Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Idézet: „Helytakarékosságra csak azt tudom mondani, hogy smd alkatrész, amiből csak lehet (1206-os tokozású ellenállás 0,25W-os). A költséghatékonyságra pedig azt, hogy a biztonságnak, és a megbízhatóságnak ára van, el kell dönteni mi a fontos, és mérlegelni.” Köszi a választ. Igazából az egyszerüség is egy szempont. természetesen nem a működés és a megbízhatóság rovására, éphogy csak arról tájékozódok, hogy mi a szempont és mi nem. Aról meggyőztetek, hogy segédáramkört nem hagyhatok ki. Bár láttam 150 Ft-os piceket, lehet kiforrot készülékhez ahol már nem lép fel túlterhekés, egy egy kisérletet megér
Én azért szeretnék, valami visszajelzést kapni. A régi modulon olyan frankó volt a 3 LED mindent elmondott a vétellel kapcsolatban.
Ezt nagyon megköszönném. Ugyse uszom meg annélkül hogy megértsem.
Pl. azt se értem, a wincseszter korongforgató motorja léptetőmotor, de hol 3 hol 4 éren kapja a vezérlést. Ugyan akkor 7200-at forog. Minek ekkora fordulathoz léptetés? S akkor viszont egy pic-el (és a segédáramkörökkel) tetszőleges fordulatszám programból szabályozható?
Hát ebben én sajnos nem tudok segíteni, de ha esetleg lesz megoldás, érdekelne. Milyen modulod volt eddig?
Sziasztok!
Sikerült elérnem a robotomnál, hogy végre mozogjanak a láncai W az előre, S a hátra, A balra és D jobbra. Ez eddig oké, annyi kérdésem lenne, hogy hogyan oldható meg, hogy ha nyomva tartom a W-t, akkor folyamatosan menjen előre? Csak akkor megy jelenleg, ha beütöm a serial monitorba a W-t egymás után többször és a Send-re kattintok. Ekkor forognak a láncok előre, de ha simán lenyomom a W-t, akkor nem. Bármi ötlet?
Én egy "Hercules" nevű terminálrogramot használok, ebben lehet úgy is küldeni, hogy a billentyűt nyomja az ember. Egyébként én úgy csináltam meg a robotom vezérlését, hogy szintén a w, a, s, d gombokat használom, de az 1,7,8,9 gombok is kellenek: mondjuk ha azt szeretném, hogy előre menjen maximális sebességgel, akkor megnyomom a w-t, majd az 1-et, és akkor indul, amikor az 1-et megnyomom. ha fordulni szeretnék, megnyomom az a-t vagy a d-t, ekkor még nem történik semmi, ugyanúgy megy előre továbbra is, de ha nyomok neki sebességadatot, pl. 8-at, akkor elkezd fordulni 80%-os sebességgel. (Fizikus motor.h fájlját használom, egy kis módosítással.)
Oké, köszi ezt a progit meglesem mit tud
Szívesen.
Oké ez működik, most azt kéne majd elérnem, hogy ne kelljen gombot nyomni, csak menjen magától. Na majd látjuk hogy lesz ez.
Némi leírás itt olvasható a léptetőmotorokról, jó kis animációval.
A 34 pólusú csatlakozó minden páratlan lába föld. A 18-as lába az irány (DIR), erre köss egy 1kOhm-os ellenálláson keresztül egy kapcsolót, amit földre vagy +5V-ra kapcsolhatsz. A 20-as lába a lépés (STEP), erre adott impulzusra lép egyet. A 12 és 14 az A és a B kiválasztása, az egyiket kösd földre. A 10 és 16 az A és a B motor engedélyezése. Ez pörgeti fel a lemezforgató motort, ha éppen szükséged van rá. A 26-oson ki tudod olvasni, hogy éppen a 0-s sáv fölött van a fej. Ezt használhatod végállás figyelésre. Sajnos csak az egyik végén van ilyen, a másik végállást figyelni kell számolással. (40 vagy 80 lépés, függően a floppy típusától) A 8-ason (INDEX) kiolvasható, hogy mikor fordult éppen egyet a lemez (ha éppen lemezzel használod...) A 28-as (WPT) Az írásvédelmet jelzi. Ez a lemez szélén lévő lyuk, amit optokapuval vagy mikrokapcsolóval figyel. Idézet: „Pl. azt se értem, a wincseszter korongforgató motorja léptetőmotor, de hol 3 hol 4 éren kapja a vezérlést. Ugyan akkor 7200-at forog. Minek ekkora fordulathoz léptetés?” Biztos, hogy az léptetőmotor? Egyébként ott nagyon fontos a fordulatszám pontosan tartása. A léptetőmotor inkább a fejmozgató motor. Legalábbis a régebbiekben, újabban inkább a Deprez-műszerhez hasonló megoldást alkalmazzák, azt több lépésben, precízebben tudják mozgatni.
Szia!
Szerintem ez jó lehet, van rajta visszajelzés meg szintillesztés is.
Ugyanezek a lábak használódnak a BTM112-nél is.
Köszi a segítséget.
Meg is terveztem a panelt a BTM modulnak. Még azon agyalok, fotózzam a panelt, vagy vasaljam. Az a baj fotózni csak egyoldalas panelt tudok, és kéne valami öntapadós rézfólia amit a másik oldalára ragasztok árnyékolónak. Úgy terveztem, hogy a panelt beforrasztás után beburkolom valamivel árnyékolónak.
Sziasztok!
Valaki letudná írni pontosan, hogy a btm222-es modulnál, hogyan kell az AT parancsokat beállítani? Mert ha soros portra rákötöm, és terminállal elküldöm azt hogy AT, akkor nem küld az OK-ot ,csak simán visszaküldi az elküldött szöveget.
Nem tudom, hogy ez-e a hiba, de úgy próbáltad, hogy "AT< cr >"? A "< cr >"-t oda kell írni. Persze szóköz nélkül.
Ezt is simán visszaküldi. Nem kell előtte még valamit beírni?
Akkor nem értem, tudtommal nem kell mást beírni... Próbáld meg esetleg, hogy ha lekérdezel valamit (pl.:"ATN?< cr >"), bár ha nem küld OK-t, akkor valószínűleg ez sem fog menni.
Köszi!
Tanulmányozom. Valószinű valóban hogy a winyó motorja nem léptetőmotor, hisz 7200-at fordul percenként, a leirás szerint viszont egy léptetőmotor maximuma 5-600. Az egyik kérdés akkor helyesen az, hogyan tudom használni a winyó motorját? Merthogy 3 ere van s ha rákapcsolok valamit csak ugrik. Ha rajta hagyom a panelt akkor persze forog ha a panel megkapja az 5 és a 12 voltot is...
Köszi most már működik!
Idézet: „Az egyik kérdés akkor helyesen az, hogyan tudom használni a winyó motorját?” Van erre egy érdekes topik: HDD motor vezérlése
Hy!
Ha robotot szeretnék csinálni ahhoz megfelelő anyagforrás egy pár magnómechanika, videó, DVD, nyomtató? Esetleg tudtok egyéb robotnak valót ajánlani? Meg úgy összességében mire kell ügyelnem? Előre is köszi!
Örülök, hogy működik , esetleg leírod, hogy mi volt a hiba(én is kíváncsi vagyok, meg hátha másnak is hasznos lenne)?
Elkészültem a rendes panellel, itt látható. A próbapaneltől nem bírok megválni, de így már úgy érzem, mégiscsak jobban néz ki, mint eddig.
Egyre jobban nez ki.
Mar csak a vezetekdzsungeltol kellene megszabadulnod egy konnyen attekintheto robotelrendezesed lenne (barcsak en is ilyen jo kis nyakokat tudnek kesziteni...). A robot tovabbfejleszteserol is kerunk beszamolokat...
Köszönöm szépen! Hát igen a drótdzsungel... Igazából nem nagyon tudok vele mit csinálni, de amíg még átlátható marad, addig jó lesz így egyenlőre. Persze, ha lesz fejlemény, jövök.
Addig is egy kérdés: ki lehet számoltatni valahogy az AVR-rel ezt a függvényt: ? Mit kell hozzá pluszban include-olni? Egyáltalán lehetséges? Ez lenne az infra távérzékelő excel szerinti képlete(ADC-ből cm).
Ezt valóban nem írtam oda "< cr >",de az általam használt terminálprogrammal ez sem működött, aztán letöltöttem egy másikat, és azzal már jó lett.
Szia!
Azokat a lánctalpakat honnan szerezted be?
Innen rendeltem: Bővebben: Link. Meg az áttételes motort is innen.
Kb. mennyi volt a postaköltség?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |