Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szakdolgozathoz kérnék segítséget
Lapozás: OK   2 / 10
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Hali
Leptetomotorok segitsegevel lehetne csinalni egy CNC jellegu vezerlest. Vannak egyszeru PIC-es Step/Dir szeru vezerlesek. Persze az erdemi munkat egy LPT portos PC tudna ellatni. Vannak PC-re egyszeru programok, amikkel lehet akar rajzolni, vagy maratni, vagy plazmaval vagni. Kell hozza valami mozgato mechanika (pl csavarorsos mozgatas). Persze a mechanika nelkul ez nem nagyon latvanyos. Itt a CNC-s forumokban talalhatsz megoldasokat ugy az elektronikara, mint a mechanikara. Vagy esetleg szep munka lehet egy kamera mozgato stepper motorokkel. X-Y mozgatas potis, vagy mechanikus joystick segitsegevel. Eldobott nyomtatokbol, fenymasolokbol ki lehet termelni kis leptetomotorokat, amik elegendoek egy miniatur kamera mozgatasahoz (webcam). Persze a vezerlest is lehet ragozni, a tudasod fuggvenyeben.
(#) c27 válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Hát amúgy ez sem hülyeség amit mondasz, de talán PLC-vel azért egyszerűbb mert a suli biztosít PLC-t és a tanár is tud segíteni benne így PLC-vel egyszerűbb lenne.
Mechanikailag talán nem lenne gond a kitalálásával csak ha szükséges plusz anyag illetve esztergálni kell az már nehéz dolog. Legjobb lenne valóságba megépíteni és könnyebb is lenne tesztelni.
Joy azt akarom érzékelni, hogy ha ráteszek az asztalra egy tárgyat jó lenne fizikailag is tudni pontosan hogy helyezkedik el igaz most kicsit bonyolultabb dolgon gondolkodok pl egy nyákfúró vagy egy darab anyag amire fúrni kell egy lyukat akkor vagy úgy kell elhelyezni pontosan az asztalon hogy tudjam vagy jó lenne tudni valahogy érzékelővel hogy pl az anyag szélétől 2cm-re egy fúró fúrjon egy lyukat. Ha maradok az asztalnál akkor az asztalra nagyon pontosan kell felhelyezni a tárgyat és nem moccanhat meg, bár lehet feleslegesen gondolkodok ezek és a 2d-s mozgatás elég és az asztal egy pontjának ismerete.
Az inkrementális forgó jeladót nem ismerem én gondolkoznék optokapun, vagy hall szenzoron akkor tudnám érzékelni a forgást, de a legegyszerűbb egy léptetőmotor mert ott tudom hány lépést tesz meg amíg beáll és tudom hogy 1 lépés hány fok. Így még elvileg jeladó sem kell. Plc-t még nem használtam és nem is ismerem, de ha tényleg könnyű kezelni akkor lehet ebbe fogok bele. Azt viszont nem tudom, hogy a plc-vel lehet e közvetlenül vezérelni a léptetőmotort vagy akkor kell külön vezérlőelektronika és annak kapcsolatban kell állnia a PLC-vel gondolom.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
A vilmosd javaslata sem butaság.
Véleményem szerint az embernek a saját szakdolgozata meg kell érjen akár egy kis befektetést is (pénzbeli). Én anno amit megterveztem meg is építettem.

Visszatérve a PLC-hez.
Az inkrement -szögjeladó- adó egy pofon egyszerű szerkezet (a neten sok helyen infó van róla, itt HE-n is van valahol).
Pl. itt Szirty oldalán az Alapfokon fül "Az encoder" alatt:Bővebben: Link
Ez egy tengelyvéggel (belső furatos, vagy saját tengelyes kivitelű) csatlakozik a motorra. A motor forgatja ezt a jeladót.
A PLC-ben a pozíció egy matematikai számként jelenik meg, amihez te kedved szerint rendelhetsz feltételeket.

Egy fix helyre rögzíteni a munkadarabot egyszerűbb, mint azt figyelni, hogy pontosan hol van.
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Gondolom PLC-vel is ugyan azt meg lehetne csinálni mint amit számítógéppel nem? CNC vezérlésre képes a PLC, mármint ha én megadom a pozíciót akkor elvileg a PLC is oda állítja csak gondolom egy számítógéppel könnyebb a kezelés illetve nem tudom PLC-nél más pozíciót hogy lehet megadni egyszerűen.
Ez a jeladó nem tudom mennyire pontos még nem nélztem meg de gondolom nagyon kis szöget is érzékel. Egy léptetőmotornál én olyan motorról hallottam aminek 1 lépés kb. 3° ez gondolom pontosság szempontjából lehet kevés ezért kellhet a jeladó ugye?
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Különböző felbontásban léteznek jeladók.
Olvasd el a link alatt a leírást

Számítógép programozáshoz nem értek, arra nem tudok mit mondani.
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Idézet:
„esztergálni kell az már nehéz dolog”

En csinaltam kis (nem nagyon preciz) cnc asztalt. A menetes orsokat siman vasboltban kaphato M10-es orsobol szabtam le. Lehet kapni hozza hosszu anyat, es mar szinte kesz is a tengely. Egy keves plusz munkaval csainaltatni kell a 2 vegere csapagyhazat, es szinte kesz is. A M10-es orso menetemelkedese 1,75 mm, tehat egy 1,8 fokos motorral kb 9 um lesz egy lepesed (200 lepes egy fordulat). Ez egy bemutato darabnal azert nem rossz. A tobbi munka azert nem egy masik vilag. 3/4 colos MDF lapbol ki lehet otthon szabni a mechanikat, a megvezetest sima fiok sinbol meg lehet csinalni. Nem nagy penzbol kijohet az asztal komplettben, csak a stepperek vezerlese hianyzik, de arra is van a CNC-s oldalakon millio pelda. Lenyeg, hogy unipolaris motorokat kell hasznalni, mert azoknak a vezerlese nagyon egyszeru.
(#) Fizikus válasza c27 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
- Erdekes tema lehetne egy targyat egyensulyozni, a korabban emlitett mozgathato asztalon ugy, hogy ne doljon fel (pl egy rud vegere erositett sulyt).

- Vagy egy 2 kereku egyensulyozo robotot epiteni (motorokat PID algoritmussal vezerelni).
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Értem amint időm engedi elolvasom. PLC programozáshoz értesz? Azzal meg lehet csinálni amit írtam?
Esetleg még a léptetőmotorokhoz szükséges vezérlő elektronikában jó lenne segítséget találni a többiben talán sikerül valakit találnom. Nekem megtetszett ez az asztal mozgatása. Két unipoláris léptetőmotor lehet van itthon de ilyen nyomtató szintű esteleg nagyobb faxból van kitermelt változat. (Hall szenzoros motort meg nem akarok alkalmazni könnyebb egy léptetőmotor vezérlése és mivel be lehet fixálni a helyzetét nem is mozdul el.)
vilmosd
A menetes orsón még gondolkodok én valami kisebb akár csak tenyérnyi asztal mozgatására gondoltam inkább prezentáció szinten és hogy tudjam érzékelni hogy tényleg jól működik a dolog. Valami egyszerű mechanikát kell kitalálnom.
Még gondolkodok és fejben tervezgetek kicsit de még a tanárt is meg kell kérdezni mit szól hozzá.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Szoktam PLC-t programozni.
Milyen PLC-vel valósítanád meg?
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Hát konkrétan még nem tudom mert még nem tanultuk de fogjuk de van rá lehetőség hogy gyakarolhassak rajta illetve hogy megtanuljam. Annyit tudok hogy möller talán. Mást nem, de pénteken találkozok a tanárral és akkor tudok csak konkrétabbat mondani az egésszel kapcsolatba.
Azt meg lehet csinálni PLC-vel hogy utólag módosítani vagy megadni neki egy koordinátát és akkor oda menjen az asztal vagy ami a programjába benne van csak azt végrehajtja de módosítani már az egész módosításával lehet? Ezzel most arra gondolok hogy mondjuk van egy program és én kívülről beadom neki a koordinátákat vagy valami paramétert.
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Amúgy most megnéztem azt az enkódert és hát eddig amiket láttam elég drága volt. Nem tudom feltétlenül szükséges e mivel a léptetőmotoroknak tudom az elmozdulását a szöget tudom így mérni, de talán össze is lehet rakni egy ilyen jeladót kb. cd/dvd meghajtókban is van ilyen ami a lézerolvasót mozgatja.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Moeller PLC-t nem programozatam.
Egy érintős OP-n keresztül lehet állítani, paramétrezni (ha úgy van megírva program).

Te döntöd el milyen mélységben akarod megvalósítani, és mit használsz hozzá
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Akkor magán a plc-n lehet állítani. Hát mivel az egyetemen ilyen plc van így vagy azzal vagy pc-vel kell megoldanom. Még gondolkozok rajta hogy az asztal 2 fix pont között mozogjon vagy meg kell adni neki melyik pontra menjen.
Mennyire számít ez a kétfajta funkció bonyolultnak? Még nulla tudással sikerülhet max 6 hónap alatt? Gondolom a fix 2 pont közötti mozgás lenne az egszerűbb csak a viszonyítást még nem tudom hogy kéne, mármint az asztalon kijelölnék egy pontot mondjuk a közepét de kéne egy referenciapont ami stabil a külső állványon valahol hogy szemléltetni is lehessen pl: egy tű az asztal közepén és egy tű a külső fix állványon közép állásba a két tű helye majdcsak összeér.
Van valami javaslatod hogy miként legyen ez a referencia pont kijelölés. Mert magában a programban is gondolom ki kell majd jelölni. (Az a jeladó annyiból jó, ha jól értelmeztem vele meg lehet adni hogy visszaálljon alaphelyzetbe.)
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Magán a PLC-n akkor, ha OP-s, vagy a PLC-hez csatlokozó OP-n.
2 fix pont között nem egy nagy mutatvány, abszolút nem bonyolult. Tapasztalattól függ kinek mennyi idő.
Szorgalamadtól, rátermettségedtől függ, hogy 6 hónap alatt mit sikrül összehozni.

Küldtem egy pü-t is.
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Szétnéztem itthon és elég gyér a léptetőmotor paletta. Nyomtató és egyéb kisebb léptetőmotorok vannak, de egy asztal mozgatását nem lesz egyszerű megoldani ezekkel. Mivel első próbálkozás lesz nem is akarok még "profibb" szerkezetet csinálni inkább olyan látványos kicsi de mégsem túl gagyi. Egy menetes szárt kell szereznem de 5-ös vagy 6-os elég lenne bőve vagy kisebb csak ilyet nem semmi találni, talán rossz nyomtatóból kéne kitermelni a fejmozgató rudat.
Képet felteszek a motorokról. Van 2db kerek egyik bipoláris másik unipoláris de szerintem a bipoláris átköthető unipolárissá a szögletesek között belenéztem az egyik bipolárisba és ki lehet vezetni csak nem tették meg, reményeim szerint a kerekbe is meg lehet. A két ezüstös elég kuka dolog kevés a fogszám 25 és olyan 30-es így egy lépés több mint 10° ami nagyon sok. A kérdés a 2 kerek elvileg elbír egy könnyű asztalt e?
A motorkról tudom nem érdemes szétszedni őket legalább is a mágneses fogrórészt nem illik kivenni. Ezt figyelembe veszem, de az egyik biztos csapágyas és cserélni kell valahogy megoldom. (Esetleg szóba jöhet a 2 fekete vasmagú is de annál is egyik bi a másik unipoláris de ott is átköthető ill. le is van vágva néhány vezeték amit pótolni kell.)
Első körben ennyi jutott eszembe. (A képek kicsit gyengék de sajnos most ez van.)
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Hát... így méretük alapján nem túl izmosak.
(#) szabics válasza c27 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
A CD DVD olvasókban hol van az enkóder?
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Hát sajnos ilyenek vannak azért talán egy kicsi asztalt elvisznek. Inkább építek egy tényleg kicsi szerkezetet, mert biztos lesz amit nem jól fogok kitalálni elsőre vagy akár többször is rossz lesz ezt könnyebb korrigálni egy kisebb dolgon.
Én most konkrétan kb. 100x100 asztalra gondolok vagy estleg egy 80x80-ra (mm) mert azt is figyelembe kell venni hogy még mozognia is kell lehet még kisebbre lesz szükség, mert így is szükség lesz legalább kb 200mm hosszú menetes szárra. Legalább is én így látom most a dolgokat. (Inkább olyan modell kinézetű lesz, de a motorok miatt nem is lehet valami nagyobbat csinálni szerintem. Még így is valószínűleg csökkenteni kell az asztal méretét, hogy látványos elmozdulás legyen.)
(#) c27 válasza szabics hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Hát szerintem ha az annak tekinthető akkor van egy fejmozgató motor ami egy menetes tengelyt hajt a motor hátsó felén van a tárcsa és a kapuk a vezérlés meg gondolom a nyákon valahol. Ez persze nagyon kicsi. Legalább is én amit szétszedtem eddig (kettőt)abban volt ilyen majd elő is keresem az egyik még talán megvan.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A szakdolgozat prezentációra mennyi időd lesz, a záró vizsgán?
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Nem tudom még ezt sem. Itt most úgy van ez a szakdolgozat, hogy 2 részből áll ebbe a félévben fel kell venni a szakdolgozat1-et és az utolsó félévben a 2-t. Elég sok hiányosságom van arról hogy hogy zajlik egy záróvizsga. (Azt sem tudom ha az egyetem ad plc-t gyakorloni záróvizsgán be kell vinni a kész berendezést és ott is bemutatni? Egyáltalán akkor is odaadják a plc-t? Ezeket még mind meg kell kérdeznem.) Ma még szétnézek mi áll rendelkezésre és a neten is böngészek milyen léptetőmotor meghajtók vannak. Holnap remélem találkozok a szakirányfelelős tanárral és akkor megkérdezem tőle a dolgokat.
(#) Fizikus válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A legegyszerubb az lenne, ha vennel vagy epitenel egy Arduino modult es azzal vezerelned. Egyszeruen es olcson megoldhato lenne. De ha te mindenkeppen PLC-vel akarod megoldani, akkor nem szoltam...
(#) tomat5 válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Szia

Nem akarlak elkeseríteni, de lehet, hogy rajtad kívül senki sem fogja értékelni a rengeteg befektetett munkát. Szerintem olyan témát válassz, ami később még felhasználható valamihez, vagy amiből sokat tudsz tanulni. Nekem nem engedték, hogy elővegyem a cuccot amit csináltam. A prezentációm pontosan a megengedett terjedelemben készült, de folyton sietettek."tovább, tovább". Az elnök semmit sem értett meg az egészből, mivel nem volt időm elmagyarázni, hogy miről szól. Igaz, hogy jelest kaptam rá, de végén azt mondták, hogy "nincs kreatív mérnöki munka egy szakdolgozatban sem". Egyik srác egy komoly mikrokontrolleres cuccot gyártott, az enyémben volt hardver és egy szerintem komoly c# szoftver. Remélem nálatok másképp lesz.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A záróvizsgán a megépített berendezést nem lesz módod "elővenni".
Bementek kihúzzátok a tételeket. Felkészültök rá, majd a bizottság előtt kivetítőn az általatok kimunkált (pl. powerpoint) prezentációt előadjátok. A bizottságtól függően ebbe belekérdeznek.

Ha valami apró "müty-müty", vagy teljesen elméleti lesz a téma, azt valszeg nem fogják anyira preferálni.
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Hát nem tudom eddig azért nem volt gond ha valaki csak elméleti dolgot csinált. Nem tudom a prezentáció hogy lesz mert én eddig annyit tudok, hogy a kész szakdolgozatot elektronikusan és kinyomtatott példányban le kell adni, de prezentációról nem hallottam se arról hogy ez hogy zajlik. Sajnos az embert nem informálják eléggé úgy kell rohangálni minden alkalommal hogy mi is van. Remélem holnap tényleg sikerül ezt megbeszélnem.
Apró müty-müty építése meg elég valószínű mivel nem tudok csinálni és nem is fogok 20-30kg cuccot esetleg egy egyszerű viszonylag kicsi de prezentációnak megfelelő dolgot, talán a működéséreő csinálhatnék egy rövideke videót. A kis müty-mütynek kb azt kéne tudni mint egy nagynak, szterintem jobban tetszene nekik mint egy tiszta elméleti programozás vagy valami elméleti vezérlés amit nálunk gyakran csinálnak. (Nekem az egyik tanár azt mondta volt aki bement a kész épített dolgával és kérdezték honnan kapja az áramot, a vizsgázó meg azt mondta hogy onnan a 2 lyukból a falból. Szóval most nem azért írtam ezt hogy a "színvonalat" emeljem hanem hogy volt aki bevitte megmutatni ha már megépítette szerencsétlen.) Amúgy még annyi bennem a kérdés magával az egésszel kapcsolatba hogy nem tudom hogy kéne csinálni meg mint is. Az is baj, hogy az egyetemen vannak hiányosságok is van olyan tématkör amiben nem tudnak eleget segíteni a tanárok pl: ha én most számytógép vezérlésűt építenék nagyobb hasznát venném itthon ha valamikor szükségem lenne rá, de a PLC-be nagyobb segítséget kapnék. A PLC-t még azért találom jónak, mert manapság nagyon elterjedtek és szinte mindenhol alkalmazzák így jobban meg tudnék vele ismerkedni a CNC-ről meg nem is beszélve. Igaz lehet messze állna tőle amit csinálok de ismerkedésnek talán ez sem hülyeség. Ez az én véleményem, de ha valamit nem jól gondolok vagy van más tapasztalatod akkor szívesen várom.
(#) c27 válasza tomat5 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Helló.
Én nem tudom fogják e értékelni de hallottam olyanról akitől a leendő munkahelyén kérdeztek a szakdolgozatával kapcsolatba és néhány helyen ez is jelent valamit. (Lehet nem fog plusz dolgot jelenteni de legalább ha megkérdezik nem fogok égni, hogy egy mások által már 1000x kivesézett elméleti témáról írtam.)
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Gond nem lenne, csak előfordulhat, hogy nem kapsz rá jeles minősítést .
A PLC-t nem ebbe a kategóriába sorolom, és nem is a fizikai súlyától függ
A kész dolgot be tudod mutatni a belső konzulensednek.

Jól gondolod a PLC nem (csak 1967. óta) a múlt, hanem a jövő.
Amit meg is építesz, arról a szakdolgozatodba képeket tudsz beilleszteni -sőt kell-, amik prezentálják amit alkottál.
Ha programot írsz, azokat szintén be lehet szúrni, részletesen be tudod mutatni a működését.
(#) c27 válasza Joy hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Én nem a PLC súlyára gondoltam. Inkább a mozgató szerkezet váz, asztal és tengelyekére. Mert ha használható berendezést akarnék csinálni akkor nem 1-2 kg lenne még a motorok súlyát nem is említettem.
Egy néhány kilós kis "modell" változat építése viszont mindig jobb mint ha megtervezem de nem valósítom meg, nálunk inkább ez megy, még másoknál a program illetve a kapcsolási rajz a szakdolgozat, nálam még beletartozna maga a megépített kis szerkezet amiről is lehetne néhány szót ejteni, mivel sok tanár mondja hogy műszakilag sehol se vagyunk igaz nem is tanítanak nekünk semmilyen mechanikai tárgyat, mivel villamosmérnököket képeznek de inkább elméleti szinte gyakrolati feladatok vagy valami kézzel fogható építő munkát sose csináltunk.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A szakmát (és nem annak mímelését) manapság nem az iskolában tanítják.
Ne csüggedj, csak hozzálás, szorgalom kérdése ki mire viszi.
(#) Joy válasza c27 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Erősáramú témák érdekelnek?
Következő: »»   2 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem