Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm,
a kapcsolás jobbról-balról lett összeeszkábálva, felteszem majd ide. Nem vagyok elégedett viszont, úgy tűnik, hogy az NE555 rise/fall-timeja túl hosszú, és nem tudom beállítani úgy, hogy a LEDek, a lehető legrövidebb időt világítsák teljes fényerőn, de közben ez elég hosszú legyen ahhoz, hogy a teljes fényerőt elérjék. BD433 van a LEDEK előtt, 3 MHz-ig jó az adatlapja szerint. Valakinek valami ötlete? Esetleg egy schmitt-trigger a kimenete után?
Engem érdekel. Főleg, ha van kapcs rajzod vagy panelterved ahhoz a 4 ledes villogóhoz, amit hestoreon árulnak. Én még kiegészíteném egy potival, ami a sebességet állítja, és már csak egy jó fetes vég kell neki.
Gondolom azért a tápot megfordítottad a LED-eknél.
Itt a javított rajz: Bővebben: Link.
Persze megforditottam. És itt vannak a képek. Amúgy tervezem még bőviteni 20-30 leddel.
ui.: A ledek elhelyezését javvíthattam volna
Miért nem használsz power ledet? Elég sok ilyen led kell egy ilyen cuccba.
Kösz a képet, a PDF-ben nem volt benne az alkatrészlista "véletlenül" lehagyták
Ez volt kéznél Volt itthon kb 30 db ilágítós gyújtóm, ezzel egyszerűbb volt. Így is nagyon jól villog csak.. csak..
tudod, mégjobb kell
Mindig még jobb kell, ezért kell power led
Sziasztok.Az lenne a kerdesem,hogy lehet e 150 ohmos ellenalast rakni a 100 ohmos helyet ebben a kapcsolasban.Kapcsolas mellekelve.Ja es azt szeretnem kerdezni hogy meg ezekhez a ledekhez lehete parat parhuzamosan kotni?
-Nagyobbat lehet, a ledeken kisebb áram megy át, s a fény is kisebb. De miért jó ez neked?
-Párhuzamos kötésnél nem fognak egyformán világítani a ledek, amelyiken nagyobb feszültség esik az jobban világít, s előbb tönkremegy. Nem ajánlott kapcsolási mód. (A piaci ledes lámpákban párhuzamosan vannak kötve nézd meg, pár hónap után egymás után vakulnak meg amelyeken nagyobb feszültség esik.) -Ledet ha csak lehet áramgenerátorról hajts meg.
Koszi.Ugymond egyforma ledeket tennek mert boltbol vennek feher power ledet es azokat akartam hogy tobbet hajtson meg ne csak 14 et. Koszi a valaszod.
Hello!
Ha sok Led-et szeretnél hajtani, akkor a tranyó helyett jobb Fet-et használni. Ebben a stílusban (kettőt sorba, és előtété ellenállással) lehet még párhuzamosan kötni Led-eket "létraként". De mi értelme van csökkenteni az áramot és közben Power Led-et alkalmazni, mikor annak nagyságrenddel nagyobb áram kell? üdv! proli007
Hellosztok!
Ledes stroboszkópot szerenék építeni Ne555 el olyamit amit a videón is van! Olyan 20-20 leddel! Hogy nem felváltva villog hanem 2 rövidet felváltva! Egy kapcsolási rajz nagyon jó lenne! Köszönöm! Bővebben: Link
Sziasztok!
Csak úgy véletlenül keveredtem ere a topicra. Gondoltam megosztom egy ledes strobi tervemet (nem mintha titkos lenne), hátha valaki hasznát veszi. Nem tökéletes, de szerintem sok itt közölt rajznál jobb. Talán a hangra működő részen lehetne csiszolni, akinek van kedve hajrá. Ha jól emlékszem, 4n7-es kondival 125Hz-en van az érzékenységi maximuma, a felvillanási idő állandó 2ms. Amúgy én személy szerint utálom a stroboszkópot .
Ott a videóban a link a kapcsrajhoz.
Bővebben: Link
Üdv. Lehet nem ide vág a kérdésem de szeretnék építeni egy hangvezérelt LED-es stroboszkópot a lent található kapcsolás alapján. Kérdésem a következő lenne: szimulátoron működik a kapcsolás élőben viszont meg se nyikkan. Tudna nekem valaki segíteni?
Szia!
Kipróbáltam úgy ahogy mondtad de sajnos ha teljesen eltekerem a potit akkor világít a két Power LED. Én 100nF fólia kondit tettem oda ahová mondtad. Mit próbáljak még meg,hogy jó legyen az-az ne világítson?
Kissé átalakítva a Skori-féle áramgenerátort, és az 555 kapcsolását, valamint az npn tranyó helyére is fetet téve üzembiztossá alakítható a kapcsolás. A fetek helyett jó az IRF 530 is. A powerledek nyitófeszültsége talán lehetővé teszi a kettő helyett három sorbakötését is, a 12V tápfeszültség mellett, de ezt ki kell próbálni. A kisteljesítményű ledeknél is ugyanez lehet a helyzet, viszont itt már az ellenállások cseréjére is szükség van, (csökkenteni kell az értékeket, az azonos fényerő érdekében). A feteket nem szükséges hűteni, legalábbis az extrém sűrűségű felvillanások beállításának kivételével.
Ha dugaszolós próbapanelen építkezel először, akkor az áramgenerátor ~600mA árama miatt a fetet, és a powerledeket érdemes akár lengőszereléssel, de forrasztva összekapcsolni, mert a panel érintkezőinek már nagy terhelést, és így bizonytalan kontaktot jelenthet.
Szia!
Köszi a rajzot. Én úgy akarom megcsinálni,hogy a power ledek külön vezérlőről menjenek.Így csak a power ledek lesznek bekötve ezen a sima ledek maradnak a régi vezérlőn.
Szia!
Megépítettem a rajzot amit adtál.Működik jól csak szeretném ha egy kicsit gyorsabban is villogna.Ezt hogyan tudnám beállítani? Illetve ha szeretném egy picit a fényerőt csökkenteni azt hogy lehetne megoldani?
-Áram csökkentése BUZ 11 lábán levő 1 ohmos ellenállás növelésével (pl 2 ohm esetén fele akkora áram fut a power ledeken)
-Frekvencia növelése 555 2-es lába s a föld között levő 10 µF csökkentése (pl. 4,7 µF-ra csökkentve frekvencia duplájára nő), vagy a 100 kohmos potméterrel. Itt ki is számolhatod.
köszi
Üdv!
Tudnátok ajánlani egy kapcsolást 48db ledhez? Nézegettem az ide feltöltött rajzokat de nem tudom melyik felelne meg nekem. (48db magasfényű víztiszta fehér led)
Hello!
Nem kapcsolás, csak egy kis tanács. A 48db Led-et, célszerű 8 oszlopba rendezni. Így 8*3,2V=25,6V lesz a nyitófeszültség. Ha 2*12V-os (24V) trafót alkalmazol, akkor egyenirányítva kb. 32V feszültséget kapsz, amiből már üzemelhet a nyolc soros Led. A trafó középmegcsapolásán kb. 16V lesz, ebből stabilizálható a meghajtó IC feszültsége. Ha a Led árama 20mA, akkor a nyolc oszlop fogyasztása 160mA lesz. Így egy 2x12V 6VA-es trafó már bőven megteszi. Hasonlóan gondolom, mint itt. üdv! proli007
Akkor 12V-os tápfeszültséggel nem oldható meg?
Nekem megfordult a fejemben mind 48 LED párhuzamos kapcsolása is bár előtét ellenállásnak elég nagy teljesítményű kéne
Sorosan kell kapcsolni 3-at majd ezeket a tápra kapcsolni, bár így több ellenállás kell...
csak annyi a baj hogy a ledek be vannak forrasztva egy panelba mindd a 48 sorosan kötve... na most a nyákot meg szakítani megtudom de ellenállásokat akkor külön panelra kéne tenni... ezért kéne minél egyszerűbb megoldás és lehetőleg 12V-ra (am egy 230V os ledes spot "ízzó" volt szétszedve)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |