Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Sziasztok! Elkészítettem a 886 órát piros színben is legyen teljes a színskálám Csatolok pár képet az óráról és a nyákról minek az az érdekessége,hogy kizárólag forrasztópaszta és hőlégfúvó (340 Celsius) alkalmazásával lett beültetve páka nem volt használva.. Indult elsőre akárcsak az utóbbi kb 8 beültetésem
Szia!
A 78L05 nem felel meg a bázisáramkör működéséhez, mert az infra LED is arról dolgozik. Ide azt a ”mezei” 7805-ös stabkockát rakd be a helyére. Ennek egyébként nincs semmi köze a kitöltésekhez, ott a fejmotor minden tekercsét fázisban sorosan célszerű bekötni, és a primerrel egy 2.2-4.7 Ohm-os 3-5W-os elleneállással próbálni a kitöltések beállítását. Ha már tökéletes lesz, akkor ki is vehető az előtét, de ehhez természetesen csökkenteni kell a kitöltés nagyságát ismét. (Üzem közben nagyon szokott melegedni az előtétellenállás!)
Sziasztok
Ma mikor hazaértem, megint elkezdtem próbálkozni megjavítani az órát. A propeller már forog ahogy kell, megvan a 12 V, a potmétert kellett beállítani. Azután már ez jó volt de semmi más nem történt, feltettem egy piros LED-et ahova mondtad de úgyse volt semi, azután véletlenül meglöktem a LED-et és világított a propelleren is bekapcsolt a külső 2 kék LED dióda, aztán a dióda mozgatásával/érintésével a LED és a propeller forgás ki-be kapcsolgatta magát. De ezt nem tudom mért!
Sziasztok!
Én is beléptem az óraépítők táborába, ám akadt egy problémám: A propeller ment egy analóg bázissal, most eljutottam odáig, hogy annak is kész lett a pic-es változata, no, ezzel nem megy. Vagyis olyan furán, forog, de nem világítanak a ledek, viszont a tekercs melegszik. Ha áll, nem meleg, áram 400mA, kitöltés:30%, ha bekapcsolom elkezd forogni, áram lecsökken 360mAre, a kitöltés marad, majd az leesik nullára, az áram meg felszalad 2A-ra. Viszont mikor bekapcsolom a távirányítóval, amíg az áramfelvétel kicsi, addig villognak a ledek, ha kikapcsolom, akkor szintén felvillannak. Álló helyzetben 15V van a zéneren. Ebben kérnék egy kis segítséget, amit előre is köszönök! Bár lesz még a távirányítóval kapcsolatban is kérdésem.
Nos, a kérdésem egy része megoldódott, meghalt az infraled
Viszont a kitöltési tényező az továbbra is lemegy nullára, a bekapcsolás után 4-5 másodperccel. Vagyis inkább felmehet 100%-ra?
Szia! Ha a led mozgatásra megy csak akkor az 100% valami érintkezési hiba!
Szia! Valószínű sok a kitöltés ha meleg a tekercs vissza kell venni.. Valószínű azért indul újra a pic mert a tápfeszültsége leesik a magas kitöltés miatt (a feten és a tekercsen keresztül ) Lehet az oka az is,hogy a tép miről hajtod kicsi ,esetleg az egyenirányítóhíd kiscsi.. Az biztos,hogy ez miatt kapcsol ki a pic valószínű resetel az alacsony táp miatt.. Az infraled helyett jó egy erősebb fényű sima led is persze ez zavaró de élesztésre infra led hiánya esetére ez is egy kompromisszum
Köszi a választ!
A ledet cseréltem, volt itthon. A kitöltésen próbálok változtatni, de igazából nem megy. A bázis az a verzió ami pcvel is működik, legalábbis a szoftver, a kapcsolás az eredeti, persze a led át lett kötve, csak a kommunikáció miatt tettem bele ezt a szoftot. De hiába állítgatom a kitöltés nem változik. És ha bekapcsolom továbbra is pár másodperc után műszer szerint nulla lesz. Sajnos szkóppal elég értelmetlen jelek vannak, bár azt hiszem ez a mérőfej hibája. És még valami: a pc-s szoftverből a start gombra áll meg a forgás, és a stoppra indul.
Szia! Ha magát a beültetést veszem az szerintem 40 perc.. Az alkatrészek összeválogatása tovább tartott.. Hagyományos módon 2,5 óra a beültetése pedíg nem egyet készítettem el.. Szerintem nem is forrasztom többet sima módon nincs értelme vele kínlódni itt nem kell igazgatni az alkatrészeket maguktól a helyükre mennek
Melyik bázis is ez akkor?? Lehet csak ki bekapcsolás után változik a PWM viszont kell rtc bele mi tárolja a beállításokat.. A kezelőprogram RTC verziós órákhoz van.. Fordítással kéne állítani az alapszoftverben a kezdő kitöltésen.
Még egy dolog: A freki a tekercsen 80KHz, alapból, ha bekapcsolom felszalad 110KHz-re. Legalábbis arra a pár másodpercre amíg vissza nem megy nullára.
Az áramkör az rtc nélküli, de a szoftver az rtc-s. Azért ez került bele mert a távirányítóval is gondjaim vannak, és szerettem volna látni mit küld, de még odáig nem jutottam. (A girdertől valami miatt lefagy a gépem).
Akkor megpróbálom az asm-ben átállítani. Csak még nem tudom merre kell, mit Egész pontosan az értékeket nem látom át, itt:
Ilyesmit keress az asm-ben. Az egyik a kikapcsolt a másik az üzemi PWM kitöltés..
; PWM settings for Sleep mode PR2Sleep EQU 0x3D CCPR1LSleep EQU 0x0C ; PWM settings for Run mode PR2RUN EQU 0x3D CCPR1LRUN EQU 0x28 A CCPR1LRUN EQU 0x után kell megadni a kitöltést hexadecimenális számban..
Köszi! Próbálgatom. De a jelenség ugyanaz: ha bekapcsolom, pár másodperc után lemegy a pwm freki is nullára.
Még valami, ha a tekercsen márek a kitöltés 12%, és felkúszik 17 re, ha a pic lábán, akkor stabil 35%. Ez nyugalomban, ezzel a beállítással:0x28.
Milyen fetet és tekercset használsz?? Kösd le a forgórész szekunderét üresjárásban is kikapcsol a bázis?
Igen, üresen is lekapcsol. Tekercs: 100/150 menet, 0,25 huzal. Fet:STP16NF06
Ellenőrizd a fet G,S lábai közt bent van e a 100K ellenállás! A Schottky nincs fordítva?? Fet ell van szigetelve a többi félvezetőtől a hűtőn vagy külön van? Ha mindezek rendben vannak a fetet ki kell cserélni egy IRF530-ra azzal biztos,hogy működik más fet nem biztos hogy működik tapasztalataim szerint nem teljesen mindegy!
Ezeket már átnéztem, marad a fet csere, csak az meg nincs itthon Gondolom az semmit nem jelent, hogy az analógban ez működött.
Köszi a segítséget! Esetleg irf740?
Meg kell próbálni! Lehet jó de nem tudom megmondani.. Ilyen probléma nem szokott lenni. A tekercs nem zárlatos esetleg? Próbáld meg a tekercset lekötni a bázisról ha úgy is kikapcsol akkor csak a fet lehet rossz valami okból szerintem nyitva marad! Esetleg a 100K helyett tegyél be egy 10K ellenállást próbára...
Szia!
Ha van a bázissal PC-s kapcsolatod, a kezelőprogram (v2.0f), is vizsgáld meg az áramkör működését. A kezelőprogram PWM fül lenyitásával tudod ellenőrizni, bekapcsolva marad-e a "RUN", vagy START mód. Itt állítsd be a szükséges kitöltéseket is, majd SEND-eld is el az adatokat. Addig, amig áram alatt van a bázisáramkör, megmaradnak a beírt adatok is.
Tekercset már lekötöttem, úgy is kikapcsol. Most egyforma a két kitöltés, míg ki van kapcsolva semmi gond, megy szépen 67%-on. Bekapcsolom, kb 2-4s és lemegy nullára a kitöltés, semmi nem melegszik. Viszont hogy próbálgassam az itthon lévő feteket beraktam egy ic foglalat darabot, és gondoltam ha már egyszerű, megnézem fet nélkül a pic lábán, nos, ha elindítom a jelenség ugyan az. Pár dolog amit nem írtam, de lehet lényeges, nem az lm... vezérli a motort, hanem a fetes változat, a távirányító egy urc22c. Nem lehet, hogy a parancsok mennek össze vissza a távitól?
Szia! Tegyél bele egy másik állományt vagy programozd újra mert ott valami nem jól van.. A soros portról vedd le ha be tudod kapcsolni a távirányítóval úgy is nézd meg.. Nem lehet,hogy az LM 2941 zárlatos? Megy a motor ki/bekapcsol? Olyan ez mintha valami a tápot rántaná le mikor bekapcsolod!
Nem az lm2941 van benne hanem a fetes változat. A dugasztápról, és labortápról is ezt csinálja. Már nincs a soros porton. Picet is cseréltem már. Akkor nézek egy másik forrást, csak annyi van már A mostani ha jól találtam el, a legutolsó változat.
Köszi a türelmet!
Szia!
Sajnos a soros kapcsolat-os program nem kompatibilis a cikknél közölt kapcsolással és paneltervvel. A cikkben szereplő kapcsolásban az Ir index led pont arra a lábra megy, ami az uart vételi (Rx) lába. Pedig 8 másik szabad láb lett volna a 16F628 -on... Az Ir index led -et a soros kapcsolattal rendelkező verzió az RB0 -n vezérli.
Ezt én átkötöttem, Tehát működik ez a része.
Szia!
Ez nálam is át van kötve, és kifogástalanul dolgozik az IR LED is, meg a többi funkció is rendben megy. Egy propeller áramkör működik erről a "PC-s_Basic" programodról/áramkörről már jó ideje, és nekem nincs semmi gondom sem ezzel. (Talán egy éve is így megy már...) Minden a beállítások szerint működik, ha benne van a PCF8583P megmaradnak az eltárolt adatok is. (A panelterv "egyedi" kivitelezésű, pontrácsos nyákra épült.)
Végig próbáltam pár dolgot, néhány programot, de nem lett jobb. Amit megfigyeltem, (a fet helyére egy ledet kötöttem)
A pcs szoftban ha megnyomom a start gombot tudom állítani a "fényerőt" a run beállításával, viszont a motor áll. Ha megnyomom a stop gombot akkor a motor elindul, viszont a sleep nem állít semmit, egy idő után elalszik a led. |
Bejelentkezés
Hirdetés |