Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MOSFET-ek
Tulajdon képpen sokmindent... Problémám egyszerü) pár fetet eldurantottam már gondoltam utánna számolgatok ha lehetséges de nem találok rá semmit
Csináltam dc dc átalakitót mely 12v ból csinál + -40v ott szimetriába hajtja meg 2 -2 fet irf1405 ugy szál el mint a huzat))
100Khz müködik sg3524 meghajtás szimetrikusan tekerve trafó "2menetx(3x1mm) primér .Helyében én is elszálnék mert két menet megtekerve jó nagy áramot vehet fel)
De ennek elméletileg müködnie kellene gyárilag tekert trafó oszciloszkóppal bemértem még üzem közben bár abban csak 1 -1 1405 volt mégsem hasalt meg ezért nem értem az én vezérlésem is ugyan azt a frevenciát tudja mégis terhelés nélkül kinyiffan a fet
) ja 2x2 menet
Rajza is van ennek az átalakítónak? Mutasd meg.
persze az emlitett fetekkel és a gréc javitva mert ezen rajzon rosszul van jelölve
müködik ez 12 12 primér menettel meg 0,1 ohmos fet előtét ellenállással de igy meg kevés a teljesitménye
ha fölviszem a frekit 200 fölé akkor lemegy 0,300mA az üresjárati áramfelvétel de teljesitmény meg mégjobban leesik
Próbáld meg egy hozzászólásba beírni a gondolataidat, mert ez nem msn. Milyen trafóvasat használsz?
A 2 ohmos ellenálás a fölötte lévő 100n kondi és a 2x150 ohmos fet gate záró ellenálást nincs beépitve
Ferrit többet nem tudok róla max a méretét de ez egy gyári dc ac átalakitóban volt 12/220v bár ott 300 voltot adot le egyenirányitva majd azt alakitották át 230 ra.Elméletileg 300w ott is tudnia kellene csucsba meg 500w ott a gyári papiron ez volt mikor vettem.
Hány wattos volt az az átalakító és te mekkora teljesítményt vársz el? Mert ha a vas kicsi, akkor lehet, hogy telítésbe vezéreled és ezért durrognak el a FET-jeid. Ha csökkented a gerjesztést (több menet a primeren), akkor nem terheled túl a FET-eket, de teljesítményed sem lesz. A menetszámadatokat honnan vetted? Milyen diódákat használsz a kimeneten?
Ezt én is leirtam de ez a trafó müködik a gyári vezérlésével csak az enyémmel nem pedig freki ugyan az még a jelalak is megeggyezik.csak a szekundert tekercseltem át.2x40 voltra
.
A menetszámadatokat honnan vetted? Milyen diódákat használsz a kimeneten?
20 A schottky .A gyári menetszám ugyenez volt a priméren a szekunderen meg 42 menet 300 volt egyenirányitva.Most 2x7 menet.
Szerinted ez a kapcsolás müködne ha megépiteném persze az sg3524 es vezérléssel több fokuzatura megcsinálnám értem ez allatt hogy 12 ről 24 re 24 ről 48 ra 48 ról 96 ra és meghagynám az sg fesz szabályzórészét?Bővebben: Link
Ha nem jönne össze, a dolog, akkor csináld meg ezt: Bővebben: Link
Ez a rajz is meg van nekem .Trafó résszel ugyan ugy járnék mint ezzel .Költöttem már erre is eleget az az idegesitő hogy müködik is jól szabályoz is csak fele teljesitményt sem tudja mit kellene neki.
Tehát ha megterheled, akkor leeseik a kimenőfeszültség? Használj nagyobb szekunder menetszámot, vastagabb huzallal. A szabályzás majd beállítja a kimenőfeszültséget az impulzusszélesség változtatásával.
Pontosan ha terhelem esik a kimenő fesz.
Sodortam már 0,2 huzalból is 15 meg 20 szállat össze a skin hatás végett de az sem segitett.
Persze az jó volt másik trafóval csak az kissebb volt 120v leszabályzott 80,5 re.Szóval azt mondod telitődik a trafó azért nyirja a fetet?
De milyen másik trafóval? A mostani trafóval van valamilyen feszültségtartás? Az az optocsatolós kütyü be van építve?
Olyan nincs, hogy minden jó aztán mégsem az elvárásaidnak megfelelően működik az átalakító. Csináld meg a szabályzást eszerint: Bővebben: Link
Persze azt egy pc tápból bontottam ki.Be van de odáig nem értem el vele hogy kimenő feszt mérjek mert nyirta a fetet.
Nos, akkor foglaljuk össze. Használd az ajánlott FET-eket, 5+5 menetes legyen a primer, ehhez mérten válaszd meg a szekunder menetszámot. Az összes rajzon szereplő alkatrészt építsd be, és majd ellenőrizd a szabályzás hatékonyságát. De nekem sokkal szimpatikusabb ez az áramkör. Itt a szabályozás is egyszerűbb és potméterrel finoman beállítható a kimeneti feszültség.
Van két panelem is.De az új szabályzóhoz újra kell terveznem az egészet mégegyszer.Valójában már nem hiszek benne hogy megfelelően müködne ,pedig azt hittem ha oszciloszkópot veszek ,jobban szemmel tudom követni a nyomtatot áromköri lapok világát. Egy kicsit bosszant is ez a sok kudarc.De azért köszi a segitséget.Meglátom hogy sikerülni fog e.
Alapvetően az a problémád oka, hogy a pc tápokból kitermelt vasmagok nem jók ehhez a kapcsoláshoz. Az az energiavisszanyerős, együtemű kapcsolóáramkörökhöz van, és emiatt légrés van a vamag közepénél.
Ezek a tápok -meg a te rajzodon látható is- viszont ellenütemű, (push-pull) kapcsolóüzemű tápok, amiknél nem szabad légréses vasakat használni. Ha megnézed az előzőleg, kadarist által belinkelt oldalt, ott vannak fotók is. Mindegyik légrés nélküli vas, vagy ferritgyűrű. Ha olyanra tekered a trafódat, hidd el, jó lesz a tápod.
Nem tudom, de itt valami egész nagy teljesítményű trafóról van szó. Ez nem nagyon lehet flyback topológiás.
Az nem, de írta, hogy pc -ből bontott trafóval (is) próbálta (940559). Én arra írtam szerintem.
Esetleg nem lehet az a probléma, hogy valahol nincs eléggé hidegítve valami? László364, nézd már meg oszcilloszkóppal, hogy a trafó primer oldalán a középleágazásnál, ami tápfeszre van kötve, mekkora jel mérhető. A tekercs lábán mérd, ott, ahol be van forrasztva a nyákba. Elképzelhető, hogy nincs eléggé hidegítve az a pont. Nyákrajz van? |
Bejelentkezés
Hirdetés |