Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
van egy magas, mély, közép hangszóróm, most egyik 4,6, 8 ohm-os most van egy 3 utas 8 ohm-os passzív hangváltóm amit ráakarok kötni. most ezt simán rálehet vagy hogy oldhatom meg hogy jó legyen? valami ellenállással vagy hogy? Előre is köszi
Közép és magastartományban talán lehet ellenállásozni, mélynél nem, vagy nem érdemes.
Akkor az jó, amit korábban írtam.
Ezekkel most mit csináljak ? Van 4 db hangszóróm de semmi nincs rájuk írva se watt se márka . Kéne nekik egy csinos mély hangfalláda de találomra nem hinném hogy meg tudnám csinálni . Valakinek valami ötlete van hogy Mekkora ládába rakjam őket ?
Hello. Találtam még olcsó hanszólókat http://eventpro.unas.hu/sct/446937/P_Audio itt az E széria nagyon olcsó, de nemtudom mit tudhat.
És ennek most mi köze van ahoz hogy milyen ládába pakoljam ezeket ? Bocs ha megsértelek de fejtsd ki bővebben mit akarsz az olcsó hangszórókkal mert én nem értem minek oda a link [OFF]
Nincs köze a te problémádhoz, csak szolni szoktak a moderátorok hogy válasz gombot használjuk és mivel ez egy mélyláda építéshez tartozó topic ezért gondoltam mutatok pár helyet ahol van olcsó NEM SAL minőségü hangszóró.
Jó láda a szürke ezekhez. Legalábbis ebben az állapotban.
NEM mindenkinek futja profi hangcuccra . De lényegében az ötlet nem rossz mert ha lenne pénzem én is lekukáznám őket [OFF]
Néhány alapvető méréssel elég jól megállapítható, hogy melyik mit tud. Leg lényegesebb a frekiátvitel.
Teljesítményre a legkisebbet 5W-ra, a két egyformát 10-15W-ra, s a cakkos pereműt 25-50W-ra saccolom.
Hát én 200 watt-al hajtottam őket és nem melegedtek még 4 óra után sem . De az a láda amiben benne voltak egy katasztrófa volt ezért kéne egy újat készítenem .
Igen! Az a tölcsér bármelyik driver-hoz jó (le is van írva a tölcsér adatihoz)
Szia!
Köszönöm a segítséged. Más. Hangfalépítés előtt állok és segítséget szeretnék kérni tőletek. A mély hangszóró két db H2000 HA25-451-es lenne párhuzamosan kötve.Így 4 ohm lesz.Bővebben: Link A magas Eminence ASD1001 Bővebben: Link lesz egy ilyen tölcsérrel. Bővebben: Link. A Doboz mérete a következő. 90cm magas 41cm széles és 29cm mély.(Nettó) Ez kb 107 liter. De ugye ebbe még jön a hangszóró meg a többi amitől csökken a térfogat.kb 100 liter lesz. Ehhez lenne nekem szükségem egy hangváltóra.Tudnátok ebben segíteni? Én magam szeretném megépíteni csak kellenének az adatok,hogy milyen kondikból,ellenállásokból és tekercsekből csináljam meg.
Azt elfelejtettem írni,hogy inkább házibulikra lesz használva. Talán 50Hz-re hangolva.Illetve az is érdekelne,hogy mekkora reflexcső kellene hozzá.Milyen széles és hosszú.
A dobozméretet így módosítanám ha még lehet: 935x415x290 belső méret.
a csövek 2 db 110/78-80mm Használj vatelnit ,de ne szorítsad rá az oladalfalakra hanem lazán.Elméletben jobb ha külön vannak szeparálva a hangszórók ,de ekkor egy elválasztót kell beépíteni a dobozba , de szerintem úgy ,hogy szándékossan srégen 1-2 centi eltérés már elég. A csőméret ekkor cellánként 110/105 ,de ettől még pontosan egyenlő legyen a belső térfogat! Így a terhelhetőség 250 W lesz problémák nélkül , de a párhuzamos kapcsolás komoly 4 ohm-os terhelést fog jelenteni szinte az egész sávban . A tda 7294 így felejtős. Jobb lenne sorosan , mert ettől semmi nem fog változni , csak barátibb lessz az impedancia menete. Mindamellett megjegyezném ,hogy számíthatsz egy jókora 3dB-es kiemelésre a mélytartományban. 70-80 Hz lessz a csúcsa.Ezt csillapítani csak jóval nagyobb dobozzal lehetne , úgyhogy maradjon így Bővebben: Link Hangváltónak ezt építeném meg elsőre. Az eminence ajánlása szerint 2500 Hz / 18dB meredek szűrő a magas előtt . A két mélyközép együtt 96 dB érzékeny lesz , a magas 104 dB , igy azt csillapítani kell 8dB . Ez az L-PAD a magas előtt. A mélyközepek előtt sorosan egy 6dB meredek szűrő elöbb meghallgatnám 0.22 mH vel , de mindenképp a 0,35 tel is. De az 1mH is kipróbálnám. Van egy EQ nevű tag -az nemmás mint egy zobel tag ami az impedancia görbét hivatott egyengetni. Ezzel is kímélve az erősítőt az alacsony impedanciáktól. Ne hagyd el. a 20 µF két 10 µF PÁRHUZAMOS kapcsolásából lehet kirakni. Ne használj bipol elkókat , hanem MKT kell, vagy jobb. a 6.2 µF úgy jön ki ,hogy 2 db 2µF meg egy darab 2.2µF párhuzamossan. mkt 9.1 µF 2x2.2 µF meg egy 4.7 µF párhuzamos kapcsolásából jön ki.
Szia!
A doboz mérete sajnos már nem változtatható.Ezek az információk akkor is maradnak? (Csövek,hangváltó elválasztás.) Az első kérdésem,hogy a 110mm gondolom a cső átmérője a 70-80mm pedig a hossza.Ha lesz benne elválasztás akkor pedig 110mm átmérőjű és 105mm hosszú legyen. Az erősítők az egy quad 100W ami van illetve TDA7293-as egyenlőre. Van egy másik összeállítású hangdobozom is amiben két db HA22-599 és ezek is párhuzamosan vannak kötve és ez nem jelentett problémát egyik erősítőnek sem.A magas ebben egy Vifa DX25TG05-04-es. Ez akkor miért nem baj nekik? Ha sorosan kötöm a hangszórókat akkor halkabb lesz? Illetve a névleges teljesítménye nem lesz kevesebb mintha párhuzamosan kötném? Azt tudom,hogy így ha sorosan kötöm akkor 16 ohm lesz. Ha 4 ohmos lesz akkor is ugyan ez a hangváltó marad?
Ha a doboz 90x41x29 akkor a cső legyen 82 mm ha pontosan akarsz dolgozni. Egyébként nem írtam 70-80 at hanem 78-80 mm -et írtam . Ha elválasztod akkor 140 mm a csőhossz.
Igazad van,elnéztem.
Rendben,köszönöm. Meg is rendeltem az alkatrészeket. A végeredményről beszámolok és képeket is közzéteszek.
Sziasztok!
Elég kezdő vagyok még ezen a téren, de igyekszem belejönni. Lenne 1-2 kérdésem ami szerintem csak számomra nem egyértelmű, vagy talán csak túlbonyolítom, de biztos vagyok benne hogy itt találok megfelelő segítséget. Először is, a hangváltónak a saját impedanciája mit befolyásol? Tehát ha van egy hangládám, benne egy 4 Ωos hangszoroval, 4ohmos magassugárzó és a hangváltó pedig 8 Ω. Most hogy tudom meg, hogy a hangfal kimenete összesen hány Ω? Ez elég fontos info lenne az erősítőválasztás miatt. Tehát most a 3 cucc eredőellenállása kell? Ha igen, akkor ezek hogy vannak kapcsolva? A 2 hangszoro párhuzamosan, ezek eredője pedig sorosan a hangválto ellenállásával, tehát (4*4/8)+8? Lehet hogy butaságokat írok, csak nem akarom, hogy bármelyik cuccom megsérüljön. Vagy csak egyszerűen a hangszoro ellenállását kell figyelembe venni? Vagy a hangszoro+magassugárzo eredő ellenállását? Bocsánat, hogy kicsit tulbonyolítottam, remélem nektek egyszerű lesz leírni. Köszönöm a segítséget előre is.
A hangváltón szereplő ellenálás érték azt jelzi ,hogy hány Ohm -os hangszóróhoz való ,ez nem a váltó ellenálása. Egy "4 Ohm -os" váltóhoz 4Ohm -os hangszórók kellenek és elméletileg az egész cucc névleges impedanciája is 4 Ohm -lessz. 8Ohm -os nál ugyanígy...
Eltolódnak a tervezett keresztezési frekik.
Sziasztok!
Elnézést ha esetleg ezt más topicban beszélik, csak lenne egy kérdésem, amit szerintem itt kell feltennem. Két utas hangládát építek, melyben egy közép és egy dome sugárzó található. Egy olyan kérdésem lenne, hogy hangcsillapító anyagnak melyiket érdemes használni??(és miért pont azt? mely tulajdonságot érdemes ekkor nézni?) Bővebben: Link A másik pedig:Bővebben: Link Lényegében már építeném a dobozt, csak azon gondolkodom, hogy ezek közül melyiket válasszam. A (hangláda zenehallgatási célra készül.)
Inkább a vatelint mint a szivacsot. A szivacs csökkenti a térfogatot , ezzel jól el lehet hangolni egy dobozt.
Inkább merevítés, mint elválasztás, az oldalarány meg itt most nem kifejezetten lényeges, annyi a fontos, h. elférjen az előlapon minden hsz.
A hangszórók soros kapcsolása nem olyan jó ötlet, mint elsőre hinnéd, szokott meglepetéseket okozni, és a 15 R terhelőimpedancia is elég értelmetlen akkor amikor nem okoz gondot 4 ohm terhelésen stabil erősítőket készíteni. A váltó nem jó, (felhasználásfüggően) de mivel én most nagyjából ismerem a helyzetet, valószínűleg nagyobb soros induktivitás kell majd, az imp. korrigáló zobel tag meg nem véd semmit az erősítőn, mindössze csökkenti az eredeő impedanciát középtartományban, illetve formázza az átvitelt a szűrő töréspontja fölött. Ilyen váltónál nem kell a tized µF-okkal szórakozni, nem sok jelentősége van mindaddig, amíg nem valós mérésekre alapozva készült a terv. A reflexcsőméret biztosan nem jó, amit a program kidob az többnyire még átgondolást igényel, általában valamivel rövidebb csőre van szükség, de ezt méréssel kell ellenőrizni. Az 50Hz helyett pedig inkább érdemes 40-45 körüli értéken gondolkodni, azért hogy megmaradjon a mélytartomány terhelhetősége.
Minden csillapítóanyag elvesz a térfogatból, de emellett változtatja a csillapítást (Qa és γ értékét) ezzel csökkenti a jósági tényezőket mélytartományban, és sok szempontból úgy hat mintha virtuálisan növelné a doboztérfogatot. Persze ez csak a látszat.
Így aztán elhangolni a dobozt bármivel el lehet, akár vatelinnel is. Általánosságban érdemes a reflexcsőtől távol elhelyezni a csillapítóanyagot, és a lehetőségek szerint minél kevesebb rezisztív csillapítást alkalmazni. Persze, ha SAL hangszórók az alanyok, és zenehallgatás a cél, akkor a csillapítóanyag lesz a legkisebb probléma.
A hangsugárzó névlege impedanciája valószínűleg 4 ohm körüli lesz, de két ok miatt sem fig normálisan működni, egyrészt gondolom univerzális váltóról van szó, ami igazán egyik hangszóróhoz sem jó, másrészt nem stimmel a terhelőimpedancia, tehát eleve nem ott és úgy (olyan meredekséggel és jósággal) vág, ahogy eredetileg tervezték.
A doboz meg a váltó közben sokat változik. Pl amiről azt hittem ,hogy előlap az az oldallap. Directors sokat jár a 7294-es topikban , ami nem igazán alkalmas 4 ohm ra. A szimuláció szerint szinte az egész sávban 4 ohm alatt van a terhelő impedancia, ezért is nem javasoltam a párhuzamos kapcsolást. A mostani állás szerint merevítést kap ,és nem elválasztást. A váltóban módosításait tekintve én is inkább 1mH vagy nagyobb soros tekercset tennék a mélyközéppel sorosan. De ezt le is írtam. A zobel tag meg inkább legyen mint ne... Nem értem mi a baj vele.A váltórajz szerint is párhuzamosan lesznek köteve a mélyközepek. A magas szekció gyári ajánlás alapján lett méretezve. Az alkatrészekről meg csak annyit mondanék ,inkább legyen tervezett a méretük ,mint semmilyen.
A refelexcső méret még átgondolandó! A mélyközepek adatlapja alapján készült a hangolás , de némileg rövidebbek a csövek ,és így hangolnak 50 Hz-re. Majd meglátjuk a gyakorlat mit hoz ki belőle. |
Bejelentkezés
Hirdetés |