Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Igazából az stk 086G vel lehetne 4 ohm on hajtani. Nekem sima stk086 van annak a minimum tápfesz 42V és közel ennyit is kap a max pedig ha jól emlékszem 55V. És persze szimmetrikus tehát +- gnd.stk086
stk086g stk086g adatlap
köszi a választ de lenne egy kérdésem 35 literes ládába 45 hz-re hangolva milyen átmérőjű és milyen hosszú cső kellene bele? Amugy ehez a hangszóróhoz csak a kiváncsiság kedvéért akarok dobozt csinálni mert az előző doboz amibe volt abba nem szolt semmit. (egy nagyon félre sikerült tölcséresbe volt benne)
Bocsi hogy csak így beírok ide, de láttam hogy beszéllgetnek itt az RH soundrol és nem nagyon talállnak adatokat, hát én találltam RH-18125 PRO-rol
( fs) [Hz] 50,6 [Ohm] 5,6 Qms 18,5 Qes 0,9215 Qts 0,878 Vas [l] 207,15 Cms [mm/N] 0,1085 Rms [kg/s] 1,5685 Mm [kg] 0,0913 Sd [cm2] 1159 Bl [Tm] 13,475 SPL [dB 1W@1m] 96,625 elméletileg ezek... na most ezeket tekintve szerintetek bandpass vagy tölcsér vagy esetleg hybrid? előre is köszönöm! ja igen és 300w-ott folyamatosan bírja, az biztos, mert kipróbáltam doboz nélkül egy Eletronics MPA 608-as végfokkal kicsit clip alatt :yes: és nagyon szólt akárcsak a szomszédok.. csak az a fránya akusztikai zárlat A mellékletek ilyenfajta csatolása jobb a többieknek. Nagybetűt ne csak a hozzászólás elején használj, hanem a mondatok elején is. Action2K
Hello.Egy olyan kérdésem lenne, hogy 2db. 12colos 200Wos hangszórók, vagy 1db. 18colos 600W-os hangszóró, képes hangyobb hangerőt előállitani? Tegyük fel hogy az érzékenységük egyforma, csak azt akarom tudni hogy 2 kis felületű membrán képes nagyobb teret megmozgatni, vagy egy nagy?
Idézet: ez "érdekes" kérdés, de nem hiszem, hogy most lényeges lenne. Vajon milyen lehet a mozgó tér?„hogy 2 kis felületű membrán képes nagyobb teret megmozgatni” Ha az érzékenység egyforma, egyértelmű, hogy a két kisebb hangszóróval nagyobb a max. hangnyomás.
Elég pocsék, már majdnem SAL szint. Ki mérte?
Nagyjából 80*120-130mm-es cső.
Ez sem lesz kicsi, 100 és 120 liter közötti térfogatban használható jól, 30Hz-re hangolva. Ha nem duplacsévés, hanem 4 ohmos hangszóróról van szó, akkor más paraméterek vonatkoznak rá, mint amit írtál, kicsit érzékenyebb, de rosszabb a mélyátvitele.
Name: GT152 Fs = 24, Hz Qms = 8,12 Vas = 319,4 liters Cms = 0,307 mm/N Mms = 143,3 g Rms = 2,662 kg/s Sd = 856,1 sq.cm Qes = 0,413 Re = 2,2 ohms BL = 10,73 Tm Qts = 0,393 1-W SPL = 92,28 dB Ui: a 97dB 2,83V-ra vonatkozik, a doboz kiemeléseivel együtt mérhető maximumpont.
köszi!!!
Ez a méret még talán nem annyira vészes,de te milyen felépitésű dobozt javasolnál?
Én az alábbi linken néztem az adatokat.Multival mérve 2,5Ohm-os . Gondolom aktiv szűrő lenne hozzá az igazi ehhez esetleg arra is lenne javaslatod ez milyen legyen?Bővebben: Link
Hát ha megnézzük Rh sound 18125 pro egy speakonos csatlakozoval, 1m 2,25-ös kábellal és egy proel állványhüvellyel, na meg a szállítással nem kerül annyiba mint a SAL PA 50100 önmagába, és az RH paraméterei egy kivételével jobbak!
Hali!
Elkészült a láda kocka alku lett és a belső oldalai 32,7 centisek ez elvileg 35 liter ha jól számoltam. Egy kérdésem lenne még itthon sajna csak 75 ös csövem van abból is elég lenne mondjuk 130mm vagy mindenképpen 80-as kell?
Ja igen, fent vannak az adatok az http://www.rhsound.pl/
3. menüpont csak nálunk nem találni adatokat.
Mindenképpen jól merevített legyen. Én is láttam a pdf-et, csak egy pillanatra azt hittem, hogy te a D végű adatait másoltad be. De most látom, hogy ugyanezek. Általában a Harmanos hangszóróknál használhatók a megadott T-S paraméterek, szóval nem kötelező utánamérni.
Ekkora felvett teljesítménynél mélytartományban csak aktívan érdemes szűrni, esetleg az erősítő kimenetén kompenzálni a hangszóró emelkedő impedanciáját. Hogy konkrétan milyen szűrő legyen, arra nincs ötletem, még a levágási meredekséghez is legalább azt ismerni kell h. mi szól magasabb frekvenciákon.
Akkor sajnos ezeket is kb. annyira lehet komolyan venni, mint a Somogyi-féle adatokat, a valóság ott is általában sokkal rosszabb, mint amit ígérnek.
Ha mind a 3 hangszóró egyforma érzékenységű akkor a két kisebb együttes használata 3 dB hangnyomás növekedéssel jár az egy nagyobbhoz képest, Bevitt energia szempontjából egy 3dB -nyi hangnyomás növekedéshez dupla teljesítmény kell ezért elméletileg a két kisebb együttes használatánál 300W -nyi teljesítménynél akkora hangerőt produkál mint amit a nagyobb csak 600W bevitt elektromos teljesítménnyel képes produkálni. És ekkor a két kisebb még nincs is maximumra (2x 200 = 400W) kihasználva. Ilyen megoldásnál ha nem egy ládába kerülnek ,akkor is legyenek jó közel egymáshoz.
Ez nagyon jó hir számomra! Köszönöm a válaszodat! Sokat segitettél!
Hi
Segítsetek! Ha nő a membrán tömege akkor romlik a hatásfok de javul a mélyátvitel? Pont ezt használja ki az izobarikus megoldás? Nagyobb membrán tömeghez kisebb VAS érték tartozik? Ami 2 szembefordított hangszórónál kicsi doboz esetén jobb mélyátvitelt eredményez? Jól gondolkozom? Idézet: Ezt a gondolatmenetet követve a subbwoofer -ek nagyon kicsi dobozba kerülnének. Az izobarikus megoldásnál kb olyan mintha egy hangszórót használnál csak így lényegesen kisebb lesz az optimális dobozméret de ettől a mélyátvitel és az érzékenység nem változik döntően csak a terhelhetőség. Nagyjából azt éred el ,hogy kisebb dobozméret is elég. „Nagyobb membrán tömeghez kisebb VAS érték tartozik?”
Az érzékenység csökken. Két hangszóró van a rendszerbe azonos fázisban hajtva, a belső elzárva a külvilágtól.
A két hangszórónak lesz együttesen akkora érzékenysége mint egynek így értve egy hangszóróhoz képest nem csökken az érzékenység. A gond az ,hogy nem érjük el azt az érzékenységnövekedést amit általában két hangszóróval ellehet.
Az első fele jó a leírtaknak
Idézet: A második fele adott helyzetben nem teljesen igaz. Az isobaric megoldásnál kétszerakkora együttmozgó tömeg, feleakkora térfogategyenérték és érzékenység várható, ezt pedig legtöbbször azért lehet érdemes használni, mert a két hangszóró együtt feleakkora dobozban tud jól működni (az egyhangszórós megoldáshoz képest). „Ha nő a membrán tömege akkor romlik a hatásfok de javul a mélyátvitel”
Rosszfelé gondolkodsz.
Húú..Ezt nem nagyon értem, mit is akarsz ezzel sugallani?
Elnézést tévedtem az előző hozzászólásban. Valamikor olvastam erről és rosszul rémlett. Átgondolva Shalafi írását rájöttem a hibára. Legközelebb átgondoltabban válaszolok.
Milyen lenne a legmegfelelőbb, zárt,reflex..stb?Esetleg a láda formája mennyire befolyásolja a hangzását,melyik forma a leg szerencsésebb?
Mi szükséges ahhoz,hogy konkrétan meghatározható legyen hogy milyen szűrő legyen bele,vannak fent rajzok,azok gondolom nem 100% ig lennének megfelelők hozzá?Esetleg olyan ami szabályozható potival jó lenne? Pontosan mire gondolsz azzal,hogy "a levágási meredekséghez is legalább azt ismerni kell h. mi szól magasabb frekvenciákon." ? Sajnos nem vagyok járatos ezekben a dolgokban,ha lennének konkrét dolgok amire azt mondjátok,hogy neked ez kell,akkor megépiteni,megcsinálni,ugymond legyártani le tudom,pl. maga a láda nem gond,ha tudom mekkorát és milyet kellene épitenem,mert hát asztalos vagyok,az elektronikát is meg tudom csinálni a nyákot is, össze is rakom,csak magamtól nem fog menni sajnos,mert nem értek annyira hozzá,hogy meg tudjam tervezni .
Nem akarok semmit sugallni, csak szeretnék egy ládát építeni, meg még rajtam kívül egy páran ahogy néztem, de nem tudták a paramétereit a hangszórónak.
Na de még egyszer megkérdezem, milyen dobozt csinálljak neki? bandpass, horn, hybrid, zárt, reflex? Ez lenne a kérdés!
A kérdés ilyenkor inkább az, hogy mire, hol, és mivel szeretnéd használni.
Írtam, h. b-refelx doboz 100 és 120 liter között, 30Hz-re hangolva. Ebben az esetben a forma lényegtelen, nem használod olyan tartományban, ahol számítana.
A mély előtti aluláteresztő szűrő meredekségét az határozza meg, hogy mi szól keresztezés fölötti frekvencián, vagyis a szélessávú dobozok mélytartománybeli esése. De lehet egy univerzális állítgatható verzióval is próbálkozni, ha jól rémlik, van is erre megfelelő téma a fórumon.
Kültér és beltér egyaránt, bár inkább beltér. Én személy szerint egy 1850-es horn-ra gondoltam, de X1-et is nézegetem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |