Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   19 / 45
(#) emmzolee válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 2, 2010 / 1

A varisztor rövidzárba vágja a tápot, és leég az stdby rész az mennyre jó?
(#) _ampervadasz_ válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Annyira kérlek szépen, hogy legfeljebb a segédtápot dobhatod ki belőle, nem az egész alaplapot, meg a memóriákat videokártyát, és minden mást, ami erről is kap delejt!

Kicsit nézd meg jobban az alaplapot, vagy például a vincsesztert, ott mind a két tápágán látsz egy fekete kockát -igen az a szupresszor dióda-, és elárulom varisztorok tömkelegét megfogod találni az USB csatlakozók tövénél is. Mind ez a készenléti 5V -os ágban is kell hogy legyen, legalább egy varisztor, mert ellenkező esetben megpukkan a géped.
(#) Góré88 hozzászólása Dec 3, 2010 /

Jó reggelt mindenkinek!
Volna nekem egy DEER márkájú 500 wattos tápegységem, bekapcsol aztán leáll, AT2005-ös IC van benne, néztem AT2003-assal azzal megy folyamatosan. De 12 volt helyett csak 7,5 voltot ad le a többi kivezetés is alacsonyabb, a diódákat és puffereket már kicseréltem mindet 25 voltosakra biztos ami biztos! Amikor az AT2005 van benne, bekapcsoláskor tökéletes minden kivezetés értéke, de sajnos csak néhány másodpercig. Ha valakinek van valami használható ötlete kérem írjon!

500W DEER.jpg

(#) belfi2 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Sziasztok!
Mindkettőtök javaslata megfontolandó, mert a rövid zár a cél.Amivel kiegészítem az egy 1,6A bizti a közvetlenűl a készenléti trafó és az egyenirányító dióda között. 5W.nái nagyobb zenert nem találtam , varisztort meg még nem kerestem.
(#) belfi2 válasza Góré88 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Hali!
Ne csak a puffereket cseréld ki hanem az összes kondit.Még a pici elkókat is.
(A Zalmanomnál hasonló a hiba és én is most cserélgetem majd a kondikat)
(#) belfi2 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Arra gondoltam mi lenne ha 9db( 600mV nyitó fesszel számolva) 2,5A diódát kötnék a stby és a test közé ?Természetesen a biztit meghagyva.
(#) emmzolee válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Nem érdemes ezzel ennyit pöcsölni.
(#) emmzolee válasza Góré88 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Aszszem most egy ilyen van a gépemben. Természetesen ez is javított (mint mindig) Ennek a kondijai voltak szárazak.

A 2003 -as icvel azért nem lehetett jó, mert a feszfigyelő munkapontok nem hozzá lettek beállítva.
(#) belfi2 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Hali!
Az a helyzet hogy én nem bővelkedem az alaplapokban. Nekem meg éri "pöcsölni" hogy a lapomat biztonságban tudjam ettől a hibalehetőségtől.ha már a gyártó nem gondolt rá.
(#) emmzolee válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

De ha megnézel vagy 30 féle táprajzot, akkor meg fogod látni, hogy az esetek 90%-ában mindig ugyanaz a stdby táp. Tehát olyan mint a tiéd. Mégis sok gép bírja 10 évig.
Miért akarsz jobbat mint a gyári?
Mondjuk te tudod.
(#) bihari laci válasza attrax hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Hello
szivesen ,.a primer oldalon voltak az eggyen irányito diodák ki égve ,és zárlatos lett emiatt a z MJ 13007 rtanyo meg a vezérlése , kicseréltem őket ,aztán át néztem a szekundet is ,ott kicseréltem a kondikak és be kapcs és ok,lett minden .Ez minden egy hosszabito zárlata miatt történt,a silány minőség miatt.
(#) belfi2 válasza bihari laci hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Hali!
Nem akarlak elkeseríteni de a tápod tette zárlatossá a hosszabbítót.Egyszerűen zárlatos lett a dióda híd.A silány minőség az viszont talált süllyedt.
(#) belfi2 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Azért igen sok rajzon látható visszacsatolás a stby részhez,vagy az általad említett zeneres megoldás.A mai kondenzátorok megbízhatóságát figyelembe véve nem alaptalan az aggódásom. Ha találok olyat zenert(5,9;6,1) ami legalább 2A bír akkor beleteszem és GO.
(#) belfi2 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

EZT megépítve + a bizti hogy ne verje szét a készenlétit szerintem megfelel.
(#) emmzolee válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Na! Ez nagyon frappáns.
(#) _ampervadasz_ válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Szia azért nem zénert, hanem szupresszor diódát kéne alkalmaznod. Messzemenőleg rövidebb a megszólalási ideje mint a zénernek, a normál diódánál meg aztán végképp (jó kérdés, hogy sottky -d van e. vagy tudsz beszerezni).
(#) belfi2 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Hali!
Sajnos nem találtam nekem megfelelő nyitó illetve letörési feszültségű alkatrészeket ( szupresszor diódát,varisztor) Így a rajzon levő kapcsolást építettem meg csak 5,1v zenerrel.A rövidre zárás kb 5,7 voltnál következik be de még nem teszteltem.

Itt is az lesz a döntő, hogy mi lesz a megszólalási idő.

emmzolee nem hozzám irányított hozzászólására annyit reagálnék -tényleg nem civódásként szánom- de a gyártóénál már csak jobb tápot lehet készíteni.

Az a baj, hogy mérnöki tervezés áll az elektronikai,- műszaki,- szórakoztató elektronikai,- informatikai ezsközök gyártásában, hogy pontosan beállítsák egy elektronikai egység szavatosságát.
Tehát arról van szó, hogy a gyártók úgy fejlesztik ki (a témánál maradva) a tápegységeiket még minőségiket is, hogy az a vállalt garancián túl ne működhessen sokáig.
Ezt a bravúros megoldást nem nehéz elérni, silány kondenzátorokkal, vagy jó minőségű kondenzátorokkal, egy toroid, vagy félvezető közvetlen társaságában, félvezetők éppen a munkapontra megfelelő tűréssel, csilivili szoftveres úton figyelhető szabályozható beavatkozáskezelő tápegységek szoftverkomponensébe beépített unit, ami mondjuk egy X elszámolt üzemóra után alul szabályozza a ventilátort, ezzel fűtve meg az egyébként jó minőségű kondenzátorokat, de mondok egyszerűbbet, minden kondi minőségi, nincsen semmihez hozzátapasztva, az avatott szem azt látja itt minden rendben, és a fenébe csak megbúj egy igen apró, bolhapetényi kis 85C° os elektrolit kondenzátor egy félvezető tövében megbújva kábeldzsungellel, és meglepően jó sok passzív elemmel körülvéve, hogy meg ne fázzon.

Egyszóval személy szerint támogatom befil2 törekvését, miszerint, a tápegység (és minden másénak!) sebezhető pontjait iktassuk ki, mert mondjuk egy esetleges új konfigurációra nem igen telik pénz, ezt megerősítendő a gazdasági helyzetünk nem kéne egy filléres hiányosság miatt százezrekbe verni magunk.

Az egyik gépem ami egy P3 -as gép, így tud egy 300W -os kodegennel szimbiózisban élni.

Pontosan erről van szó!
Most áldozok rá 200 forintot. Lehet hogy az én életemben nem veszem hasznát, ennek a kis áramkörnek, (hál Istennek) de legalább nem nyomaszt a gondolat hogy vajon mikor pukkan el megint a kondi. és vágja gallyra a keservesen összeszedett konfigot. Javaslom mindenkinek ezt megépíteni kárt nem csinál.Itt van a rajz még egyszer egy kis zavar védő kiegészítéssel.

A kapcsolás nagyon praktikus, ezt minden tápágra alkalmazni kéne, az az a 3,3V -ra is. Többnyire ennek az ágnak a változása felel a RAM modulok meghalásának minimum ~35% -ért.

Csak az a baj hogy azt nem lehet molex csatira tenni,de egy kis ügyeskedéssel megoldható.Egyébként ha jól tudom ezt árulják FOX néven 2400 Ft-ért.
(#) lapose válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Nem is kell! A tápban a feszültségek általában együtt futnak meg, elég szokott lenni az 5V, és a 12V figyelése.

Tényleg jó ez a módszer.

Elvonatkoztatva a tápoktól.
Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire lenne gyors? Nem azért kérdezem, hogy hatásos lenne, vagy sem, hanem mondjuk pilanatnyi tüskét kellene levágnia, akkor hogy sikerülne neki? Más területen használnám. Jó ötletet adott, mint fesz stabilizátor.
(#) belfi2 válasza lapose hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Igazad van!
És mint jelenesetben ugye a STBY-t.
Azért érdekes,hogy a gyártók nem figyelnek erre.Inkább vállalják a negatív kritikát mint hogy beépítenének egy ilyen minimális védelmet(ami nem is annyira minimális)

A gyorsaságot a zener és a tirisztor típusa határozza meg de kb 10ns.De ITT taglalják részletesebben.

Igen ez érthetetlen. Példáuk a prohardveren olvastam, hogy a DEER tápokat nem nézik sokra. Van nekem vagy 10 darab. Persze mind rossz. Az összesbe púposak a kondik. Na meg a kivezető vezetékek közé betettek egy 2W-os ellenállást a kimenettel párhuzamosan, hogy a tüskék miatt ne tudjon a tápfesz megfutni. Na ez úgy befűtött a rengeteg kábel között, hogy szénné égette a vezetékek szigetelését. Hihetetlen blama. Nem?

Alig pár cent ráfordítással lehetett volna sokkal jobb tápot csinálni.

Köszi

Az előbb elírtam 10ms a helyes érték.
Vannak tápok amiből szinte minden ki van hagyva.A hűtés egy 1,5mm alu lemez a tetején meg hajlítva.Néha az az érzésem hogy logisztikailag tervezték a tápokat,az ide éppen elfér alapon.Szörnyű!Most a lehetőségen felbuzdulva teszek a család összes PC-jére egy ilyen kis védelmet.Nekem is van a silány minőségű tápokból min 1db. Egy picit feljavítom őket.(Codegen ;Vargáné ...stb)
(#) _ampervadasz_ válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Idézet:
„Alig pár cent ráfordítással lehetett volna sokkal jobb tápot csinálni.”

Kérlek ebben volt a lényegi része a hozzászólásodnak.

Ha elindul a tápegység, és látszólag minden rendben van akkor az jó az "áltlag" júzer szerint.
Ha már 200Ft -ot lehet spórolni a tápegység árán, az annál nagyobb prémium a fejlesztőnek, illetve a gyártónak profit.

ezen nem lehet meglepődni.

Most kaptam egy gépet, ami következőképp volt összeállítva (nem elírás, tényleg csak volt):

Gigabyte GA 8I848PM dezska 2,6GHz CPU 2x256MB RAM ATI 9250 -es AGP kártya, 80GB SATA vincseszert, DVD író, vargáné táp.

Ez a gép a múlté! Miért?
A gép lassú volt akadozott, majd dobálta a kék halált konkrétan azért mert több ~65 ezer hibás szektor tarkította a merevlemezt és mindez azért is következett be, mert 53C fokon üzemelt tartósan.
A tulaja ezután kitakarította és egy két szabadon lógó csatlakozót helyére dugdosott még azt is amit nem kellett volna. Konkrétan a kis FDD csatlakozó rá volt dugva a spekaer tüskesorra, meg ne kérdezd miért.
Ezzel azt érte el, hogy a BIOS közvetlenül kapott 12V -ot.

Ezek után és sok hasonló más dolgok láttán meg sem tudok lepődni.
(#) lapose válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Idézet:
„Azért érdekes,hogy a gyártók nem figyelnek erre.”

Én azért már láttam olyan tápot amiben volt(drága volt). De ha mindegyikben lenne kevesebb hardver fogyna..
Fogyasztói társadalom vagyunk vagy mi a szösz.
Következő: »»   19 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem