Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy extrémnek számító dologba fogtam bele még a nyáron ... Magamtól vettem 3db party rudat ... Villognak ... és ezeket feltettem a bicóm küllőire ... Azóta nagyon beleszerettem ezekbe a kütyükbe de az enyém nem tud túl sokat így tovább szeretném fejleszteni / újat építeni A 3db rudacska össze vissza villog egymáshoz képest ... Láttam a neten a "monkeylectric" / "hokey spoke" / "SpokePOV" kütyüket de se beszerezni nem lehet őket sem az áruk nem mondható magyar viszonyokhoz képest megfizethetőnek ... Ennek megfelelően a segítségét szeretném kérni mindenkinek ki ilyen kütyükben jártas hogy segítsenek megépíteni egy hasonló kis szerkezetet ... Kezdésnek annyit hogy gondolkodtam RGB ledekben és a szokásos fehér,kék,piros és zöldben Találtam a neten hasonlót: http://www.instructables.com/id/RGBike-POV-Open-project/#step1 Ez alapján a magyar földön kapható anyagokból szeretném ugyan ezt vagy egy jobb féle világítás össze állítását... A 360 fokos teljes kör lefedéséhez tapasztalatom szerint: - 3db egység összhangba egymással / egymást kiegészítve - 4,5V feszültség / egység - mindegyiken 32 db RGB Led, 1 oldalon 16db mind 2 oldalt lehessen látni ... Feltöltöttem egy képet is ... az én tudási szintem ennyi ... De sajnos ez csak 3x3 ledből 3R/3G/3B áll amit a rendszer össze vissza villogtat, függetlenül egymástól és megvilágítja a műanyag tömör rudakat. Egy ehhez hasonló vagy legalább a 2 (az enyém/és a többihez hasonló) közötti szintet szeretném elérni. - szinkronba legyenek egymással - lehessen programozni sebesség / szín szerint - és lehessen valami féle grafikákat kirajzolni ... - ha meg ugy is programozható lenne akkor meg lehet fejleszteni majd ... csak az alapokat lekéne fektetni http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_180.html <- ez hasonló de még sem mert össze kellene hangolni ugye azt a csekélyke 3x16 x2=32 ledet sőt RGB-be de nagyjából ilyennek kéne lenni csak azt a csekély XY RPM-et lehetetlen lenne elérni 20-30km/ó nál is Ezért kezdtem egy új topikot ... bármiféle ötletük van vagy tapasztalatuk van azt nagyon megköszönném.
Az elv ugyanaz mint a propeller óráé ! Szerintem
abban a témában sok segítséget kaphatsz
Szia szerintem készen is beszerezhető és olcsóbban jönnél ki.
Sajnos 20e ft 1db szóval olcsóbban semmi képpen ugy hogy mo nem is nagyon lehet kapni talán csak 1 helyen az olcsóbbik 3e ft / db ami azt jelenti hogy 9e minimum és azt sem lehet kapni sehol sem csak 1 embernél de nem elérhető ... én már végig zongoráztam a lehetőségeket kb fél évig keresgéltem és sem az áruk sem az hogy kicsi hazánkban nem kaphatóak ha meg kaphatók akkor csak 1 kerék kivilágítása kb. 10 de nem RGB a másik pedig 30e minimum ... :S én sem örülök ennek hiszen jo lenne ha ebay-ról max az egész bicóra 20e bevásárolnék de azért 60e nem költenék rá annyiból kifejlesszük és am sok ember amikor megyek az uton megkérdezi a simább verziót is hogy ezt hogy? És akkor elmagyarázom ... 1 hülye 100 at csinál ... így tömegesen sokan építenék meg ... CriticalMass-on hatalmas nagy híre volt ... egyedi voltam, így is
Az lehet de ott órákkal foglalkoznak és nem keverem be, mint mondtam külsőleg lehet hasonló de szerintem meg teljesen más vezérlés kell ... és programozása is más mivel 3 db 16 * 2 ledsorról beszélünk amiben a sebesség állandó változó és nem fixx ...
Szerintem mérni kell a kerék fordulatát folyamatosan, és abbol kiszámítani a szükséges időzítéseket. Ha túl lassan mész akkor nem látszik rendesen a grafika, ahhoz hogy folyamatosan lásd kb 1/15-1/20 másodperc alatt kell körbeérnie a keréknek. Kis kerekű bringák előnyben
Az elektronikát én a kerékre tenném, az áramellátást meg a vázra, ahonnan 2 csúszóérintkezőn jutna át a kerékre a vellany.
Azt Írtam " az elv ugyan az" Aki ott tapasztalatot szerzett
biztosan tud segíteni (az óra szöveget is ki tud írni csak program kérdése ) Az hogy hány db ledet és hány kart hajtasz meg megint csak program kérdése . A program alapja ott fekszik az órában NE ÉRTSD FÉLRE ! nem akarom rád beszélni ez csak javaslat
Emlékeim szerint Instructables-ön van cikk több megvalósítási módról is, köztük olyan is ami valami forráskódot is tartalmaz. Néhány hete botlottam bele véletlenül.
Szerintem nem érdemes összekeverni a propeller órás témákat ezzel, remélem akik hasznos információval rendelkeznek itt is elmondják. Ugyanakkor nyilván aki ilyet akar építeni, annak érdemes áttanulmányoznia az órás topicokat is.
Szia!
Pedig Kaqkk nagyon közel jár a megvalósításhoz. Mit is csinál a Propeller óra: - Folyamatosan méri a meghajtó motor fordulatszámát - kell itt is, - A mért időt felosztja a kijelzendő pozícióknak megfelelő részre - ettől lesz adaptív a kijelzés, azaz széles fordulatszám tarományban szinte változatlan, - A kör egy pontját érzékelve kirajzol egy ábrát (óra, szöveg, kép mindegy) - Ábrát, képet, pont ezt szeretnéd, - A tápátvitel egy forgótrafóval történik - a csúszógyűrű zajos, kontakthibás, hamar tönkremegy. Egyébként mekkora lesz a fogyasztás: 3 ledsor / kerék, 16 led / sor , 2 oldalra, 10 mA/led : 3 * 16 * 2 * 10 mA = 960 mA. Ha RGB led-del csinálod meg, akkor háromszor annyi, 2.88A. Ha mindkét kerékre teszel, akkor kb. 2 .. 6 A. Egy két-három órás esti kiránduláshoz egy 10 .. 20 Ah 6V -os akkumulátort kellene vinni legalább. Az álló kijelzéshez, a 3 ledsor miatt már 10 ford/sec elég, egy 24" -os kerék kerülete kb. 2m, azaz 20 m/s = 72 km/h sebességgel kellene termelni 10 - 30 W teljesítményt a dinamóval... Ha egy ledsor/kerék, akkor a teljesítmény igény a harmada, a sebesség igény pedig háromszoros lesz. A kalkuláció az összes led folyamatos üzemére számol, a valódi fogyaszás ennél mindenképen alacsonyabb... Valamit nem értek: A "CriticalMass" szervezői nem a környezetbarát közlekedésért küzdenek? Ha nem a tekerésből származik a 10 - 30W villamos energia, akkor üdvözlöm a felhasználókat a meg-nem-újuló energia közlekedésbeli felhasználóinak táborában. (30W előállításához igencsak kellene taposni - néhány kerékpáros még az 1 db 6V 3W + 1 db 6V 1.5W világítás energiáját sem akarja a dinamóval előállítani - inkább kivilágítatlanul megy). Az akkumulátor előállítása, ártalmatlanítása környezetszennyező tevékenység.
Szia! Először is nem akartam bekavarni egy topicba egy teljesen új témát, de ám én is néztem azokat és gyűjtöm a tapasztalatokat.
Köszönöm ezek hasznosak voltak viszont igen aksit használok de 4.5V-6Vx3 mert ugye mind a 3 egységre kerül egy aksi ez is a küllőkön van ... amugy aksit használlok és nem elemet mert ha azt használnék akkor naponta dobálgathatnám ki ... Ez is mondhatni környezetkímélőbb megoldásnak számít mert ezeket 1000x is feltölthetem. Mivel freeride a bicó így nem épp fogok dinamót használni, agy dinamót nem mert havonta töröm össze a bicót és nem fogok bele feccolni annyit a másikat meg amugy nem ... A critical masst pedig csak azért hoztam fel mert nem csak engem érdekelne a dolog hanem nagyon sokan szeretnének ilyet (lehet ők dinamóval hajtanák) így ha a forumnak köszönhetően végül megsikerülne építeni akkor hasznát is vennénk egy csomóan ... magyar cikk sehol nincs ... Így valahol el kell kezdeni alapon itt kezdtem. Amúgy valaki már megépítette és megpróbálom vele fel venni a kapcsolatot, már ezért megérte ezt a topicot megnyitni + csak is azért jöttem ide féléve mert ezt megakartam építeni így nem 1 embert vonzana a téma ...
Szia!
Instructables be is másoltam egy linket de csak úgy szólnék hogy a 3 tipus közül ez az egyik és csak is akkor kafa hogyha USA megveszed és összerakod, vannak ilyen KIT-ek Az órás topicot tanulmányozgatom azt is felhoztam példának
Valóban ott van a link, csak átszaladtam a hozzászólásokat bocsi. A hozzászólás szerkesztő ablakban találsz (jobbról a második) egy LINK feliratú gombot, ha azzal szúrod be a linkeket nem kell másolgatni a megnyitáshoz
Visszatérve a linkhez, nem értem, milyen KITet kellene megvenni hozzá? Ott van a nyákrajz, a teljes forráskód, részletes összeépítési útmutató.
Látom de mint írtam is a kicsi országunkban nem biztos hogy mindent megtalálunk
TLC5940-et találsz fdh-nál, de valószínűleg HEStoreban is lesz nemsokára, kérdezz ár a HEStore topicban.
A többit szinte bárhol megkapod.
Szia
Idézet: „néhány kerékpáros még az 1 db 6V 3W + 1 db 6V 1.5W világítás energiáját sem akarja a dinamóval előállítani - inkább kivilágítatlanul megy)” Megoldás: Indukciós lámpa. Küllőkre mágnes, vázra fel kell szerelni egy egységet(még heggeszteni se kell, csupán a kerék tengelyéről kell az anyát levenni, és úgy rögzíteni), ami beépített LED-el, és tekercsel rendelkezik.. Neten sehol nem találtam ezt a terméket, pedig nem hülyeség, és nem az, hogy az akkumulátor is környezetszennyező, de még nem is kell azzal vacakolni, hogy állandóan töltögetni kelljen... Üdv.Tomi
Már minden megvan cakkom pakk nem számoltam össze mennyiből jönne ki de amik itthon voltak és amiket vettem hozzá azokból meglehet építeni, összegányolok egyet aztán kiderül milyen is lesz
Hát ezeket is nézegettem tetszettek is csak kapásból gyors zárat kell cserélnem xĐ Mert olyan hosszú tengely kéne amit nem lehet kapni sehol sem hozzá mm-re pontosan kivan számolva és így is rövidek a leghosszabbak is xĐ
Meg én próbáltam egyet megépíteni de ugye egyik oldalt a singlee speed hajtás a másik oldalt meg a tárcsa fék ... de lehet a felső merevítőre teszem és 2 oldalra is hogy legalább a súly is arányosan legyen de a baj itt hogy tényleg nagyon pici súlya legyen :S De anyag van hozzá ... sulinak vége és jön 30ikán a kövi CM addigra megépítem ha isten is úgy akarja És akkor környezet barát is lesz és még jól is fog kinézni De utána jön a következő projekt. Egy még jobb
Sziasztok!
Sikerült összehozni valamit? Szeretnék én is épiteni egy ilyen szerkezetet.
Szia!
Az emlegetett dinamó is indukciós úton csinálta a villanyt. Egy gyorsító dörzsáttétellel kapcsolódott a kerékhez. Kb 5..6 cm kerületű fogazott fém kupak volt a forgórészen, amit a gumi oldalához szorított egy rugó. Egy kb 10 szeres gyorsító áttételt eredményezett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |