Fórum témák
» Több friss téma |
Auto Fan kapcsolás Ezt találtam nálatok a letölthető fájlok között. A doc.-ban fel van sorolva szinte minden, de egy csomó dolog nem világos nekem, és már holnap szeretném megvenni az alkatrészeket. Én még csak nagyon kezdő vagyok ezen a téren. Amit nem tudok megállapítani, hogy a kapcsoláson hova kerül a dióda, minek bele az IC, ami amúgy sincs feltüntetve a rajzon, illetve hány Volt-os tranzisztor kell 40 vagy 60? És mit takar a RELAY? Bocs, hogy ilyen sok kérdésem van, de azért remélem tudtok minden kérdésemre válaszolni.
Na megtaláltam, hogy hol a dióda, csak elkerülte a figyelmem, az IC is megvan meg látom, hogy a Led opcionális. Meg arelay valszegtovvábítást akar jelenteni tök jó vagyok, hogy megválaszolom a saját kérdéseim.
Szóval két kérdésem maradt: Hány voltos tranzisztor kell bele? Ez úgy müködik ahogy gondolom, vagy teljesen rosszul gondolom: EZ hőmérséklettől függően állítja a ventifeszt?
Hogy érted h hány voltos tranzisztor kell? Sztem tök mindegy
Ott van h 2n2222-es tranzisztor kell és kész
Anno én is így kezdtem...
Mindegy, hogy milyen tranzisztort veszel bele, lényeg, hogy bírjon el 12V-ot (én nem ismerek olyan ami nem bírja el!!!) és a relay (azaz relé vagy jelfogó) áramát és persze NPN legyen. Én ilyen helyekre BC182 vagy hasonlót, pár száz milliamper felett meg BD szériát használok. Ügyelj arra, hogy 12V-os relét használj és célszerű jó minőségűt belepakolni.
Már megvettem a cuccokat a kapcsoláshoz, összesen mindenből 5-ször annyit, mert 5különböző ventit szeretnék vezérelni, és mindenből a legjobb alkatrészt vettem. Már majdnem minden meglenne, de SEGÍTSETEK, valaki rajzolja le érthetőbben,hogy hogy kell bekötni a relét,mert még sosem dolgoztam ilyen relével,összesen 5 lába van, és van rajta COM,NO,NC felirat.
Az ötből a felirat nélküli maradék két láb a tekercsé, polaritás mindegy.
A feliratok jelentése COM:common vagyis közös, NO:normaly open vagyis alaphelyzetben nyitva, NC:normaly close vagyis alaphelyzetben zárva. Tehát, ha azt akarod, hogy meghúzott állapotban bekapcsoljon valami, akkor a COM és NO lábakra kösd, ha kikapcsolnia kell, akkor COM és NC lábakra.
Csak azt nem értem minek relé,egyautomata hőérzékelős ventiszabályzóba
Egy "RELLÉ" az áramkörökben kétfunkciót tölthet be:
1: Potenciál leválasztást biztosit két áramköri egység között, mely értéke több 100V-is lehet! 2: "TELJESITMÉNY" erősités mechanikai úton. Ezt értsd úgy, hogy 10-100mA-rell kénelmesen kapcsohatsz 5-10A! (Az értékeket a rellé adatlapja tartalmazza.) Remélem tudtam segiteni. HALI...
Őszintén szólva én is pazarlásnak tartom, elegánsabb lenne egy teljesítménytranyó (hűtése úgyis lenne a ventinél)
De még elegánsabb lenne, ha nem kapcsolna a tranyó, hanem a hő függvényében feszültséget szabályozna. (Ez már megint csak agymenés volt a részemről.)
Hali
Mérd meg az IC 3-as lábán a feszt elengedett, majd meghúzott állapotban. Ennek olyan 5,8 és 6,2 V-nak kell lenni. Ha nem ennyi, akkor nézd meg az R2,R5 és R3 értékeit és forrasztását, stb. Ha OK, akkor mérd meg a 2-es lábon lévő feszt különböző hőmérsékleten különböző poti állások mellett. A potit úgy kell belőni, hogy itt 6 V körüli fesz legyen, de a korábban mért két értéket át kell lépnie, vagyis olyan 5,5-6,5 V-os (vagy tágabb) tartományban kell mozognia a hőmérséklet függvényében. Ha ez mind OK, és mégsem jó, akkor már nem sok lehetőség maradt, de akkor szólj. Üdv.
6 volt körül mozog hideg állapotban és 10 körül mozog melegben. Külön perfectül müködik, csak valami miatt nem enged el a relé, lehet, hogy másfajta relét kéne vennem. Csak ebből vettem 5 darabot 200ft/db arán...kár érte.
Akkor ezt most úgy veszem, hogy a 3-as lábon mérted. (Ha a 2-esen, akkor még nagyobb gáz van.)
A 10V sok, úgyhogy nézd meg mi van elkötve, vagy melyik ellenállás nem az aminek lennie kell. Egyébként ebben a kapcsolásban a relé helyére nyugodtan bekötheted egy az egyben a ventit, a 2N2222 800mA-es tranzisztor, úgyhogy elbírja. Hali
én csak átépíteni akkarom.. pc tápból szedtem ki, de nekem 2 ventihez kellene. a 2* ekkora terhelés miatt szeretném át alakítani, de lehet hogy plussz 2-t ventit teszekrá, vagyis lehet, h 4 venti lesz rajta :nemtudom:.. 2 biztossan..
a 2 tranyó ami biztos, hogy nem lesz jó: 2sc945 csatolok 1-2 képet, rajzot.. - venti: Tina pro -ba berajzoltam így nézki a kapcsrajza, a termisztor nem tom milyen, 10k-t mértem szoba hőmérsékleten.. (kézzel "sikáltam" a termisztort akkor mintha 470k lett volna, de ez nem bizti), ha az segít kézzel sikáltam akkor a venti felpörgöt. :help:
Tud valaki olyat ami teljesítmény függvényében szabályoz, és nem az a tip trnyós amit mindeni ismer, bár valljuk meg, nem a világ legigényesebb megoldása.Bár kiindulásnak jó és valljuk meg az egyszerűsége azért máig gyönyörködtet, de hátha van igényesbb kivitel is?
Na szóval, az a lényeg, hogy van egy kenwood erősítőm, ami gyakran túl szokott melegedni, mivel feszt 3/4 hangerőn dübög már be építettem a bordázatra egy hőellenállást, aminek szobahőmérsékleten 5,6K ohm az ellenállása, és amikor kellene a hűtést indítani, akkor az ellenállása 1,60-1,40K ohm, ehez kellene valami elektronika! ha lehet, mosfet-es megoldás érdekelne, mert van itthol egy zsáknyi mosfet-em! a ventillátor 12V-os PC-tápventillátor, és az elektronikát is 12v-ról szeretném hajtani.
Minden segítséget nagyon köszönök!!
Idézet: téma ide áthelyezve. „Erősítő hűtését vezérlő elektronika, Hogyan csináljam?”
Köszi szabi, hogy egyengeted az útját, egy kezdőnek ja igen, nem is akarok rellét használni, annyi még, hogy az erősítő akkor old le, amikor a hőellenállás értéke 0,92 Kohm
|
Bejelentkezés
Hirdetés |