Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   155 / 316
(#) R4v3n válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

És az onnantól kezdve földelve van? Vagy a fémházat nem kell rákötnöm még valamire?
(#) csoka69 válasza R4v3n hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ha a házat így lekötötted földre, onnantól kezdve szinte tökéletesen elszigetelted az áramkört a zavaroktól, zajoktól.A fémházat csak a zölddel jelzett ponttal kell összekösd, a táp más pontjával semmiképp!

Azt értem igen de mondjuk a konnektorban van földelés. A 3adik csatlakozó. Azt nem kell összekötnöm a fémdobozzal? (azaz a földpontokkal)

Ha egy kombót, vagy fejet építesz, és ennek a torzítónak a nyákja is ott csücsül benne, akkor természetesen a hálózat földjével is le kell földeljed.
Ha viszont egy pedálban van, és nem a hálózati csatlakozót csatlakoztatod, hanem a már letranszformált tápfeszt, akkor nem, mert ezt már megtetted/megtették mások az adapter belsejében/a kombóban.

Értettem. Külön fejet szeretnék csinálni, tehát le kell földelnem. Hát amúgy úgy látom ez a topic nagyon átcsapott ilyen kezdő kérdések topicba...ű
Mindenesetre nagyon köszönöm a sok türelmet és a sok segítséget! Igyekszem jól megcsinálni, majd megírom az eredményt. Még egyszer köszönöm. Jó éjszakát!

Sok sikert az építéshez!
Aztán ha kész, képeket és hangmintákat kérünk!

Rendben van Köszönöm!
(#) Rafael válasza R4v3n hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!
Ha a Marshall Guv'nor mellett döntesz, akkor itt találsz egy komplett dokumentációt ahol nyákterv és beültetési rajz is megvan hozzá.
Részben azért is írok, mielőtt belekeverednél a +-4,5V-os tápba. Ez tulajdonképpen egy torzítópedál, és sima +9V-os adapter kell hozzá. A pedálokon szerepel ez a feszültségosztó, mint ezen is. (Amúgy Csoka69 kolléga jól írta a dolgokat), de ne építsd meg külön a tápot amit rajzolt, mert rajta panelon.
A bekötési képeken szerepel egy 9 lábú lábkapcsoló azt ki kell hagynod. Helyette vagy használhatsz egy 6 lábú billenőkaros kapcsolót, de mivel előfokként szeretnéd használni nincs szükséged kapcsolóra. / Ha esetleg nem tudod bekötni kapcsoló nélkül akkor szólj! Segítünk! /
(#) Rafael válasza Hx-2 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

R4v3n kollégánk, ha jól értelmezem egy (sima) előfokot szeretne ami hangszínnel és külön kapcsolható torzítóval is rendelkezik.
Véleményem szerint a Guv'nor-t hiába tekeri le minimum gain-re, akkor sem lesz teljesen tiszta hangja (,mert ez torzító). Viszont a tiszta játékhoz is szeretné tekergetni gondolom a hangszínt!?
Ismeritek mennyire ad "tiszta" hangot?
Mert a youtube-on nagy nehezen találtam egy minimum gain-os hangmintát a pedálról. És egész meggyőzően hangzik.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok.
Próbált már valaki házilagosan rugós zengetőt csinálni?
(#) ZSozsóó válasza R4v3n hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Hello!

Gain = torzítás, erősítés, B 7 basszus, M = közép, T = magas a Loop meg egy "effekt kör", oda is van írva, hogy a sztereó jack egyik meleg pontja a send= ki a másik a return = vissza. Így utána lehet kötni még effekteket, ez egy soros effekt kör.,ha nincs rá szükséged, akkor a kimenetet kell oda kötni. 9V ról a 2 műveleti erősítő kb 5-8mA-t kérhet, a 4,5V-ot a 2db 47kOhmos ellenállás hozza létre, az nem külön "elem", a működést jelző led is eszik egy keveset, ha be van kapcsolva és kell, szóval olyan 10-12mA-el érdemes számolni. Bocsánat, látom már válaszoltak
Zsolti
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Hali!

A TL072 jfet bemenetű, de amúgy bipoláris tranzisztoros műveleti erősítő. Tisztán CMOS pl a rail-to-rail TLC2272, azzal is érdemes kipróbálni, tisztán bipoláris az NE5532 pl...
A potiknál vannak egyes típusok, ahol az "A"-val mint "audio" a logaritmikust jelölik, míg a "B" a lineáris, elég nagy a kavarás ebben manapság. Érdemes mindig azt nézni inkább, ha fel van tüntetve a boltban, vagy úgy kérni, hogy logaritmikus vagy lineáris! A rajzon meg legkönnyebben úgy lehet kivenni, hogy mire is gondolnak, hogy meg kell nézni a hangerő potit a végén, vagy a gaint, az általában logaritmikus, lineáris az ellenkező betűjelű

Zsolti
(#) Massawa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Az egész potijelzésekben az legelszomoritobb, hogy az utobbi 40 évben legalább 4x változott, ugyhogy manapság már valoban a kutya sem ismeri ki magát.
Hogy ez mire volt jó? - azt szerintem senki sem tudja.

(#) Hx-2 válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Igen, de nagyon gagyi hangja lett!!!
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!
Elnézést, akkor rosszul tudtam, de minden nap tanul valamit az ember!

Zoli
(#) csoka69 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Igaz, nekem például fordítva vannak a jelölések, mint ahogy leírtam, mert elméletileg a "szabvány" az: A-lin, B-log, de az általam vételezett potikon pont fordítva van föltüntetve.(fémházas, talán kínai potik, de! jól bírják a tekergetést)
A boltban karakterisztika szerint kell kérni, nem a betűt mondani, jó tanács!

Zoli
(#) bourbonstreet válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szerény véleményem szerint az a "LOOP" aljzat pont az, aminek hívják. Effekt hurok. Rá is van írva a rajzra, hogy "tip send, ring ret(urn)". Mindez persze csak olyan sztereo aljzattal fog működni, amiben a két melegpont össze van kötve, ha nem dugnak bele semmit. Nem kizárt, hogy létezik ilyen típus, de én még nem fogtam kézben sosem. Persze, nem is kerestem...
Sok értelmét nem látom, de biztos van, aki ezt használja. Nyugodtan elhagyható és helyettesíthető rövidzárral.
Amitől nekem mindig égnek áll a hajam az ilyen kapcsolásoknál, az a kimenetről a leválasztó fokozat elhagyása. A hangszínszabályzó részt illik nagy impedanciával terhelni. Ki tudja megmondani, hogy mi lesz a torzító után kötve? A polgár meg utána kapcsol valami kis bemenő impedanciával rendelkező kütyüt, és csodálkozik, hogy mitől mászik el a megszokott hangszín...
(#) R4v3n válasza Rafael hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

ÜDV! Először is megszeretném köszönni Tőled is a segítséget. Amúgy azt hiszem most már mindent értek, látom már hogy a tápot hogy kell megoldani. Talán még csak annyit kérdeznék hogy kilehet hagyni a "battery"-t a kapcsolásból? Gondolom igen és akkor a 9Vos adapter negatívja megy bele a J1-be, úgy hogy nincs közötte az elem. Jól gondolom? Előre is kösz!
(#) RicoRokkaRolla válasza zoltansz hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Small Stone Trubypass jelentés. Vettem egy 3pdt kapcsolót, nem volt olcsó. Képek csatolva, első eredmények nem túl biztatók, táp nélkül onban még mindig - ámbár gyengén, de - átküldi a jelet a hangolónak, ahogy eddig tette még minden verziónál. Most erősítőn nincs módom kipróbálni. Bemértem a kapcsolót multiméterrel, oda kapcsol ahova kell, és természetesen csak offban van kapcsolat a két jackdugó között. Ha onba kapcsolom a két jack között megszűnik a kapcsolat. Akkor a hangoló miért látja mégis? Kész vagyok. Vége.
(#) Rafael válasza R4v3n hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!
Igen, a fekete vezetékek a GND (a test, és egyben az adapter negatívja is) ezeknek rajt kell lenni mindkét jack-en és az adapteren. Ott a DC jack-re nem kötöd rá az elem piros vezetékét és a J1-Ring-re a feketét, ennyi...
A pedált meg úgy kell bekötni lábkpcsoló nélkül, hogy a LED-et kihagyod a fekete és lila vezetékével.
Az input J1-Tip sárgászöldes vezetéke a panel bal felső sarkába kerül ahova most a zöld vezeték megy az "I" jelöléshez.
Az Output J2-Tip narancs vezetéke helyett pedig használj kéket (ez a pedál kimenet színe általában) és oda kösd, ahova amúgy is kék vezeték megy a panel jobb felső sarkához az "O" jelöléshez.
Aztán a lábkapcsolón lévő többi madzaggal ( a feketékkel ) nem kell foglalkozni. (Elfogytak...)
Ezen kívül minden vezeték oda megy ahogy az ábrán szerepel a potikra meg a billenőkapcsolóra.
Természetesen az All Wiring / minden vezeték / .pdf-et nézd.
(#) zoltansz válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!
A kapcsoló bekötése jó. Először próbáld ki (táppal) egy erősítőn, hogyan viselkedik (on és off állásban) az effekt.
A hangoló azért érzékeli, mert az fx input és output-ja között ellenállások és kondik találhatóak, amelyek néhány milivoltot átengednek.
(#) RicoRokkaRolla válasza zoltansz hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Nos... Rákötöttem a phasert egy pc aktív hangfalra, meg adtam neki fuzzal még egy kis kakaót. Úgy tűnik, hogy onban teszi a dolgát, offban meg csendben van. Egyelőre úgy néz ki siker van, de nem akarom elkiabálni, majd egy rendes erősítőn is ki kell próbálnom és akkor tudok nyilatkozni az on (és off) állásban tapasztalt zaj mennyiségéről, meg hogy tényleg minden rendben van-e. Köszi srácok! Majd eszkábálok megint valami ilyen-olyan hangmintát. (fülhallgató mikrofonnal).
(#) zoltansz válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Igazán nincs mit. Örülök, hogy a segítségünk eredményhez vezetett. Várjuk a hangmintát.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok.

Nekem még annak idején FET-et nem tanítottak. Az lenne a kérdésem, hogy effektnek vagy előerősítőnek melyik lenne jobb BS107 vagy 2N3819, 2N5457. Ezeknek a láb kiosztása ráadásul egyforma is. Vagy esetleg a BF245? Vagy nagyjából mind ugyan az?
(#) teddysnow hozzászólása Feb 4, 2011 /

Ja, vagy is hogy nem egyforma, csak részben, de nem ez a lényeg.
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!

Minden attól függ mekkorát akarsz erősíteni vele, a BF245 vagy a 2n3819 elég nagy Idss árammal és magas Ugsoff feszültséggel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a gate-jét nehéz klippelésig vezérelni a gitárral, a nagy idss pedig relatív alacsony erősítést fog neked jelenteni. Tehát ha csak 1-2Xes erősítés kell ,akkor tökéletesen megfelel a BF245 vagy a 3819. Az 5457 már kicsit talán erősebb. 1 vagy 2 fokozattal, esetleg visszacsatolással lehet kísérletezni velük.

Zsolti
(#) konam hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok gitárhoz szeretnék építeni egy Wau pedált. Pl. olyat mint a régi Marshall cég dobott piacra feltételezem fotó tranzisztorral működik. Varrógép pedálom már megvan. Minden ötletet nagyon köszönök.
(#) ZSozsóó válasza konam hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

hello!

A wah áramkörök általában fogasléccel és egy potméterrel működnek. 2 tranzisztor a leg alapabb kapcsolás. persze lehet fotoellenállás + led párosítással is játszani és egy megfelelő alakú lemezzel takarni...A lehetőségek végtelenek. Általánosságban elmondható, hogy egy hangolható sávszűrőről van szó, így működik. Kelleni fog bele egy tekercs is, de léteznek más megoldások is, ahol RC vel oldják meg, de láttam már girátoros megoldást is! De nagyrészt poti, fogaskerék, fogasléc párosítás a nyerő! Google = wah schematic.

Zsolti
(#) R4v3n válasza Rafael hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Köszönöm Szépen a segítséget! Még annyit szeretnék kérdezni, mivel most kezdem megrendelni az alkatrészeket, hogy az általad küldött kapcsolásba, ami nem elko oda milyen kondikat rakjak? Fóliát vagy kerámiát? Előre is köszönöm! Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza R4v3n hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Amennyire csak lehet a kerámiát hanyagold, inkább fóliát. Tantált semmiképpen, elektrolit még elmegy. Kb ezt a vezérelvet lehet követni..bár nincs jó vagy rossz megoldás, mindegyik másképpen "szól"...
Következő: »»   155 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem