítást holnap kipróbálom, de furcsa, hogy pl egy multiméternél kell két kivezetés, itt nekem ez nem egyértelmű. Itt is kell, vagy csak egy kell?

"A mérendő jelet"-mi ez? mihez képest mérem? a földhöz képest, amit a műszer ad?

HJ

A BNC-csatlakozós mérőfejedhez van egy földelőcsipesz (krokodil) az lesz a testpontod (GND). A csíptetős csipeszt a mérőfejbe kell dugni.

aha!

a mérőkábel is furcsa volt. Adtak hozzá egy csomó kütyüt. Pl egy csipesz is csiptethető hozzá, egy helyen. Ez lenne a test? AZaz azt kötöm az egyik vezetékre, és a tű hegyét a másikra?

HJ

Ha tisztán váltóáram(fesz.-mindegy)-ról van szó, akkor nincs értelme annak, hogy "földhöz képest"-a szkópot állítsd "AC"-ba! Az előbb leírtam(Kadarist is), hogy hogyan van a két pólus! A megoldás kulcsa:a csipesz.

Valahogy így nézzen ki a szonda: Bővebben: Link Több kép: Bővebben: Link

ok köszi!

Közben megtaláltam azt a típusú kábelt amit adtak hozzá!!!
típusa: HZ154
Bővebben: Link

mit jelent aaz 1X és 10X szorzó rajta?
hol van a második jelnek a cucc. Én találtam rajta a fejhez közel egy helyet ahová be lehetett illeszteni ezt a krokodilcsipeszt.
Következő: »»   18 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem