Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 40
(#) bistvan196700 hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Köszönöm a választ. A pic12f629 adatlapot átnézve belső oszcillátor és 4mhz-es frekvencia adódik.
A cv írás ezt megértettem, viszont a dekóder vagy mozdony vezérlése még nem tiszta. Tehát a cím ugye a mozdony címe PL: 3 ami a cv1 paraméterben szerepel és akkor utasításként milyen byte-ot küldök el, hogy működésre bírjam a dekódert?
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Na ugye hogy megvan az órajel freki! Bocs, nem szemétkedésből nem írtam le, de jobb ha hozzászokik az ember hogy magától is meg tud oldani problémákat ha picit gondolkodik, és olvas.

Az "utasítást", azt dcc környezetben talán inkább packet nek nevezném. Egy packet több byte-ból áll. Nézd meg az NMRA dcc doksit, ott le van írva, hogy milyen packetek léteznek. (nagyon röviden én is írok róla hogy hogy néz ki egy packet ebben a cikkben ) Szóval "működésre bírhatod" funkció és sebesség packettel is.
(#) bistvan196700 hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Köszi a választ. Már többször is átnéztem amiket írtál.
Univerzális lokodekóder.
Az első bekapcsoláskor a következő adatok állítódnak be.
- CV1 mozdonycím (3)
- CV2 elindulási feszültség (20)
- CV3 gyorsítás (1)
- CV4 fékezés (2)
- CV5 max. gyorsaság (200)
- CV9 PWM (3)
000-2kHz, 001-1kHz, 010-500Hz, 011-250Hz, 100-125Hz, 101-62Hz, 110-31Hz, 111-15Hz
- CV19 összetett mozdonycím (0)
- CV29 bit 0 menetirány (0)
bit 1 menetfokozat 14/28 (1)
- CV64 bit 0 világítás a menetirány szerint ki/be (1)
bit 1 izzószimuláció ki/be (1)
bit 2 késleltetés a menetirányváltásnál ki/be (0)
- CV65 induláskor több energiát ad a motorra (20)

Tehát a packet cím (address) byte = 3 ez a dekóder címe, utána utasítás (instruction) byte = 5
ekkor a mozdony max. gyorsulással halad.
Ha pl: az izzót szeretném bekapcsolni vagy ki akkor
cím (address) byte = 3 szintén, és az utasítás (instruction) byte =64 ha jól gondolom?
Sajnos a szimulációban nem működik, de ha így kell vezérelni akkor a szimulációval van baj vagy az
általam írt vezérlő programmal, vagy ki tudja.
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Huha, azt hiszem te valamit keversz. Az hogy a mozdony (dekóder) címe 3, nem azt jelenti hogy az address byte -ba 3 at kell írni. És az hogy a CV5 határozza meg a max sebességet, még nem jelenti azt, hogy az instruction byteba 5 -öt írva max sebességgel fog menni a mozdony. Két külön dolog a CV értékek, és a mozdonyak küldendő packetek bytejai. Ezt olvasd el, NMRA doksi vagy ezt
(#) bistvan196700 hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Sajnos elég nehéz felfogású vagyok. Én általában konkrét példa alapján tudom megérteni az összefüggéseket hiába tanulmányozok többszáz
oldalas leírásokat. Nem akarlak
tovább fárasztani az érthetetlenségemmel, így ha lehetne egy rövid példán tehát a mozdony elindítása milyen byte miért szájbarágósan ha röviden leírnád. Köszi.
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Hmm, nem mostanában programoztam utoljára ilyet. Azt azért látnod kell, hogy ez nem olyan mint a soros port, hogy kiküldöd a byte okat az UART nak, és az teszi a dolgát. Nem, itt nem hagyományos soros protokoll-al megy az adás. Bitenkét, sőt inkább úgy fogalmaznék hogy félbitenként kell saját magunknak kiküldeni az infót, elég szoros időzítésekkel ráadásul. Indulj el az alapoktól. Elősz neked nem is a packeteket kéne átnézned, hanem a DCC féle kommunikáció alapját. Hiszen nem csak byteokról van szó, hanem van pl a preamble, ami csak egy kupac 1-es bit. Vagy a byteokat közrezáró stop és tart bitek. Ezekkel tisztában vagy ? De amúgy ha nem akarsz ilyesmivel foglalkozni az se baj, van utánépíthető dekóder és központ is, nem kell neked kifejlesztened mindent, hacsak nem tekintesz rá kihíváskánt.
(#) bistvan196700 hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Nekem nincs vasútmodellem, hanem az egyik munkatársamnak ígértem meg, hogy készítek egy vezérlést pc-vel. A packet dekódolással nem is foglalkoznék mert az van készen, viszont a vezérlést
nekem kellene elkészíteni. Mellékeltem egy fájlt amely a szimuláció kedvéért íródott csak azt nem tudom milyen adatokat küldjek ki a port lábon.
Ha ezt megértem akkor szerintem sikerülni fog.

DCC_BOOSTER.c
    
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Így szemre nem tűnik rossznak. Csak az hogy nem jó adatokat küldesz. Eleve 1 dekódernek nem illik egymás után bombázni különböző packetekkel. Nem ártana beszúrni közé egy idle packetet. De ez nem feltétlen baj. Viszont még mindig nem nézted meg az nmra doksiban, hogy milyen is a sebesség packet: 111111111111 0 0AAAAAAA 0 01DCSSSS 0 EEEEEEEE 1

Ahhoz hogy sebesség packet legyen a 2. byte mindenképp 01 -el kell hogy kezdődjön. Utána jön az irány bit, majd a sebesség bitek. Ha látni is akarsz valamit, reagáljon a dekóder, akkor ugyanazt küldd egy jó darabig, mert most egymás után 3 kül.féle packetet küldesz.

Küldök egy saját progit amivel packeteket tudsz gyártani, és MPLB simhez file-t csinálni. Mondjuk ez a dekóder programozáshoz kellett nekem.

dccstim.zip
    
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Ja, meg még annyi, hogy packetek között nincs szünet, folyton adás van, ha más nem akkor idle packet.
(#) bistvan196700 hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Köszönöm a választ.
packet: "111111111111 0 0AAAAAAA 0 01DCSSSS 0 EEEEEEEE 1" ez hiányzott nekem. Tehát az utasítás (instruction) byte így néz ki. Így a szimuláció is
működik neki merek állni a dekóder elkészítésének.
Különben a terepasztalt egy delphi-ben írt programmal szeretném vezérelni ami usb-én keresztül kapcsolódik a pic-es vezérlőre és ez működteti a mozdonyokat váltókat stb.
Mégegyszer köszönöm.
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Milyen szimulációt csináltál ? (milyen programmal, mi volt az adó és a vevő oldalon, stb)
(#) bistvan196700 hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Proteus programot használom szimulációra valamint
nyák tervezésre is. Ismeri a mikrokontrollerek nagy
részét, a kapcsolási rajzot elkészítem csatolom a forrás fájlokat jelenleg a packet előállítása pic18f452-vel történik és ez vezérli a pic12f629
dekóder ic-ét.

proteus.jpg
    
(#) lidi hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Ma kipróbáltam egy so8 as H hidat: Si9986 Hát elég beteg darab. Elvileg 15V ig működő képes, 1A -es. Gyakorlatilag 10V felett kikapcsol. Viszont 1.5V ról már működik. Érthetetlen. ipróbáltam egy másikat is: BA6287, ez is 1A elvileg, de annyit levéve róla nagyon melegszik.
(#) nemeth.erno hozzászólása Dec 17, 2010 /
 
Sziasztok,
új versenyző vagyok a vezérlés területén, és egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek. Megépítettem egy command station-t (DCC_Gen. Command Station v.2D" http://www.tinet.cat/~fmco/home_en.htm) és vettem egy Terhelésszabályzott mozdony dekódert. (http://www.trainmodules.hu/module_29.html)
A két berendezés remekül együttműködik. Tegnap építettem egy „saját” dekodert is, de ezzel vannak problémáim.
Addig jutok, el hogy fel tudom programozni a dekodert direct cv1 = 11. Ekkor villant a mozdony egyet, és bekapcsolja a hajtás 5mS –re. Megnéztem oszcilloszkópon, valóban 5msec hosszú a jel.
Itt be is fejeződik az életjelek küldése, semmi más parancsot nem hajlandó végrehajtani.
Az a furcsa, hogy protokollárisan megértik egymást, mivel úgy tűnik, fel tudom programozni, de tovább nem jutok. Valami tipp?
Előre is köszi
Üdv:
Ernő

loco-dec.zip
    
(#) lidi válasza nemeth.erno hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Nem ismerem ezt a fajtát, de elég elavult a pic tipusából ítélve. Az eeprom részt felprogramozza ez magának ? Lehet hogy csak annyi a baj, hogy minden CV t amit kezel fel kell tölteni.

Létezik még pár féle dekóder, ennél újabbak, szerintem azokkal próbálkozz, ha ez nem menne. Pl MERG, DESPX.
(#) nemeth.erno válasza lidi hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
köszi Lidi. a MERG irányába fogok elindulni. Kellemes Ünnepeket!
(#) diginewl hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Kedves Digis Emberek!
Trainmodules-os kérdés: Eszközdekóderben be lehet-e állítani, hogy állandó kimenet esetén (pl: led jelzőlámpa) induláskor is adjon az egyik kimenetre áramot? Most az van, hogy induláskor (bekapcsoláskor) minden lámpa/led sötét. Ha váltás van (pl. zöldre), akkor azt az állapotot megtartja, aztán megint váltásnál a vöröset is, amíg nincs áramszünet/kikapcs...

Van erre tipp?

Ez csak állandó kimenet esetén érdekes! Ha impulzus üzemben van, akkor az eszközdekóder csak akkor ad ki áramot magából, ha a központtól jelet kap. Ez így tökéletes!

Üdv: newl
(#) zénópajtás válasza diginewl hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Helló!
Nekem van egy csomó trainmodules-os eszköz dekóderem. Én úgy tudom hogy csak az újak, -2 vagy -3ban van ilyen beállítás, de nekem az én asztalomon jó hogy nem ad ki kimenetet bekapcsoláskor.
Mert a roco-k ezt csinálják, és nagyon sűrűn leold miatta induláskor a roco központ, mert megrántja a pályát és a villanyt.
(#) diginewl válasza zénópajtás hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Kedves Zénópajtás!
Ez rendben van, de hogyan kapcsolod be a jelzőlámpákat? TC5.5-ben megoldható valahogy? Nekem 4-5 jelzőlámpa lesz/van csak, de azokat is minden bekapcsoláskor élesztgetni, hogy világítson vörösen...

Az is segítség, ha meg tudod mondani, hogyan kell/lehet átprogramozni? Nekem ennyitől nem fog lekapcsolni a roco erősítőm

Köszönöm: newl
(#) diginewl válasza diginewl hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Közben rájöttem, hogy egy "push" gombbal éleszthető az összes jelző, meg állítható az összes váltó, így minden úgy fog állni/nézni, ahogy a való/virtuálisban van egyformán. Nekem ez a lényeg. Mintha tenne be a TC egy kis késleltetést is, így nem egyszerre csattan/villan minden, hanem egymás után.
(#) kofola16 hozzászólása Jan 7, 2011 /
 
Kedves Modellezők!

Sajnos tervezésben nem vagyok otthon DCC téren.
És szeretnék építeni egy kis funkció dekodert. Célom az lenne hogy a gyári Roco Geoline állítóművet kapcsoljam (tekercses).És elférjen a váltó alatt vagy mellette lévő sínnél. Nem akarok külső táplálást. Tudom nem valami gazdaságos megoldás fogyasztásilag. Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném. Elsődlegesen PIC12F629 szeretnék dolgozni mert ez van itthon. De bármilyen ötletet elfogadok.
(#) Leveli78 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Sziasztok ! Ehez a témához vág. Most tervezem megépíteni a kolléga kapcsolási rajzán található Pic12f629-el működő dekódert. Sajnos pár dolgot nem lehet már beszerezni hozzá. Pl.IRF9952.
Helyette IRF7309 ami beszerezhető. A lábkiosztás ugyanaz. Kérdés , hogy az adott típus megfelel-e a célnak. N és P csatornás Fet 30V 4,7 A. Akinek esetleg van tapasztalata , megosztaná velem , hogy milyen típussal helyettesíthető a 9952?
Az MUN tranzisztorral is gondban voltam. Ez sem beszerezhető . Konkrétan a 2233 vagy 2214.
Helyette még a google is a 2211 típus adatait hozza fel.
Ez a típus beszerezhető. Kérdés megfelel -e a célnak.
A 2233 adatait nem tudtam megtalálni, és emiatt nem is nagyon tudom összehasonlítani a 2211 típussal.
Aki esetleg épített mostanában ilyen dekódert, kérem segítsen !
Köszönettel : Leveli
(#) fgeri válasza Leveli78 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Helló!
Ezt a dekódert én is megépítettem egy-két éve és IRF7309-cet használtam benne amit te is írtál. A MUN tranyók helyére a hídmeghajtóhoz való 2N7002 típ. fetet használtam, a terhelhetőség és a lábkiosztás is megfelelő. Egy jó darabig rendben működött a dekóder, aztán valami miatt meghalt a PIC, újat raktam bele azzal működött megint. nagyon nem foglalkoztam vele, hogy mi lehetett a hiba, de nem hinném, hogy az IRF típusa miatt volt a baj.
(#) Farkas Zoltán válasza fgeri hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Folyamatosan építek dekódereket, a MUN 2211 kapható, de elég drága, kiváltottam BCR 148S-EL AMI SOT363 TOKOZÁSÚ, VISZONT KETTŐ DARAB TRANZISZTOR VAN BENNE. Hátrányuk hogy csak 100mA-el terhelhetőek. Izzólámpás kimeneteknél inkább a BCR533-at használom. 500mA
IRF 9952 helyére teljesen megfelelő a 7309.Viszont, ha a 629-es Picket használod, akkor inkább az IRF 7509-et ajánlom. Ez kisebb áramot tud kapcsolni, viszont Micro sop8 tokban van. Nálam a dekóder kétoldalas nyákon 13X17.5 mm helyet foglal. Ezzel a pic-el viszont még nem láttam olyan dekódert, ami tudta volna a terhelés szabályzást.
A fejlettebb dekóder, amit készítek, az PIC 16f872 I/SS icvel működik, ez tud gyakorlatilag mindent, amit az ESU 3.5 dekóder.
Anyagbeszerzésben tudok segíteni, nagykerben vásárlok.
FZ
:gumicsirke:
(#) szitko válasza Farkas Zoltán hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Kérdésem lenne a 16f872-es dekoderrel kapcsolatban.Építettem egy pár MERG féle dekodert, de Loconet-el nem akar menni. Az si9948 és párját raktam bele, de egy idő után mindkettő elfüstölt. A pic-et lehet írni olvasni, de a mozdonyt nem indítja el.
(#) Leveli78 válasza Farkas Zoltán hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Köszi a válaszokat!
Egy fordítókorongba készül a dekóder. Túl nagy igénybevétel nem lesz. Jó nagy áttétel van a motor és a korong között. A legnehezebb mozdonyommal is csak 300mA körül van a terhelés. A pozícionálás mechanikusan van megoldva.
(#) lidi válasza szitko hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Valamit nem jól csináltál, mert én is építettem már jópár merg et, és nekem mind működött. 16F872 -vel is, és saját módosított programmal 16F883 -al is. Építettem MERG féle nyákkal (dual n és dual p fetek), és saját tervvel is (egyféle 2db n+p fettel) . Szóval ha elfüstölt a fet, akkor ott valami zárlat van.
(#) szitko válasza lidi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Az az érdekes, hogy a NanoX féle központi egységgel megy rendesen, de a Loconet féle Miniboxal nem, pedig a Minibox az gyári. A Minibox, például a 12f629 es dekodert fel sem ismeri, se írni se olvasni nem lehet, de a nanox símán viszi. Viszont a gyári dekoderekkel semmi baj nincs. Lehet, hogy a Minibox csak a gyárit szereti?
(#) lidi válasza szitko hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Minibox al nem volt dolgom még. Jól be van állítva ? Pl 28 lépéses üzemmód, stb ?
(#) szitko válasza lidi hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Persze. Mindkét központon(nanox,minibox) lett állítva minden. Igazából a merg féle dekoder az érdekes, mielött elfüstölt, ment egy ideig a mozdony símán, megállt, és elkezdett szaggatva menni mintha valami nagyfrekis jelet adtam volna a motornak. Ja és ezt csak terhelés alatt csinálta, ha nem volt terhelve (a motort ráforrasztottam a dekoderre) ment szépen.
Következő: »»   29 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem