Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ezt a régebbi vidi hsz-t nem ismerem ,de sejtem,hogy melyik lehet.Szerintem meg kellene probálni 2 utban egy jobb minőségű Vifa magassal.(DX25 vagy DT99)Azok eléggé mélyre mennek ahoz jó legyen a 2 ut. Ha pontos doboztervet akarsz ,és szeretnéd megméregetni kiszámolni akkor építs egy méricskét ,vagy egy egyszerübb mérőkábelt a LIMP-hez.
Bővebben: Link
Utána néztem, de ezeket a Vifa sugárzókat csak külföldi üzletekben találtam... Nincs valami más típus, ami itthon is elérhető?
3utas rendszert nem lehetne összehozni?
35 literes ládába 45 hz-re hangolva milyen átmérőjű és milyen hosszú cső kellene bele? Amugy ehez a hangszóróhoz csak a kiváncsiság kedvéért akarok dobozt csinálni mert az előző doboz amibe volt abba nem szolt semmit. (egy nagyon félre sikerült tölcséresbe volt benne)
Helló, az a kérdésem hogy összelehet kötni sorosan két 4ohmos h.sz-t ha a hangszórók nem egyformák, de az impedenciájuk azonos?
Mindent lehet ,de az erősítőd nem fogja bírni.
Két 4 ohmos hangszórót ha sorosan összekapcsolok, elméletileg 8ohmot kell kapjak. Vagy nem? Ha párhuzamosan kötöm össze őket akkor 2ohm lesz és azt már szerintem nem fogja birni a quadom. Mit szóltok hozzá?
Bocs elnéztem. :no:
Szia
Igen jól mondod az erősítőd így bírni fogja! De nem jó ötlet. Impedancia helyet használd inkább az ellenállás szót! Annyiba nem tévedsz hogy fontos szempont egy hangszóró impedancia menete is,de ilyenkor nem azt nézzük mert eleve nem egyformák a hangszóróid,de még ha egyforma lenne se lenne egyforma teljesen mert van gyártási szórás. Na mind1 ez hosszú történet lenne impedancia az lényegében frekvenciára változó ellenállás hangszóró adatlapján meg van adva egy hirtelen növekvő magas púp ami folytatódva szép lassan emelkedik a magas frekvencia felé. Eredeti kérdésedre visszatérve ha sorba kötsz 2 hangszóród akkor az olyan teljesítményű lesz mint a gyengébbik tekercse. 10w-os illetve 50w os hangszóró sorba kötve ugye maximum 10w nak felelne meg. Ráadásul hangváltást így hogy oldod meg? Ha olyat írtam volna amit tudsz akkor hagyd figyelmen kívül.
Amúgy a quad elbír 4ohm-ot helyedbe inkább egyformákat 1-1 kimenetre kötnék és úgy sorba gondolom egyik hangszóró mély másik közép tehát közepet középpel mélyet méllyel mély A oldal közép B oldal.
Ok. Ezt értettem. Hangváltót nem akarok használni, igy nincs vele gondom. Ez a két hangszóró csak átmeneti megoldás, mert a hangkártyámmal van valami bibi csak a bal oldala megy. Nemtudom hogy mi lett vele, kipurcant a jobb oldala, igy monoban megy.
Azért kötöttem sorba a h.szt mert az egyik egy 3w-os szélessávu Tesla ami gyönyörüen szól( meglepő hogy 3W ról szinte hihetetlen hangereje van) de nem sok mélyet produkál, ezért elővettem egy régebben javitott Wolksvagen kb20-30Wos hangszórót ami a mély hangot szolgáltatja. Érdekesség amit tapasztaltam, hogy egy 100W-os Quad405-röl hajtom és ha sorosan van kötve (8ohm) a hangszórók akkor 45-50%ig fel tudom tekerni a potenciometert anélkül hogy elkezdjen torzitani pedig igy elvileg csak 3Wig tudnám hajtani. És elméletileg 4ohmon jobban kéne melegednie a hűtőbordának mint 8 ohmon, de igy legalább annyira melegedik, ha nem jobban mint 4ohmon, ezt nemigazán értem. (Mostanság, nem tudom hogy honnan kaptam az ihletet, de minden régi gyártmányú tesla és hasonló hangszórómat előkerestem és el kezdtem őket "restaurálni" már amelyik nem volt jó állapotban. És lenyűgöznek... nem tudom hogy ezelőtt 30-40évvel hogy voltak képesek ilyen jó minőségű, érzékeny és strapabiró hangszórókat gyártani, pedig az akkori teknologia sokkal kezdetlegesebb volt mint ma, de még mindig eszméletlenül szép hangjuk van. Főleg filmezésre használom őket, de nekem jobban bejön egy jó sztereó erősitővel a hangjuk, mint a sok kinai olcsó 5.1es hangrendszernek) Bocsánat ha untattam valakit.
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni tőletek,de leginkább azok válaszát várom akik tapasztalt láda épitők és érti a csiziót . Épiteni szeretnék egy olyan aktiv mély ládát amit házimozira és zenére szeretnék használni a h/k erősitőm mellé és szépen dinamikusan és ott szól ahol kell. Erre a célra van egy JBL GT-152 38cm es hangszórómaminek a paraméterei: Qts: 039 , Vas: 319 l , Fs: 24Hz , Re: 2,2 Ohm , Le 0,84 , Xmax 8mm ,Z: 4Ohm , Qms: 8,12 , Qes: 0,41 , SPL: 97 db , Pe: 125W , dia: 330 mm , Sd: 856 cm2 ,ami most egy 58l-es ferde reflex dobozban van,kipróbáltam ebben a formályában az aktiv elméletileg 100W (de én inkább 40W körülire tippelném) -os sony ládám erősitőjével, de nagyon nem úgy szól ahogy én hallani szeretném .Gyanitom kicsi lehet a doboz,attól függetlenül,hogy gyári adatok alapján épült,ami biztosan autóba szánt láda terv. Nézegettem láda tervező progikat pl WinISD és UniBox ot ,de nem tudom ezek mennyire adna valós megbizható eredményeket,mert hát nem szeretnék felvagdosni egy kamion anyagot mire sikerül jó ládát épiteni . Gondolom nem árt ha van épitve egy jó szűrő hozzá,ezt sem tudom pontosan milyen is lenne jó,meghajtani pedig egy quad405 öt gondoltam. Remélem akad olyan köztetek akinek van kedve segiteni . Előre is köszi! Üdv.Ko.
Tényleg, köszönöm!
Esetleg valamilyen mélyközepet nem lehetne bepárosítani melléjük? Vagy romlana tőle a hangzás? Jobban szeretnék 3 utas rendszert, ha nem kell érte túl sok kompromisszumot kötni. Jelenleg egy 34 literes ládában van. Ez használható?
A programok helyes eredményeket számolnak, ha jók a bemenőadatok.
Hol használnád, mekkora helyiségben, milyen lesz a végleges erősítő, mekkora terhelhetőség kell? Illetve a sima, vagy D jelű verzióról van szó? Mert nem azonosak.
Nem lehet megpróbálni, sem a régit, sem az újat. Főleg nem DT 99-el, az még akkor is 3-3,5k fölött használható elfogadhatóan, ha sikerült központosan szerelt példányt kifogni. Nem véletlenül írtam le korábban ezt: Bővebben: Link mint legegyszerűbb működőképes megoldást, a hangszóróhoz való doboztérfogattal.
Ahogy korábban írták, mindent lehet, de nem volna semmi értelme, sorosan csak egyforma hangszórókat lehet kapcsolni, ráadásul nem csak a típusnak, vagy névleges impedanciának kell megegyezni, hanem a T-S-nek, impedanciamenetnek is.
Ha egyenáramot hallgatsz, maximum akkor használhatod az ellenállás szót, de hangfrekvenciás jelnél nem. A 2, 4, 6, 8, 15 ohmokat névleges impedanciának hívják. Jele Z.
Ha pedig két hangszórót használsz, mindegy, hogy sorosan vagy párhuzamosan kapcsolod, mindenképp emelkedik a terhelhetőség, az általad vázolt példában 10-ről 20W-ra, és az érzékenység is, +3dB. Nem hiszem, hogy ilyen komolyan kellene mások általad vélt tévedéseit minősíteni.
Azért a Tesla hszeket nem lehet minőségi referenciának tekinteni, de még érzékenységben sem igazán jók, pl. a mélyközepeik kifejezetten érzéketlenek voltak, rossz T-S és rezonáns középtartomány mellett. Ez ma sajnos fokozottan érvényes a TVM néven készülő hangszórókra.
Talán csak azért lehet jónak/elfogadhatónak tartani ezeket, mert a kínai hangszóróimporttal az utóbbi években sokat süllyedt a színvonal az olcsó hangszórók között, ezekhez viszonyítva tényleg nem olyan rosszak. Az impedanciaviszonyok és a soros kapcsolás miatt elképzelhető, hogy mélytartományban jóval kisebb teljesítmény jut a szélessávúdra, ha bekerül a képbe az autós mélyközép, ezért nő a terhelhetőség látszólag a kétszerestől jobban.
Nem értem mi a problémád. Hadd ne keressem meg azokat a hozzászólásokat ahol a DT-99-et jó magasként emlegeted.Azonfelül miért baj ha megtanul esetleg mérni?
Az baj. De ezen én nem tudok segíteni.
Majd keresd hozzá azokat is, amiben leírom, hogy mi a probléma a DT 99-el, meg a Monacorral általában, és azt is, amire válaszoltál, mert ott meg olvashatod, hogy ebben az adott esetben miért nem jöhet szóba ez a magashangszóró. Nekem nem probléma, ha megtanul bárki is bármit, de ettől még a hangszóróhoz ugyanolyan doboz lesz használható, és ugyanúgy az a legegyszerűbb megoldás, amit a linkelt hozzászólásban említek, ugyanis Videoton HA25 nem működik két útban (egy-két régi kis darabszámban készült változat kivételével).
Üdv mindenkinek.
Vettem egy sal 2610-es hangfalpárt és az lenne a kérdésem, hogy hány mikros kondit rakjak a mély elé mert 8 ohm-os nak szeretném használni. Sürgős lenne segítsen valaki légyszives. Úgy van megoldva, hogy van 4 db csati és az egyik2 re direktbe a mély van a másik kettőn hangváltóval 2 mélyközép és egy magas. Van hozzá áthidalás de így 4 ohm lessz én pedig 8 ohmosnak szeretném használni. Ha valaki tudna nekem sgíteni gyorsan azt nagyon megköszönném. A válaszokat előre is köszönöm.
A mélyhangszóró elé sorosan sem kondenzátort sem ellenállást nem tudsz tenni.
Már elnézést az értetlenkedésért de miért nem?
Most próbálgatom csak pl most 220mikros kondi van és ugyanúgy szór a nagy mély is mint a két első+magas. Úgy csináltam, hogy a negatívot közösítetem, a mély pedig levan választva sorba egy kondival. És arra a 2 pontra kötöm ahol a 2 első mélyközép van.
A kondenzátor az impedanciaviszonyok miatt elég furcsán vág mélytartományban, és egyébként is felüláteresztő jellegű, így pont az veszik el, amit a hangszóró lesugározni képes.
A soros ellenállás pedig impedanciaillesztésre csak közép, vagy magastartományban használható, mélyben ugyanis fölöslegesen fűt, áramgenerátorossá teszi a meghajtást, impedanciafüggően kiemel, és effektíven ront a T-S paramétereken. A 8 ohm névleges impedanciához háromutassá kellene tenni a hangsugárzót, a szélessávú rész előtt felüláteresztő, a mélyhsz előtt aluláteresztő szűrővel. Persze még ez is elég gány megoldás volna. De legalább működne.
Akkor most nem jó megoldás. De akkor most szétfüstöli az erősítőmet :S. (tudom ne tekerjem fel csak feléig ez nem megoldás) És egy csomó hangfalba kondival van leválasztva pl a magas és a közép is.
Amúgy én általam épített STK 086-os vég.
A soros kondenzátor maximum a szélessávú rész előtt lenne használható, de csak a töréspont alatt növeli észrevehetően az impedanciát, így nem biztos, hogy magasabb frekvencián nem esik 4 ohm körüli értékre ez eredő imp.
Oké értem és köszönöm a gyors és hasznos válaszokat. Most rákötöttem 4ohm-osnak hidalva az erősítőre. Szerinted mennyire nyúzhatom vagy esetleg ha tisztességes nagy bordám van rajta + aktív hűtés így esetleg elbírja a túlvezérlést is? Esetleg ismered e ezt az ic-t?
Tápfesztől függ, ha nem túl magas, akkor biztos elmegy 4R terheléssel is.
A szoba ahol használnám kb. 20 m2 -es ,viszont L alakú (hosszú oldal 5mX3m beugró rövid oldal 2mX2,4m),mindenképp fal mellett szeretném elhelyezni,és ha megoldható akkor 70 cm szélesnek kellene lennie,mivel a szoba azért be van rendezve és nagyjából igy az L alak hosszú oldalának a közepére esne ami a hallgatás fő helyétől kb 2 m ami az L alak rövid oldalánál helyezkedik el.
Én úgy gondolom,de ha tévedek javits ki kérlek,hogy a 100W os quad405 végfok elég lenne hozzá,ez a sima GT-152,viszont azt nem tudom miért van,hogy a gyártó adatától eltérően majdnem mindenhol 91db van irva a sensitive re,de a hangszórón is 97db van ami elméletileg 1w m re szól. Gondolom felmerül a kérdés,hogy miért szeretnék ekkora hangszóróból ládát,az igazság az,hogy szerintem ezen a méreten már nem csak hallod hanem érzed is a mély hangokat ahogy én gondolom . Annak idején volt egy szintén JBL ládánk, annyi különbséggel,hogy abban GTI 1800 as "csöppség" volt ,aminek a hangja valóban megdolgozta az ember szerveit,csak hát attól megváltunk többek közt a mérete miatt is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |