Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1149 / 2208
(#) joco63 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 31, 2010
Sajnos még nem lesz kész szilveszterre, mert hiányzik egy két alkatrész. Mayky kimenői szerintem nagyon jó hangú és precízen megtekert darabok, van szerencsém egy másikat is hallgatni és nagyon elégedett vagyok azzal is. Mérésre teljesen szimetrikusak, és a tekercselés is profi. Ki fogok próbálni toroidot is, azokról is jó vélemény van itt a fórumban. Lehet azoknak még jobb a vasmagjuk, vagy a technológiájuk? Majd kiderül.
(#) joco63 válasza marone hozzászólására (») Dec 31, 2010
Lehet kérni a toroid tekercselését úgy, hogy a végén egy réz (lemezt), fóliát tekernek rá végtelenítve természetesen. Ezt kivezetik, és le lehet kötni testre. Így árnyékolást képez. Ez még nem olyan kivitel, mert csak most hallottam a technikáról, de legközelebb olyat rendelek. Annak a trafónak az elhelyezése már tetszés szerinti lehet, nem fog szórni.
(#) CIROKL válasza marone hozzászólására (») Dec 31, 2010
Rendesen tervezett kivitelezett csövesnél nem kell semmit és semmi trafót árnyékolni , miért kellene?
a Toroid szór legkevésbé az ezzel kapcsolatos mérést kísérletet már itt leírtuk számtalanszor Pl -ul itt is írt róla Barna nem is régen !
(#) joco63 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 31, 2010
Érdekes dolgot feszegetsz, a szűréssel kapcsolatban. Furcsa módon én is azt tapasztaltam, bár fóliakondit nem használok szűrésre, hogy kisebb kapacitások jobb hangot eredményeznek. Egyenlőre csak PP-n kísérleteztem. Egyrészt a hang gyorsabb lett, nem lett több a brum, és mintha még a dinamika is jobb lenne. Az én EL 84 PP-ben csöves egyenirányítás mellett most kb. 130mikró van plusz fojtó és még 33 mikró a meghajtásnak. 33 mikrónként tudtam szabályozni a szűrést és ez vált be. De ha régi rajzokat megnézel, ott sincsenek nagyobb kondik beépítve, nyilván ennek oka az akkori gyártási technológiában is kereshető.
(#) zoliee válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 31, 2010
Vagy ha látvány erősítőt készítesz, amiből kiállnak a trafók, azokat szépen el lehet takarni kör vagy kocka alakú fémlemezzel, amik szintén árnyékolnak...
(#) CIROKL válasza zoliee hozzászólására (») Dec 31, 2010
Így van ez is egyfajta megközelítés , és adott minden az árnyékoláshoz és itt is a tervezés a domináló !
(#) bakos13gab válasza joco63 hozzászólására (») Dec 31, 2010
Hát ekkora kapacitású fóliakondi megoldás elég drága lenne. Nem azt mondtam, hogy rengeteg kapacitás kell. Gondolom a 130µF nálad sem fólia. Amúgy igazad lehet. A GU50SE-ben nálam 2*470µF volt és ellenállás és még így is brummos volt (valószínűleg a rossz kábelezésem miatt). Fojtót még ugye nem próbáltam, de sokat várok tőle. Én azt a megoldást szeretném, amit egyszer valahol olvastam: A graetz után egy kisebb elkó (vagy inkább fólia, olyan 4,7µF körül), majd a fojtó (esetleg védő diódával ??? ) és utána egy nagyobb kondi valami kisebbel párhuzamosan. Az előfoknak úgy is ott a CRC fokozat még. És biztos, hogy nem 2*470µF-al fogom elsőként kipróbálni.
Például az APX-ben nálam a anódtápot jelenleg 2db 330µF-os elko sorba kapcsolása szűri (kb. 165uF) és teljesen csendben van szemben a gyári megoldással (ami ugye még ezer sebből vérzett).
Méhtelepen találtam egy EMG akármit (Direct Coupled Amplifier van ráírva és ECC82-es volt benne). Már hiányos volt a bele, de ebben pl. ha jól látom nem volt elko, csak ilyen nagy fémkannás orosz kondenzátorok (2µF 400V) és egy fojtó. Bizonyosan az is elég volt.
(#) zoliee hozzászólása Dec 31, 2010
Látott már valaki ilyen csöveket??
Vagy csak nekem újdonság?
(#) zoly15 válasza zoliee hozzászólására (») Dec 31, 2010
Jól látom? Csőben cső? BUÉK!
(#) joco63 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 31, 2010
Cirokl kollégának lehet igaza, a tervezéssel kapcsolatban. Van néhány alapszabály amit illik betartani, a bemenetek hálózati trafó, és a kimenetek minél távolabb, földhurok ne legyen, jó minőségű és lehetőleg új vagy ellenőrzött minőségű alkatrészeket kell használni. Amikor bontott készülékből szedtem alkatrészeket mindig volt valami hiba, azóta csak új cuccokat használok mindenből. Nem az alkatrész a legdrágább pontja egy csövesnek nem érdemes ezeken spórolni. Aztán ha minden rendben akkor lehet a hangminőséget még javítani, kondikkal, kábelekkel. Árnyékolt kábeleket én sem használok készüléken belül nincs rá szükség.
(#) bakos13gab válasza joco63 hozzászólására (») Dec 31, 2010
Nekem az volt az első komolyabb csöves próbálkozásom. El is követtem benne rengeteg hülyeséget és hibát. Most, hogy az APX-et újrakábeleztem, rájöttem, hogy rengeteg marhaságot csináltam a GU50 esetében. Tulajdonképpen azért egy remek kis szerkezetet raktam össze anno. Nagyon szépen szólt. Ami tulajdonképpen visszafogta szerintem, azok a kicsi kimenők voltak. Most a CRC szűrést leváltom két sm55-ös fojtóval készülő CLCRC szűrésre. Csökkentem a pufferek méretét és majd meglátom. A trafó két különálló 320VAC-os szekunderrel rendelkezik. Eddig párhuzamosan volt kötve a két ág, de most megpróbálom a két külön anódtápos megoldást. Ez persze csak majd januárban esedékes. Eszembe jutott a csöves egyenirányítás is két darab 5U4C-vel. Ehhez viszont kéne egy külön 5V-os trafó a fűtéshez. A hálózatin nincs ilyen és nem is nagyon szeretné szerintem a többletterhelést.
(#) bakos13gab válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 31, 2010
Ez biztos ilyen meglepetés tartalék. Mikor szerelés közben leejted és eltörik, elkezded tépni a hajad. Aztán felveszed és látod, hogy még mindig jó.
Amúgy ez nem rontja a hűtését neki? Kétszeres üveg közte nem tudjuk mivel???
(#) mark.budai válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 31, 2010
Na nee.. Ez így nem kéne, az biztos. A belső üveg túl közel van az anódhoz. Inkább vigyázok a csövekre, minthogy ilyet vegyek.
(#) CIROKL válasza zoliee hozzászólására (») Dec 31, 2010
Ez csak olyan nép ámítás , mindent a szemnek szindróma!
(#) bleeez válasza zoliee hozzászólására (») Dec 31, 2010
Biztosan sokkal rosszabb a disszipációja.
(#) zoliee válasza bleeez hozzászólására (») Dec 31, 2010
Fura egy kínai cső az biztos, azt sem értettem igazán hogy miért van a special csövek között, hacsaknem a színe miatt. De amit linkeltem kínai oldalt, millió erősítőt árulnak, a fülestől az 5.1 csöves erősítőig, kíváncsi lennék árakra, de az sehol nincs kirakva
(#) joepapa válasza marone hozzászólására (») Dec 31, 2010
Ha a jelútban az van aminek mindkét vége jel, akkor az semmiképp ne legyen elkó.
De az egész erősítő a jelútban van (ahogy hangszórós is mondaná).
A katódellenállás hátára szoktak esetleg elkót rakni, de ezek az elkók már jelentősen hallatszanak.
Nekem ide ezüsttantálok jöttek be, és esetleg régi siemens GPF és hasonló elkók.
Katódkondinak az új bolti csodák (hobbiárú megfizethető elkók) LOW ESR és társaik nagyon rémesen szólnak.
Egy 50 éves NOS MM elkó (persze formázni kell mert lehet semmi szigetelése sincs mikor előkerül és rendesen átvezet pár órát, de növelt feszültségen tartás segít, a végén névleges feszen 2 órát) hangja sokkal sokkal jobb mind a boltban frissen vett kondiké.
Katódkondinak is valami rendes kondit kell hát rakni.
De én sokat szívtam egy 6p3s se vel aminek a vége teljes kondikészlet csere lett. Jelenleg csak a főpufferek vannak még bolti újból, de azt is cserélem ha lesz időm.

A meghajtás SRPP tápkodijai (puffer elkó) is beleszólt a hangba alig fért el az ugyanakkora kapac-fesz értékű 10 éves ROE vagy ERO , és hoppsz sokat javult.

Amit még cserélnem kell az a tuti profi drága és túl jó SM85a kimenőtrafók, amik helyett valami vacak öreg törékeny lemezes EI-t szeretnék. persze hasonló jól megtekerve.

De jelenleg a 6sz19p-v SE szól NONSTOP a csöves kimenetű CD ről, és evvel meg vagyok elégedve, most hangfalépítés jön lassan, mert kevés, főleg az érzékenység, és nem eléggé csövesbarát.
(#) zoliee válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 31, 2010
Igen, nagyon úgy tűnik hogy ezért lett "special edtition" cső belőle...
(#) bleeez válasza zoliee hozzászólására (») Dec 31, 2010
Speciális, mert kék. Biztosan tömeggyártásra mennek, és aránylag olcsón adnak mindent. És persze megpróbálnak kiszolgálni minden igényt.
(#) joepapa válasza joco63 hozzászólására (») Dec 31, 2010
Igen ez érdekes, hiába van a 6p3s ben 470mikro csatornánként, felesleges és nem jóhangú.
A régi csöves egyen és 50+50 mikrós óriásokkal sokkal jobb hangú tápot lehet elérni.

A 6sz19p-v se ben nekem most ez81 és ilyen 1964 es MM 50+50 mikrós kondik vannak.
(#) marone válasza joepapa hozzászólására (») Dec 31, 2010
Aha.
Szóval minden számít.
Kösz !
(#) joepapa hozzászólása Dec 31, 2010
BUÉK!
Sok sok NOS öregebbnél öregebb csövet minden fórumtagnak!
(#) bakos13gab válasza joepapa hozzászólására (») Dec 31, 2010
Ez a régi elkó-új elko kérdés már kivesézésre került itt: APX 100 topic
Szerintem ezt nem lehet ilyen egyszerűen megállapítani. Túl sok a változó. Nekem egyelőre az a tapasztalatom, hogy újabb elkókkal nem szól rosszabbul, mint a régiekkel (most két kék philips van benne). Természetesen, mivel nincs NOS MM elkóm, nem tudok rendesen összehasonlítani (az egyik oldalban még azok vannak, amikkel szerelték). Az a legjobb helyzet szerintem, ha az erősítő hangja már csak attól függ, hogy milyen tápkondik vannak benne. A táp kialakítása viszont nagy jelentőségű lehet. Ebből a szempontból meg vagyok elégedve a Gábortól kapott tervvel. Elhatároztam, hogy ha majd átépítem, akkor most már tényleg lépésenként fogok haladni. Egy ismerőstől kérek majd null kilométeres MM elkókat az APX-jéből. Elsőként ezeket cserélem. Megpróbálkozom a formázással is.
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 31, 2010
GU50 SE-mben 2 db 150µF 400V os kék ELKO van, köztük egy 1,2H-s SM55-ös fojtóval, és csöves áteresztődiódával, legelől meg olyan KBU6J graetz híddal, mint az APX ben lévő, és egy deka brumm sincs benne, persze ehhez kellett a 2 napos derékszögbe hajlítgatás a belső tápkábelezésban, a tömör 1,5 mm-es rézvezetékekből
De megérte, 2x13W tiszta szinusz közel 400V-os tápfeszről, de tervezem 900V-ra átalakítani, 250V os stabil segédrácsfesszel, és hajrá, közel 20W kimenőteljesítmény lesz várható
(#) jampi hozzászólása Dec 31, 2010
Hát szerintem itt az ideje:Ennek a sok csövesnek:BOLDOG ÚJ ÉVET!
(#) teren56 hozzászólása Dec 31, 2010
Kedves Csöves fórumtársak!
G1 által vezérelt, anódfeszültségben gazdag szilícium és brumm mentes Boldog Újévet mindenkinek.
(#) zoliee hozzászólása Dec 31, 2010
Minden Kedves csővel fűtött Fórumosnak BUÉK!!

(#) bleeez hozzászólása Dec 31, 2010
Mindenkinek boldog új évet kívánok!
(#) bakos13gab válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 31, 2010
Azt hittem SE-kel nem foglalkozol, mert hogy nem is hallani őket...
Na, akkor csak jó lesz a fojtós megoldás! Fleta lebeszélt a két 320V-os tekercs sorbakötéséről , így az nem fog megtörténni... Lehet szikrákat is hányna. Azt a csöves áteresztődiódás dolgot terveztem. Be is szereztem hozzá a Müszi féle kapcsolásban lévő EY88-akat (olyan áron, hogy azt nem is merem most leírni, de akkor még nagyon nagyon kezdő voltam). Na most ennek az áteresztődiódának mi a lényege? Mert ha jól sejtem két dolgot csinál: késlelteti valamennyire az anódfeszültséget és feszültséget ejt (amivel szűr). Na de akkor nem elég egy sima ellenállás a helyére? Azt még fűteni sem kell. De mivel most már mindenem van, ami szem-szájnak ingere, ki fogom azt is próbálni.
(#) CIROKL hozzászólása Dec 31, 2010
Minden kedves csöves kollégának szebb csövekkel teli jövőt és sok szép csöves erősítőt meg aztán boldog új esztendőt kívánok !
B.U.É.K.
Következő: »»   1149 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem