Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   18 / 45
(#) Bakancsok hozzászólása Jún 11, 2010 /

Találkozott már valaki ezzal a kapcsolással? Netalántán épített már valaki ilyet?
(#) mpisti válasza Bakancsok hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Szia!
"találtam egy teljesen jól múködő és egyszerűbben megépíthető szabályzót."
Eszerint megépítetted,ha tudod hogy jól működik.
Bevallom, még nem találkoztam ezzel a kapcsolással, nem is építettem ilyent, de építettem m ár ennél egyszerűbbet ohmos terhelésre,és sokkal bonyolultabbat induktív terhelésre. Bizonyára vannak,akik esküsznek a primitív néhány alkatrészből álló szabályzókra, -hiszen néhány 100W teljesítmény szabályozására alkalmasak is lehetnek,ha figyelmen kívül hagyjuk azt az egyszerű tényt,hogy minimális aszimmetria a triac vezetésekor a trafónak egyenáramú komponenst jelent. A probléma több kW-os trafó szabályozása során már nem hanyagolható el. Ezért találták ki a kifejezetten induktív terhelések számára kifejlesztett kapcsolásokat,mert az aszimmetria, valamint a feszültség nullátmenetekor történő bekapcsolás több kW-os tartományban már komolyabb problémát vet fel. Az oly gyakran előforduló probléma -hogy a kismegszakító leold a hegesztőgép bekapcsolásakor- azért van,mert a bekapcsolás pillanata pont a feszültség nullátmenetére esik(ugyanis ilyenkor van az árammaximum a 90 fokos fázistolás miatt). Egy komoly induktív szabályzóban ez a probléma megoldott. Sőt,még lágyindító funkciót is tartalmaz némelyik. Tehát a kapcsolással kapcsolatban információd csak a megépítés után lesz, ezért sikeres után építést kívánok!
(#) fako hozzászólása Jún 25, 2010 /

Hali nem kel valakinek ******** Csak rá kel kötni a hegesztőt.Nem én csináltam csak úgy kaptam esetleg ha valakit érdekel jelezze és egyezkedünk
(#) Pety_ hozzászólása Júl 24, 2010 /

Szewasztok!

Egy kérdés a sok közűl:
Wan 8db g.hidam 250v12/25A párhuzamosan kötve jók lennének egyenirányítani??? Természetesen venti+réz hűtőborda.
A folytótekercset akkor most miből lehet jót csinální? Van mikro(1100W-volt),+0,8kw os trafóvasam is, szerintetek melyik legyen? A heg.trafó egy PRAKTIkuszan occsó darab volt, trafosönt mozgatható elvileg30-100A-ig tud (sac80A max..). Kiegészítve 4db ventivel,mágneskapcsolóval,gázszelep is lessz talán...

Kösz a válaszokat előre is...
(#) Pety_ hozzászólása Júl 25, 2010 /

Hi!

Még egy kérdés: HF-gyújtást hogy tudok tenní rá?(aki lő hozzá az tudja mit kérdezek)
Köszi
P_
(#) Pety_ hozzászólása Aug 2, 2010 /

Hy!
Ilyen lett. Egyen van, hegeszthető rutilossal.(Tekercs nélkül,minden amper megvan )
Bázikussal nem jó :no: . Csak villog .
Fo ly tót megtekertem,40menet E(1100W-os volt v.mikor)4*2-es réz. Alupálcát is le tudtam olvasztaní de összehegeszteni kettő lemezt nem. Az Amper eltünt!!Mitől??? Az eredeti trafótekercs 80menet 3-as zománcozott ALU!!!
(Hegesztési gyakorlat van,pár éve hegesztőként nyomom )

Köszi az ötleteket. P_
(#) Hetope válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

Szerintem gyenge az egész ! 10 Amprer/qadrát amitvel számolni kell a szekunderben ! 2.5-ös alupálcához minimum 160 amper kell de vastagabb darabokhoz még több !
(#) Pety_ válasza Hetope hozzászólására (») Aug 2, 2010 /

Ok, arra rájöttem hogy gyenge...
A doboz felirat szerint 70-90A-kell egyenben(bent a cégnél kipróbáltam 60Aen 3fázisú ipari TRafóval tökéletesen ment a hegesztés) 2,5ős alupálcához.
160A a 4es vashoz kell. Van egy gyakorlati képlet amivel ki lehet számolní a pálcához ajánlott ampert:
pálca átmérő *30(40 sarokvarratnál)
Általában a hegesztendő anyagvastagsághoz választjuk az elektródát(ha lehet ne legyen vastagabb az elektróda mint a lemez),ha nem sikerűl akkor kisebb amper kell.Természetesen CO-nál és AWI-nál ez a képlet nem jó.

De miért mentek el az aperok ?
Fojtó nélkűl megvan az összes! Talán a tekercs belső ellenálása ? Vagy túlfojtottam?
(#) Hetope válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Ha szeretsz kisérletezni azt ajallom hogy készíts egy olyan fojót amejet mindig birsz használni. 90-100 menet 20-30 qadrát ás hozzá megfgelelő vasmag na egy ijennel már lehet játszani és ha valami nem működik az nem a fojó végett fog történni !
(#) Pety_ válasza Hetope hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Talán majd később.
Most egyenlőre yo igy

Inkább csinálok egy másikat...(hegesztőt).

Esetleg ötlet?Kapcsolás kellene ami 300vegyen/16a t kapcsolgat két tekercsre 25Khz és 200Hz között alíthatóan. Egyszerű kellene, occo, meg yó is .
Olyanra gondoltam amin az ampert(kitöltési tényezőt) nem lehet állítani csak a frekit(de ha túl bonyi akkor legyen fix22Khz).A primer több tekercses lenne, ezzel oldanám meg az áramerősség állítását.

Csoperost akarsz csinálni? Hol lehet 4.5 kilóvattos ferrit trafót venni ?
(#) Pety_ válasza Hetope hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Bocs elírtam,3000Hz és 1500Hz között kellene, sima EI lemezre tekerném (talán még elbírja a frekit?), kevesebb réz és nem kellene daru a mozgatáshoz . Talán neked van valami ötleted? Egy-két cuccot már dobtam össze( utánépítettem), de neked azért van a frekvenciákkal tapasztalatod nem tudnál valami kapcsit?
Már egy két tranyóból kijött a füst .

Primer középcsapolású, több tekercsszálas lenne.
Szekunder min.16 "qadrát" (de inkább 25).

séma.JPG

He jtelen az elképzelésed mert a mérnökök kezüket lábukat törik hogy kitalá lják mi m odja van annak ,hogy vaslemezekkel (igaz hogy az sem tiszta vas ) valahogy megb i rko zz a nak 50 her c- cel!

Elképesztően igénytelen írásmód, sürgősen javíts rajta légyszíves, !.köb..
(#) Pety_ válasza Hetope hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Régi csöves erősítők kimenőtrafója is lemezelt.
Ott nagyobb a freki mint nekem kellene.
(#) erbe válasza Hetope hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Azért valahogy csak összehozták már >20 évvel ezelőtt is a 7 KHz-cel működő lemezelt vasmagos inverteres 450 A-es hegesztőt, ami még ma is működik. (visít is szépen ).
Sőt! Úgy emlékszek, hogy a 22 KHz-en is minimális torzítással erőlködő Hifik már ezelőtt 50 évvel is lemezelt vasmagos trafókkal működtek.
De ha már ilyen igényei vannak a kollégának, miért nem irányítod ide? Inverteres hegesztőtrafó
(#) jóbi81 hozzászólása Szept 11, 2010 /

sziasztok. úgy látom hogy elég jól értitek ezeket a trafós dolgokat. én olyat szeretnék kérdezni hogy van egy co előtolóm és hozzá egy elég nagy trafóm . és ez nem igazán szuperál. először is . nincs benne dióda így tehát nem is egyen áramú . pedig a co-hoz az kellene. igaz? másodszor a szekunder feszültsége legnagyobb fokozatban max 20 volt. szerintem ez se nyerő. de ha kötök rá egyen irányítót akkor egyen áramként 48 voltot ad le. és így nem is szikrázik. ha tudtok segítsetek. előrre is köszönöm.
(#) erbe válasza jóbi81 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Ide tessék fordulni! MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
CO2 hegesztőhöz egyenáram kell és elég a ~20 V váltó a szekunderen. 230 V-osba (egy fázisú) a diódán kívül kell 10-20000 mikroF kondenzátor meg jókora fojtó.
(#) jóbi81 válasza erbe hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

szia. bocsi kicsit gáz a billentyűm és nem mindig csinálja azt amit szeretnék. nagyon köszönöm a segítséget hétfőn megyek Karcagra és beszerzem a cuccokat.
(#) jacsu hozzászólása Nov 24, 2010 /

Sziasztok!
Megépítettem életem első hegesztő trafoját,legnagyobb meglepetésemre egész jol működik.Primer oldali megcsapolásokkal szabályzom,egyenirányitottam az alább szereplő modulokkal,csak 45 amperes feliratuakat kötöttem hidba,a tirisztor részét kihagytam alu hütőbordán vannak.Készitettem még egy folytot is hozzá.Most olvastam végig ezt a forumot,és itt irták többen,hogy szekunder oldalon lehetne szabályozni ilyen tirisztorokkal.Erről kérdeznék én alapfokon,esetleg bekötéséről is szivesen olvasnék.Van még tirisztor tirisztor modulom is,csak nem tudom mire is lenne jo.
(#) jacsu hozzászólása Nov 24, 2010 /

Ilyen nagy egybeöntött tekercsekkel volt összeépítve.Valami 3 fázisu dolog lehetett.
(#) mpisti válasza jacsu hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Hát,a 45A elég sovány hegesztőgépbe.
Oda inkább 100A feletti diódák illetve tirisztorok kellenének.A titsztorok szabályozásáról alapfokon lehet beszélni,de ahhoz hogy sikeresen megépítsd,-és jól is működjön,azért az alapfoknál kissé több kell. Igen sokféle kapcsolást találhatsz a hegesztőgépes fórumokon itt a hobbielektronikán,csak végig kell őket olvasni. Aztán ha rászánod magad az építésre,mindig lesz valaki,aki segíteni fog. De először tájékozódás, önképzés a tirisztoros szabályzók lelkivilágáról,aztán jöhet a gyakorlati rész.
(#) jacsu hozzászólása Dec 2, 2010 /

Sziasztok!
Megint kérdeznék,lehet butaságot,de azért megprobálom.Ipari kemencében volt ez a szabályzo egység.Nem lehetne e használni,szabályzásra hegesztő trafohoz?Elsősorban tirisztor szabályzáshoz szekunder körben.Valami tirisztoros szabályzoba volt beépitve.

Még egy kép.

jpg233.jpg

(#) kadarist válasza jacsu hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Ez nem egy elektromikus hőfokszabályzó (termosztát)?
(#) klenósanyi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

De bizony az. Végülis nem ezt kérdezte a kolléga. Ha az áramerősséget szeretné vele szabályozni akkor a válasz: nem .
(#) kadarist válasza klenósanyi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Én is csak kérdezek.

Hidba vannak kapcsolva tirisztor dioda modulok,igy egyenirányitottam a trafot.A tirisztor részt nem kötöttem be.A gate érintkezők vezérléséhez gondoltam,mivel valami hasonloan volt kötve két tirisztorra.
(#) klenósanyi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Persze értem én, csak elég idétlen a humorom.
(#) jacsu hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sziasztok!
Kellemes ünnepeket boldog karácsonyt mindenkinek.Készitettem egy hegesztő trafot,ezt egyenirányitottam ehhez hasonlo,csak 45 amperes tirisztor dioda modulokkal.Ezt ugy követtem el,hogy a tirisztor részt kihagyva csak a diodákat kötöttem hidba.Igy megkaptam egyen áramban kb ugyanazt a feszültséget mint váltoban.Szeretném a tirisztor részét is munkába fogni,csak valahogy nem igazán sikerül a gate érintkezőinél begyujtani.Minden kötésnél kb 20 volttal kevesebbet mérek egyen áramban mint a trafo szekunder kimeneténél váltoban.Tanácsot szeretnék kérni hogyan kössem a négy modult,hogy minél nagyobb áramerősséget birjon el.Egyenlőre csak egyenirányitásra szeretném használni a tirisztort.Előre is köszönöm a választ.

img206.jpg

(#) kadarist válasza jacsu hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

A G-t kösd össze a K-val egy 1k ohm-os ellenálláson keresztül. így mindig vezetni fog a tirisztor.
Következő: »»   18 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem