Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ifjú koromban én étolajban, vagy serészsírban szoktam főzni, szárítani, letörölgetni, szárítani a papírt, hogy ma hogyan csinálom, azt meg jobb ha nem tudja senki.
Igazad van, most számoltam ki (a 90 mA nyugalmi áramból kiindulva), 13 W-hoz 6 Kohm illesztés kell kb (ekkor lehet a tápfeszből kiindulva is hasonló teljesítmény).
Többek közt ezért sem tekerek már kimenőt magam
Igen, jobb szakemberre bízni.
Én néha nekiállok kimenőt tekerni, de impregnálni úgyis el kell vinni a mesterhez.
Senkit nem akarok megsérteni de egy normálisan mindent figyelembe véve tekercselt és azt követően összerakott trafót , sem hálózatit sem kimenőt lakkozni nem kell , erre nincs szükség !ha csak nem barkácsolunk .
Ha meg úgymond lakkozásra lenne szükség akkor azt házilag nem igazán lehet megoldani , vigyük le szakműhelybe és megoldják helyettünk a hozzáértők . Vákum impregnálás-nak hívják
Azért az a lakkozás is elég hatásos szerintem.
Ha egyszer kiszárad.
Azért én csináltam úgy, hogy a kész trafót nitrolakkba áztattam.
Nekem tetszett az eredmény.Persze ez is barkácsolás.
Elektromos gitár hangszedőt csináltam, ott is lakkoztam, néhány sor után. A vékony huzal (0.04 mm) szépen szorította ki a lakkot , épp ezért nem is kellett sűrűn lakkozni.
És gyorsan ki is száradt. Vastag huzalból készült tekercset is lakkoztam, az sokára (szobahőmérsékleten) száradt ki. Gondolom a lakk is vastagabban volt a huzalok közti résben, azért.
E88CCvSQ
206V Ut sacc 4mA (sem) 33k Ra ban 1k5 katód alatt. Ua nak marad 98V. Ez így renben van? A trükk, hogy a rácson 2,5V DC van, mert a DAC vége DC ben rá van kötve 1k gerj gátló 470k rácslevezetővel. Ez is csöves erősítő, csak egy sima fesz erősítő, SRPP-t akartam, de 500nF al kicsatolva 200k val védőzárva (kondi végét süsse ki) ÉS HA 50kOhmos bemeneti potira dolgozik alig esik a kimenő feszültség. 25V PP üresben 18V PP 50kOhmra. (sin1250Hz -1dB el mérő jel CD ről) Jó lesz ez így? OFF: Így mutting sincs rajt és a DAC vége után nincs Diff erősítő, fülre a gólyafészek állapotban csak 1-3 számot hallgattam bele, de nagyon nagyon más, nincs az éles csirgés csörgés, mégis van magasa, összeállt a kép végre, illetve a hang.
Valami kapcsolási rajz van esetleg róla ?
Minden új dologra nyitott vagyok.
Már leírtam mit ekéztem bele, de most kész lett, megmértem és 3kHz től esik 25V PP 1250Hz en akkor 20kHz már csak 20 V PP.
A kábel kapac vagy az 50kOhm terhelés. Átlakítottam 10k Ra és 1k katód alá. Most 5mA csurog, ami 5V ra emeli a katódot, de a rács is kap 2,5V DC-t azaz Ug -2,5V. 5mA, és Ua 114V ra ált be, lehet tápot keményítek még, de előbb megmérem. Nem kell a tápot emelni...megmértem 20Hz től 20kHz ig majdnem lin, egy sugárnyit esik kb. Ha rajt van 1m RCA mazzagon egy 50kOhm bemeneti poti. Végre van magasa is, holnap meghallgatás.
RAJZ
kép, HANGKÉP!
Helló !
Egy ilyen kis szobai 5W-os erősítő kimenőjén a primert hányas huzallal érdemes tekerni ? Csak mert túl vastaggal nem szeretném. Kösz !
Attól függ mekkora az anódfeszültség. Olyan 0,3 alá azért nem túl jó menni, mert nem lesz tartása. (Persze attól is függ, hogy ráfér-e a vasmagra.)
Úgy látom mindenki csak pihizget! Csak én dolgozom? Készül a 6P41C PP. Súlyos kis egyéniség lesz, már most kb 12 kg. Képek mellékelve. Ha van valakinek észrevétele várom. Ja és BUÉK Mindenkinek!
Az eximtrade kft-nél lehet venni spéci trafó burkoló serlegeket M102-es vasra, aztán 8 db krómozott zárt anya és pöpec lesz a cucc tőle.
Ezek a trafók még így is szépek.... Profi munka nem Mayky
Szép erősítő lesz. Szilveszterkor beleesik már a "tankcsapdába" ? Az én PP-mben is az alkalmazott maykológia igazítja a metált szilveszterkor.
Hát igen egy 2 x 20, 25 W-os PP csípőből ki tud szolgálni egy kisebb házibulit. Akár tuc-tuc zenén is.
Maykológia
Mester, a név fogalommá vált? Azt hiszem én felrakok valami könnyűzenét, és hallgatom (egyenlőre a pcl86 PP-n), és jövőre meghallgatjuk durvábban is... (kt88 PP-n) a Fater lassan elkészül a NYÁK-al, a tápé kész, a két szimmetrikus oldalt most tervezi...
A Sonidokkal az a kis "játékerősítő" is vadállattá válna.
A toroidot nem szokták valami vaslemezzel körbeburkolni ?
Vagy az annyira nem szór ? Amúgy egy M vagy EI magos trafó milyen irányba szór leginkább ? A szélső oszlopok felé, vagy pont nem arra ?
Szerintetek ha a tápszűrőkondit mondjuk valami fóliakondira cserélném (többet raknék bele, persze jóval kisebb lenne az értéke) akkor javulna a hangja valamit ?
Vagy az elkókkal nem érdemes vacakolni, csak azokkal amik a jelútban vannak ?
Hát ha arra gondolsz, hogy pufferelkót cserélnél fóliára... elég drága mulatság lenne. Inkább mellé, kiegészítésképpen, mint cserélve. Ami meg a jelútban lévő kondit illeti, a legtöbb esetben csak a kicsatoló kondi elko és az sem csövesekben (mert hogy ott a kimenő). De mások tapasztalataira támaszkodva azt mondom, hogy általában nem szeretik a jelútban elkók jelenlétét.
A puffer kondenzátor tárolja is az energiát. Nem hinném, hogy ha csökkented az értékét, azzal javulna a táp simasága. Inkább akkor egy fojtó kéne bele. Most fogom én is elsőként kipróbálni rendes tekert (nem fénycső) fojtóval a GU50SE-t. Már alig várom, hogy fleta megtekerje.
Csak annyit tudok mondani Fleta mester munkájáról, hogy mikor először feszkót raktam a 300vA-es torroidra és vártam a csodát hogy valami hangja lesz/életre kel, rá kellett mérnem hogy meglássam: működik.. DE nincs semmilyen hangja
minden fesz. pontosan és tökéletesen jött ki belőle! köszönet érte!!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |