Fórum témák
» Több friss téma |
Nincsenek összekötve a lábak. A bal oldali DAC IC az a nyák túloldalán van, tehát ha az alkatrészfelőli nézetben nézed az áramkört (ahogy a képen is van) akkor a bal oldali IC-t az alja (hasa) felől látod) Nem ugyan úgy van benne, mint a mellette lévő.
Közben megcsináltam a kontaktot, a többit leellenőriztem még kétszer, de továbbra sem tudom beüzemelni. Szerk.: Lehet, mára el kellene tennem, aludnom rá párat, újból leellenőrizni az egészet és megint megpróbálni.
Felteszek ide egy müködő tervet, ha nem jön össze csináld meg ezt, ez egyoldalas nyák, pár smd alkatrésszel. Ez müködik tutira.
Köszi a nyáktervet és a képeket, ez nekem is megvolt, megmondom őszintén, tartok a nyák fotózásától, necces ott az IC lábaik között elmenő vezetősávok illetve az SMD-s dolgok...
Közben csináltam fényképeket a szett-ről, hátha valakinek feltűnik valami, hogy nincs jól... 7 kép - méretükből adódóan 2db rar file-ba fértek el.
Ha kell a fotózást, maratást meg tudom csinálni, csak a fúrást nem. Az nagyon szemét meló
ÁÁÁ ezt nem hiszem el, én hülye...
Egyelőre nem mondok semmit, valamit nagyon benéztem és ráadásul nem is én vettem észre. Viszont ezt már csak holnap javítom ki, utána megírom mindenféleképpen, hogy mit néztem be és hogy működik-e vagy sem...
Sima vasalással csináltam, nem volt vele baj, én meg pont a 2 oldals tervektöl tartok egy picit.
Hát akkor egy se ilyen, se olyan. Ez is megy, én ezt használom!
Köszönöm a felajánlást, szerintem a dac-nak nincs baja, de mindjárt kiderül... Még msot "kijavítottam" a hibát, mindjárt kipróbálom és leírom tapasztalataimat.
Két oldalas nyák... Életem első két oldalas nyákja lett ez a DAC.
A véleményem, inkább 20 átkötés, mint egy kétoldalas nyák! Szívtam sokszor miatta!
Közben az egyik hozzászólásom módosítottam, leírtam mit rontottam el, de mire leírtam, kicsúsztam az 5 perces szerkeszthetőségi időből, elküldtem a hozzászólást, amibe kifejtettem a hibát és utána látom, hogy maradt ugyanaz a hozzászólás, nem módosult...
Tehát akkor leírom még egyszer... A DAC panelnek van az X és Y kimenete, ugye ezeket a végfokpanelekre kell kötni. Én meg nem tudom milyen apropóból egy az egyben összekötöttem a dac-ot aésa végfokpaneleket viszont más volt a lábkiosztás... A gnd és a minusz meg volt cserélve. A molex csatlakozóban, most megcseréltem a két vezetéket, most helyesen van minden bekötve. Nem tudom, hogy nézhettem ennyire be, múlt hét közepén, mikor először összeraktam, direkt pont az ilyeneket néztem... Hogy nem tűnt akkor ez fel nekem? Azóta szét se szedtem, ezt a részét át sem néztem
Jajj, igen ezt kifelejtettem... Nem, sajnos még mindig ugyanazt csinálja. Tápfesz ráadása után a galvok beállnak középállásba.
Próbáld meg egy jelgenerátorral megnézni a PID vezérlődet. De talán az nem lehet hibás. Ha meg van szkópod, akkor a DAC-ot azzal. Ha nincs, akkor LED-del az rgb kimenetek valamelyikén le tudod ellenőrizni, hogy komunikál e a géppel. Az NLS sebességét butítsd le, és látnod kell a LED villogását. Én így teszteltem mielőtt összekötöttem őket.
Se jelgenerátorom, se szkópom. A ledes tesztet megcsináltam, szépen villognak a ledek.
Egy videó róla. (A LED-ek random vannak betéve, nem színhelyesen)
Legalább annyi már kiderült, hogy a gép kommunikál a paneleddel. Azt nem próbáltam, de a DAC X-Y kimenetén is hasonlóan kell mennie a LED nek. De ahhoz nagyon le kell lassítani a program kimenő jelét, hogy ne folyamatos fénynek érzékeld. Hanggenerátor progi a gépre, és hangkártya kimenet. Ha nincs más, akkor valami zenét küldjél rá a hangkártya kimenetről.
Találtam olyan progit ami hangkártából csinál szkópot, és van jelgenerátor is szintén hangkártához. Ha érdekel megkeresem.
Szia!
Van valami javulás a vezérléseddel?
Szia!
Majd az egyik moderátorral töröltetni fogom a feltöltött kapcsolást, mert nem működőképes. Az LM324-es IC nem +/- tápról megy, nem figyeltem, mikor átnéztem a nyákot... Szeretném megépíteni még a hétvégén, de nem sok esélyt látok rá. :no:
Lehet hogy én vagyok túl fáradt, de ha jól nézem akkor az a stab kockárol kapja a tápot a 4 lábra, és a GND pedig a 11-en. Ez teljesen jó így, vagy?
Mindjárt megnézem.
Közben annyi módosítás történt, hogy a 4-es és a 11-es láb nem lett berakva az IC tokjába hanem egy kábellel fel lett kötve a 4. láb +15V-ra a 11. láb pedig -15V-ra, így elkezdett rezegni a galvo, viszont csak annyira picit mozog, hogy szabad szemmel nem is lehet lárni, ha rávilágítok lézerrel, akkor kb a galvo és a fal között3-4 méter van és kb 30 cm-es csíkot rajzolt. (Egyelőre csak az egyik galvo-t kötöttem rá).
Az még akár jó is lehet 8 fok környékén. Persze csak akkor ha szándékosan rajzolsz valamit.
Igen, persze, elvolt indítva egy ilda file. Viszont csak az egyik csatorna működik (X vagy Y) tegnap volt egy kis baleset, lehet meghalt az egyik LM324.
Annyi történt, hogy most rezeg mind a két galvo, egyik nem annyira, viszont ami (szerintem) jobban rezeg, az melegszik is, 1-2 perc működés után meleg az a része, ahol belehet fogatni a fém tartójába. Működés közben jó, ha hallom a hangját? (Amelyik melegszik, annak 1-2 alkalomkor, mikor egy bizonyos részhez ér az ilda file lejátszásakor, akkor ilyen cincegő hangot ad ki.
A cincogás az rendben van, az én házi cuccomnak is volt hangja. És Epyn galvói is cincognak a videón. Nektek egyforma van ha jól láttam. A melegedés lehet attól hogy hogy az a galvó többet rajzolna. A kérdés hogy milyen mértékben melegszik? Mennyire forrósodik fel? Ha világítasz neki lézerrel akkor látszanak a hibák majd, hogy mennyire kell a végfokon esetleg után állítani.
Hát nemtudom, igazábol mérni kellene, így csak "okoskodom" abból amit látok. De szerintem a DAC környékén valami nem kerek. Az lm324 és a 0832 is kell hogy menjen 5 V-ról rendesen. Konkrétan ebben a kapcsolásban nincs szükség a +- tápra (szerintem). De nézd át a belilázott részt. Van egy gyanúm, mintha a DAC on nem lenne GND az ábra szerint. És azt sejtem, hogy valami úton módon a galvón keresztül kapja meg. Az szerintem nem olyan jó! De bocs ha tévedek!!
Akartam módosítani, de nem ment. Tehát: lehet hogy a tápellátást nem befolyásolja ha minden össze van dugva, de ott levegőben levő dolgok vannak. És a Motorvezérlő panelre történő kötés nélkül szerintem a DAC-on nincs táp rendesen.
Igen, ez tegnap nekünk is feltűnt már, csak valami miatt elfeledkeztünk róla, azóta, mert az LM IC tápellátásáal voltunk elfoglalva.
Mindjárt összekötöm egy darab dróttal a GND-ket és kipróbálom úgy is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |