Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   10 / 20
(#) whalaky válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Hmm... lehet... Nem emlékszem mikor szórakoztam vele utoljára.
Az a baj az egymást követő adatokkal hogy ugyan nem értem hogy, de akkor is lehet hibás adat, bár nagyon ritkán, de ha pont akkor hibázik mikor a vétel kezd megszűnni akkor fél napig érdekes dolgokat tud mutatni.
Azóta már áttértem az RTC-s készülékekre, azokkal nincs ilyen baj, ez a DCF-es csoda pedig megmaradt emlékül az utókornak de szépen működik és az asszony nem engedi hogy lecseréljem az újabbra, pedig az már okosabb (2 hőmérő, légnyomásmérő, páratartalom mérő, változások jelzése, USB lekérdezési/beállítás, mért értékek tárolása stb.) Épp most van tervezőasztalon a következő verziója, ez már ethernetes lesz webes beállító felülettel és TCP adatlekérdezési lehetőséggel hogy bárhonnan el tudjam érni, és gondolkodom rajta hogy beleépítek egy opcionális DCF szinkron lehetőséget is.
Hogy mi a haszna? Semmi! De jó elfoglaltság.
(#) shield válasza whalaky hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
Ilyen jó kütyüd van és nem osztod meg velünk!?
(#) whalaky válasza shield hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
"Kicsit" költséges, de ha gondolod...
A kijelzőket TPIC6C595-el hajtom, a hőmérők DS1820B-ak, a légnyomás mérő MPXA6115A, a páramérője pedig HIH-3610.
Ez egy kisebb vagyon... Még mindig érdekel??
(#) Rumcájsz válasza whalaky hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Engem érdekelne mert ezek az alkatrészek nekem rendelkezésre állnak. Egy utánépítést megérne!
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Engem is érdekel!
(#) shield válasza whalaky hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Háát... majd elválik.
Amint látom a fórumtársak is ráharaptak. Ha fent lesz a dokumentáció az oldalon, baj nem lehet belőle. Néhány ember fantáziáját úgyis felkelti. Amúgy nem a gazdaságosságot nézzük, mert akkor nem ezzel foglalkoznánk.
(#) solti_imre válasza shield hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
"Amúgy nem a gazdaságosságot nézzük, mert akkor nem ezzel foglalkoznánk. "

Így igaz! Rég volt (sajnos) az, mikor jobbat lehetett építeni, mint a bolti kínálat, vagy olyat, amit nem is lehetett kapni...
(#) whalaky válasza solti_imre hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Közkívánatra...
A vezérlésből csak egy régebbi munka állapotvan meg, az újabbat hirtelen nem találom csak kinyomtatva, de ha nincs más kijavítom azt ami van. Addig is itt a kijelző...

kijelzo.pdf
    
(#) whalaky válasza solti_imre hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
Átrajzoltam, remélem sehol nem *tam el.
A rev2 ami még nincs megépítve csak részben próbapanelen, de úgy ahogy van nem is működőképes, mivel sok opcionális alkatrész van benne (pl. A 25CXX és az SD kártya nem mehet együtt, vagy az egyik vagy a másik, az 5V-os referencia IC elhagyható, akkor egy ellenállás - R26 0R - beültetésével a tápot kapja referenciának) csak a nyák tervezés miatt rajzoltam rá mindet, hogy ne kelljen minden fajtához külön nyákot rendelni, megoldom egy kicsit bonyolultabbal, aztán beültetéskor dől el hogy mi lesz belőle, a többi program kérdése. Erre lesz lecserélve a vezérlés ha egyszer elkészül, ezzel már a távmenedzselés is megoldott lesz, és a mért értékek akár egy weboldalon is megjeleníthetők egy egyszerű javascriptel (tulajdonképpen ez volt az igény, az egész ez miatt készül), de lehetnek saját weboldalai is.
Ami még magyarázatra szorulhat a hőmérők RJ45 csatlakozása. Ezt úgy oldottam meg, hogy ha van kiépített ethernet hálózat amin nincs POE és telefon, a meglévő vezetékeken lehet elvezetni a szenzorokig.
Az 5 lábra a hőmérő visszafordítja az 5V tápfeszültséget, így figyelhető hogy a hőmérő csatlakoztatva van-e. Ez azért kellett, mert ahova a készülék eredetileg készült bontható, nagyobb távolságú kapcsolatra volt szükség, ha a csatlakozót kihúzták bizony szerencsétlen halálra kereste...
(#) whalaky válasza shield hozzászólására (») Feb 1, 2011 /
 
De jó nektek! Én már ott tartok hogy a gazdaságosság egyre inkább előtérbe kerül...
(#) whalaky válasza whalaky hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
És a lelke majdnem lemaradt...
Gondolom nem nehéz kitalálni hogy a win,zip a windowsos beálító porgram. Az elkészült nyáknak megfelelő beállításokhoz a /setup paraméter kell.
(#) shield válasza whalaky hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Nem hiszem hogy nekünk annyira jó.
Ott van a kutya elásva, amit solti_imre írt.
Holnaptól lehet kapni a LIDL-ben.
Idézet:
„Rádióvezérelt időjárásállomás
-vezeték nélküli külső érzékelővel
-Belső és külső hőmérséklet kijelzése
-Automatikus időbeállítás
-Dátom és a hét napjainak kijelzése
-2.999FT”

Naaa.. erről beszélek. DCF77 modult többért vettem mint ennek a komplett ára. Akkor még a postaköltséget nem is számoltam. Egy ilyen felbontású kijelzőt mennyiért tudnánk beszerezni?
Sokba kerül nekünk a hobbink.
(#) whalaky válasza shield hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Idézet:
„Egy ilyen felbontású kijelzőt mennyiért tudnánk beszerezni?”

Gyanítom semennyiért, mert ezek spec kijelzők. Az ábrák eleve le vannak gyártva, nem szoftveresen rajzolgatja ki.
Én is gondolkodtam már hogy venni kéne egyet, igaz a másikat ami 13 körül volt, de annak van szélirány és szélsebesség mérője is. Ha olyan amilyennek elképzelem egy iránytű IC van benne, az magában annyi mint az egész készülék, úgyhogy a többi már ingyen van.
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Szia Shield!
Ide is felrakom egy tömörített állományban a Mule_v2 BIG LED kijelzős változatának kapcsolási rajzát, nyákterveit, alkatrész igényét. Itt is a Mule v2 megjelent cikkben közöltek érvényesek, a vezérlő program változatlanul felhasználható. A távirányító egy általános programozható (univerzális), pl. URC-22B, amely az 552-es (Philips RC5x) kóddal már alkalmas az óra vezérléséhez. (Kb. 20 parancs van a kezeléséhez). Ebben tudok majd segíteni, mert az általam már ismert kódokat kell a hex állományban, (EEPromban) lecserélni hozzá. De megépítheted a már hozzá alkalmazott RC5x távirányítót is, amely a propeller clock topikban található, Hp41C ajánlásaival.
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Köszönöm, nekem pont jó a közös anódos, a SA18-11YWA (KIN) YEL 45mm kijelzőm is az. Az 5V elvileg jó is lesz, igaz a datasheet 6.3V-ot ad meg tipikus fesznek a max. fesz. 7.5V. Gondolom az 5V még megfelelő lesz. Csak holnap tudom leellenőrizni. Alkatrész rendelés előtt állok, jobbkor nem is jöhetett volna a dokumentáció. Ha gondom-bajom lesz akkor megint zaklatni foglak
Köszi még 1x!
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Szia Shield!
Igen, a 7 szegmenses LED kijelző topikban közölt dokumentumokban csak közös anódos, de normál 5V-os kijelzők vannak, míg itt a Big LED-es változatnál közös katódos, CMS-2301L00H kijelzőkkel van megépítve a Mule v2. Ehhez kell a min 6.5V-7V, mert 3db piros LED van sorosan a szegmensekben!
Meg kell nézned 5V-al elindul-e a kijelző, mert lehet hogy több LED van ott is sorba kötve a szegmensekben(?) Ha kell a 6V fölötti feszültség, akkor módosítunk a meghajtásokon.
(#) hacsi66 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Szia janocsi

Engem is érdekel ez a kapcsolás de nekem nagyon nagy kijelzőim vennek és egy szegmens 12Voltal megy az áram felvétele 23mA egy szegmensé nem tudom tudnál e abban segiteni hogyan tudnám illeszetni az én kijelzőimet ehez az áramkörhöz..

Üdv
(#) whalaky válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Ha valóban beéri szegmensenként 23 mA-el tulajdonképpen nem hiszem hogy igényelne bármilyen átalakítást a dolog.
A 7406 30-40 mA terhelhetőséget adnak a kimeneten, ennek gond nélkül el kéne hogy vigye a 23 mA szegmens áramot. (Az R1-R8 ra figyelj!)
A digit meghajtás sem okozhat nagy fejtörést, mert a BC327 500 mA-e elég kéne hogy legyen a kb 170-180 mA-re (gondolom a pont áramfelvétele azért kisebb mint 23 mA).
(#) hacsi66 válasza whalaky hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Sziasztok

Azt kérdezném ennek a big led órának a hex fájla merre felé van mert em találom vagy csak én vagyok figyelmetlen, Szeretném megépiteni de nem tudom hogy hogyan kell programozni a távaszábályzóval szóval ha valahol lenne egy teljes leirás az jó volna...
(#) sooty válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Mint ahogy janocsi írta: A ledes óra vezérlőprogramja (és a kapcsolás alapötlete) megegyezik a Mule v2 nixikijelzős órához készítettel. Itt találod a program leírását. és itt a pic16f628A hoz való hex.
(#) hacsi66 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Sziasztok

Már csak egy kérdésem van ?
Letöltöttem a janocsi álltal feltett Big Led dokumentációját de a rajz és a nyákterv valahogy nem stimmel a rajzon 6 darab BC337 es tranzisztor van a nyákterven pedig már ULN2004 es meghajtó van azonkivül a CD4543 és az ULN2003 as közé a rajzon nincsen ellenálás a nyákterven pedig 1K ellenálás van szóval akkor melyik a jó a nyákterv vagy a rajz ?
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Szia Hacsi66!

Közben át lett alakítva a terv, azt vedd figyelembe. Az ULN tranzisztormezőt kényelmesebb beépíteni, mert nem kell annyi passzív alkatrész hozzá. Ki lehet hagyni a másik helyen a CD4543 és és az ULN közötti 1K ellenállásokat, azok csak biztonsági szempontból lettek beépítve, de valóban nem szükséges alkalmazni.
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Még egy fontos megjegyzés! A nyákterven minden alkatrész fel van tüntetve, nem árt ellenőrizni a listában szereplőkkel. Pl. most találtam egy alkatrészt, amely hiányzik a listából, 32.768KHz kvarc az RTC-hez, csatolom a javítását. Hamarosan a rajzon is kijavítom az eltérést a tervtől.
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Sajnos az én kijelzőim sem elégszenek meg az 5V-al, 6.2V amit megfelelőnek tartok fényerő és fogyasztás szempontjából.
(#) shield válasza shield hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Ráadásul közös anódos. Át kell variálni a kapcsolást, hogy a kijelzőnek megfelelő tápfeszt külön lehessen adni. Mind a közös "A" és "K" kijelzőknek.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2011 / 1
 
Szia Shield!

Találtam még egy-két hibát a rajzon ill. a nyákterven eltérésekkel. A javítás kész, csatolom a már jó állományt, és elnézésed kérem.
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Nagyon köszönöm a rajzot. Így már könnyen lehet illeszteni a kijelzőket, nem gond hogy mekkora fesszel működnek. Áttanulmányozom a rajzot is és a nyákot is, mire az alkatrész beültetésre kerül a sor már eléggé ismerjem a kapcsolást.
Még 1x köszönöm magam és mások nevében is.
(#) hacsi66 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Janocsi

Már csak egy kérdésem volna az álltalad áttervezett panelhoz hogy mind a két ULN NPN es kivitel tehát a 2003 és a 2004 es is viszont a tranzisztorok a szegmens vezérlők NPN esek a közös Anód vezérlők meg PNP sek szóval akkor ezt most nem értem hogyan fodja vezérelni a transzisztor mező a közös anódokat???
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Hacsi66!

Már csak egy ULN2003 van a kapcsolástechnikában. Ezt hajtja a CD4543. Az ULN a szegmenseket teszi GND-re, (a CD4543 tehermentesítése), egy-egy munkaellenálláson keresztül. Az anódokra a +6.2V-12V-os tápfeszt a BC327-es tranzisztorok kapcsolgatják, ha jobban átnézed a rajzot/nyáktervet, érhetőbb is lesz a vezérlés lényege. Így a közös anódos kijelzőket amelyek 6.2V fölötti tápfeszültséget igényelnek, már nem lehet probléma működtetni ezzel a kapcsolástechnikával. Ezután a tápfeszültség ismeretében már csak a munkaellenállásokat célszerű a szükséges meghajtó áramokhoz beállítani.
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Hacsi66!

Egy dolog amiről még nem írtam. A CD4543 áramköre úgy van kialakítva, hogy a "PH" (6. láb!) kacsolójával át lehet fordítani a kimeneti logikai szinteket. (Alul a nyákon ezt a portot a +5V-ról egyszerűen a GND-re kell áthelyezni, és máris logikailag "fordítva" működik.) Így lehetőségünk lett/van egyszerűsíteni az áramkörünket, nem kell még egy sereg tranzisztor a CD4543 és az ULN közé is, ha erre gondoltál.
Következő: »»   10 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem