Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   890 / 1319
(#) edison14 válasza Baxi hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Ha még vársz egy kicsit akkor nem kell a fejlesztőpanelodon dolgoznod. Én már terveztem egy komplettet. Minden meg van rajta oldva és még várom az ötleteket a továbbiakban a PIC próbapanel fórumba várom. Valamint ott megtalálod a paneleim képeit is.
(#) icserny válasza Baxi hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Problémát az okozhat, ha az egyik áramkör kap tápfeszültséget, a PIC meg nem kap, s valami jel áramkorlátozás nélkül visszajut a bemenetére.

Egyszerűbb az élet, ha csak egy feszültségforrás van.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Amugy a clamp diodan keresztul ilyenkor a PIC siman taplalodhat es okozhat meglepeteseet Egyszer egy proba panelen volt ilyenben reszem, kikapcsoltam a PIC-et, az meg siman dolgozott tovabb -- eltartott jonehany pillanatig mire feny derult a turpissagra

UI: Ha jol emlekszem a PicKit2 soros portkent volt rakotve ami okozta a jelenseget.
(#) watt válasza Baxi hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Ha biztosított, hogy a tápok egyszerre kapcsolódjanak be, akkor magasabb, illetve eltérő feszültségekkel elláthatod a kiszolgáló áramköröket. Külön kapcsolható tápok bajt okozhatnak!
Annak semmi értelme, hogy külön 5V-okat osztogass, abból legfeljebb csak baj lehet.
(#) watt válasza edison14 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Nem akarom kedved szegni, de ne lepődj meg, hogy szinte mindenki maga akarja kialakítani a próba paneljét ha már odáig elért, hogy ilyenre gondoljon. Egyrészt nem nagy ügy, másrészt mindenkinek van saját elképzelése. Például a te paneleden nem tetszik a kétsoros tüskesor(át ne tervezd, ha neked úgy jó!). Ha rá akarnék lógatni valamit, akkor nem férnék el rendesen. Nekem teljesen feleslegesek a kiegészítő panelek is, mert mindig egyedit rakok össze a feladattól függően. Telelyukas próbanyákot sem igazán használok, mert legtöbbször légszereléssel dolgozom a tüskesorokon, ha nem fér oda, akkor úgy is prototípuspanelt kell készítenem. Tehát ez a terület pont olyan, hogy mindenki maga elképzelése szerint alakítja, és aki ügyes, csak egy neki jó alappanelre van szüksége...
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Erdekes gondolatok. Nekem meg epp az jutott eszembe ezzel kapcsolatban, hogy annyi demo board letezik mar, hogy nem is ertem pontosan minek ujakat tervezni. Hogy csak a legnagyobbakat emlitsuk ott vannak az Olimexes cuccok, Velleman is egeszen jokat gyart, MikroElektronika amiket ugye MicroC es MicroPascal stb lehet hasznalni, es nem utolso sorban a Microchipes cuccok, amikhez rengeteg demo program es tutorial van mar megirva. Ez utobbiakat barmikor utan lehet epiteni hisz minden meg van hozzajuk.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Egy kicsit eltér a demo panel, és a próba panel funkciója és szerepe, bár a demo panelt is lehet próbapanelnek használni, de nem minden esetben jó ötlet(pl. tönkre lehet tenni a drága panelt percek alatt).
Egy demo panel a témával ismerkedőknek lehet jó, bár én azt mondom, hogy aki nem tud összeállítani egy kapcsolást, az ne foglalkozzon a PIC-el és más mikrovezérlővel sem, viszont egy tanfolyamon az idő is számít, nincs idő építgetni. Sokan meg is veszik, játszanak vele(megtanulnak programozni) aztán a nagy részük elfelejti a dolgot, mert kifogynak az ötletből az elektronikai ismeretek hiánya miatt. Egy kis részük pedig, akiknek nincs gondjuk az elektronikával, miután kinőtték, eladják és építenek egy próbapanelt, mert még se a nagy értékű panelt tegyék tönkre időnként! (egy kis túlzással természetesen...)

A próbapanel ellenben akkor jön szóba, ha egy elektronikában jártas ember ki akarja próbálni magát a PIC világában, de nem akar ezreket demoboardokra költeni, és amúgy is van elképzelése mit akar kipróbálni, megépíteni. Valamint akkor, ha fejleszteni kell egy áramkört.

Persze ez az egész csak filozófia, és csupán az én elképzelésem, de azt gondolom, hogy nagyrészt így működik a dolog, talán...
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Ilyen megvilagitasban tokeletesen igazad van. Hozza tennem, hogy akkor proba panel epitesnek igy kulon nincs sok teteje, hisz minden aramkornek mas es mas proba panel kell -- hisz azt az egy bizonyos aramkort szeretnenk kiprobalni, nemigaz? Es akkor max azt lehet mondani, hogy van egy db PIC es egy lyukacsos panel, de ezt kulon megtervezni es kimaratni amikor lehet ilyen lyukacs paneleket keszen is kapni...

Amugy nekem ami legjobban bevalt ilyen szempontbol az a dugdosos panel. Par perc alatt az ember ossze logat aramkoroket, es ha csak nincs valami kulonos oka a dolognak akkor mukodik (kulonos ok pl RF aramkorok vagy rendkivul nagy sebessegu buszok).
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Esetleg csak annyi, hogy panel tüskesorokkal, adott tokozású PIC foglalatokkal, valamint olyan panel, ami fogadni tud SMD<->tüskesor fordítópanelt, és akkor csak kis adapter panelt kell maratni, ha SMD tokos a project. Variációk végtelenek egyébként...
(#) edison14 válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
[OFF]Én is csak azért terveztem mert állandóan összerakni meg szétszedni a kapcsolásokat dugdosós panelen rossz volt egyrészt az alkatrészeknek mert elég sok láb letörött egy bizonyos idő után valamint a vezetékek sem voltak a legjobbak mert állandóan hajlítgatva voltak és megtörtek. Ekkor már kezdett elegem lenni belőle mert állandóan hibakeresés lett a fejlesztésből. Ekkor döntöttem hogy tervezek valami stabilabbat. Namost igazad van hogy mindenkinek a saját ötlete az egészet megtervezni de mégis más ha az ember kap kész megtervezett paneleket és azokat úgy alakítja ahogy akarja. Tehát pl te letöltöd azokat a fájlokat amiket én feltöltöttem megnyitod és ha neked a tüskesor jobban tetszik akkor áttervezed és máris van egy olyan panel melyet szerettél volna. Ezért tettem publikussá. De azért figyeltem egy kicsit arra is ezzel a duplás tüskesorral, hogy ha lp van egy ledem wire to board csatival akkor egy portra 4 darabot rá tudok tenni mivel a duplás tüskesor lábai egymáshoz képest 2,54mm-re vannak. Nem mondom hogy ezt nem lehet megcsinálni egysoros tüskesorral csak az sokkal több helyet foglal. Én pedig szeretek helet spórolni . Tehát igazad van mindenki saját magának alakítja ki én csak ötletet és egy kiindulási alapot adtam. Aztán hogy ki hogyan alakítja az már a saját dolga.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
En epp ilyenekre hasznalom a normal dugdosos proba panel Beszurom a kozepere a PIC-et (ha kell adapterrel SMD-t is), es kore szurkalom a tobbi alkatreszt. Ha nem tetszik modositok rajta, es ha mar nem kell akkor kihuzkodom es vissza teszem a fiokokba az alkatreszeket
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Szintén zenész!
(#) tjam hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Hali!
Van egy P16F887 PIC-m /Pickit2 Debug Express/.
Szeretnék egy olyan A/D átalakító programot írni asm-be, ami a poti tekergetését a 8 bites led-sorra kiírja százalékosan binárisba /0-99/. A progim eddig annyit csinál hogy elszámol 0-tól 255-ig binárisan. A kérdésem az lenne hogy, csak osztással tudom-e megoldani, vagy van-e valamilyen más egyszerűbb megoldás arra hogy csak 99-ig számoljon? Még kezdő vagyok a témában és az osztás elég bonyolultnak tűnik első ránézésre.
(#) watt válasza tjam hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Tedd fel a progit, hogy tudjuk miből akarsz kiindulni. Lehet, hogy csak egy apró módosítás az egész. Na meg az is kiderül, főleg ha megírod, hogy milyen nyelven progizol(C-ből is van több)...
Az osztás nagyon egyszerű, RRF valami,F Igaz ez kettővel való osztás, de osztás. Egyébként nem osztani kell, hanem számlálni...
(#) icserny válasza tjam hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Bináris számoknál a kettő hatványaival könnyű osztani (jobbraléptetéssel), ezért szerintem egyszerűbb, ha maradsz a 0-255, 0-127, 0-63 valamelyikénél.

Természetesen lehet osztani is, de nem célszerű ezzel kezdeni az ismerkedést. Ezt a könyvet pedig sürgősen mentsd el magadnak (félek, hogy el fog tűnni...).
(#) cNobody válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Idézet:
„"Szeretnék egy olyan A/D átalakító programot írni asm-be,..."”
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Pedig direkt el is olvastam kétszer...
(#) vilmosd válasza tjam hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Hali
Lehet egyszerubben is, mivel az AD 1023 erteket adhat, azt elosztod 10-el, es 102 lesz a vegeredmeny. A piclist segit ebben, itt talalsz szorzo, oszto es sok mas rutint ASM-re. Csak ket byte-on kell dolgoznod, nem egy byte-on. Talalsz ASM peldakat a konyvtarban is.
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1
 
Szia!

A 0 .. 255 tartományt 0..99 -re leképezni a (x * 100) div 256 képlettel tudod. A sorzás eredményét 16 bitesen kell tárolni (8 bit * 8 bit -> 16 bit), de osztani már nem kell, hiszen a szorzat felső byte-ja az eredmény is egyben (2^8 = 256). Tehát a konverzió szorzással oldható meg.
Egyébként ezen a lapon sok-sok ötletes, hasznos asm rutin található (szorzás, osztás, bináris - BCD, BCD - bináris átalakítás), ami még jól jöhet a következő lépéseknél...
(#) The_Saint hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Ezúttal a PIC kódvédelméről szeretnék kérdezni. Mit lehet tudni sikerült már a kiolvasás védelmet valakinek feltörni? kb 6-7 éve hallottam, hogy egy orosz tag hanyatt vágta a 16C84-et és valami trükkös megoldással kiolvasta a programot. Szóval az érdekelne ki mit hallott arról, hogy mennyire biztonságos a PIC.... Vagy ha bekapcsolom a kódvédelmet, akkor tutira nem lehet kiolvasni?

Üdv, The_Saint
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1
 
Érdemes visszatérni az eredeti 10 bites kiolvasáshoz!
x = (0..1023) az y = (x*100) div 1024 transzformációval képezhető le a (0..99) tartományra. Néggyel egyszerűsítve y = (x*25) div 256.

Felhasználva, hogy 25 = 16 + 8 + 1, a szorzást léptetésekre és összeadásra vezetjük vissza:

y = (16*x + 8*x + x) div 256, ahol

16*x = x << 4 továbbá 8*x = x << 3

A div 256 pedig annyit jelent, hogy az eredmény felső bájtját vesszük (ahogy Hp41C írta).>>>>
(#) watt válasza The_Saint hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Tutira nem lehet kiolvasni, hacsak nincs valami kémlaborod, ahol lemaratod a tokot a chipről és mikrószkóppal kisilabizálod a flash tartalmát bitenként!
(#) lidi válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Vagy inkább a védelmet jelentő bitet változtatják meg, vagy a védő áramkört iktatják ki. Persze ehhez igen finom eszközök kellenek. pl http://www.flylogic.net/blog/?p=21
(#) The_Saint válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Huu..az laza lenne ha lenne kémlaborom. Kösz a infót. Átolvasom. Mármint amit lidi linkelt be. Akkor nem nagyon kell aggódjak a kiolvasás miatt...
Üdv
The_Saint
(#) tjam válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
A progi eddig:

#include
__CONFIG _CONFIG1, _LVP_OFF & _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _BOR_OFF & _CPD_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_ON & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT
__CONFIG _CONFIG2, _WRT_OFF & _BOR21V

;VÁLTOZÓK
TIMER1 EQU 0x20
TIMER2 EQU 0x21


ORG 0X000

BANKSEL TRISD
CLRF TRISD
BANKSEL PORTD
bsf STATUS,RP0
movlw 0xFF
movwf TRISA
movlw 0x00
movwf ADCON1
bsf STATUS,RP1
movlw 0xFF
movwf ANSEL
bcf STATUS,RP0
bcf STATUS,RP1
CLRF PORTD
movlw 0x41
movwf ADCON0

bsf PORTD,0
ADC
nop
nop
nop
nop
nop
bsf ADCON0,GO_DONE
btfss ADCON0,GO_DONE
goto $-1

movf ADRESH,W

movwf PORTD

goto ADC

END
(#) watt válasza tjam hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Aha, értem, ez tényleg elég rém egyszerű.
Abból kéne kiindulnod, amit Hp41C és icserny mesterek próbáltak elővezetni. Van-e ötleted azt kódba ágyazni?


Ha legközelebb kódot teszel fel, akkor használd a Kód gombot. Tudsz szerkeszteni is egy ideig, ha elsőre elszúrod. Ha nagyobb kódot tennél fel majd, akkor fel tudod tenni az egész asm fájlt a tallózással.
(#) SmithWebster hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
LCD modullal kapcsolatos kérdés:

Az mitől lehet, hogy amikor beállítom az adat pineket (8 bites mód) és az rw pint, majd pulzálom az enable lábat (A-betűt akarok beleírni), akkor ugyan beleírja az A betűt, de teleírja az összes karakter helyet az A -val plusz a kurzor is eltűnik?

Ha valakivel történt már hasonló kérem árulja el, hogy tudta megoldani...

Előre is köszönöm a helpet!

smith
(#) watt válasza SmithWebster hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Nagyon sok a hibalehetőség. Időzítés, kommunikáció, stb.
(#) tjam válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
A következő napokban majd próbálkozom vele. Értem a megoldást, és egyszerűnek tűnik. Majd kérdezek ha nem menne kód. Gyakorlatom nincs még benne.
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) dinokal válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia! A pic18 könyvtáradból hiányzó fájlokat itt megtalálod: Bővebben: Link
Következő: »»   890 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem