Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es stroboszkóp

Témaindító: zozo506, idő: Dec 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 21
(#) zimpee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Köszönöm,
a kapcsolás jobbról-balról lett összeeszkábálva, felteszem majd ide.
Nem vagyok elégedett viszont, úgy tűnik, hogy az NE555 rise/fall-timeja túl hosszú, és nem tudom beállítani úgy, hogy a LEDek, a lehető legrövidebb időt világítsák teljes fényerőn, de közben ez elég hosszú legyen ahhoz, hogy a teljes fényerőt elérjék. BD433 van a LEDEK előtt, 3 MHz-ig jó az adatlapja szerint.
Valakinek valami ötlete? Esetleg egy schmitt-trigger a kimenete után?
(#) marthfew hozzászólása Jan 29, 2011 /

Ezzel az elektronikával és ezzel a ledsorral simán meg tudtam oldani. A fényeffekt x ledjének helyére kötöttem a ledsort simán villogott, a kapcsolásban lévő 2db 100mikrós kondit kicseréltem 220mikrósra és tökéletes. Rakok majd fel képet is ha érdekel valakit
(#) Gyozo92 válasza marthfew hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Engem érdekel. Főleg, ha van kapcs rajzod vagy panelterved ahhoz a 4 ledes villogóhoz, amit hestoreon árulnak. Én még kiegészíteném egy potival, ami a sebességet állítja, és már csak egy jó fetes vég kell neki.
(#) zenetom válasza marthfew hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Gondolom azért a tápot megfordítottad a LED-eknél.
Itt a javított rajz: Bővebben: Link.
(#) marthfew válasza zenetom hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Persze megforditottam. És itt vannak a képek. Amúgy tervezem még bőviteni 20-30 leddel.

ui.: A ledek elhelyezését javvíthattam volna

Miért nem használsz power ledet? Elég sok ilyen led kell egy ilyen cuccba.
Kösz a képet, a PDF-ben nem volt benne az alkatrészlista "véletlenül" lehagyták
(#) marthfew válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Ez volt kéznél Volt itthon kb 30 db ilágítós gyújtóm, ezzel egyszerűbb volt. Így is nagyon jól villog csak.. csak..
tudod, mégjobb kell

Mindig még jobb kell, ezért kell power led
(#) Davidd hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok.Az lenne a kerdesem,hogy lehet e 150 ohmos ellenalast rakni a 100 ohmos helyet ebben a kapcsolasban.Kapcsolas mellekelve.Ja es azt szeretnem kerdezni hogy meg ezekhez a ledekhez lehete parat parhuzamosan kotni?
(#) laszlokunstar válasza Davidd hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

-Nagyobbat lehet, a ledeken kisebb áram megy át, s a fény is kisebb. De miért jó ez neked?
-Párhuzamos kötésnél nem fognak egyformán világítani a ledek, amelyiken nagyobb feszültség esik az jobban világít, s előbb tönkremegy. Nem ajánlott kapcsolási mód. (A piaci ledes lámpákban párhuzamosan vannak kötve nézd meg, pár hónap után egymás után vakulnak meg amelyeken nagyobb feszültség esik.)

-Ledet ha csak lehet áramgenerátorról hajts meg.
(#) Davidd hozzászólása Jan 31, 2011 /

Koszi.Ugymond egyforma ledeket tennek mert boltbol vennek feher power ledet es azokat akartam hogy tobbet hajtson meg ne csak 14 et. Koszi a valaszod.
(#) proli007 válasza Davidd hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Hello!
Ha sok Led-et szeretnél hajtani, akkor a tranyó helyett jobb Fet-et használni. Ebben a stílusban (kettőt sorba, és előtété ellenállással) lehet még párhuzamosan kötni Led-eket "létraként".
De mi értelme van csökkenteni az áramot és közben Power Led-et alkalmazni, mikor annak nagyságrenddel nagyobb áram kell?
üdv! proli007
(#) Davidd hozzászólása Feb 1, 2011 /

Igazad van erre nem is gondoltam.Kosz.
(#) Mybuster hozzászólása Feb 4, 2011 /

Hellosztok!

Ledes stroboszkópot szerenék építeni Ne555 el olyamit amit a videón is van! Olyan 20-20 leddel! Hogy nem felváltva villog hanem 2 rövidet felváltva! Egy kapcsolási rajz nagyon jó lenne!
Köszönöm!
Bővebben: Link
(#) zotyaxxx hozzászólása Feb 9, 2011 / 1

Sziasztok!
Csak úgy véletlenül keveredtem ere a topicra.
Gondoltam megosztom egy ledes strobi tervemet (nem mintha titkos lenne), hátha valaki hasznát veszi. Nem tökéletes, de szerintem sok itt közölt rajznál jobb. Talán a hangra működő részen lehetne csiszolni, akinek van kedve hajrá. Ha jól emlékszem, 4n7-es kondival 125Hz-en van az érzékenységi maximuma, a felvillanási idő állandó 2ms. Amúgy én személy szerint utálom a stroboszkópot .
(#) zotyaxxx válasza Mybuster hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Ott a videóban a link a kapcsrajhoz.
Bővebben: Link
(#) norbi0073 hozzászólása Feb 11, 2011 /

Üdv. Lehet nem ide vág a kérdésem de szeretnék építeni egy hangvezérelt LED-es stroboszkópot a lent található kapcsolás alapján. Kérdésem a következő lenne: szimulátoron működik a kapcsolás élőben viszont meg se nyikkan. Tudna nekem valaki segíteni?
(#) Directors válasza mex hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Szia!

Kipróbáltam úgy ahogy mondtad de sajnos ha teljesen eltekerem a potit akkor világít a két Power LED.
Én 100nF fólia kondit tettem oda ahová mondtad.
Mit próbáljak még meg,hogy jó legyen az-az ne világítson?
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Senki
(#) mex válasza Directors hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Kissé átalakítva a Skori-féle áramgenerátort, és az 555 kapcsolását, valamint az npn tranyó helyére is fetet téve üzembiztossá alakítható a kapcsolás. A fetek helyett jó az IRF 530 is. A powerledek nyitófeszültsége talán lehetővé teszi a kettő helyett három sorbakötését is, a 12V tápfeszültség mellett, de ezt ki kell próbálni. A kisteljesítményű ledeknél is ugyanez lehet a helyzet, viszont itt már az ellenállások cseréjére is szükség van, (csökkenteni kell az értékeket, az azonos fényerő érdekében). A feteket nem szükséges hűteni, legalábbis az extrém sűrűségű felvillanások beállításának kivételével.
Ha dugaszolós próbapanelen építkezel először, akkor az áramgenerátor ~600mA árama miatt a fetet, és a powerledeket érdemes akár lengőszereléssel, de forrasztva összekapcsolni, mert a panel érintkezőinek már nagy terhelést, és így bizonytalan kontaktot jelenthet.
(#) Directors válasza mex hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Szia!

Köszi a rajzot. Én úgy akarom megcsinálni,hogy a power ledek külön vezérlőről menjenek.Így csak a power ledek lesznek bekötve ezen a sima ledek maradnak a régi vezérlőn.
(#) Directors válasza mex hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!

Megépítettem a rajzot amit adtál.Működik jól csak szeretném ha egy kicsit gyorsabban is villogna.Ezt hogyan tudnám beállítani? Illetve ha szeretném egy picit a fényerőt csökkenteni azt hogy lehetne megoldani?
(#) laszlokunstar válasza Directors hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

-Áram csökkentése BUZ 11 lábán levő 1 ohmos ellenállás növelésével (pl 2 ohm esetén fele akkora áram fut a power ledeken)
-Frekvencia növelése 555 2-es lába s a föld között levő 10 µF csökkentése (pl. 4,7 µF-ra csökkentve frekvencia duplájára nő), vagy a 100 kohmos potméterrel.
Itt ki is számolhatod.
(#) Directors válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

köszi
(#) rammeradrian hozzászólása Feb 26, 2011 /

Üdv!
Tudnátok ajánlani egy kapcsolást 48db ledhez?
Nézegettem az ide feltöltött rajzokat de nem tudom melyik felelne meg nekem. (48db magasfényű víztiszta fehér led)
(#) proli007 válasza rammeradrian hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Hello!
Nem kapcsolás, csak egy kis tanács.
A 48db Led-et, célszerű 8 oszlopba rendezni. Így 8*3,2V=25,6V lesz a nyitófeszültség. Ha 2*12V-os (24V) trafót alkalmazol, akkor egyenirányítva kb. 32V feszültséget kapsz, amiből már üzemelhet a nyolc soros Led.
A trafó középmegcsapolásán kb. 16V lesz, ebből stabilizálható a meghajtó IC feszültsége.
Ha a Led árama 20mA, akkor a nyolc oszlop fogyasztása 160mA lesz. Így egy 2x12V 6VA-es trafó már bőven megteszi. Hasonlóan gondolom, mint itt.
üdv! proli007
(#) rammeradrian válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Akkor 12V-os tápfeszültséggel nem oldható meg?
(#) rammeradrian válasza rammeradrian hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Nekem megfordult a fejemben mind 48 LED párhuzamos kapcsolása is bár előtét ellenállásnak elég nagy teljesítményű kéne

LED.JPG

(#) zoly15 válasza rammeradrian hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Sorosan kell kapcsolni 3-at majd ezeket a tápra kapcsolni, bár így több ellenállás kell...
(#) rammeradrian válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

csak annyi a baj hogy a ledek be vannak forrasztva egy panelba mindd a 48 sorosan kötve... na most a nyákot meg szakítani megtudom de ellenállásokat akkor külön panelra kéne tenni... ezért kéne minél egyszerűbb megoldás és lehetőleg 12V-ra (am egy 230V os ledes spot "ízzó" volt szétszedve)
Következő: »»   9 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem