Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   53 / 132
(#) skero válasza ptesza hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Nem inkább 1 K Ohm -ot akartál írni?
(#) ptesza válasza skero hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Könnyen lehet. De a lényegen az sem változtatna ,ha 10k ohm lenne .
(#) Flatlander hozzászólása Jan 23, 2011 /

Sziasztok!

Van egy 3utas reflex mega hangfalam,amibe szeretnék normális váltót csinálni,vagy legalábbis jobbat mint a gyári. A mély 15" a közép 8" és ring magas.Csatoltam egy rajzot hogyan gondoltam.Annyi változtatással hogy a magasat felül is vágom még egy soros ellenállás-kondival párhuzamosan a szóróra.A mélyen gondolkozok még hogy tegyek-e rá kondit szintén sorosan egy 20W körüli ellenállással,párhuzamosan a szóróra, mert így csak 6dB/oktáv..... Mi a vélemenyetek erről? Előre is köszi a segítséget.

circuit2.gif

(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

bár talán itt mélynél a 6dB még elmegy.....szóval a mélyre elég lesz csak egy tekercs.
(#) Flatlander hozzászólása Jan 24, 2011 /

Valaki tudna nekem 3utas váltóhoz 2000 és 5000 keresztezési frekivel tekercs és kondi értékeket számolni? Előre is köszi
(#) ptesza válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Igen. De azt is le kellene írnod ,hogy milyen hangszórók, kellenek adatlapok, dobozméret , hangolás, átvitelek, felhasználás jellege . Az hogy 8" meg 15" semmit sem számít...
(#) kukac_24 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hi, rengeteg kalkulátor van a neten, nem próbáltad még?
(#) Flatlander válasza ptesza hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Reflex PA szórók.Adatlap nemigen van,sima reflex doboz.Pont ezért választottam a 2K és 5K értéket mivel a mély 2Kig simán felmegy, a közép is bőven jó innentől a magas is 3,5Któl indul szóval az 5K bőven jó ide is.Nemakarok egy csúcsszuper tökéletes váltót,ahoz nem reflex szóró,meg gépről hallgatott mp3 stb kéne.... Csak a gyári váltó katasztrófa.... a mélyen semmi szűrés a magason csak kondi a közép is gyatra megoldás ezen akarok javítani.
(#) Flatlander válasza kukac_24 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Bővebben: Link ezt próbáltam csak nemtudom a 2.rendűből melyiket válasszam?
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Van ahol 1 van ahol 10, konkrét frekvencián lehetne megadni a pontos impedanciát.
(#) shalafi.66 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 26, 2011 1 /

Csak az a baj, hogy ez nem így működik. Ugyanis ha nincsenek megfelelő infók, akkor semmi nem garantálja, hogy javítasz rajta, kb. ugyanannyi, vagy inkább több esélyed van arra, hogy rosszabb lesz. Amiket pedig a netes "kalkulátorok" számolnak konstans impedanciára, az akusztikai tulajdonságok kihagyásával, egy valódi hangszóróval biztos hogy nem működőképesek.
(#) Flatlander válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Akkor mitcsináljak? Ez a gyári váltó egy kalap.... a mély alapból direktbe volt semmi váltóval... raktam rá egy 0,6os tekercset sorba de ígycsak 6dB/oktáv és kb 3khz-nél vág....de már ezis sokat javított a hangján.... a mély nekapjon már magasat a közép szintén közepet kapjon már ne magasat.Akkor mitcsináljak vele? 10-20ezret semmiféleképp nemakarok rákölteni váltóra....
(#) potenciameter hozzászólása Feb 6, 2011 /

Hello.
A pasziv hangváltókban milyen kondenzátorokat szoktak( érdemes) használni? Azért kérdezem, mert nézegettem ezt a hangváltót és ebben elko kondi van ez normális dolog? esal hangváto
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

BIPOL elkó az szerintem. Ez a legutolsó amit betennék.

MKT,vagy MKP fólia kondikat nézegess. Ha nagyobb érték kell és nem a jel útban van ,hanem párhuzamosan , akkor talán szóba jöhet, de inkább csinálnék több kondiból párhuzamosan olyan értéket.
(#) petrosz hozzászólása Feb 6, 2011 /

Szervusztok!
Hordozható kompakt erősítőt építek (mono, egy dobozban keverő, erősítő, hangszórók(. Van egy 200w 2500-tól 22.0000 Hz-es magas és egy 200w 26-tól 4.600 Hz-es mélysugárzóm. Milyen hangváltót javasoltok? Inkább gyárit, nem kísérleteznék építéssel, csak ha tényleg tuti.
Szép napot!
(#) petrosz válasza petrosz hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Bocs, elfelejtettem írni, 4 Ohmosak a hangszórók
(#) shalafi.66 válasza petrosz hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

A probléma az, hogy az univerzális váltókra hiába mondják azt, h. minden hangszóróhoz jók, mert igazából egyikhez sem illeszkednek jól. Ha fontos, h. elfogadhatóan szóljon, akkor mindenképp neked kell megcsinálni a váltót. De wattok alapján sajnos nem nagyon lehet segíteni. Több infó kellene.
(#) potenciameter hozzászólása Feb 6, 2011 /

Sziasztok!
Két kérdés merült fel bennem hangváltókkal kapcsolatosan: 1. van annak értelme hogy az erősitőbe a jel az aktiv mély-hangváltón keresztül jön, igy le van szürve a kapott jel amit az erősitő felerősit és a mélyládában is van pasziv hangvátó? Szóval hogy aktiv hangváltó mellet paszivat is használunk( itt csak a mély hangokra gondolok)
2. Láttam olyan 2utas hangfalakat amiben passziv szűrés volt a magasnak és a mélyközépnek is, és olyat is láttam amiben csak a magasnak volt szűrés és a mélyközépnek semmi. Van értelme a mélyközép hangszóró szűrésének? Melyik módszer az előnyösebb a kétutas rendszereknél?
(#) gyula1990 hozzászólása Feb 10, 2011 /

Sziasztok!

melyiket ajánljátok keresztváltó típus? Help me! 12" 8ohm mély 250w, 1 vagy 2 piezo magas 8ohm

Freki: 300hz, kisebb bulikba lenen használva ,de lenne alatta mély láda. Tippeket várom köszönöm előre is!!
(#) shalafi.66 válasza gyula1990 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

A "kalkulátor" így önmagában használhatatlan, és wattokból meg centikből nem lehet kiindulni, több infó kell.
(#) rockersrac hozzászólása Feb 11, 2011 /

Ha valakit érdekel, akkor felteszem ide a Videoton DC2002A hangváltójának a kapcsolását, mert vissza rajzoltam az eredeti hangváltót!
(#) gyula1990 hozzászólása Feb 11, 2011 /

engem érdekel! ,persze megköszönöm
(#) rockersrac hozzászólása Feb 11, 2011 /

Akkor íme az említett kapcsolási rajz, plusz a hozzá való program, egy rar-ba tömörítve! Innen letölthető, 45mp elteltével a regular download gomb aktiválódik, arra kattintva menthető a file! Még annyi, hogy tekercseknek az induktivitását induktivitás mérő hiányában nem tudtam megmérni, elvileg a menetszámok rá voltak írva a tekercsekre, kb 0,5-0,6mm lehet a huzalok vastagsága, de ezügyben még pontosítok hamarosan!
(#) shalafi.66 válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Rá van írva az induktivitásokra egy rajzszám, az alapján tudható a pontos érték is.
(#) gyula1990 hozzászólása Feb 12, 2011 /

nagyon szépen,köszönöm a segítségeteket!!
(#) Athus hozzászólása Feb 14, 2011 /

Sziasztok.Kicsit új vagyok így ezen a téren és segítséget szeretnék kérni.Van egy félkész 2utas MNC hangváltóm.Megvan a panel,a magashoz a tekercs,kondi,ellenállás.A mélyhez kellene egy tekercs ami bír kb 300W terhelést.
0,27 mH 300W LSIP-27 ilyen adatokkal rendelkező,légmagos tekercset néztem ki így amatőr szemmel és szeretném a segítségeteket kérni abban hogy ez jó lenne-e?Topp ládába lenne 30 cmes MNC Stage hangszóróhoz.Egy szép középmélyet szeretnék kicsikarni a hangszóróból.Köszönöm előre is.Üdv: Athus
(#) shalafi.66 válasza Athus hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Biztos, hogy nem jó, de alkatrészeket inkább a logotechtől, náluk normális áron mérik a tekercseket, és egészen jó fóliakondik is elcsíphetők.

A szép középtartományt eleve kizárja az MNC hangszóró, ahhoz pedig, hogy tudjuk, valóban miylen váltó lehetne jó hozzá, legalább a típusát tudni kellene az átmérőn és a wattokon túl, ugyanis utóbbi kettő szinte semmi hatással nincs a váltóra.
(#) Athus hozzászólása Feb 15, 2011 /

Méret: 12"/310 mm. Impedancia: 8 ohm. Csévetest anyaga: Black ASV. Membrán anyag: Impregnált papír. Lengőtekercs átmérő: 52 mm. Lineáris kitérés (XMAX): ą7 mm. Mágnes tömege: 1,34 kg. Hangszóró tömege: 3,2 kg.

a hangszóró adatai.
énis így voltam az MNCvel hogy nem nagy cucc az egész,de ez a Stage elég jól sikerült!
(#) shalafi.66 válasza Athus hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hát az minden csak nem jól sikerült. Rezonáns közép és mélytartomány, használhatatlan T-S, és gyenge érzékenység, főleg a felhasználási célhoz képest. Ezek az adatok semmire nem jók, deígy legalább már tudom, miről van szó.

Milyen magashangszóró kerül mellé?
Következő: »»   53 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem