Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Helló. Nekem a szilva féle PICkit2 égetőm van. Az a kapcsolás ami az oldaladon van, bármelyik PIC-hez illeszthető? Elolvastam a szöveget is hozzá, de nem világos. Az áramkör amibe benne van a PIC, a tápellátás rajta maradhat, és menet közben is rá lehet égetni a programot. De ha a PIC-nek nem adok áramot, és úgy csatlakoztatom az égetőt, úgy is rá lehet égetni a programot? A PGD, és PGC után egy négyzetbe 2 ellenállás, az áramkör felé, az mi akar lenni?
Szia!
- A PICKit2 programja megméri a Vdd hozzávezetésen, hogy a programozandó rendszernek van-e tápellátása. Ha nincs, akkor a p-fet segítségével rákapcsolja a beállított Vdd-t. A PICKit2 azonban csak korlátozott mértékben terhelhető. Ahhoz hogy a programozás sikeres legyen a tervezésnél be kell tartani néhány dolgot: - Ha PICKit2 tápjáról programozunk: A PICKit2- re kapcsolódó áramkör áramfelvétele ne haladja meg az 20 - 50 mA -t, ne legyen rajta nagykapacitású szőrőkondenzátor (A program figyeli a Vdd felfutását). - A PGC és PGD vonalakat a programozó fogja vezérelni. Ha ezeket a jeleket az áramkör hajtja meg (input láb a pic számára), akkor gondoskodni kell azok elválasztásáról (a négyszögben levő ellenállások). A kivezetésekre ne tegyünk jelentős terhelést - pl. LED. - A MCLR/Vpp vonalon a pic típusától függően 13V is megjelenhet, az áramkört úgy kell megtervezni, hogy a MCLR lábhoz kapcsolódó áramkör ne terhelje a Vpp forrást. - PGM: Ha alacsony feszültségű programozást is szeretnénk, a PGM lábat ellenállással húzzuk a földre és a ICSP csatlakozó 6. lábára kössük. - Ha a kontrollerünk belső órajellel jár és a PGC vagy PGD lábat kimenetként, T1 oszcillátorként, stb. használjuk, és a MCLR funkciót is letiltottuk, akkor a Vpp first programming enrty móddal kell programozni, amit csak akkor tudunk megtenni, ha a PICKit2 adja a Vdd tápot. - Ha a berendezés tápelleátásával programozunk: - A fentiek itt is igazak, az áramterheléstől eltekintve. - Nem jelent problámát, ha nagyobb kapacitású szűrőkondenzátor (is) van a Vdd és a föld között. - Nem használhatjuk a Vpp first programming enrty módot. - Különösen kell ügyelni az elválasztásokra. Sokszor előfordul, hogy a berendezésben levő kontroller tápja a hálózattal összefügg, ezekben a berendezésekben ne programozzunk vagy a programozás alatt használjunk leválasztó transzformátort. - Nagy terhelésekkel dolgozó rendszereknél ügyeljünk arra, hogy a programozást végző számítógép és a berendezés azonos fázisról járjon. Kritikus esetben leválsztott USB HUB alkalmazása szükséges.
Hali!
Egy kis segítség kellene. Megépítettem ezt: Bináris óra Betöltöttem a HEX filet a 16F628A-s PIC-be, beraktam a helyére, de semmi nem történik. 9V-ról üzemeltetem a cuccot, ki is mértem, mindenhol ott van a feszültség, ahol ott kell lennie. Mégsem ad ki semmiféle életjelet a szerkezet. Mit ronthattam el? A PIC-be a progit a PICkit2 v2.50 nevű programmal égettem be, hiba nélkül. Hogy megy pontosan az égetés? A következőt csináltam: - PICkit2 csatlakoztatása - PICkit2 v2.50 program elindítása - File >> Import HEX - Programmer >> Write Device Így kell??
Szerintem vehetsz új PIC-t ha arra rákötötted közvetlen a 9V-ot sajnos mivel max 5V+-0.7V a terhelhetősége. :S Bár lehet, hogy tévedek.
Hogyan is kötötted be pontosan? Idézet: Csak nem?!?!„9V-ról üzemeltetem a cuccot” Idézet: Igen. „File >> Import HEX - Programmer >> Write Device Így kell??”
Nem kötöttem rá. A kapcsolás elé egy feszültségstabilizáló kapcsolás van építve, ami 5V-ot ad ki magából.
Ja, még két megfigyelés:
- a LED-ek táplálási oldalán is megjelenik a feszültség - ahogy a tranzisztorok bázisán is. És egy fura észrevétel: Ha a cuccra nem kapcsolom rá a táplálást, de a LED mátrix egyik sorára 5V-ot kapcsolok, akkor 2 sorral lejjebb másodpercenként felvillannak a LED-ek. Tehát olyan, mintha korlátozottan működne, pedig nem is kap táplálást semmi más, csak a LED-ek egy sora.
Huh. ok Bocsi csak elsőre úgy tűnt. :S
Biztos, hogy a panelon a vezető sávok sehol sincsenek véletlenül összeköttetésbe? Vagy nem maratott nyákon csinálod?
Nincs sehol zárlat, már kimértem azt is. Az a fura, hogy bár a tranyók bázisán ott a feszültség, a kollektor és emitter lábak között mégsem vezet.
Az emitterekhez eljut a föld? (Mert a bázisfeszültség az emitterhez képest érdekes...)
Na, most ráhibáztál. Az emitterek be sem voltak kötve a földre...
Most viszont más gond van. Az a probléma, hogy az óra mind a 6 oszlopa (vagy mind a 4 sora, mindegy, mert ez a hiba) egyszerre számol el egészen 15-ig, minden oszlop egyszerre. Az is érdekes, hogy a számolás megkezdésétől a legalsó sor állandóan világít, csak a fényereje ingadozik másodpercenként. Ez így ebben a formában nem bináris óra, hanem bináris számláló. Szerintem itt már valami programhiba lesz, de azért még keresgélem az esetleges hibákat a kapcsolásban.
Hello
Kezdő vagyok a PIC világában. Mi különbség van pl. 16F84 és a 16F84A közt? Az "A" jelent valami fontosat? Használhatom az egyiket a másik helyett? A programban a PIC neve átírásán kívűl kell még átírni valamit? Idézet: Igen, praktikusan azt jelenti, hogy átdolgozott kiadás. Az eltéréseket illetően ezt olvasd el „Az "A" jelent valami fontosat?”
Ma véletlenül kihagytam a feszültségosztót a pic és a memória adatvonalai között, ráadásul az utóbbi is 5 voltot kapott 3.3 helyett.
Nagy meglepetésemre működött az írás/olvasás. (Végigpróbáltam így mind a három ic-t, de szerencsére túlélték a megpróbáltatást ). Szerzek akkor 74hct08-at (van itthon pár 74ls244, ezt tudnám használni esetleg a szintillesztésre?.) Hp41c: Igen, pickit2-t használok, de a logikai analizátor részét nem tudtam még használni. Ha a 'run' gombra kattintok kapok egy hibaüzenetet (kép csatolva). Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!
Szia!
Egy kis hiba a PICKit2 logikai analizátor programjában. A kép felirata szerint 1..256 értéket lehetne megadni, de az adat csak 1..255 lehet a byte .os változü miatt... Az "occurs" mezőbe írj kisebb számot... (1..255) ..
Helló. PIC-s órát készítenék, amihez szükségem lenne egy külső órajelre. Van itthon egy DS1302 IC, és egy 0,032768-as kristályom. Ez az IC illeszthető PIC-hez?
Persze, nézd meg az ajánlott kapcsolását!
Steve
Csak azt nem értem, minek 3 láb megy PIC-be. Én úgy gondoltam (még nem volt ilyennel dolgom) hogy egy láb megy a PIC-be amin van az 1Hz, és ennyi.
Idézet: Rosszul gondoltad, mert ez egy óra, ami számlálja a perceket, órákat, napokat, hónapokat, sőt,szökőévre is kompenzál. Az adatlapot muszáj lesz megnézni. „Én úgy gondoltam (még nem volt ilyennel dolgom) hogy egy láb megy a PIC-be amin van az 1Hz, és ennyi.” A 3 vezetékes illesztő az SPI-hez hasonló, csak nincs külön ki-és bemenete.
Hiába nézem az adatlapját, ha nem tudom mit kell néznem. Egyszerűbb lesz nekem egy olyan kapcsolás, ami 1Hz-et ad, és azt csatolom majd PIC-hez. Nekem csak egy olyan óra kell ami, 0:00tól, 23:59-ig mér.
Idézet: „Egyszerűbb lesz nekem egy olyan kapcsolás, ami 1Hz-et ad, és azt csatolom majd PIC-hez.” Én még azt is fölösleges bonyolításnak tartom. A PIC-hez közvetlenül is illeszthető a 32 kHz-es kvarcot (Timer1 oszcillátorához).
Ez az amit nem értek, hogyan gondolod. Én parsicban programozok, nem tudom hogy ez függ-e tőle.
Ez független a fejlesztő környezettől, ha tudod hogyan kell megoldani benne a problémát. Sokan nem ismerjük a parsic-ot, nem is fogjuk megismerni valószínű, neked is inkább valami normális fejlesztőkörnyezetet kéne megtanulnod, hogy tudjunk(illetve akarjunk is) segíteni!
A másik kérdés, hogy ha nem érted az adatlapját egy áramkörnek, akkor nehéz lesz bármit is megépíteni. Szánj rá kellő időt és energiát, hogy a PIC és a hozzá kapcsolni szándékozott áramkörök működését megértsd az adatlapjukon keresztül. Vannak erre kezdő topicok is, mert itt csak PIC kérdéseket látnánk szívesen!
Mielőtt elkezdtem volna foglalkozni ezzel (Parsic), megkérdeztem az embereket, és kel hozzá angol nyelvtudás? Nemkell, mert cask ,,ábrákat,, kell rajzolni, de akkor a ,,normális fejlesztőkörnyezethez,, sem szükséges angol nyelvtudás? Nézegettem régebben egy kész programot, angol szavakat találtam benne, csak ezért kérdem.
Az angol nem a fejlesztőkörnyezet miatt nélkülözhetetlen, hanem az áramkörök megértése miatt. Nem kell perfekt lenni, elég néhány szakszó megtanulása, és jól kell tudni használni a fordító progamokat! Egy idő után észre sem veszed, és megérted a szakirodalmat. Én mai napig sem tudok kenyeret kérni, de a PIC adatlapját megértem... Az angol az elektronika nyelve, a PIC pedig egy elektronikai alkatrész!
Sziasztok!
Szeretném kihasználni a topic kiemelt jellegét, hogy információt adjak át azoknak, akiknek szüksége van rá! Bővebben: Link
Bocs a hülye kérésemért, de Te jártasabb vagy benne. Hol találhatok a legalapabbaktól leírást a PICről?
A PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája című könyvben. Ott mindent megtalálsz az alapoktól kezdve több programozási nyelvben bemutatva. Nagyon megéri ám megvenni.
Kösz, viszont én netes, linkre gondoltam
|
Bejelentkezés
Hirdetés |