Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „ami nem süti ki az emberek szemét kapásból de van fénye.” Ez a kettő szinte kizárja egymást... Vagy erős lesz és akkor szépen látszik, de akkor csakis fej felett, vagy gyenge, de akkor meg nincs mit látni... Ja és füst nélkül se így se úgy nem látszik szinte semmi...
A szem kisütést úgy gondoltam hogy ha kis idejig éri a szemet..
Hány mW ami még biztonságosnak mondható de azért fénye is van?
Szia
Hát ilyen szerintem nem létezik. 1mW is okozhat látáskárosodást, a kérdés az, hogy mennyi ideig éri a szemet a fény. Például Én egy spirográfban DVD író lézert használok (kb 1mp alatt meggyújtja a gyufát) de mivel nem egy sugárba világít, így veszélytelen, megoldottam a készülékben, hogy semmilyen körülmények közt nem állhat meg a sugár, így semmi probléma nem volt. A lézer hatalmas felelősséggel jár egy buliban, nem olyasféle szórakozás, amit csak úgy elviszek, mert jól néz ki. Kell egy kis szakértelem az építéshez, hogy baleset mentesen tudd üzemeltetni. Én ezért nem fejlesztem a galvós lézerem, mert ha elkészülne biztos elvinném, és egy esetleges gép fagyáskor megállna az eltérítés is, amibe ha valaki belenéz (ekkora teljesítménynél egy pillantás is elég) maradandó károsodást szenvedne...
Mielőtt bárki is neki állna,ezt érdemes áttanulmányozni,olvasni.
Sajnátos módon,sehol nem láttam ezt a fajta figyellmezetést ill. tájékoztatást a topicban,csak annyit hogy "vigyázz",meg hogy "veszélyes" tehát: 1 osztály: Ide olyan alacsony teljesítményű lézergyártmányok tartoznak, amelyek normál működési körülmények között nem bocsátanak ki veszélyes sugárzást, mert teljesen zártak. Ilyen lézergyártmányokat alkalmaznak a lézer nyomtatókban, a CD lejátszókban, stb. 1M osztály: A lézerberendezés által kibocsátott sugárzás nem veszélyes. Akkor nem biztonságos a lézergyártmány használata, ha optikai eszköz van közbeiktatva. Nincs szükség védőeszközre, ha nincs optikai eszköz közbeiktatva. 2 osztály: A lézerberendezés által kibocsátott sugárzás nem veszélyes a szemre, mert a szem automatikus pislogási reflexe (aminek 0,25s a reakcióideje) védelmet biztosít. Az ide tartozó lézerberendezések fénye már kilép a dobozból, de a kisugárzott teljesítmény még nem éri el az 1mW-ot, ezért a kis-teljesítményű lézergyártmányok közé soroljuk. Ide soroljuk azokat a lézergyártmányokat is, melyek látható sugárzást (λ=400-700nm) bocsátanak ki, de teljesítményük nem éri el az 1mW-ot. Nincs szükség védőeszközre, ha nincs optikai eszköz közbeiktatva. 2-es osztályba tartozó lézergyártmányok pl. a lézerpointerek és a kisebb He-Ne lézerforrások. 2M osztály: A szemet érő sugárzás 2 osztályú. A sugár szóródásától (divergencia) és a sugárátmérőtől függően, optikai eszköz közbeiktatása esetén veszélyes lehet. Nincs szükség védőeszközre, ha nincs optikai eszköz közbeiktatva. 3R(3A) osztály: Ide a 1-5 mW közötti teljesítményű lézergyártmányok tartoznak. A 400-700 nm hullámhossz tartományban a szem védelmét a kikerülési válaszreakciók nyújtanak, beleértve a pislogási reflexet. Más hullámhosszokra a szabad szemre vonatkozó veszély nem nagyobb, mint az 1-es osztályra. Ha a nyaláb csak kis ideig (másodperc törtrészéig) éri a szemet, akkor nem okoznak maradandó károsodást. Hosszabb behatás esetén vagy gyűjtőlencsén át nézve viszont károsítják a szemet. Ilyen lézergyártmányokon vagy a szobában, ahol a lézerberendezést működtetik figyelmeztető táblát vagy matricát kell elhelyezni, illetve ragasztani. A sugárzás, láthatatlan sugár esetén maximum az 1 osztály értékének ötszöröse, látható sugár esetén a 2 osztály ötszöröse lehet. Ilyen lézerforrások pl. a nagyobb He-Ne lézerberendezések, vagy a nagyobb teljesítményű lézerpointerek. Védőszemüveg használata ajánlott! 3B osztály: Ezen lézergyártmányok nyalábjába történő közvetlen belenézése, továbbá a tükröző visszaverődés vagy a szórt sugárzás nézése mindig veszélyes a szemre. Fényük közvetlenül a szembe jutva látáskárosodást okoz. Ide soroljuk a következő lézergyártmányokat: Olyan folytonos üzemű lézergyártmányok, amelyek teljesítménye 5mW és 500 mW között van. 0,25 s-os impulzus üzemű lézerforrások közül azok tartoznak ide, amelyek kevesebb, mint 10J/cm2 energiasűrűségű nyalábot bocsátanak ki Védőszemüveg használata kötelező! 4 osztály: A 4-es osztályú lézergyártmányok közvetlen nyalábja vagy annak tükröző visszaverődése vagy szórt visszaverődése szem- és bőrsérülést okozhat. Emellett potenciális tűzveszélyt jelentenek. Az ide tartozó lézergyártmányok folytonos üzemben 500 mW-nál nagyobb teljesítményűek vagy 0.25 s-os impulzus üzemben 10J/cm2-nél nagyobb energiasűrűségű sugárzást bocsátanak ki. Védőszemüveg használata kötelező! amennyiben a staff szerint fölösleges a hozzászólás kiemelése,kérem módositsa,a felelősséget vállalom.
Üdv!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy az mennyire lenne káros ha egy reflektor egy lézer lenne, megfelelő lencsével ami pl egy 1 méter átmérőjű kört vetít x távolságra állítva? Összehasonlítva egy nagyfényerejű, izzós reflektorral (persze mindkettő ugyan olyan hullámhosszal). Remélem érthető a kérdésem. Nem az érdekel, hogy milyen hibák jöhetnek közbe és "ez így nem szabályos", hanem csak is a szemre nézett hatások. Ha azonos lenne a fényerősség akkor egyforma lenne a szemre mért hatás?
Mindkettőt nem igazán tudod ugyanolyan hullámhosszon nézni mert az izzó nem csak egy hullámhosszon sugároz.
Igaz. De ami a lényeg, főképp az, hogy ha ugyan akkora a fényerősség egy izzós és egy -előbbielben leírt- lézeres reflektornál akkor a szemre csak a fényerősség lehet káros vagy a két különböző fényforrásból adódó különbség is? Mint írtam nem a technikai részletek érdekelnek most.
Minden bizonnyal bántaná a szemet.A lézersugár kis tömegre koncentrálódott,nagy teljesitménysűrűségű koherens fényforrás,nagyon keskeny sugárzási spektrummal.
De ilyet épeszű ember nem csinál,lézerrel "reflektoroz". A topic neve pedig Lézershow épitése senkit nem érdekel,kit akarsz a gyerekes kisérleteiddel megkárositani
Nem szeretem ha sértegetnek mert nem 5 éves vagyok, és ha erkölcsi tanácsokra szorulok nem hozzád fordulok (elnézést az OFF-ért). Na de visszatérve a témához. Én meg arra lettem volna kíváncsi miután elolvastam a bemásolt cikkedet, hogy a fényerősség a káros vagy a két fényforrás konstrukciója. Márpedig épp az, hogy nem akarok senkit károsítani a "gyerekes" dolgaimmal. És te most lehet a sok film után azt hiszed, hogy lézeres reflektor az valami űrhajos tömegpusztító fegyver az én agyamban. Egy pl 100 mW-os lézer amúgy keskeny nyalábját én ha pl 1 méteres körre szórom akkor már messze nem koncentrált a nyaláb. Szóval remélem érthető a kérdésem.
Senki nem sérteget senkit.Mint kiderült,felnőttek vagyunk,ne kapjunk már hajba.Elnézésed kérem,ha durva voltam.
Én is így látom. Tudomány szemszögéből szeretném nézni a dolgokat. Teljesen tisztában vagyok, hogy mire képes a lézer és direkt azért találták fel, hogy nagy hatótávolságban is szórása minimális legyen. De ha én a fókuszt megváltoztatom akkor nem tudom, hogy mennyire változik meg a karakterisztikája. Ugyan azt a fényerősséget x felületre ha én egy 250W-os pászátzóval képezem (5000-15000 lumen) és egy lézerdiódával akkor van különbség közöttük vagy nincs. Én is elnézésedet kérem
Ismereteim hiányosak.A lézert a holográfia miatt(?) volt szükséges feltalálni.Koherens fényre volt szükség ehhez,amit addig semmilyen más fényforrás nem tudott biztositani.
A lézerfény tulajdonsága úgy gondolom egy cseppet sem fog változni,ha a szórását változtatják,a teljesitménysűrűsége ami eloszlik a szét tágitott "tömegben",pont úgy ahogy irtad is. Szubjektiven,műszerek nélkül egy ilyen kisérlet nagyon megbizhatatlan eredményeket hozhat,pláne hogy azt sem lehet tudni,mekkora teljesitményű lézeres fényforrás az ami alkalmas lehet egy izzólámpa fényének összehasonlitásához. Fotótechnikai fénymérő,infrás hőérzékelő,vagy egyéb "köznapi műszer" ami segitségedre lehet. off-ba tettem ezt a hozzászólást,mert tényleg nem ide tartozik.
Rendben. Köszönöm, hogy megosztottad ismereteidet. Csak azért láttam találónak itt feltenni a kérdést, mert elolvastam a bemásolt anyagodat. Akkor lényegében X nm hullámhosszú fényt mindegy milyen technológiával állítunk elő mert ugyan azok lesznek a paraméterei.
Ezt nem tudom.Egy lézersugárra gondoltam,hogy nem hinném hogy merőben változik.
Azért másoltam be a lézerbiztonsági osztályokat,mert tényleg hiányzott innen.Sokan ,sokat beszélünk a lézerről,de mindig csak azt mondjuk:megvakulhatsz. Úgy gondoltam,egy hivatalos szöveg is lehet figyelmeztető jellegű,vagy még több is. Személyes tapasztalat,hogy nem csak egy hozzá nem értővel történhet baleset.Igaz,ezt a bemásolt anyag nem fogja megakadályozni,de esetleg figyelemfelkeltőbb.Még nem távolitották el,annyira nem lehet fölösleges.Ifjabb kollegáknak pedig ezzel kellene kezdeni a lézeres ismeretik tágitását,nem egyből egy 200mW-os lézer megépitésével. Na de nem szeretnék tovább off-olni a végén még lenémitanak;inkább folytatom a show lézerem csinositgatását.
Nem lenne egyforma hatása a két fénynek,még akkor sem,ha a kisugárzott teljesítmény és a megvilágított felület azonos.Izzós reflektorral nem lehet koherens fényt létrehozni,ezért a hasonlat is sánta.A lézerfény ezenkívül kis csomagokban érkezik,ezért a kinagyított lézerfény teljesítménsürüsége nem egyenletes,hanem foltos,szemcsés.Ezt nagyon szépen lehet látni optikai,pl.He-Ne lézer kinagyított képén,mert ugy néz ki,mint a zebra,szép csíkos.
Ajánlom a LED reflektorokat!
Olvasgattam a biztonsági követelményeket és arra jutottam hogy ha megáll a zene akkor a lézer még mindig mozogjon tovább...
Minek hívják azt a kapcsolást amivel szép szkennert lehet építeni 2 winchester olvasófejének alkalmazásával? X tengelyen gyors mozgás kell az y tengely mehetne zenére... Tehát egy olyan kapcsolás kell ami + és - feszültségbe is megy tehát folyamatosan változik... 555-el lehetne ilyet csinálni vagy van erre valami konkrét kapcsolás?
Szerintem a félvezető lézereknél egyenletes a fény és a gáz lézereknél nem egyenletes, a működési elvükből kifolylag...
Szerintem csinálj egy spirográfot először azzal már szerzel annyi tapasztalatot, hogy simán bele fogsz tudni vágni egy scenneres cuccba.
A spirográfnál meg az egyik motor folyamatosan forog míg a másikat vezérled a zene ütemére...
A zebracsikos fényfoltot interferenciának hivják,optikai rácsokkal állitják elő,vagy interferométerrel
Annak látszik,igen.Ez a rezonátor hosszából,ill.rövidségéből ered,de szemcsés.Projektoroknál használnak reflektorként diódát,de nem egymagában,hanem mindig többet,ezért egyenletesebben szóródik,eloszlik a fény.
A galvo laser szkenner miért olyan különleges ?
Miért galvo? (próbáltam utána nézni de nem igazán jöttem ra)
Az a lézeres teljesitmény osztályozás leirása,nem biztonsági követelmény.
A biztonsági előirás/követelmény országonként és alkalmazásonként változhat. Próbálok utánajárni,itthon mik is ezek valójában.
Örükök, hogy még páran megírtátok a véleményeteket. Igen, a LED reflektorok ismerősek. Tapasztalataim is vannak LED terén, lézerrel kevesebb épp ezért is merült fel a kérdés. Személy szerint itthon most egy 100mW-os lézer fókuszát állítottam be a leírtak alapján, csak nem tudtam eldönteni, hogy amit a "falra kivetítve látok" az megeggyezne-e egy LED-es vagy ízzó-s konstrukcióval ugyan ekkora fényerősségre beállított értékének szemre mért hatásával.
Nem különleges csak bonyolultabb. Erősítővel kell meghajtani a galvó tekercseket stb... míg 2 db kis motor tengelyére felragasztasz két tükröt és arra nyomod a lézert és már van sikerélmény, míg a galvósnál sokkal precízebben kell minent összehangolni és beállítani. De nekem mind1 melyiket csinálod, csak az elsővel hamarabb érhetsz el sikerélményt.
Már kész a deszkamodell erősítő kimenetére rá van kötve két winyó olvasófej szépen mozog még egy kis finomhangolás és kész.
Az a problémám ezzel hogy kicsit összevissza a lézer mozgása. Jobban tetszene ha csak Y tengely mozogna zenére az x tengelyen pedig úgy ahogy folyamatos lenne a mozgás. Valami ilyesmire gondoltam pontosabban Bővebben: Link.
Ok, bocsi... Innen a másik oldalról nem tudhatom az ismereteidet.... Viszont ha már így össze tudtad álltani a cuccot akkor miért okoz gondot az egyik erősítő bementére egy színuszos oszcillátor készítése ami állandó mozgást fog produkálni azon a tengelyen ... ?
A galvós lézer scanner működési elve megegyezik a hangszóróval,vagy a mozgómágnese/tekercses műszerével,középállásos,tehát két irányban tér ki.
A galvó scanner,mint egység,kettő darab "motort" tartalmaz,egyet X és egyet Y tengelyű eltéritéshez. A galvó szó a galvanométerre utal. Képesek megfelelő beállitás és meghajtás esetén lekövetni az áram legapróbb változásait is,igy a bonyolult alakzatok,szabályos animációs ábrák kivetitésére használják. Legfőbb meghatározó tulajdonságuk a sebességük,hogy azonos idő alatt milyen gyorsan képesek meghatározott végállástól végállásig kitérni.
Igen egy változtatható frekvenciájú oszcillátor kapcsolás az jól jönne
555-ös ic az átmegy mínusz tápfeszbe?
És hogy oldható meg a grafikus elem megjelenítése?
LPT-portos vezérlés?
Igen például ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb módja.Márha lehet egyszerűnek nevezni,nekem sosem volt az.
A program által generált jelet az LPT port digitális jelként közvetit az interface áramkörhöz,amit az átalakit analóg,időben változó feszültséggé,jelekké,amit az erősitő már fel tud dolgozni.Ezt az interface-t DAC-nak,digitális analóg konverternek hivják. Az erősitő pedig alapjában véve egy audiotechnikai erősitő,ami tartalmaz különböző visszacsatoló és szabályzó áramköröket. Ebben a topicban rengeteg ötletes és már megépitett,működő megoldást,dokumentációt találsz az LTP portos lézershow-hoz,egészen az alapoktól. |
Bejelentkezés
Hirdetés |