Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   342 / 731
(#) punkkazy hozzászólása Jan 2, 2011 /

Üdv!
Annyi kérdésem lenne a Bővebben: Link oldalon található leírással kapcsolatban, hogy az ott emlegetett mélyközép sugárzó, név szerint a HA20 1544-484, megfelelne az ott leírt felépítéshez? A szerző egy általa kért módosítást emleget.
Szobába kéne egy végre kellemes sugárzópáros, mert megelégeltem az olcsó 5.1 hátrányait.
(#) shalafi.66 válasza gida hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Mindig az a kérdés, hogy neked mi a megfelelő. Hol akarod használni, milyen célra, mekkora terhelhetőséget akarsz?
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Jan 2, 2011 / 1

Csillapítóanyaggal lehet/kell hangolni akár szub hangsugárzókat is, szóval amíg nem ismered az adott helyzetet, nem tudhatod, mire van szükség.
(#) gida válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Szobai használatra lenne hifi célra semmi különlegeset nem várok tölle csak jo hangja legyen
(#) shalafi.66 válasza gida hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Hát így elég érdekes lesz, mert erre pont nem alkalmas.

Csak mélytartományban üzemelne? Erősítő, Terhelhetőség?
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

A fényes porvédő nem tetszett neki. De a pille vagy a habszél cseréjét nem tartom indokoltnak.

Van róla friss mérés az alapján lehet tervezni. Én már építettem 484-ből. Olcsó jó és nem ráz!

Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Pedig én teljesen indokoltnak éreztem annakidején Sőt azóta egyre több változtatást tartanék áldásosnak.
(#) gida válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Bocs mély ládába szeretném bele tenni és egy Sanyo JA 8300 as erösitövel hajtanám ami kb 100w
(#) frissadam válasza szamóca hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Itt nem közös a légtömeg és nincs is közvetlen a két membrán egymásnak kötve. Szerintem ez nem izobarikus megoldás. Ebben az esetben nem érvényesül ez a ledugózott cső dolog. Én azt nem vágom hogy miként befolyásolja ez a szöges dolog a hangnyomást? Vagy minden marad ugyan olyan csak a hang nem lesz annyira irányított? Vagy csökken az érzékenység de javul a mélyátvitel?
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Pedig az új adatlap alapján már jól néz ki az átvitel. Egy megfelelő váltóval , jól illeszthető a HG2.5 höz is. Ha módosítás lenne az érintené az árát is ,ami nem lenne jó.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 2, 2011 /

Szerintetek melyik a jobb? kb. hány literes doboz kell egy 10colos topnak? milyen cső kell hozzá?
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Igen, ez a váltás is egy nehéz pont, legalább 1,5mH körüli soros induktivitás kell, az nagyjából már kiegyenesíti.
Azért van elég problémája, ha ezek megszűnnének, az mindenképp nagy előrelépés volna. Szerintem nem érdemes hagyni, hogy párszáz Forintokon ússzon el egy jó hangsugárzó.
Más egy alap HA20-HG2,5 színvonal, és más egy vifa magas-mélyközép.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Mekkora terhelhetőség lenne jó?
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

150W van az adatlapján, szerintem van is annyi. Jó lenne legalább 100W, ha megoldható.Nem kell nagyon mélyre menjen, mert használok mélyládákat majd hozzá. Ami érdekel hogy jól szóljon közép tartományban, de azért egy kicsi mély is legyen.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Középen nagy rezonáns kiemelései vannak, szóval arról szerintem le lehet tenni, hogy ott jó legyen.

Ha valami szub lesz illesztve hozzá, akkor egy ~40 literes zárt doboz az első tippem, de majd utánaszámolok.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Közép-mélynek szeretném. Azért mondtam hogy nem kell nagyon mélyre menjen mert az adatlapján azt irja, hogy also frekvencia határ 70hz( 70-5000hz) körül mozog és ebből gondoltam hogy ebből használható szub nemigazán lessz, toppra meg most nagyobb szükségem lenne. Azért gondoltam reflex ládára, mert gyárilag is abban van. Meg piezó van hozzá, de azt nem szeretnék.
De ha azt mondod hogy zárt akkor az lesz, nagyobb tapasztalatod van ilyen téren mint nekem.
(#) agressiv válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Megmondom őszintén, hogy a cső hosszát tippeltem
Valóban túl kicsi a doboz, és ilyenkor a próbálkozáson kívül nemigazán lehet mit tenni.
(#) shalafi.66 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

...pár hozzászólással ezelőtt írtam, mit lehet tenni.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

A 60Hz-es alsó határt nagyjából zártban is eléri szerintem, és sokkal könnyebb így egy másik hangsugárzót illeszteni hozzá mélytartományban.
(#) agressiv válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ha egy túl kicsi dobozba bepréselsz egy hangszórót azzal ésszerű körülmények között lehet még valamit kezdeni?
(#) ptesza válasza agressiv hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Lesz egy kiemelése , ami eléggé magasan van. 70-100 Hz környékén , emiatt minden olyan "egyhangú" unalmas lesz.
(#) shalafi.66 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Köszönöm, meg is csinálom hétvégéig, még azt nem tudom, hogy milyen magas hangszóró illeszkedik jól hozzá. Nincs valami tipped? Ja és a doboz 40literese legyen, de az oldalarányok nem számitanak?

Ennél a hangsugárzónál az oldalarányok fognak legkevésbé gondot okozni szerintem. Lényeg, hogy ne kockát építs és a belső méretek ne egyezzenek meg, vagy ne legyenek egymás egész számú többszörösei.

Lehet esetleg 45-50 liter, ha később ki akarod nyitni b-reflexnek.

Jó és olcsó PA magas? Hát olyat még én sem találtam eddig.
(#) Tama89 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Amennyiben hangosításra, bulikra szeretnéd használni akkor az alacsonyabb árkategóriából az MNC ringeket ajánlom, tűrhető hangjuk van, itt talász pontosabb adatokat.
A magasabb árfekvésű hangsugárzók közül pedig a beyma hangszóróit javasolnám. Van stúdió minőségű hangszórójuk és hangosításhoz való is. Érdemes megnézni a kínálatukat. Esetleg a két árfekvés között a magyar hangszórók vannak pl: Reflex és Garry...
Remélem tudtam segíteni. Jó válogatást.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

"Lehet esetleg 45-50 liter, ha később ki akarod nyitni b-reflexnek."

Szerinted 40literes zártban, vagy 50literes reflexben szólna jobban, gondolom zártban jobban lehet terhelni.
A magason még nem gondolkoztam, reméltem, hogy van rá tipped, valami olyan kéne ami megállja a helyét egy 100négyzetméteres teremben, és ne legyen nagyon drága, mondjuk 15000-20000-böl jöjjön ki egy pár.
(#) snosmap válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Dobom a sal os projektet eredetileg is ez volt a cél.

Shalafi.66: mivel otthon vagy a h2000 hangszórós témában is ezért tudnál ajánlani hangszórót(h2000) és literszámot zárt mélyládához? 100 w quaddal hajtanám (8 ohm) 24 nm szobába lenne házimozihoz és zenéhez és a cél a mellbevágos mélyek előállítása, remélem az zárt ládával is menni fog.

Köszönöm.
(#) potenciameter válasza Tama89 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Az MNC tweeterekkel volt szerencsém találkozni, az biztos hogy nagyon hangos és elég érzékeny is 105db, beyma-t még nem halottam. Köszönöm az infokat, kezdődhet a válogatás.
(#) shalafi.66 válasza Tama89 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Sajnos nem működőképes az ötlet, ugyanis azok az MNC ring magasak nem használhatók 5k alatt.

Idézet:
„a beyma hangszóróit javasolnám. Van stúdió minőségű hangszórójuk és hangosításhoz való is.”
Ebből a stúdiós hangszóróik körülbelül egy tál lencsét nem érnek. Pontosabban fogalmazva, jóval többe kerülnek, mint amennyit valójában érnek, tehát többnyire olcsóbban található helyettük jobb hangszóró.

A PA hangszóróik más kategóriába tartoznak, azoknál az "apróbb" (20-30%) eltérések megengedhetőek, általában nem azért veszik, mert tökéletesek átvitel, T-S, vagy dinamikus viselkedés szempontjából, hanem azért mert hangosak.

b-reflexben terhelhető jobban, de zártként legalább normálisabban/elviselhetőbben szól.

Ilyen árkategóriában már egy Eminence tölcséres is kivitelezhető.
Következő: »»   342 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem