Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Szeva IMI!
BUÉK! Nem mondod, hogy nem ment a digi..? Én kaptam karira egy LG DVD rec-előt, DV , USB bemenettel... Ezentúl azzal digizek, majd VOB-to mpg...
Természetesen orvosoltam!
Csak a tápban robbant némi IRFZ tartalom, és mégsem pattant el a 2db 30A-es biznyó! A végtranyók a szokásos szigetelt tokozású 2SA778- 2SD998 páros. A meghajtókat nem néztem!
Szasz Hugi bácsi. Nem voltál 30.-án a talin. Pedig sokan vártak.
Tuningolni akarok egy 6 csatornás RCF autós erősítőt. A végtranyók lesznek cserélve, 2SA778 - 2SD998 helyettük lesz: Toshiba 2SA1941 - 2SC5198. Ki lesz cserélve benne a gagyi bemeneti csatoló kondi Mundorf MKT-re. A többi kondit meg Rubicon Black Gate-re cserélem. Az összes szénréteg elenállás cserélődik Vishay/Beyschlag-ra, vagy Holco-ra. Majd a gazdája dönt róla. Eddig ami végbe ment rajta: Kivettem a komplett előfokot, az összes csiribiri hangváltót, minden potit. 11db műveleti eősítőt dobtam ki, de még 3 a nagy panelon van, az sincs már használva. Majd kidobom, ha megint szét borítom. Ezeke úgysincs szükség, mert a fej profin megoldja. A táp? Szabadon futó. Azt egyelőre nem kell bántani, esetleg a snubberek körmére nézek.
Ja, nem azért mert nem ment, hanem mert nem jutott rá idő!
Üdv Inhouse
[OFF]Szeva !
Uj munkahely videken. Ami jo is meg rossz is. A vegeredmenyrol kerek reszletes ertekelest, kepes beszamolot. Milyen uveletik voltak az elejeben ? A 2SA778 az meghajto !? es mi van-volt a vegeben ? 2SA1941-helyet mast raknek. Meg van a kontha-ban 2SA1303 es parja. 12 es 8 darab (2 parat hadj meg nekem) Kosz. Sot ha emellet dontesz, vedd meg mind, es atveszem majd a 2 parat. )
[OFF]Mar nem tudtam szerkeszteni elment az ido. (
Lassan de biztosan halad a Class-A hadmuvelet. Ma hajnalban sikerult a kondisorral heggesztenem. ( - betettem meg parat, de oktondi modon nem sutottem ki a toltotteket. Most a tapon CLC tag van. )
A te tranyód nem jó bele. (2SA1303)
Annak tök más az összes paramétere. Akkor már inkább a 2SA1186 - 2SC2837. Te úgy is szereted a SanKen tranyókat. Az 60MHz-es. Viszont a bázisárama, és a kapacitása miatt nem azt választottam. A műveleti erősítők: KIA4558S azon is gondolkoztam, hogy át kellene építeni a végfok meghajtó fokozatát is. Az a gáz, hogy a "bal" csatorna műveleti erősítője invertáló, a "jobb" meg nem invertáló. Ez nem is lenne baj, csak a kimenő feszültségben van egy kis különbség. Na meg ha Hi-End, akkor ez a különbözés nem fér bele a tűrésbe. Csinálok egy képtárat, és átküldöm a linkjét ha érdekel.
Az erősítőd rossz, és azért cserélnéd? Vagy nagyobb hangerőt akarsz? Vagy jobb minőséget?
Az IRFZ44 -ből sok féle van. 80-150W-ig. (irfz44a, irfz44n, irfz44v... sima irfz44) a 44v sokkal gyengébb mint a többi. Melyik van a tiédben? Van-e a vezérlő ic, és a táp fetek között driver? Ha igen, akkor milyen? Látatlanban szerintem bele lehet tenni az IRFZ48 -at. Az nem is drága. Az IRF540 nem jó, mert az RDS paramétere nagy. Ez azt jelenti, hogy fűteni fog mint gép. Azonkívül gyengébb is mint az IRFZ44. Végtranyók? A TIP122 - TIP127 az Darlington tranyó. A BD911 - BD912 meg sima. Nem rakható bele, mert durván másabb a béta, és tök máshogy kell meghajtani a két tranyót. A TIP122 - TIP127 helyett jó lenne a A BDW93C - BDW94C A 400W-al kapcsolatban is szkeptikus vagyok. Mi ez különben? Milyen erősítő?
szia IRFZ44N és a tranyókat próba képp szerettem volna beletenni .
ez 1 autós erősíttő 2X200W / 1X 400W hidalva (ez van ráírva) csak nem akar indulni :S TL494CN hajtja meg a 2 drb IRFZ44N-t próbáltam úgy h kiveszem az egyenirányító diódákat de úgy sem indul lehet meghaltak a 44 esek ezért akartam volna beletenni 540 et próbaképp (494 et is cseréltem) szerinted merre induljak? nemsoká teszek fel pár képet róla.
Jaaa Értve.
Azt meg kell nézni, hogy a tápod visszacsatolt-e. Azt jelenti ez, hogy egy ponton figyeli valami a tápod szekunder feszültségét, és szabályozza. Ha ilyen a tápod, akkor nem biztos, hogy el fog elindulni, ha kivetted a Graetzet. Az irfz44n feteket ki tudod mérni. Ha meg döglenek, akkor valószínű rövidzárasak lesznek. Ki is szokták verni a biztit. Nálad ezzel mi újság? Veri nálad is? A TL494 99,9% hogy nem romlott el. Szinte sose szokott. Ha rövidzáras a fet, akkor ugye csere, és feltétlenül mérj rá a gate ellenállásra, mert én már jártem úgy, hogy jónak nézett ki, de szakadt volt, és az új fetemet induláskor halálba küldte!!! A Graetzet kösd vissza. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a végfok teljesítmény tranyója lett rövidzáras, és ettől DC fesz kerül a kimenetre, és ettől az erősítő védelme azonnal ki kapcsolja a tápot. Tehát az összes végtranyót forraszd ki, és úgy indítsd be. (Az IRF540 kipróbálni jó lesz bele, de cssak óvatos duhaj módjára.) Ha megy, akkor nyertél. Ha nem, akkor írd le megint a tapasztalataidat. Tegyél föl képeket.
itt vannak a képek
biztit nem veri ki de felvesz kb 6A -t (15A es bizti van benne) megyek ki is forrasztom a végtranyókat rámérek a cuccokra és írok ha kész
IRFZ-k jók , kivettem a végtranyókat így már beindul a tápja de csak + - 3.5 V ot ad led világít.... gate ellenálás 100 Ohm ..jók (95,6..95,3) gondolom nem gyártanak pont 100 Ohm ot a figyelést az ic melyik lába végzi? köszi szépenn az ötleteket télleg BDW93C - BDW94C vel erősebb lessz? :O vagy használjak tip122 tip127 párost? ami eredetileg benne volt..
Annyíra csípem ezt, összesen 4db TO-220 as és 400w hídba.
Hát jól mondja Doncso. Ennek nem sok köze van a 400W-hoz. Azt mondod, hogy 15A bizti van benne. Legyünk optimisták és mondjuk, hogy az akksiban 14.4V van. Akkor 15X14.4=216W Ez a maximum, amit egyáltalán föl tud venni. A hatásfokkal még nem is számoltam. Az 50% !! Tehát a hangszóró kimeneten 100W körül tud kijönni.
Nem megszégyenítés képpen írtam le, hanem azért, hogy ne tekerjed neki a hangerőt, mert nem fogja letépni a fejedet. Talán így nem tekered halálba. 100W szerintem egy normális zenehallgatáshoz elég. Nem lesz azzal gáz. A javításra vissza térve. Nem hinném, hogy stabilizált a tápja, mert eléggé egyszerű, és rági erősítő. Akkoriban nem volt divat ez a módszer. Azt mondod, be indul a táp, és világít a led. F..sza. A 3.5V-ot nem értem. Vagy rossz helyen mérted, (nem valószínű), vagy nem forrasztottad vissza a Graetz diódákat, amiből 2 az előző képeiden ki volt forrasztva. Bár akkor is több feszkó kéne, hogy legyen. A Graetz mellett a két nagy fekete kondi a táp kondija. azon mértél? Ahogy a képet nézegetem, a piros leded a negatív tápról üzemel. ha az megy akkor a tápnak is kell. Tranyó. Szerintem ne tegyél bele másmilyen tranyót mint a gyári. Fölösleges. Ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor a tápja is gyenge lesz, és kezdődik... mindenhez hozzá kéne nyúlni. Nem éri meg. Persze hobbizni, meg tanulni a dolgokat, és tapasztalatokat szerezni lehet.
V isszaforrasztottam a diódákat és ott mértem (kapcsolódik a kondihoz) kb mennyinek kéne lenni ?
mennyit bír a tip122 127 kb +- 45.... 50 V ? KKöszi a segítséget
Figyelj, ha olcsó digi multid van becsaphat ám, legalábbis én nem tudtam megmérni annó a blau autósvégem szekunder feszét, tök butaságokat írt, na egyébként az, hogy mekkora feszt kellene mért ott, attól függ milyen a táp ami benne van, mekkora az áttétele a trafódnak, de egyébként vedd elő a saccográfodat és mérd meg azzal, nézd meg mekkora fesz tűrésű puffer kondik vannak benne, no attól magasabb fesz nem lehet ott elméletileg. Normális gyártóknál kb a puffer kondi fesz tűrésének a 70%-a szokott lenni az erősítő tápfesze, de ez a szám igénytelenebb végfoknál leget a 90% is. De jó közelítést érhetsz el la 70-80%-ára saccolsz . Ha megvan a fesz abból jó közelítéssel meg lehet saccolni a kimenő teljesítményt a terhelő ellenállás ismeretében. Egyébként meg is lehet mérni, ha pontosabb adat érdekel.
lehet nemméri vagy megpróbállom terheléssel lehet akkor beindul rendesen köszi a válaszokat
Idézet: „ha olcsó digi multid van becsaphat ám” Ha nincs terhelve a tápja, akkor nem trükközi meg a műszert, mert a kondi csúcs feszültségre tud töltődni. Elvileg a végfok ki van szedve. Csak az előfok van bekapcsolva.szerintem üresjáratban nem ehet többet ez a táp 300-500mA-nél. Ha meg ennyire rücskös a táp a kondin egy ilyen szabályozatlan tápon, akkor ott más gáz is lehet.
Írta, hogy 6A-t vesz fel a táp, és nem veri ki a 15A-es biztit. Nem lehet, hogy ez a maximum, amit rövidzárlatkor felvesz? És így a 3.5V is érthető, hiszen esik a táp. De így látatlanban nem lehet semmi biztosat mondani. Esetleg ha ott lennénk
Nem jó az elgondolásod, mert azt írta, hogy akkor volt 6A áramfelvétel, amikor be voltak forrasztva a végtranyók.
Ha viszont 6A folyik, egy 15A-ig terhelhető tápon, akkor nehogy már csak 3.5V legyen a kimeneten. A táp így 35-40%-on megy csak. Akkor még illene tisztességgel teljesíteni.
Tényleg. Most így a végtranyók nélkül mekkora áram folyik?
A végtranyók jók? Ne tedd be ha még nem ellenőrizted.
Bár egyértelműen szkóp kéne hozzá, de négszögjel alakhiba (nem zár le a tápFET, mert a négszöget a meghajtója nem húzza testre)) is okozhat nagy áramfelvételt, /hűtésről le, és gyorsüzemben/mindenképp ki kellene "tapintani", hogy a 6A-nél, ami több mint 70W 12V-on, hol alakul hővé a veszteségi teljesítmény!
És egyből meglesz a bűnös! Nekem is volt már 3-4V-os szekunder tápfeszem, de az egyértelműen leszabályzásból eredt, mert egy végtranyó totál zárlatban volt! |
Bejelentkezés
Hirdetés |