Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   37 / 276
(#) jóbi81 válasza dobo hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Köszönöm a választ. Legalább már valaki ezt is szem előtt tartja! Közben már feltekertem a munkakábelt és jó lett csak még kellene rá tekerni csak a csévére nem fér! Próbáltam sima vas rúdra ami valamikor fojtó volt arra fel is fér csak nem sok látszatja van ugyan úgy be izzik a drót és nem húz ívet! most E I vasra tekertem 12 menetet ebből a 18 mm munka kábelből. Így már egész szépen működik . De még kb 6 menetre való kábel van és sajnálnám elvágni és még kellene is a hegesztőnek! A trafót úgy kötötte át a haver hogy azt mondja úgy van tekerve a trafóm! Mert én azóta már kifaggattam ugyan is 10 ezret kért és itt elhangzottak alapján azt hittem hogy soha nem lesz jó! De tegnap este mikor láttam a frissen készült fojtóval hogy muzsikál már bánom hogy megszóltam havert!
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

"úgy van tekerve a trafóm!" Na ugye. Erről írtam a 896118.sz. hozzászólásomban. A lényeg a pontos megfogalmazás(lett volna). Akkor elkerülhető a félreértés.
A fojtó ki kísérletezésére a vékonyabb átmérőjű vezeték is jó, -majd miután a neked megfelelő menetszám megvan,akkor elkészítheted a vastagabb huzalból. Ugyanis a fojtó induktivitását a menetszám és nem a huzalátmérő határozza meg. A huzalátmérőtől csak a fojtó terhelhetősége függ.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Igen ám de ezt nekem is tegnap mondta a fiú hogy azért tudta átkötni. De ezzel a fojtó dologgal valami nem stimol. Szereztem egy gyári 180A ra tekert fojtót és bele raktam azt . Na akkor is csak durrog csattog és kukacokat rak. Nem olvassza össze az anyagot. Amit csináltam az E I vasra tekert munkakábelből készített fojtó az jó lenne . De az is csak úgy ha teljesen passzosra "légrés" nélkül össze szorítva van a vas ! De itt azt olvastam hogy légrés kell az E I részek közzé. ez meg csak az ilyen vassal működik pedig aki átkötötte az is azt mondta jobb ha csak egy sima vasrúdra van tekerve mert az jobb fojtónak. Ezt már nem értem. Akkor most hol is lehet a hiba?
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

A légrés nem szentírás, elvileg a légrés azért van,hogy a vas ne tudjon telítődni. Ha neked légrés nélkül jó a fojtó,akkor csináld úgy, de -elvileg- fojtó nélkül is működni kellene a gépnek,csak a beolvadási mélység lenne csekély. A fojtó feladata az,hogy azokban az időszakokban,amikor az áramnak nullátmenete van,biztosítsa az ív fenntartásához szükséges áramot.
Ha van egy 50V 33000-50000µF körüli elkód,próbáld meg azt bekötni,de ehhez hívd a komádat segíteni, nehogy elronts valamit a bekötésnél. Egyébként a gyári gépekben valóban lágyvas rudat használnak fojtónak. Legalább is Magyarországon.
De ettől függetlenül tényleg jó lett volna néhány kép a trafóról, sokkal többet látna az ember.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Kondi az van benne egy 50 /41000-es és úgy ahogy írod a fojtó nélkül vagy"lágyvas rudas fojtóval" csak az anyagra rakja a gumókat és nem olvad be! Sajnos az a baj hogy még mindig nem a legjobb a fojtóm. mert épp csak megolvasztja a vasat és nem igazán erős a varrat! Épp tegnap próbáltam ki egy 200A mig gép fojtójával de azal is csak taknyol.
(#) staci123 válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Szia,
azt hiszem nem ott keresed a bajt ahol VAN
A MIG heggesztőgépnek ERŐTELJES, kis belső ellenálású hálózatitrafó kell - ami győzi az áramot...Mérd meg mekkora a feszültség a kondin amikor a huzalt a levegőbe engeded,
úgyszintén heggesztés közben, lehet hogy fény derül...
Esetleg a diódák közül valamelyik szakadt...
(#) dobo válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

A nagyáramu részek kötéseit nézd átt mert kontakthiba esetén szokott ilyen előfordulni.
A testcsipesszel kezdd meg a csatlakozókkal lehet ott van valami oxidáció.
(#) jóbi81 válasza staci123 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Szia. Az áramot én már mértem. A kondi után 27-29 volt van üres járatban mikor hegesztek 20-25 volt közt mozog. Ez a legerősebb 6 -os állásban. Viszont már 5 -ös állásban nagyon gyenge. ott már csak 17-18 volt üresen hegesztés közben meg 10 14 voltra esik le. a diódákat már cseréltem próbáltam komplett másik híddal is ugyan ez a téma! A srác aki átkötötte azt mondja azért mert nem 400 Volt a bemenő csak 220.
(#) dobo válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Ott a bekötéssel valami nincs rendben ha tényleg van 230-as tekercskivezetés akkor a szekunderen is megfelelő feszültségnek kellene lenni.

Ma tekercseltem egy folytót kemény meló volt de már szárad rajta a lakk holnap pedig főpróba
Majd rakok fel képeket.
(#) jóbi81 válasza dobo hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Az jó lesz legalább megnézem hogy én hogyan is fogjak hozzá !
(#) jóbi81 válasza dobo hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Már erre én is gondoltam hogy a trafómmal nem stimol valami. Ezért szereztem egy másik trafót ami két oszlopos ívhegesztőnek készült. Ez a leggyengébb állásban ad le 51 volt egyen áramot kondi nélkül üres járatban! Mikor 2.5 -ös pálcával ívet húzok vele akkor 35-37 voltra esik le . Ezzel esetleg lehet valamit kezdeni?
Szerintem az a probléma hogy a primer és szekunder külön oszlopon van!
(#) dobo válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Kösd be a trafódat és próbáld ki kondi nélkül .
Ha folytóval próbálod akkor lejjebb fog esni a feszültség is.
A siker nem biztos mert a trafód ívhegesztőnek van tekercselve de lehet jó lessz.
Mit szeretnél hegeszteni?
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Ha a beszélgetés tárgyát képező trafó van két oszlopon, az baj.Ha a frissen beszerzett trafó tekercsei vannak két oszlopon az normális,mert MMA technológiánál a mágneses szórással állítják be az ív feszültségét. Co üzemmódra az utóbbi nem igazán alkalmas,mivel a huzaltolás megszűnése után a huzal visszaég a fúvókába a magas feszültség miatt. A kondit tényleg vedd ki,mert ekkora feszültségen el fog durranni.
(#) jóbi81 válasza dobo hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Na bekötöttem és nem jó! Mikor indítom fainul begyullad az ív és szép fokozatosan lecsökken és már csak szikrázik a végén. Ez kb egy 3 cm varraton. De viszont most hogy az eredeti trafót kifordítottam láttam valami érdekeset ami szemet szúrt. A trafómnak a primer oldali bemenetek amik a 220 hoz van kötve . 7 szál ebből kettő szélső zöld a többi sárga szigetelésű . a két zöld a legbelső és legszélső és a 220 egyik szála a sárgákra megy a fokozat kapcsolón keresztül és a legbelső zöldre, a másik szál meg a legszélső zöldre. Akkor nem úgy kellene hogy a legbelsőre az egyik és úgy a fokozat kapcsolón keresztül a sárga szigetelésűek és a legkülső zöld? Ezt jól le írtam remélem érthető valamennyire? Ezen kívül van még négy szál amire a 380 V volt kötve.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Nem! Az eredeti trafó az egy oszlopos és alul a primer és rátekerve a szekunder totál szorosan és az egész be van kenve lakkal még a vas is! Amit most szereztem trafó az van két oszlopon és az rendes ív hegesztő volt vagyis még most is az.

Ja és még ide hogy mit is szeretnék hegeszteni? Na ez a lényeg hogy vasat és abból mindent! Tehát a lemeztől a 10 mm vasig mindent .Most épp mtz traktort kasznizunk és ahhoz akartam használni. De ha az eke szakadna szét akkor azt is meg tudjam hegeszteni! Alut meg ilyen különlegességet nem szándékozok mert arra van egy nagyon jó lakatos barátom és azt rá bízom. Egyébként van egy nagy dinamó és azzal szoktunk dolgozni csak hát az igencsak lejáróban van. például kaszni lemezt elég bonyolult vele megcsipkedni még a legkisebb árammal is. És a borzalmas nagy hangjáról nem is beszélve.
(#) dobo válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

oké elég zavaros a trafó ügy tegyél már fel egy képet ha lehet a trafó kivezetéseiről hátha látunk valamit na és a varratokról is .
A dinamó szerintem az egyik legjobb hegesztő eszköz csak nagyobb áramoknál .

Ha az eredeti trafóra lehet még tekerni meneteket akkor feljebb kellene tornázni a szekunder feszültséget szerintem .
Mert lehet az a baja csak azért taknyol.
De rakjál fel képeket esetleg ellenállásmérővel lemérhetnél egy primer tekercset .
(#) nyekk hozzászólása Jan 21, 2011 /

Üdv.
Az én trafóm is két oszlopos ,a co2-ben,és elmuzsikál vele.Igaz hogy kondikkal együtt 100V-üresjáratban.40.000-mF volt benne,azóta kapott még 20.000mF-ot,ami rúgott rajta még egyet jó irányba értve.Azt vettem észre,hogy akár még elviselne pár 10.000-et.Hasonlót tud az enyém is produkálni mint Jóbi81-nél ,hogy kialszik az ív,kisebb fokozaton,de mióta kapott még plusz kondenzátorokat,látványosan javult.Meg persze ha a hálózat le van terhelve akkor jelentkeznek ilyen gondok nálam,néha alig van 210V.Én megpróbálkoznék Jóbi81 helyében kondenzátorokkal,na persze 100V,meg min 40.000mF.Meg mágnes kapcsolóval kapcsolgatni.
(#) nyekk hozzászólása Jan 21, 2011 /

Ezt tudta 40.000mf-al . A bal oldali a co2,a jobb meg 2.5 pálca,mint kettő ugyanazon az Amper-on .A co2 még változtatni kell az előtolás trafóján ,nem elég az előtolás,a képes is látszik .A hegesztés szépségét meg ne nézzétek,ez egy gyors próba volt ,ha főnökeim látnák elég gyorsan munka nélkül maradnák

SSA40763.JPG

Sajnos nem tudok képeket tenni mert nincs amivel csináljak most még! A varratról meg annyit hogy úgy néz ki mint ha kukacok lennének. Ronda. A dinamót én nagyon szeretem azért csak pár évtizeden azoké volt a szerep. Sajnos az eredeti trafón már egy tűszúrásnyi hely sincs és azt még szétszedni se volna egyszerű. Totál be van öntve valami lakk szerűséggel! Na meg hát olyan vastag a szekunder szál hogy azt mód lenne ráhajtani .Ezt hogy érted ? Primert ellenállásmérővel? már méregettem de mindegyiken 00,1-et ír ki .
(#) jóbi81 válasza nyekk hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Na ez azért sokkal jobb mint amit az én masinám csinál ennek van látszatja . Be olvad! Nekem csak a tetejére rakja és ha eltöröm akkor látszik hogy épp csak megolvasztja az anyagot.
(#) jóbi81 válasza nyekk hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

De már teljesen elkeserített a gépem és lehet ikább venni kell egy gyárit ami működik tökéletesen! pont találtam egy 160A es gépet amit mocira cserélnének és felajánlottam suzuki sport verseny motoromat. és ha tehetnék be egy képet a gépről hogy mi a véleményetek róla
(#) Krisz03 hozzászólása Jan 21, 2011 /

Helló!

Van egy "praktikus" védőgázas hegesztőgépem: Bővebben: Link. Jól működik, csak egy idegesítő gondja van: akadozik a huzal. Az előtoló motor, és a görgő jó, a pisztolyban érzem hegesztés közben, hogy valahol akad a huzal. Érdekes, mert leginkább akkor csinálja, ha egyenes a munkakábel. Ha nagyobb ívben megtekerem, akkor csak néha jön elő. Persze ilyenkor nagyon idegesítő, mert az addig jó hegesztés közben elkezd pattogni, fröcskölni, és csak gumók keletkeznek.
Kérdésem: Találkozott-e már valaki ilyennel, érdemes-e, lehet-e ez ellen tenni valamit?
Nem vagyok egy lakatos mester, barkács célra vettem, nem terveztem vele nagy munkákat. Viszont mégis úgy adódott, hogy egy héten három napot biztosan használom, tehát eléggé igénybe van véve.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Üdv!

Spirál csere! Hegesztéstechnikai boltokban kapható! Ha Euro-s a pisztoly kihúz elvisz, ha beépített akkor bilincs leszed, kihúz elvisz! A huzal átmérőhőz illeszkedőt válassz! Van teflon bevonatú is az még jobb! Ha ez megtört, vagy tele van szeméttel akkor művel ilyet!

Leiszt Jani
(#) Krisz03 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Sajnos nem Euro-s, hanem beépített. Nem is tudtam, hogy "felújíthatóak", tehát lehet kapni külön spirált is. Utána érdeklődök a helyi hegesztéstechnikánál.
Köszi szépen!
(#) nyekk válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Szerintem meg lőj valahol valami fotózásra alkalmas eszközt ,és tegyél fel képeket a trafóról.Csak van valami megoldás ,a fórumot olvasgatva sok hozzáértő ember van itt.Én is mpisti hozzászólását olvasva váltottam ki a triakot mágneskapcsolóra,és bevált.Ami jobban átgondolva logikus is.De hát így van ez a lépcső fokokat végig kell járni ,meg mások sok évi tapasztalatát meghallgatni,és felhasználni.
(#) nyekk válasza nyekk hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Jóbi81 kérésére,itt még kondenzátorok nélkül,nem tudom mennyit segít,de hátha találsz valami hasznosat
(#) staci123 válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Milyen vasag heggesztőhuzalt használsz?
(#) jóbi81 válasza nyekk hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Igen azzal még csak nem is volna gond hogy lefotózom mert azt megtettem de a gépre már sehogy se tudom felmásolni. És ráadásul még sürgős is lenne a gép mivel hogy két hét múlva műszakira kell vinnem két pótkocsit meg az mtz-t és igen csak hegesztgetni kellene. Most kolléga behozza a kis iskara 150-es gépét azzal próbálkozunk hogy a lemezelést hátha megtudnánk oldani. Van itt már nekem kettő ilyen kókány gépem is és egyik sem dolgozik rendesen! A másik már majdnem tökéletes arról vannak fent képeim. De annak is keveslem a üresjárati voltját! Azt esetleg megnézhetnéd hogy mit is látsz belőle!
(#) jóbi81 válasza staci123 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Üdv! 0,8 , de próbáltam már 0,6 -al is
Következő: »»   37 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem