Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   898 / 1319
(#) watt válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Munkához olyan rendszert használni, amit a hobbisták is csak kínok árán ledvillogtatásra használnak érdekes összevetés. Jó munkát!
(#) icserny válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Idézet:
„Nincs idő a munka mellett megtanulni még egy újabb nyelvet.”
Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy a PARSIC-ot nem kell megtanulni!

Mindamellett csak igen korlátozottan alkalmazható, a megtanulására fordított idő/munka pedig nem térül meg más területen, ha majd tovább kell lépni. Ettől függetlenül nem mondom, hogy ne csináld, csak jeleztem, hogy egyik zsákutcából a másikba léptél.
(#) trudnai válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ha mar munkarol es nem hobby-rol van szo:

Tulajdonkepp ez egy osszetett dolog. Az egyik oldalrol ott vannak a fejlesztesi koltsegek, a masikrol pedig a gyartasi koltsegek. Sokszor a gyartasi koltsegeken lehet faragni egy jol atgondolt, alapos tervezesen, ami persze tobb ido (tehat penz) -- azonban a gyartas soran a befektetett fejlesztes megterul. Ezt a megterulest csak es kizarolag koltseg elemzesel lehet megallapitani, abbol derulhet csak ki, hogy hol van az optimalis befektetes/megterules arany.

Minderre ratelepszik meg a varhato megterules ideje, de lehetnek egyeb ido szorito tenyezok is amelyek a raforditott fejlesztesi es gyartasi idoket befolyasolhatjak (pl. kokurencia elott ki kell hozni a termeket, vagy meg a nagy karacsonyi laz elott stb stb stb). Emiatt gyakran ez a befektetes/megterules arany nem optimalis termeszetesen, de ennek ellenere torekedni kell a kozelitesehez.

Namost, ha egy fejlesztesnel uj dolgot kell megtanulni vagy uj fejlesztesi eszkozoket kezdesz hasznalni, akkor mindenkeppen ki fog tolodni a fejlesztesi ido. Abban tokeletesen igazad van, hogy vannak olyan fejlesztesi eszkozok, amelyeknek a tanulasi fazisa rovidebb, mint a masiknak. De ez nem minden, mert ha egy nagyon konnyen elsajatithato rendszerben nem lehet megcsinalni valamit, vagy nagyon szukosek a rendelkezesre allo tamogatasok (felhasznaloi forumok, konzultansok stb), akkor nem biztos, hogy jo valasztas az a bizonyos termek.

Ekkor jon az a bizonyos "vodorbe" eset, amit icserny mester emlegetett...
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Helló.
Amúgy a számítógépben tehet valami kárt ha mondjuk hibás az ic? (Mert akkor nem biztos, hogy az itthon működő egyetlen géphez fogom elsőnek hozzákötni.)
(#) Ladoz hozzászólása Jan 27, 2011 /
 
Hello,

PIC18F46J11 MCU-ra írok programot. Az MCU idejének 99%-át mély álomban (deep sleep) tölti, amely állapotból többek között RTC alarm ébresztheti fel, amennyiben az alarm időpontot eléri a valós idő. A gondom a nap átfordulással van. Pl, ha valós időnek 2011.01.26. 23:59:50-et állítok be, majd alarm időnek 9 másodperccel későbbi időt (23:59:59), akkor még triggerelődik az ébresztés rendben. Viszont, ha 10 vagy több másodpercet (már másnap), akkor nem.

Belefutott már valaki hasonló problémába?

Üdv, Lado
(#) mezga válasza c27 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ennyire nem akartam belemenni .
Tény hogy egy éjszaka eljutottam egyedül a 0 ról odáig , hogy bármelyik bemenetről be tudom kapcsolni bármelyik kimenetet egy kis időzítéssel.
Ebbe beletartozik a program keresése is a neten.
A másik nyelvekről fogalmam sincs .
Én vizuális típus vagyok , egyben szeretem látni a programot. A szöveges programozásnál sokat kell fejben tartani , amit ötven sorral odébb írtál.
Én a programot használom , nem akarom megérteni.
A logikai alapokkal tisztában vagyok azt már megtanultam, éppen elég a feladat megoldásával foglakozni , nem még a szintaktikával!
A parsic használatát kell megismernem és nem a nyelvét.
Egy telefonnál is a használatát kell megismerned nem pedig a hardveres és szoftveres dolgait.

De azért köszönöm.
mezga
(#) proba válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ebben a pic-ben van valós idejű óra? Ha nincs akkor esetleg a külső óra típusa többet segítene.
A másik, esetleg a napot nem felejtetted el módosítani az ébresztésnél? (esetleg a dátumot ,vagy egy mindennapos programot választani. )
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Igen tehet, de előtte le tudod ellenőrizni, hogy jó-e, vagy nem? (Javaslom a PIC égetők topicot ha égetőélesztésről akarsz kérdezni! Bővebben: Link)
(#) watt válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Konkrétan mit állítasz be? 01.27. 00:00:10-et? (Az Alarm az éveket nem kezeli, ezt biztos tudod...) A napot is be kell állítani...
Milyen értéket írtál az ALRMMNTH és ALRMDAY regbe?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Jut eszembe a ALRMWD reg is!
(#) Hp41C válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Szia!

Az idő regiszterekben az értéket BCD -ben kell megadni...
(#) vilmosd válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Hali
Ez a "legkisebb, legolcsobb" megoldas, a parsic-osok szerint, hogy ha nem tudom beleprogramozni 1 PIC-be, majd sosros vonalon osszekotok 2-3 PIC-et, es mar jo is. Mi itt ugy csinaljuk, hogy ha nem fer bele, veszunk nagyobb PIC-et. A parsic, egy a PIC16C5x sorozatra fejlesztett program, aminek az utolso modositasa meg a 16F877 idejeben keszult. Mar nem fognak fejleszteni rajta. A fejleszto meg is szuntette a parsic oldalt mar vagy 3 eve. Viszont a MCHP fejleszto programjai mindig naprakeszek. Vannak peldak arra, hogy a parsic-ban kezdok komolyabb keszulekeknel rajottek, hogy nem lehet megcsinalni annyi a korlat. Utana megprobaltak mas nyelvjarast, viszont az ottan elsajatitott szemleletmod akadalyozta a rendes programiras tanulasat. Ezet ha rank halgatsz, az alapoktol kezded a PIC tanulast, es gyorsabban fog celt erni.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ha meg tudta jeleníteni, akkor gondolom ezt tudja...
(#) vilmosd válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Mint elobb is leirtam: A PIC programozast (es mas uC-t is ) a HW ismerkedessel kell kezdeni! Anelkul hamarosan el fogsz akadni. Olvass vissza itt es rajossz mirol beszelek.
(#) Ladoz válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Hp41C: Persze, BCD-t használok.

proba: Van benne RTC, a belső 32K-s T1OSC-t használja.

watt: Tudom, hogy az éveket nem kezeli. Unixtime-ot (másodperc alapú) használok, azt konvertálom át BCD-vé. A beállítással nincs gond, értem ez alatt azt, hogy a megfelelő regiszterekbe, a megfelelő értékek kerülnek, mert ha visszaolvasom akár a valós- vagy az alarm időt, azt kapom, amit beállítottam (év, hó, nap, óra, stb).

Szemléletesebben, hogy mi is a gond:

1.) ez még jó (23:59:59-kor wakeup van)
valós időnek állítom: 2011.01.26. 23:59:50
alarm időnek állítom: 2011.01.26. 23:59:59

2.) ez már nem jó, nem ébred
valós időnek állítom: 2011.01.26. 23:59:50
alarm időnek állítom: 2011.01.27. 00:00:00

Tehát, ha nap eltérés van a beállított valós és alarm idő között, akkor nem ébred. Hm.

(Megj.: napváltásra triggerelődő repeat period maszk beállítása megoldja a problémát, de a kétféle alarm metódust nem szeretném keverni.)
(#) mrb válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Engem még az érdekelne, hogy sleep mode kikapcsolásával ad-e jól megszakítást, mert ha ad, akkor a sleep környékén kellene körülnézni, ha meg nem, akkor tényleg az alarm beállításával van a baj.
(#) Ladoz válasza mrb hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Deep sleep-ben van. Ebből ébresztheti impulzus (int0) és alarm irq. Impulzus ébreszti, alarm is ébreszti (kivéve, ha a fent leírt nap váltás van).
(#) watt válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Oké, de nem látom mi van az ALRMWD regiszterben? Ebben a hét napjai vannak. Ebben is a következő nap van beállítva(értéke 0-6 között lehet)?
(#) szilva válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Tegnap feladtam a ticketet a Microchipnél, ma jött rá válasz:

Idézet:
„Problem Resolution:
Hello Zoltan,

Thank you for reporting this issue. I was able to reproduce it and reported it to the divisions. Hopefully this will be fixed in a future release of MPLab.

As a temporary workaround, please set your timer prescaler bits to "10", if you wish to use MPLab Sim.

Regards,

Monica


Ezek szerint tudták reprodukálni, elismerték, hogy nem így kellene viselkednie, és remélhetjük, hogy valamelyik következő verzióban javítva lesz. Lehet, hogy érdemes lenne a többi, felfedezett anomáliáról is indítani ticketeket.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Egyértelműen igen. Köszönjük a közbenjárást!
(#) Ladoz válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Igazad lehet. Viszont azt nem értem, hogy első induláskor 2010.01.01. 00:00:00 péntek (5) kerül beállításra. Majd amikor szinkronizálok egy velem kooperáló eszközhöz, átállítom a valós időmet és az alarm időmet is ugyanarra a napra (alarm idő mindig néhány másodperccel/perccel több). Ilyenkor semmi gond, pedig alrmwd-t nem állítom. Viszont a két idő egy napra esik. Akkor van baj, ha különböző a két nap.
Már csak azt nem tudom, hogy honnan fogom megtudni, hogy az adott nap a hét melyik napja...

Nagyon köszönöm, sokat segítettél!
(#) watt válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Az R2025X-ben a 0 a vasárnap.
(#) Ladoz válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Nincs külső RTC.
Megpróbálom eggyel inkrementálni alrmwd-t az alarm time esetén, ha nap váltás van. Ha nem működik, akkor szoftveres date_to_wday-t kell írnom. :/
(#) trudnai válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ez tokeletesen ertheto, es ameddig nem kell bonyoult dolgot csinalnod addig nincs is ezzel gond. Vannak olyan dolgok amiket ezzel nem lehet megoldani, de valoszinuleg nem is olyan feladatokra talaltak ki a parisc-et.

A telefonos hasonlat amugy kicsit santit, mert ott nem keszitesz valamit, hanem hasznalsz. A PIC-et azonban nem hasznaljuk, hanem abbol az alkatreszbol (es par masikbol) epitunk egy aramkort. Epiteni pedig csak ugy lehet, ha ismerjuk a csinjat-binjat -- pl. hiaba tudjuk hogyan kell kezelni a darut, ha nem tudjuk hogyan kell toronyhazat epiteni...
(#) watt válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Tudom, csak azt írtam, hogy abban ez van.
Egyébként majdnem tök mindegy melyik a vasárnap, miután te döntöd el, melyik mit jelentsen.
(#) zolo hozzászólása Jan 27, 2011 /
 
Sziasztok! Egy rövid kérdésem lenne.
Ha a PIC programom egy táblázatból fog adatokat venni, annak a táblázatnak az elemeit a program memóriába, vagy EEPROM-ba mentsem? És, ha a felhasználó működési paramétereket tud változtatni futás közben ezeket hova mentse a program?

Köszi
(#) Hp41C válasza Ladoz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Szia!

Az ALRMCFG AMASK bitjeiven nem lehet letiltani a hét napjának figyelését?

0101 = Every hour
0110 = Once a day
0111 = Once a week
1000 = Once a month
(#) Hp41C válasza zolo hozzászólására (») Jan 27, 2011 / 1
 
Szia!

A nem módosítható táblázatokat a program memóriába, az olyan táblázatokat, amiket a felhasználó megváltoztathat, az adat eeprom memóriában célszerű elhelyezni.
Nem mindegyik kontroller tudja a program memóriáját átírni, vannak olyan típusok is, aminél a program memória írási száma alacsony (~ 1000). Némelyik blokkosan töröl, blokkosan ír. Az ilyen kontrollreknél a program memória módosításánál a törlési blokknak megfelelő mennyiségű adatot a ram -ba kell másolni, ott módosítani, törölni a blokkot és visszaírni.
(#) zolo válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Én a PIC24FJ... kontrollert néztem ki magamnak először, de abban nincs EEPROM. Ha a dsPIC30... lesz a választásom akkor az miben fog még eltérni a másiktól? Az eltérést úgy értem, hogy milyen újdonságokba botlok a programozás során, ugyanis 24FJ-t már programoztam dsPIC-et még nem. Adódhatnak nehézségek?
(#) icserny válasza zolo hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Idézet:
„Ha a dsPIC30... lesz a választásom akkor az miben fog még eltérni a másiktól?”
Kicsit hosszú lenne a lista, de a dsPIC30 Family Reference Manual sok mindent elmond erről a családról.

Mindenestre ez még az FCY = FOSC/4 kategória, tehát az oszcillátor frekvenciájának a negyede, s FOSC=120 MHz a csúcs. Nagy különbség a DSP egység és utasításkészlet, ami a PIC24-nél nyilvánvalóan nincs.

A dsPIC30 család 5V-ig megy és az I/O vonalak 25 mA-rel terhelhetők.

Hasonlóság:

Az alap utasításkészlet és a fordító viszont ugyanaz, sőt, a Programmer"s Reference Manual is ugyanaz.
Következő: »»   898 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem