Fórum témák
» Több friss téma |
áram generátor van a pointerbe,a feszültséget szeretném stabilizálni egy feszültségszabályzóval és ehez kellene hogy milyet is vegyek hozzá
Áramgenetátor, tényleg találsz jó működőket, nagyon sokan megcsináltuk innen ezekből a rajzokból. Érdemes vissza olvasgatni, de a legjobb elejétől.
Ezek a pointerek 3V-5V -ig igénylig a feszültség ellátást.Efölött fölöslegesen fog csak melegedni,rossz esetben pedig az alkatrészek valamelyike elégni.
LM317 -t be lehet állitani az emlitett feszültségtartományba az alapkapcsolással Ez egy feszültség stabilizátor,tehát a lézerdiódát közvetlen ne kösd rá
értemén nyákba szeretném ezt kötni és a nyákra majda pointert h kapja ezt a beállított feszültséget
A zöld pointer modul fém háza feszültség alatt van.Erre figyelj.
Semmihez nem szabad hozzáérni a tápból ennek a sárgaréz modulnak,jó esetben csak zárlatot kap a táp,rossz esetben tönkremegy a pointer modulod. Lehetőség szerint hűteni is kell majd a pointert a folyamatos(3-5 percnél hosszabb) üzemeltetése esetén.
kösy h segíteszigen néztem hogy hűtőbordába kell tenni és ventillátorral hűteni nos én egy régi P2-es téglalap alaku procijáról szedtem le a hűtőbordát és annak a ventillátorával hűtöm majdazt eltudnád magyarázni h pontosan akkor hogyan is kössem rá a pointeremet erre a nyákra hogy ne legyen baj belőle?
Ezt kérlek old meg Te.
A ház legyen mindentől elszigetelve és és igényli az aktivabb hűtést.A ventillátor jó lesz.
Fejlemények a házilagos showlézer épitésben.
Sikerült nagyon olcsón,RGB keveréshez profi dichrókhoz hozzájutnom. Elkészült hozzá az állitható tükörtartó is,kellően preciz.Egyenlőre egy példányban. Dolgozgattam egy kicsit a fél wattos kék modulon is,ő is bevetésre kész.Hűtésnek a doboza aktiv tagként vesz részt,bőven elegendő:500mA-vel hajtva 1 óra alatt sem melegedett fel.
További képek
Nagyon profi lett a kék modulod! Én addig enm akarok nekiállni a tervezgetésnek, hogy milyen dichro tartókat csináltassak, amíg nincs meg a zöld modulom.
Jé, de ismerős tükör Meg végre láthatom a tükör tartódat is. Ja és tök jó lett a modul házad is...
A dichrókért köszönet telectro kollegának.Továbbá minden eddigi támogatásért amit kaptam tőle.
Hamarosan akciókész lesz az optikai panel,ahol végre stabilan és tartósan is össze tudom dolgozni a 3 szint.
Szivesen. Ja még amit láttam, hogy a dióda meghajtóid nem a tranzisztoros hanem az IC-s. Most akkor mégis csak az a jobb ?
Mert én teljesen átálltam a tranzisztorosra, egyszerűbb és minden alkatrészt találok a fiókban itthon. Nekem ez vált be. A SZUPEr az nem annyira volt jó és még panelja is kétszer akkora mint ennek és egy csomót kell fúrkálni
Igazából ezzel nagyon jól el lehet ütni az időt.Egyedül a magasságot kell tudni,de ezt úgyis a galvó tükre határozza meg,ő pedig 28mm magasságban van.Már ha az x tengely-t nézzük.
A tükörtartóról kérdezem még, hogy rázkódásra nem tud elmozdulni ? Gondolok itt arra, ha valaki mondjuk nekiesik a lézer cuccnak így az kap egy erősebb ütést.
Sosem mondtam hogy tranyós a driverem.
Amit látni az 3 meghajtó,közös panelen.Eredeti tervek szerint 2 vörös párhuzamosan,közös katóddal üzemelt volna,sum 800mA-en,de elvetettem.Noo kollega tanácsára szigetelten,diódánként független drivert fogok használni. Mostmár ugy érzem mehet a közösbe,mert néhányan már látták. Nem fűzök hozzá semmit,tessék tanulmányozni,kritizálni,szivesen fogadok bármilyen kérdést. 5V tápra készült,maximum 480mA kimenettel a vörös,dvd diódán.Csak TTL jelet fogad,analóg moduláció nem lehetséges.Nincs is értelme,nem bőven elég a 7 szin?Előferdülhet hogy néhány értéken változatni kell,pl kék vagy infra dióda esetében. Felelősséget viszont nem tudok vállalni érte.Az össze diódám ezzel az áramkörrel működik,hibátlanul.A sikeres dvd dióda kivégzésért az áramkönek semmi köze. A rajz nem a legszebb,de ERC hiba mentes,saját nyákot még nem csináltam belőle.Ezt rátok bizom,ha akartok vele foglalkozni.
Stabil,mint a forint.Azt hogy ha vandálok vannak a közelben és rácsapnak tenyérrel,jajj de szép,ezt tecsináltad?;megtorlom.
Ez a tartó úgy néz ki nem mozog,nem érzékeny a kisebb rázkódásokra,nagyoknak meg nem szeretném kitenni. A rugók nagyon erősen tartják.Egyvalami ami még kérdéses,az a hosszútávú stabilitás.Ha csak 1 századot is elmozdul akkor ragasztanom kell.Ezt a közeljövőben fogom letesztelni,ha kész a másik is.
Egy kép a dichrók képességéről a zöld szinnel szemben.
Bal oldalt és középen a dichrókon áthaladó és azokról visszavert sugarak,jobb oldalt a fényes sugár pedig egy felületi tükörrel van visszaverve. A kép füstben készült,mert anélkül nem lehet látni a dichrókon kisszaverődő sugarakat.(a kép sajnos nem lett a legjobb) Ennyit a hatásfokról A kéket(lilát) pedig gyakorlatilag 99% tükrözi,semmit nem ereszt át.A vörös szinnél pedig ugyanaz,mint a zöldnél,csak forditva,nagyon keveset ereszt át. Ezekről kép még nem készült.
Szép munka !! Ha összeáll amit gyártok, remélem hasonló minőségű modulokat tudok produkálni bele!
A mai munkám gyümölcse. Nekiálltam még a galvó prototípusnak is.
Szép, egészen tetszetős, ha lefested feketére akár gyárinak is kinézhet.
Mennyi idő volt amíg elkészült ? Van hozzá kerek tükröd ?
Köszi, kb 2,5 óra alatt készült el 2db. Nincs kerek tükröm, a tőled vett szögletes dichrok mennek rá, csak így jobb a felület kihasználás mert csak a sarkok vannak kitakarva.
Mennek itt a történések.
A végén még rendezhetünk egy lézeres találkozót.Akár. Szép munka!
Nem lenne rossz ötlet egy lézerőrültek fesztiválja!! Lennénk páran!
Biztos.
Erre akár rá is süthetjük:TBA. Mert egyre-egyre előrébb jut mindenki,aki komolyan gondolja a showlaser épitgetést.
Tetszik az ötlet, benevezek rá én is. Legalább lesz valami ösztönző erő, hogy több időt szakítsak a lézerem építésére és a találkozóra el is készüljek vele
Ok, bocsi nem tudtam, hogy kit rejt a nick név
Majd a galvókról is látunk képet remélem a másik fórumban, személy szerint engem érdekel nagyon!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |