Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   30 / 241
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Idézet:
„Azért arra kíváncsi vagyok, hogy az invertert hogyan teszed olcsóvá...”

Itt van két teljesítményben hasonló inverter.

SMA Sunny Boy Grid Tie Solar PV Inverter - SB1200

1000w grid tie power inverter

Számomra mindkettő ugyan azt nyújtja, az olcsóbb még alkalmasabb is mert párhuzamosan használom a paneljeimet. Miért drágább 500%-al az SMA?
Szerintem a különbség ugyan az mintha mondjuk Hi-Fi-t vennél, miért vegyek high-end Sony-t mikor az igényeimet kielégíti az olcsóbb Tesla is.
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 25, 2011 /
 
Sziasztok!

A nálam üzenetben és mailben érdeklődőknek megírtam a 280W-os napelem árát. Ha több jelentkező lenne, lehet olcsóbbá is tenni a dolgot, hiszen leginkább a szállítás dobja meg. A fórumra szándékosan nem írtam árakat. Szeretném nem teljesen közkinccsé tenni, hiszen nektek szól az ár. Ha projektben tudom eladni - nem ennyiért adom. Ha van türelmesebb is akinek kell napelem és ennyiért nem akar erőlködni a házi összeállítással - nemsokára meglesz a 300W-os változat is.
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem találtam hirtelen konkrét adatlapot az említett Grid Tie Power 1000-es inverterről. De van hasonló kínai inverterem, csak kisebb méretben - az négyszög, valamint a másik ilyen "módosított színusz" és nincs benne trafó - lehet, hogy ezért olcsóbb? Vagy azért, mert ventillátoros (hamar megadja magát)? 300W/4980Ft+ÁFA - akkor az enyém mégis olcsóbb fajlagosan! Vagy lehet, hogy olcsóbb kondenzátorokat tartalmaz és hamarabb elpukkan? Ettől függetlenül - igen - valószinűleg azért is drágább, mert ezt fogadja el a szolgáltató - és mellesleg valakinek a kis pénzecskéje is rajta csücsül az áron. De legalább műszakilag jó szinvonalat képvisel - ez tapasztalat. Hasonlatképpen én inkább egy Paravicini-t és egy T...O gazdaságos erősítőt mondtam volna. Persze mindegyik működik - többé-kevésbé.

300w.jpg
    
(#) westhorses válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
A képen látható készülék csak egy sima inverter , és nem egy Grid Tie Inverter!! Legalábbis szerintem. A kettő azért nem ugyan az!!
(#) pudding1 válasza westhorses hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
(Gyanús volt a hogy négyszög jelet írt a grid tie inverternél......bárcsak ott lehetnék amikor a képen szereplő invertert a hálózatra dugják....vinnék nyársat meg szalonnát is... )
(#) westhorses válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Én is csatlakoznák a sütögetéshez
(#) westhorses hozzászólása Márc 25, 2011 /
 
Lehetséges hálózatra visszatáplálni házilag készített napelemekkel?? Elvileg simán lehet, de nem ellenőrzik le a napelemek gyártmányát, típusát...? Esetleg ki jönnek megnézni a dolgokat, mert rokonom cégével csinálnám, mert egyszerűbb és olcsóbb is lenne.....
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Hello

A négyszög, valamint a "módosított szinusz" inverterek manapság nagyon olcsók. A tiszta szinuszos (pure sine wave) 30-40% drágább de még ez sem alkalmas visszatáplálásra.
A visszatápláló inverternem a sima szinuszos inverterekhez képest egy csomó paramétert kell még figyelnie, frekvencia, feszültség, fáziseltolódás, plusz a jobbaknak rendelkezni e kell optimális teljesítménypont követéssel (Maximum Power Point Tracking(MPPT)) ezért drágábbak mint a sima inverterek.
A modern inverterek már nem trafósak hanem felvezetősek és ezért tényleg olcsóbbak lehetnek.
(#) pudding1 válasza westhorses hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Ha van egy hivatalos kicsi sunnyboy-os rendszered (1100W inverter + 3-4 panel) Akkor már megkapod az áramszolgáltatótól az ad-vesz villanyórát. Ha az már megvan akkor mehet mellé a grid tie inverter "fű alatt" nem lesz bukta, főleg ha a naggyát el is fogyasztod a termeltnek és nem csinálsz gigantikus túltermelést, akkorát pl. mint amire a bejelentett termelő egységed 0 fogyasztás mellett sem lenne képes. Ha erre figyelsz nincs bukta. (nem mondom meg honnan tudom.. )
Hivatalosan elfogadott sunnyboy-os rendszer nélkül több gond is lehet, elromlik a villanyórád, vagy az újabbak regisztrálják azt is hogy illegálisan vissza akartál táplálni és jön a bünti, viszont ha már megvan az oda-vissza számláló óra akkor nincs gond.
(#) westhorses válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Na igen csak akkor először be kell fektetni körübelűl 1 millát....
(#) greenpower válasza westhorses hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Lehet kölcsönözni is pár hónapra
(#) westhorses válasza greenpower hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Na azt megnézem......
(#) Barret válasza greenpower hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Hali! Írtad régebben a camping szivattyút.
Tudnál a Tiedről feltenni egy képet?
Nekem is hasonló kelene,csak mindenki azt mondja,hogy 1 szezon alatt elromlanak!
(#) greenpower válasza Barret hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Hali

Ez van nekem Bővebben: Link

Azt nem tudom hogy mennyit bír ki, tavaly egész nyáron ment naponta 30 percet 12V aksiról. Ebben az évben meg nem próbáltam.
(#) pudding1 válasza greenpower hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Napi 30 perc az nem mennyiség úgy évekig jó lehet. Ezt a fajtát is próbáltam korábban és a leírása szerint 30 perc üzem, 30 szünet üzemben működött reggel 7-től este 7-ig. Kb 4 hónapot bírt ki.....
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
Nekem napi 100-200 liter vizet kellene csak megmozgatnia,azt is időkapcsolóval vezérelve,napi 8 alkalommal Tehát 8x 20-25L víz...
(#) Barret hozzászólása Márc 25, 2011 /
 
Megrendeltem egy ilyet: ...
Ha 1 évet kibír,már azt mondom:megérte
(#) greenpower válasza Barret hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
22 litert nyom percenként, nálad ez 8*1 percet menne naponta , úgy szerintem egész sokáig bírja.
(#) westhorses hozzászólása Márc 25, 2011 /
 
3mm es üveg jó a napelemekhez?? Vagy inkább duplán kellene rakni előre hátra meg elég egyszer a 3mm. Mi a véleményetek? Csak mert fekszik egy kettő otthon
(#) Barret hozzászólása Márc 25, 2011 /
 
Az attól függ,hogy mekkora egységet raksz össze!
Én a 3mm-es üvegből nem mernék túl nagyot csinálni.
500x500-as méretben még elmegy.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
800x700 as lenne a tábla! Ehhez kellene , de rakhatom duplán is nem??
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
A saját súlyát elbírja,csak a jégeső a kérdés...
Attól hogy duplán rakod,nem lesz erősebb.
(#) greenpower válasza westhorses hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Hali,
800x700-asba 4mm-est használok. Ha minden második cella sarkába nyomsz egy 2 centis szilikon gombócot az elég szépen alátámasztja és rugalmasabb is. Duplán rakni szerintem nem jó ötlet mert kétszer töri meg a fényt és kétszer is veri vissza a réteghatáron. Hogy egy nagyobb jégesőhöz mi a megfelelő vastagság azt szerintem senki sem tudja pontosan megmondani, az edzet üveg is szétrobbanhat ha eléri a kritikus határt.
(#) westhorses válasza greenpower hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
De ha 2 üvegtábla közé szeretném betenni a cellákat akkor hátra elég a 3mm-es nem??
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Természetesen hátulra elég a 3-as üveg.
Eleje legyen erős,hátulról nem kap jégesőt...
(#) Bukall hozzászólása Márc 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Pár napelemet szerettnénk lemérni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint hogy azok hogyan változnak bizonyos behatásokra. A mérés során egy terhelő ellenállást kapcsolunk ká, de a terhelés értéke változtatható. Valamilyen fet-es kapcsolással, sajnos semmi egyebet nem tudok róla. A probléma az, hogy a fet-nek 4V szükséges, hogy kinyisson, de nekünk csak 4 sorbakötött cella van, aminek a feszültsége 2V. Tehát így nem tudjuk változtatni a terhelést. Viszont van egy olyan ötlet, hogy ha a napelemekkel sorbakötnénk egy labortápot, ami biztosítaná a megfelelő feszültséget, áramkorlátot 0-ra húznánk, hogy a mérésnél ne zavarjon, és a labortáp + feszültségét leszámolva mérnénk. Lehetséges ez?
Vagy esetleg ha van valakinek egyéb ötlete, az is jöhet.
Köszönöm!
(#) kameleon2 válasza Barret hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Sziasztok!

A polikarbonáttal, vagy a hobbiüveggel jobban jársz, mert kevésbé árt neki a jég és könnyebb - no meg könnyebb vele dolgozni.
(#) Barret válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Ez a hobbyüveg nekem nagyon műanyagnak tűnik...
Nem vagyok műanyagpárti.Nem tudom mennyire fogja meg a sziloplaszt.És a hőtágulása is jelentős az üveghez képest. Ráadásul ahogy néztem nem is olcsó...
(#) hapro hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Mekkora az az érték vagy hányados amivel tapasztalati úton meg lehet határozni, hogy mennyi napelem szükséges mondjuk egy 2-2,5kW-os napelem rendszerhez?
Gondolom nincs szükség 2-2,5kW napelemre, mivel csak akkukat kell tölteni.
Ez teljes mértékben az akkuk kapacitásától függ?
2Kw-ot ugye le lehet szedni mondjuk 100Ah akku pakkról is meg több ezerről is. Ez világos. Itt csupán tapasztalati értékekre vagyok kíváncsi. Mégpedig arra, hogy mennyi napelemmel lehet tölteni akár téli ködös nyálkás időben is megfelelően az akku pakkot?
Egyszerűség kedvéért legyen mondjuk 100-300Ah akku pakk. Ehhez mennyi napelemet tennétek hogy elégséges legyen a töltés?
Napi fogyasztás meg mondjuk 300W hűtő átlag minden 3. órában megy mondjuk 1 órát, világítás mondjuk összesen 200W az meg átlagban napi 3 órát üzemeljen, meg mondjuk mosógép ami heti 3 alkalommal alkalmanként megeszik 0,4kWh áramot, ezen kívül meg mondjuk számítógép ami fogyasszon 50W-ot napi 3 órás üzemidővel, meg egyéb nyalánkság amit nem számoltam...a mosógép egyébként 1,95kW os maximális fogyasztással rendelkezik, de azt csak 10 percig veszi fel azt leszámítva a 35 perces program alatt 5-350W közötti a fogyasztása.

Szóval ezeket csak leírtam, hogy hát mégis... de ennek ellenére csak általánosan érdekel az alap kérdés úgy mégis mennyi lenne ideális...?
Következő: »»   30 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem