Fórum témák
» Több friss téma |
Nem kell mozgásérzékelő : elég két két inra sorompó
amelyik előbb megszakad indítja a fényt és blokkolja a másikat (az egyik alul a másik felül) és amikor a delikvens fel vagy leér akkor leállítja a fényt a reset infra Tehát fent kettő és lent kettő infra egy egy indító és egy egy leállító , az indító infrák közül amelyik először indít blokolja a többi infrát a saját párján kívül . (egyébként már írtam rá egy programot most még csak 8 lépcsőfokot tud de fejlődik ahogy az időm engedi ) Ja : és ne is kérdezd simpi parsicban készült
Optimális esetben tökéletes.De amely programod lekezeli a lépcsőn gyermekkel a kezén induló anyukát , aki azután mégis lerakja -menj, ha szeretsz lépcsőt mászni- felkiáltással, az előtt le a kalappal.(és ki mondta hogy egy irányba indulnak,nem megy elé az apa...)
Ha a ez így történik , a gyerek lemegy az anyja vissza akkor amikor a kicsi leér lemegy utána a fény ,(de csak akkor ha leért!) és addíg az anyuka visszaér az emeletre és indítható újra az egész !
MI lesz a lábassal ??? Az infra derék magasságba kerül ,és megszakításkor egy impulzust generál , ha előtte állsz felmegy a fény és várja hogy felérj , erről jut eszembe : kell bele egy időzítés ami mondjuk 5 perc múlva beavatkozik ha belépek az infrába de mégsem megyek fel ne várjon amíg valaki fel nem megy .Viszont ha elindítottam egy irányba a fényt , a szemből érkezőt figyelmen kívül hagyja
úgyhogy az apuka jöhet nyugodtan
ÉS már16 lépcsőt tud, az időzítést meg belerakom holnap
Idézet: „Az infra derék magasságba kerül” A fiam (3 éves). Gyakorta négykézláb indul el. Az is gyakori, hogy az egyik gyerek elindul felfele, a másik meg rittig akkor akar lejönni. Erre mi a megoldásod? Nem kötözködöm, csak a rendszer tökéletesítésén fáradozom, hogy ne mi idomuljunk a rendszerhez, hanem az hozzánk.
Olvasd el az előző két hsz-t is amit írtam ,és az infra oda kerül ahová teszed
A lábos az csak egy véletlenül pont rossz helyre tett tárgy (lásd előző oldal)
Természetesen olvastam, épp ezért írtam.
Szóval... Idézet: Az alsó indítja a fényt, elhalad 3-4 lépcsőfokot. Az automatika várja, hogy felérjen, helyette a tesója indul el fentről, s ez által indítja a lekapcsolást, s mindketten a sötétben maradnak. Nem igaz? „az egyik gyerek elindul felfele, a másik meg rittig akkor akar lejönni.”
Ha a fény felért csak akkor indul a "lekapcsolás "
és az időzítésekkel is lehet játszani . egyébként ha van ötlet a tökéletesítésre örömmel várom (az én lakásomban nincs is lépcső ! csak a kihívás kedvéért írom a programot) És ha úgy működik szimulátorban ahogy elvárjuk tőle a nyáktervezést is bevállalom .
Már kifejtettem itt. Olvasd át, várom a véleményed.
Sziasztok,nem tudom,hogy elő álltatok-e ezzel a megoldással,de nekem az az ötletem,hogy 4DB érzékelő kéne ahogy a képen is látszik az elrendezés,tehát 2-2pár kéne a fel és a lemenetelhez.
Az ötlet a következő:Az 1-es számú érzékelő az első lépcsőn van,tehát ez érzékelné,hogy megyünk felfele és amikor elérjük az utolsó előtti lépcsőt a másik egyes számú érzékelő érzékel,hogy már fenn vagyunk és kb.1,5 másodpercig blokkolja a felső 2-es kaput,hogy ne gondolja azt,hogy még le is megyünk ,de ha félúton úgy döntünk,hogy inkább visszafordulunk akkor az alsó 2-es érzékelő érzékeli,hogy visszafordultunk(ezen az elven működne a 2-es is),de ha többen megyünk a lépcsőn akkor számlálja,hogy hány ember ment át a külső(legalsó és legfenti)kapun és addig nem kapcsolja le míg a belsőn is nem megy át annyi ember. Szerintem ez a tökéletes megoldás (de ez csak az én véleményem,amúgy nem tudom,hogy ezt hogyan lehet megprogramozni[mivel én még nem tudok programozni] ,éppen ezért ezt a nemes feladatot már rátok hagyom)
A mozgásérzékelő szerintem egy ilyen projekthez drága
és ha pl jön egy éjjeli pllangó vagy bent kódorog a macska (tudom hogy kint a helye ) de ez nem mindenütt van így akkor tízpercenként fel és lekapcsol a lépcsővilágítás ?
Az én megoldásom hasonló , csak nem számolja (még) az embereket
A mozgásérzékelők (mármint a normálisak) kisállat-védettek. Áruk manapság már olcsó. Van használtpiac, börze...
Idézet: „Szerintem ez a tökéletes megoldás...” Nálunk gyakori téma a gyerekeknél, hogy "Én megyek elöl!" (Persze mi ezt nem engedjük, mondjuk is nekik, hogy ne a lépcsőn versenyezzenek, mert veszélyes) S ilyenkor a lépcső elején még egymás mellett vannak, majd lassan kezdi beelőzni az egyik (nagyobbik) a másikat. Szóval, a rendszer azt tapasztalja, hogy, egy ment be, kettő jön ki.
Megírtam az újabb változatot : már megszámol mindenkit
aki fentről vagy lentről jön ,és az utolsó kilépő után kezdi leállítani a fényeket . A felkapcsolás az első belépő irányával egyezik , a lekapcsolás az utolsó kilépő után halad Köszi az ötletet davidovics
Olvastam az eddigi ötleteket. Messze ez a mozgásérzékelős megoldás a legjobb, szerintem. No és a legolcsóbb.
Örömmel segítek kaqkk,amúgy videót tudsz felrakni róla?(mert azért kíváncsi vagyok milyen a valóságban )
Elismerem tényleg nem lett tökéletes(mert ezt nem vettem figyelembe),de ha a lépcső közepe felé is elhelyezünk két lépcsőre(kb. 3-4 lépcső távolságra egymástól) ilyen érzékelő párokat akkor ez kiküszöbölhető. (persze ez +pénz és hely,de+technika és szerintem ennyi érzékelőhöz már két mikrokontroller kéne,mert egy dolgozná fel az adatokat ami alapján megfelelő jelet küld a másiknak ami a ledeket kezeli) :kalap:
Hát a videó még várat magára . Mint írtam csak a pic programját írtam meg , és ha lenne rá igény a nyák tervezést is megcsinálnám "nekem még lépcsőm sincs"
Egyébként ma agyaltam rajta hogy ,garázs elé a bejáróra sem lenne rossz ez a szerkentyű .
De csak azután ha beálltam a garázsba !
Viszont még beletervezek egy fototranzisztort ,hogy csak sötétben működjön .
Ma már belekerült a programba : a fényérzékelő
és egy 10 perces időzítő ami leállítja a fényt ha valamiért (elindulok-de visszafordulok) nem megy végig a számlálás .
És tegnap megírtam a programot a garázsbeálló világításhoz , 16 lámpatest a kapunál lévő infra ,vagy kapcsoló jelére indul a fény és 10 perc múlva sorban kialszik . ugyanez csak fordítva ha kifelé indulok a garázsból (ez már flowcode -ban íródott )
Hát még a C vagy az asm rajongók ! Már kezdek félni !
Sziasztok!
Bár kezdőnek számítok az elektronikának, de ezt én is nagyon szívesen megépíteném ezt a kapcsolást.Egyébként szerintem nem kell túlbonyolítani 4-6 érzékelővel elég a 2 hiszen ez tényleg csak egy design "cucc".Nagyon jó design cucc . Úgyhogy remélem hamarosan valaki feltesz egy működőképes prototípust, amiben nincsen PIC, mert azt nemtudok égetni .Bár gondolom úgyis PIC lesz tisztelettel:Béé
Megoldható lenne cmos vagy akár 74xx es ic-kkel is de
egy alkatrész temető lenne belőle , egy pic és egypár kapcsolóelem megoldja a problémánkat . Ha lesz egy kis időm lehet hogy megtervezem a nyákot is . pic 16f886 os pic-re már kész a program . |
Bejelentkezés
Hirdetés |