Fórum témák
» Több friss téma |
Azt szerinted mi honnan tudnánk, hogy a te gépednek a biosának a frissítő szoftvere hogyan működik?
Sőt ha valaki még neki is állna megkeresni, akkor is nagyban megkönnyítenéd a dolgát, ha az általad már megtalált angol leírást linkelnéd mondjuk ide!
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy számítógép, amely router-ről kapja a jelet és most nem működik a net, de a Wifi-n villog a led és a másik számítógép (ami nem router-ről megy) rendesen működik. Mi lehet a probléma? A kapcsolatot már többször próbáltuk javítani, ki-be kapcsolni a kapcsolat nélküli munkát, de semmi eredménye nem lett. Előre is köszi!
Gondolom, letöltöttél egy "awdflash.exe" fájlt, valamint a BIOS-t, *.bin formában.
Általában egy Boot-floppyra kell felmásolni, a floppyról bootolni, és el kell indítani az "awdflash.exe" fájlt. Idáig érthető?
Ht jp volna ha valaki tudna segiteni, errol alinkrol szedtem le a biost es valami programocskat amire ha rakattintok akkor pittyen egyet a bios es elojon egy ablakocska ami el is tunik a pittyenes utan. Nem valtozik semmi.
http://www.jetway.com.tw/jw/download_address.asp?downid=62&proname=...e=BIOS
Igen ertem eddig
Milyen a boot flopi mert nem bootp;ltam flopirol soha es azthiszem flopim sincs de kerittek egyet. Jo a sima flopi?
Ja es esetleg pendrive-rol nem lehet inditani azt a programocskat?
Es ha sikerul ez a bios frissites fog menni a celeron proci ? 2.8 ghz/256/533
Fog menni? Mert ha megegyszer kiveszem ezt a pentiumot akkor biztos h lefog torni ket laba mert forrasztva vannak hazilag es nem stabilak es akkor mar nem fog menni tehat eleg bisztosra kellene menni. Szerintetek?
Próbálom a rengeteg kérdésedből kihámozni a lényeget, és így válaszolni. A "szerkesztés" nem működik?
Nnna. Pendrive nem jó! Sima floppy kell, le kell formázni, és rendszerindító lemezt kell csinálni belőle. Arra kell a két fájlt felmásolni. Azt nem tudom garantálni, hogy megy majd az új procid, de nagy a valószínűsége. Ha ezzel végeztél, folytatjuk...
jo lenne ha elmondanad tovabb is a procedurat mert lehet h nem igen lessz lehetosegem netezni a napokban
Koszonom!
Tulajdonképpen innen már nincs sok hátra.
Elindítod a programot, megkérdezi, hogy mentse-e el a régi BIOS-t. Mindenképpen mentsd el! Névnek találj ki valamit, például regi.bin. Arra figyelj, hogy nehogy áramszünet legyen, amikor frissíted a BIOS-t, mert akkor komoly gondod lesz. Ha végzett, indítsd újra a gépet, lépj be a BIOS-ba, és ott válaszd ki a default beállításokat. Lehet, hogy neked "Optimális"-ként szerepel. Megint újraindítod a gépet, és örülsz, ha megy az új procid. Röviden ennyi a teendőd. Természetesen lehetne részletesebben is írni, de szerintem ez alapján is meg tudod csinálni. Remélem, segítettem.
Hogy a rajta lévő BIOS is ráférjen a floppira, valószínű le kell törölni pár felesleges fájlt a windows által csinált indítólemezről, pl magyar kódlap támogatás, meg ilyenek nem szükségesek, csak MSDOS.SYS, IO.SYS, meg COMMAND.COM maradjon a lemezen, nem kell autoexec.bat se meg config.sys se. Úgy tudod ellenőrizni, hogy elfér e majd, hogy megnézed, hogy a rátöltendő bios mekkora és ha még ugyanannyi elfér bájt-ra pontosan akkor elvileg jó is!
Ja a törlendő fájlok egy része lehet, hogy "rejtett" attribútummal rendelkező fájl, amit a win alapból nem mutat, így, hogy letöröld vagy be kell kapcsolni valahol a sajátgép fájl menüben hogy mutassa a rejtett fájlokat is, vagy használj valamilyen fájlkezelőt TotalCommander, FAR manager, vagy valami hasonlót...
ÁLLJ! :felkialtas:
Elsősorban írd le milyen alaplapod van és segítünk. A legjobb az lenne ha egy EVEREST riportot generálnál, amiben csak az alapra utaló információk lakoznak. A másik semmiképp sem ajánlott BIOST Windows alól frissíteni! Legfőbb okok amiért NE operációs rendszer alól frissíts. Falsh -elő programok lejellemzőbb hibái: Annak ellenére hogy különböző védelmek a állnak rendelkezésre lehetséges rossz BIOS firmware -t beégetni az EEPROM -ba, továbbá egy hatalmas hiányossága is ismert -és ez okoz 70% -ban alaplap elahálozást - márpedig az, hogy nem ellenőrzi törlés után a memóriatartalmat, hogy üres e (Blank-checking). Az a baj fordul ilyenkor elő, ha a memória nincsen leellenőrizve, az az ha több memóriablokk nem üres, mert szemetet tartalmaz amit okozhatott nem megfelelő tápellátás során, vagy Windows programokon keresztüli manipulációkon (frissítés, OnScreen Logo cserebereélő programokon, VGA órajel, feszültség tuning, vírus) az az új BIOS beírásakor is megmarad. Általában nem szokott elszemetelődni ilyenkor a frissítés lefut, ellenőrzés OK, és megy a gép. Utóbbi esetben ha olyan területen van a szemét ahol nagyon nem kéne, hogy legyen akkor a gép többé nem fog újraindulni! Javasolt DOS alól végezni a műveletet, ott ez ugyan is megtörténik, de van ahol a magát a BIOS -t is felkészítették "önmaga" frissítésére. Ebben az esetben csak betallózod a fájlt ( lehet az Floppy, de nem ajánlom, USB Flash Drive, CD, HDD , ha támogatja). Viszont van olyan esetőség ahol a BIOS "elhal", hogy "vakon" visszaállítható a rendszer. Konkrétan megfelelő fájlrendszerű, és adott állománynévre elnevezett bináris fájlt felmásolod a pendrájvodra, és bekapcsoláskor egyszerre nyomot meg az Alt+F2 gombot, ilyenkor nem látsz elvileg semmit (semmi nem jelenik emga képernyőn mintha be sem kapcsoltad volna) mivel a rendszer bootloader üzemmódban töltődött be és automatikusan Flash -eli a fájlt az EEPROM ba amit látni is fogsz a Pendrájvodon (villog a led folyamatosan).
Erősen ajánlott kettő lemezt használni a művelethez!
A hajlékony lemez biztos hogy hamarabb sérül meg és ha pont nincsen szerencséje akkor a BIOS fájla nem kerül feltöltésre az EEPROM -ba ami már gyakorlatilag üres! Ilyenkor is van megoldás csak addig tilos kikapcsolni a gépet! Az egyik lemez mindig az adott operációs rendszert tartalmazza ( boot lemez) a másik meg a Flash -elő programot a bináris fájlal együtt mivel az minimum 512kByte de átlagosan 628kByte szokott lenni. Így az sokkal biztonságosabban hajtható végre.
Azt úgyse tudhatod melyik hogy sérül meg, viszont azt nem igazán értem mért lenne jobb ha külön külön lemez lenne mintha egy lemezen lenne minden, főleg hogyha rá is fér. Ha csak a feltétlenül szükséges fájlokat hagyod meg akkor rá kellene hogy férjen, nekem eddig nem emlékszek, hogy lett volna olyan, hogy nem fért volna rá, meg amúgy a win annyi mindent rárak a floppira, hogy talán még a feltöltendő bios se férne rá...
Mint írtam biztonsági kockázatok miatt javaslom a két lemezes megoldást, mivel az köztudott a hajlékonylemez sérülékeny jószág.
Mit ajánlasz neki, ha épp ara területre kerül a BIOS ahol a lemez sérült? (...bár az előző hozzászólásban leírtam, hogy ez esetben is van lehetőség) A BIOS Frimware fájlát illetve a Flash -elő programot mindig célszerű új használatlan lemezre írni, és mikor a DOS betöltött akkor csak kicseréli és kész, mehet a Flash -elés a szükségtelen bonyolítások nélkül. Hidd el nem hülyeségből javaslom ezt, már rengeteg gépen átrágtam magam ilyen témában és örülök, hogy nekem már nem kell hajlékonylemezt használom ehhez a művelethez.
Khmm...
Az olyan korú alaplapok, amiket frissíteni kell, egy elég élemedett korú Pentium 4 elfogadására, még nemigen bootolnak be pendrive-ról... Igazából ebből a célból tartok pár darab, Win98 SE bootlemezt, aminél erre a célra szerintem nincs jobb.
Nem pendrájvot használok BIOS frissítésre, sem hajlékonylemezt illetve CD -t.
Az meg nem került szóba, hogy milyen deszkát használ a delikvens.
A vakon Flash -elés már vagy 5 éve létezik, csak nem "hirdetik".
Koszonom a sok hozzaszolast de van amit nem ertek.
Amugy nem tudtam h mit csinaljak aval az awdflash.exe dologgal es elinditottam amiutan elojott egy ablakocska pittyent egyet a biosz es eltunt az ablak.Remelem ez nem nagy gond. Tehat akkor csak flopirol kell frissitenem a bioszt es pedig 2 darab flopirol. Jo lenne ha leirnatok h mit tegyek az egyirke es mit a masikra! En ket dolgot toltottem le egy .bin file-t ami gondolom h maga a biosz es egy awdflash.exe file-t. Az alaplapom egy JETWAY PT88AS socket 478. Ebb kellene mukodjon a cerka a bios frissites utan.
Kockázat kockázat, de nem tudhatod, hogy mikor jön elő a hiba ettől kockázat! Az bármilyen lemeznél megvan! Attól hogy másik lemezen van a bios lehet, hogy pont az rossz! Szóval még mindig nem értem! Én se ma kezdtem ezt a dolgot, még mindig megvan a vagy 200db floppim... Szóval ha külön lemezen van a bios azt nem garantálja semmi hogy pont az ne legyen rossz szerintem... szóval még mindig nem értem a problémát pontosan... Ilyen alapon ajánlhatnánk hogy kérjen kölcsön szünetmentes tápot is mert az is egy kockázat hogy pont akkor jön áramszünet!
Amugy kb mennyi idobe telik egy biosz frissites?
Es ha aramszunet lessz kozben akkor mi a megoldas? vagy van egyaltalan megoldas?
A frissítés kb fél perc! Ha áramszünet lenne és nem indul, akkor hogyha a chip foglalatban van, akkor egyszerű a dolog van olyan bolt én az IKO kft.-t tudom, de didyman írt itt korábban egy másik céget is akik foglalkoznak bios írással, oda elviszed és beégetik... Vagy lehet még ezen kívül olyanokkal szórakozni ami vagy sikerül vagy nem hogy másik gépbe menet közben kicserélni annak a biosát a tiedre és beégetni ott lehet csak azonos alaplappal működik, de ilyet én még nem csináltam! Meg van olyan alaplap is ahol van eeprom égetéshez forrpötty a lapon hogy oda forraszthatsz vezetéket és valamilyen speckó kábellel meg programmal feltölthetsz bios tartalmat... de reméljük nem lesz semmi gond bárhol történhetne bármikor bármi gond mégse történik általában csak amikor gond van
A lényeg az, hogy minél több adatot tárolsz egy floppyn annál nagyobb kockázatot válasz arra hogy megsérül ezért tartottam érdemesnek mindig a kétlemezes felhasználást.
Inkább egy lemezzel többet dobok ki a kukába mint az alaplapot.
H kerlek leirod h mit tegyek a flopikra es melyikre mi! Gondolom az egyikre a progit a masikra a biszt vagy hogy van ez?
Egyszerűen elkészítek bootdiszket amiről nem törlök semmit ami nem fölösleges ügyelve arra, hogy az írás / olvasási ciklusok minimalizálva legyenek megelőzve a sérülés keletkezésének lehetőségét és ezzel együtt az adatvesztés lehetőségét.
A második lemez kap egy formattálást, rámásolom a két szükséges fájlt és ennyi. Más esetben nem de ez esetben különös óvatossággal kell kezelni mindig az ilyen érzékeny műveleteket és ez főleg annak ajánlott aki még ilyet nem vitt véghez és nem használ lemezt. Nekem is van nem kevés hajlékonylemezem, 5,25" -osból 140db. Különleges kincsem egy DOS 6.2 -es operációsrendszer, menedszer szoftver, illetve képernyő billentyűzet és merevlemez diagnosztikai és parkoló program mind ez három lemezen.
Az egyik lemezre létrehozol egy indítólemezt a windows -al, vagy az előbbi hsz -nél letöltesz egy bootdiszk programot és készítesz egy indítólemezt.
Ezután fogod a második lemezt formattáld le ( a windoz ezt formázásnak írja) és ezután rámásolod a valami.bin fájlt meg a a programot amivel Flash -elni tudod a bináris fájlodat az EEPROM -ba. Az ott leírtakat csak követni kell és frissítve is van a rendszer BIOS. Ezután újra indulsz látod, hogy működik minden kikapcsolod és berakod az új CPU -t és imádkozol, hogy a BIOS mikrokódja támogatja az "új" CPU -d.
Üdv fórumtársak!
A problémám az, hogy amikor megnyomom a számítógépem bekapcsoló gombját, a ventilátorok megindulnak kb egy másodpercre aztán leállnak. Van úgy, hogy pár másodperc szünet után újra bekapcsolnak egy másodpercre, aztán leállnak. Az alaplapon (Intel S875WP1-E ) világít a led. Bios reset volt az elem eltávolításával, felesleges alkatrészek nincsenek bekötve. Mi lehet a baj?
A tápegységet próbáld meg szerintem egy másikra próbaképp kicserélni, ha nem valami túl jó darabod van csak erre a célra, pl codegen, akkor abból valami újabb, nemannyira kiszáradt kondikkal bíró darabot válassz lehetőleg...
Szia elsősorban próbáld meg kimérni a tápvonalakat úgy hogy a PS_ON lábat földre húzod.
Kép: Hivatkozás Ezután mérd ki a tápvonalakat, hogy jelen vannak e. Valószínű, hogy a Power_Good jele későn érkezik meg, vagy teljesen kiesett. Mivel szerver deszkáról van szó, tényleg ne lógjon sokminden a konfiguráción, ha esetleg egy másik tápegységgel próbálod. Továbbá előfordulhat a bekapcsolás "reteszelésért" végző áramkör meghibásodása amit nem lehet javítani. Hibaok továbbiakban következhet zárlatból is! Pontosabb információt nem tudok mondani mert ezerféle lehet a hibalehetőség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |