Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
A legegyszerűbb a feszültség - frekvencia konverter kimenetének mérése 16F84 -gyel. Szerintem már el kellene felejteni a 16F84(A) -et, drága, buta, kis kapacitású. 16F84A-20 (920+Áfa), 1K program, 64 byte Ram, 64 byte EEProm, nem debuggolható. 16F627A (330+Áfa), 1K program, 224 byte Ram, 128 byte EEProm, uart, debuggolható. 16F628A (380+Áfa), 2K program, 224 byte Ram, 128 byte EEProm, uart, debuggolható. 16F648A (430+Áfa), 4K program, 256 byte Ram, 256 byte EEProm, debuggolható. 16F716 (220+Áfa), 2K program, 128 byte Ram, 8 bites A/D, debuggolható. 16F819 (500+Áfa), 2K program, 256 byte Ram, 256 byte EEProm, debuggolható. 16F87 (530+Áfa), 4K program, 368 byte Ram, 256 byte EEProm, uart, debuggolható. 16F88 (560+Áfa), 4K program, 368 byte Ram, 256 byte EEProm, uart, 10 bites A/D, debuggolható. Az árából majdnem két darab 16F88 kijön, vagy négy 16F716... A timereket, CCP, stb. modulokat nem is említettem... Az I2C felületű hőmérők sem drágák...
Ezzel is tudod égetni, de ez egy alkalmi égető, pl. egy PICKit2 építéséhez. Ha sokat akarsz programozni, akkor egy idő után kényelmetlen a kapcsolók kapcsolgatása. Én ezt nem fejlesztésre találtam ki, hanem egy megoldást kerestem a PIC-es égetők építésére egyszerűen, olcsón.
Ha nem akarsz PK2-t építeni, vagy venni, akkor inkább a soros égetőimet ajánlom, pl. a WCOM_v4-et. Ehhez hamarosan lesz cikk, már nyákom van hozzá, igaz még nem teszteltem le, mármint a nyákot, mert az áramkör működik.. Egyébként hosszú távra a PK2 az ajánlott, de nem árt egy ilyen égető is otthonra!
Mire érted ?
Nekem ennyi kellett és megcsináltam .ASM ben 1 év kellett volna. Egyébként a PARSIC sok népszerű 16F es pic et kezel . AD konverteres verziót is vettem , már sikerült kiolvasni és komparálni az analóg bemenetét . Nem erőltetni akartam , csak megemlítettem , mást vártam volna ,nem a ledorongolást ........... Na mindegy mezga
Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy progi, ami 16C57C PIC-re van írva, nekem viszont 16F57 PIC-em van. Azt megnéztem, hogy lábkiosztásban azonosak, elvileg ha jól értelmeztem kevés angol tudásommal akkor a 16F57 a 16C57C utódja. Szóval elég e ha az ASM fájl elején átírom a PIC típusát, és ugyan ez a kérdés a 12C509 és a 12F509 PIC-ekre is vonatkozik! Másnak ez lehet, hogy teljesen triviális kérdés, de én sajna nem tudok programot írni. Előre is köszönöm a választ!
Akkor egy leegyszerűsített válasz:
A "C" jelű csak egyszer, az "F" pedig többször is írható (égethető).
Kivéve a 16C83 és 16C84, amik többször is programozhatók...
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy kellene használnom pgd pgc lábat ennek ellenére működhet pickit2vel debugolás?
"1 sima nyomogobós ki és bemenet lenne" válaszokat előre is kösszi Idézet: Ezzel semmi gond, örülünk, hogy meg tudtad oldani a kitűzött feladatot. „Nekem ennyi kellett és megcsináltam .ASM ben 1 év kellett volna.” Másoknak viszont lehetnek ennél jóval messzebbre mutató törekvéseik, vagy megoldandó feladataik, s akkor nem érdemes olyan úton elindulni, amiről előre lehet tudni, hogy zsákutca, mert azon nem érhetik el a kívánt célt.
De az ASM-ben át kell írni, vagy azt sem kell?
Nálad most nem fontos.
Köszi szépen! Sokat segítettél!
Sziasztok, még kezdő vagyok a PIC-ezésben, s így akadt is egy problémám.
Készítettem egy PIC égetőt (a kapcsolást csatoltam), írtam egy programot (picsimulatorban) és hiba nélkül fel is programozta (icprog-al), de mikor a második programot égettem be az ellenörzésnél hibát észlel a 0x00005-ös címen, az lehet a gond, hogy egy változót véletlenül a 0x10-es címen foglaltam le? (ezt sajnos csak az égetés után vettem észre ) Szerintetek meghalt a PIC? (16F628A) Előre is köszönöm a választ!
Az ilyen programozóktól sok jót nem lehet várni. Bővebben: Link
Köszönöm a válaszod potyo!
mclr lábbal még megtudtam oldani csak féltem neme rontja el a programozótt esetleg ha próbálkozok. amúgy gyári icd2vel se lehet vagyis inkább semmi féle körülmény között nincs ilyenre lehetőség?
Az ilyen égetőktől túl sok jót nem várunk. Azért azt még megpróbálhatod, ha van külön opció a programozó programban a "chip erase" vagy valami hasonló néven illetett teljes törlésre, akkor azt a programozás előtt add ki.
Debug közben a PIC-kel a PGD és PGC lábakon keresztül kommunikál a PC, így azokat a lábakat ilyenkor nem tudod semmire használni. A rájuk definiált funkciót át kell pakolnod másik lábakra a debug idejére (akár feltételes fordítási direktívákkal is lehet, hogy csak DEBUG módban legyen máshol), mást nem tudsz tenni.
Köszönöm a válaszokat
Már próbáltam úgy törölni, és azt írta ki, hogy a törlés sikeres, de ha utána kiolvastam a PIC tartalmát akkor azt olvasta ki belőle amit utoljára beprogramoztam az nem lehet gond, hogy a 10h címre foglaltam le egy változót véletlenül?
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy foglalkozott-e már valaki MRF24WB0MA-val WIFI-s eszközzel. Elsősorban kellene egy megszakítást kezelő programrészt írni egy PIC18F46K22-be, amin keresztül az adatcsere folytatódna le a WIFI-s eszközön keresztül. Bárkinek bármiféle jellegű tapasztalatát szívesen várom. Előre is köszönöm!
Nem, az nem lehet gond, mert teljesen lényegtelen ebből a szempontból. Próbáld ki, hogy az MCLR-en levő 100nF kondenzátor helyett 5-10nF-ot teszel be. De igazából jobb lenne egy korrektebb égetőt építeni. Ha van LPT port a gépeden, akkor az Oshon égető a legjobb választás.
Igazad van , én arra gondoltam , hogy a vadászgép pilóták sem az F14 esen kezdik a tanulást, bár az a cél.
Az hogy mellette azonnal látni lehet a forrásfájlt ha módosítasz valamit, szerintem nagyon jó és tanulságos. Nyilván ez nem zárja ki az ASM tanulását . A témát én lezártam ))) Jó tanulást ! Szép napot mindenkinek. mezga Idézet: „én arra gondoltam , hogy a vadászgép pilóták sem az F14 esen kezdik a tanulást, bár az a cél.” Pontosan! Elobb meg kell tanulni az aerodinamikat, szerkezettant, a merev szarnyu repulogepek mukodesi elveit, navigaciot stb. Ha ezek mennek akkor elkezdhetnek repulgetni, de ameddig az elmelet nincs meg addig nincs repules, max a Malev jaratain En is lezartam a temat Idézet: Tanulságos? Esetleg azt lehet megtanulni belőle, hogy hogyan nem szabad programozni... Szerintem többre megy a kezdő az adatlap, a Programozói kézikönyv. az alkalmazási mintapéldák, a demókártyákhoz kiadott mintaprogramok és a jobbnál-jobb tankönyvek tanulmányozásával. „Az hogy mellette azonnal látni lehet a forrásfájlt ha módosítasz valamit, szerintem nagyon jó és tanulságos.” Például Milan Verle: PIC Microcontrollers c. könyve szabadon elérhető.
Hali
Mar bocsanat, de Te nem ertd ezt a filozofiat. A parsic a "nagy mindent megoldo csodaszer" ami lehetove teszi a pic programozasat erdeszek, cukraszok, takaritonok, es szemetesfiuk reszere is minden elokepzes nelkull. En legalabb is ezt kaptam valaszul a tudos emberektol. Vegul is azt nem ertem, Hogy Te, en es meg itt jopar emberke, miert nem ezt hasznaljuk programirasra, miert kinlodunk meg mindig ASM, C es egyeb kispolgari csokevenyekkel.
Rendben, megpróbálom, hol találom meg azt a bizonyos Oshon kapcsolást?, ugyanis van LPT is a gépen
Köszönöm a sok hasznos választ
Idézet: Ezt nem is vitattuk. Csak van korlátja, s erre találtam azt mondani, hogyha valaki eleve olyan célt túzött ki, ami a korláton túl van, akkor nem érdemes "ugródeszkaként" a PARSIC-kal próbálkozni, mert nem segíti a megértést. „A parsic a "nagy mindent megoldo csodaszer" ami lehetove teszi a pic programozasat erdeszek, cukraszok, takaritonok, es szemetesfiuk reszere is minden elokepzes nelkull.”
Na az ilyen beszolasert kaptam en a pofamra a parsicos topikban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |