Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1061 / 4002
(#) blackdog válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Nekem is tetszik csak az óriási 2N3055 nem tetszik benne. Meg valahogy nekem le kellene faragnom, hogy 0V-ról induljon ne 1,5V-ról.
(#) blackdog válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

A riasztásnál én csak azt nem értem, hogy a BC547 hogyan bírja az 500 mA áramot?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Azon nem folyik át az 500mA.
(#) kadarist válasza joecontra hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Másik tévéről nézve teljesen sima a kép?
(#) joecontra válasza kadarist hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hali!

Másik tv-n is ugyanolyan. Üdv, J
(#) smiler79 válasza Onishi hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Erre a kész megoldás is van, de az nagyon drága, mert az teljesíti az áramszolgáltatók elvárásait, ami szerint, a hálózati frekvenciához illeszt, fázisban és frekvenciában, és meggátolja az energia visszatermelést. Hivatalosan így keresd: "átkapcsoló állomás (elektronikus by-pass)" Ami megoldás, az egy mágneskapcsolós átkapcsolós áramkör megvalósítása, PLC-vel stb., de az nem szünetmentes! LEGFŐKÉPPEN AZ ENGEDÉLYT NEM FOGJÁK MEGADNI RÁ!
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Bocs a hülye kérdésért, de akkor honnan tudja, hogy 500 mA-nél jár a terhelés.
(#) kadarist válasza joecontra hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Akkor szólj a szolgáltatódnak, hogy szedje ki a zajt a kábeléből.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Az R1-en eső feszültség nagyságából. Minél negyobb ez a feszültség, annál nagyobb az átfolyó áram. Ohm-törvénye alapján.Bővebben: Link
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Értem. Bocs csak még tanulnom kell, sokat
(#) l0m3x hozzászólása Nov 23, 2010 /

Szeretnék tesztelgetni alapvető kötéseket led, kapcsoló stb, de sajna nincs semilyen áramforrásom és 1 zsák elemet sem szeretnék venni...
Használható a kidobandó teló töltő...mert az van több is 3,7 5v-osak...?
A kérdés azért merült fel bennem mert a töltők pulzálnak is asszem, vagy nem is tudom...
Szerintetek jó lenne a töltő?

előre is köszi...
(#) bbalazs_ válasza l0m3x hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Jo lesz az, de inkabb kicsit magasabb feszultsegut valassz, legalabb 5V-osat.
Aztan lehet stabilizalni egy sima ateresztovel, akar 3.3V-ra.
Meg jobb a regi nokia tolto, az kiadott 8V-ot kb es akkora, mint egy fel kifli.
(#) l0m3x válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Köszi az infót...
Pont mindegyik nokia Akkor az 5-össel játszom
(#) smiler79 válasza l0m3x hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

A régi töltőkben volt olyan, ami nem szabályozott táp, erre azért figyelj oda! (A telefon töltésvezérlő IC-je intézte a szabályozást!) Ha jól emlékszem, képes volt az ilyen töltő 2V-ot ingadozni a terheléstől függően!
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok!
Van egy kapcsolás, ami max. 125mA-t vesz fel 5V-ról, és mivel nem szeretnék 7805-sel szórakozni, ezért a jól bevált ellenállás-dióda (5,1V) párost alkalmaznám, 9V-os elemről.
Namost, én arra lennék kíváncsi, hogy az ismert adatok fejében hogy tudom kiszámolni az ellenállás értékét.
Köszönöm!
Üdv!
(#) Action2K válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

R=U/I U = elfűtendő fesz = 3V , I = 0,125A
R=3/0,125=24 ohm
P=U*I = 0,375 W, a negyed, vagy inkább a fél wattos a nyerő.
(#) elektromania92 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok.
Tudna valaki ajánlani nekem egy egyszerű progit, lakás villamos hálózatának a tervezéséhez?
Köszönöm
(#) smiler79 válasza elektromania92 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

E-PLAN-nak azt hiszem van ilyen modulja!
(#) Vargab86 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok!
Nagyon elkezdett érdekelni az infrás és a lézeres kommunikáció. A kérdésem az, hogy adott 2 adó, és 2 vevő, ami egy irányba van állítva, és 2 csatornán valósít meg adatátvitelt. Hogy lehetne megoldani, hogy az 'A' adó jelét csak az 'A' vevő vegye, és ne zavarja 'B'-t? Próbáltam keresgélni a neten, de nem találtam semmit. Lehet, hogy nem jól kerestem. Nem tudom, hogy épül fel egy szűrő, illetve hogy kell az adót modulálni. Akinek van ötlete kérem segítsen.
(#) vilmosd válasza elektromania92 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hali
Proficad. Ingyenes egyszeru.
Csa Vili

Szétkaptam egy kazis magnót és a trafója érdekelne...
a számsor a guglinak nem mond semmit...
van ahol még kereshetem a paramétereket vagy marad a multiméter?
(#) kadarist válasza l0m3x hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Szia!
Marad a multiméter.
(#) Bigpeterson hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok!

Kaptam egy kétutas hangfalat, törött dobozzal, csináltam neki új dobozt, ez eddig oké is. A magas sugárzóra viszont rá van kötve egy 10 µF-es kondi, gondolom ez választaná le a mélyeket... A kérdés az lenne hogy meg is teszi, vagy más szerepe van?
(#) mineral válasza Bigpeterson hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ha nem zárlatos akkor megteszi! Más szerepe nincs.
(#) l0m3x válasza kadarist hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Köszi...
(#) elektromania92 válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Köszönöm. A PCschematic -ot nem ismered? Középsuliban azt használtuk, eszembe jutott. Most egyetemen ugyanolyan feladatot kaptunk. A PCschematicot nem találom, csak egy uj verziót, de ahoz meg nem értek.
(#) Dániel X hozzászólása Nov 23, 2010 /

HALI!

Az lenne a kérdésem van e valami képlet ellenállások hőjére vonatkoztatva? Kéne nekem egy fűtőelem és ellenállásokból szeretném valahogy összehozni meg egy 9 voltos elemmel! Valahol már találkoztam ilyennel de most meg nem lelem sehol!

KÖSZI!
(#) Bigpeterson válasza mineral hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Köszi szépen

Csak fura volt, hogy egy kondi az egész leválasztás. Egyébként nem volt zárlatos, de kapacitása sem volt.
Mit befolyásol hogy hány µF-s (Tehát ha lecserélem kissebbre/nagyobbra)?

Van egy moi a501-es pda-m...
zseblámbaként brutál fénye van...még nappal is zavarja a szemet...
hestore-n kerestem hasonlót hogy barinőmnek zseblámpát kreáljak mert vásároltunk annyi félét és nagyon gagyik, de nem találtam leírást egyikhez sem...
valószínüleg 1 fehér SMD-s kell...van tapasztalat melyik a jó fényű...?
Teló aksim mint a pelyva

Előre is köszi...
(#) kendre256 válasza joecontra hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

A jelszint elég nagy, ekkora jellel jó képnek kellene lennie. Valószínűleg azért nem jó mégsem, mert a szolgáltató valahol már zajos jelet erősített (pl. túl hosszú kábel után tett egy erősítőt). Ha a szolgáltató a szerződési feltételekben vállal valamekkora jel-zaj viszonyt, akkor még abba lehetne kapaszkodni. Ha nincs ilyen leírva a szerződésben, akkor együtt kell ezzel élni, vagy más szolgáltatót kell választani (ha van persze...).
Következő: »»   1061 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem