Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   35 / 82
(#) puli122 válasza H2opok hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Félre érthettél. Semmire nem akarlak rábeszélni, amiben "én lennék jobb", csak annyit mondok, hogy az adott projektben 2 lehetőséged van szerintem. Vagy megveszed a gyári szabályzót, távirányítót, meg mindent, sok tízezerét, vagy magad építed az egészet. A kettő között nem nagyon van átjárás, vagy elég nehézkes. Ha magad építed, az sokkal több időt vesz nyilván igényben, és akkor nem fogod tudni elkerülni pl a mikrovezérlők használatát, viszont a lehetőségeid gyakorlatilag korlátlanok.

Egy példa: adok neked rajzot, amivel tudsz motort vezérleni vígan, akár 50A-eket is. Kb 1000Ft anyagköltséggel. Erre jó mondjuk egy Fet-es H-híd. Csakhogy: ennek is vezérlő jelet kell biztosítanod ( mondjuk előre az egy logikai magas, és mellette egy logikai alacsony szint, hátra az az ellenkezője ). Ilyet viszont gyári vezérlőből nem fogsz tudni kicsikarni.
(#) H2opok válasza puli122 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Hát igen, igazad van, nem sok lehetőségem van. Vagy megveszem, vagy segítséggel megépítem.
Csak konkrét ötlet még nem jött. A megépítéssel nem is lenne gond, de itt ami fontos, hogy a R.vevő tudja vezérelni.
Te biztos jobb vagy ebben, ezért egyből 1 kérdés.
Pl. 1 ilyet:
http://traxxas.com/products/parts/escs/evx2

megoldható lenne átalakítani? Pl. nagyobb feteket beletenni. Vagy ez, és a motor közé + 1 elektronika, ami már eleve nagyobb teljesítményt tud leadni. ?
(#) borvendeg válasza H2opok hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Hello!
Ez tud 16.8V-ot és 160A-t. Szerintem ez a teljesítmény bőven elég az ablaktörlő motoroknak. Max aktív hűtés, de szerintem az is felesleges.
(#) bankimajki hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Sziasztok, ha van egy modellszervó (amit végtelenítettem) és kiszedem a potit, akkor azt még utána tudom a saját kontrollerével vezérelni? Vagy most eszembe jutott egy olyan ötlet, hogy átverni az elektronikát. (A poti helyett 2 sima ellenállást tenni. (Ami azt szimulálná, mintha középállásban lenne.) És ugyanúgy a neki kellő impulzussal vezérelném. Letilt vajon ha nincs elmozdulás a potinál? Vagy valami ilyesmi blokkolásgátló van bennük vajon? Aki végtelenített már hagyományos modell szervót, az kérem írja le hogy mit kell még tenni.
(#) Fizikus válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
A 2 ellenallas jo megoldas, de van olyan szervo, aminel szukseg van a potmeterre (mechanikai okokbol, mint tengely), ezeknel azt szoktak csinalni, hogy a potit addig tekerik amig kozepallasba nem kerul a szervo, malyd rogzitik mondjuk pillanatragasztoval hogy ne tudjon mozogni. ezutan lereszelik a fogaskerekekrol azt a butykot ami a lolyamatos forgast akadalyozza, plussz a csapagyat is fel szoktak furni.
(#) bankimajki válasza Fizikus hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Ebben szerencsére nem lát el mechanikai feladatot a poti. (És egész jó poti van benne, úgyhogy azt inkább meghagyom majd más célra.) Köszönöm a segítséget.
(#) borvendeg hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
Hello!
Használt már valaki nagy felbontású encodert? Hol lehet kapni ilyesmiket?
(#) Fizikus válasza puli122 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Idézet:
„Egy példa: adok neked rajzot, amivel tudsz motort vezérleni vígan, akár 50A-eket is. Kb 1000Ft anyagköltséggel. Erre jó mondjuk egy Fet-es H-híd.”


Engem erdekelne ez FET-es H-hid...
(#) bodgabo válasza borvendeg hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Igen.

Sok helyen kapható. Komolyabb elektronikai üzletekben, ebay-en, vaterán is szoktam látni, és több webáruházban is van pl.:
cncdrive
meter.hu
A nagy felbontású, ipari kivitelek ára nem a hobbi építőknek való...
Én jópár enkódert kidobott nyomtatókból és fénymásolókból bontottam, nem túl nagy felbontásút meg házilag is lehet kreálni:
Society of Robots
(#) Fizikus válasza H2opok hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Szia!
A forumon olvasgatva talaltam ezt:
Bővebben: Link
A masodikat epitsd meg ( Bővebben: Link2 )
Ennel a kapcsolasnal 2 potival lehet az ismetlesi frekvenciat es az impulzusszelesseget allitani.Bővebben: Link3
Ha rakotod az impulzusszelesseget allito potit egy szervora, akkor nem is kell mikrovezerlot hasznalnod...
(#) H2opok válasza Fizikus hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Na egy ilyen is jó lenne, köszi. Amúgy én is gondolkodtam, hogy kihagynám a szabályzót, és 2db szervó állítaná a 2 motor fordulatát. Csatorna lesz bőven.
Meg az is eszembe jutott, hogy nem ablaktörlőmocit használnék, hanem két 12V-os akkus fúró motort, itt is 2 szervó lett volna. De ezt elvetettem, mert szerintem a fúrógép áttétele tuti műanyag, és nem bírná. A moci viszont lehet elég lenne.
(#) H2opok hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Ez sem tünik rossznak, ráadásul Rc vevö is vezérli és 2 motoros verzió:
http://lashwhip.com/spdcntrl.html
(#) z2s válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Csövi

Nem értem a vívódásodat, nagyon jó és a te elvárásaidnak megfelelő ötletek lettek felvonultatva itt. Kezdve a H-hídtól Fizikus potis ötletéig. Igazából azt kell megnézned mekkora feszültségen mekkora áramot akarsz szabályozni. Ez ha megvan, de tényleg megvan, akkor felteszed kérdést és megválaszolja bárki nagyon szívesen, aki ért hozzá, de már 1 oldalon keresztül csak ez megy hogy ilyen motor vagy olyan motor. Válassz egyet, hogy oké ez lesz és akkor megmondjuk mi kell hozzá. A megoldás meg lehet 1000forinttól akár 100ezerig is, attól függ mi akarsz megoldani.

Én személy szerint egy nagyobbacska szervó végtelenítésével oldanám meg a helyedbe, mert könnyű vezérelni és hozzájutni is. Ugyan drágább lesz, mint pl két ablaktörlőmotor, de talán nem is fogyaszt annyit és kisebb akkumulátor is elég lesz a meghajtására, valamint kevesebb és olcsóbb alkatrészek kellenek, ami mindenképpen pozitív.

Üdv
(#) Axel hozzászólása Ápr 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Kérdésem első sorban Fizikus fórumtársunkhoz szólna de örömmel várom bárki válaszát!
Kipróbáltam a "Egyszerű soros kommunikáció AVR-rel (UART)" cikkben leírtakat egy atmega8-ason. Szintén a Hyper Terminalt használtam a különbség annyi, hogy nekem csak 12MHz-es kristály volt kéznél így azt raktam a procira. Az itt leírtak szerint így is működnie kellene 2400-as baudrate-tel és 0.2-es hibaszázalékkal de az nem gond elvileg). A gond a terminálprogramnál kezdődik mivel nem tudok semmit sem beírni az ablakba a kapcsolat beállítása után. Nincs kurzor, ha mégis akkor azonnal eltűnik ha lenyomok egy billentyűt, így aztán a PC-ről sem tudok semmit küldeni. Kipróbáltam egy az egyben a cikkben lévő mintaprogrammal is (természetesen 12MHz-es órajel és a 2400-as baudrate beállítással) de avval sem volt jó sajnos. Mi lehet a gond?

Köszi a segítséget!
(#) Fizikus válasza Axel hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Probald meg a Hyperterminal mellett pl. a Hercules323, vagy egy akarmilyen mas terminalprogrammal is a kommunikaciot. Sokminden lehet a hiba oka. Ellenorizd le hogy a megfelelo COM porton keresztul a megfelelo sebesseggel es formatumban akarsz-e kommunikalni. USB-TTL atalakitot hasznalsz, vagy MAX232 IC-vel a soros porton keresztul kommunikalsz? Sajnos az AVR-ben levo kod ismerete nelkul tobbet nem nagyon tudok segiteni.
(#) G-Lex válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szia,

Kérdés hogy mire akarod használni a kamerát.
A sparkfun oldalon van leírás PDF-ben és vannak minta library-k is.

Képet készíteni és PC-re küldeni, memória kártyára menteni lehet.

A képfeldolgozáshoz már kevés lesz az mcu
(#) Axel válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Ilyet használok.
Ez a COM5-ön van, azt is állítottam be a H.T.-ban. A kód effektíve az általad írottal teljesen azonos csak az órajel és a baudrate define-ok vannak átírva semmi más.
(#) borvendeg válasza Axel hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Először próbáld ki az átalakítódat. Kösd össze az RX lábat a TX lábbal ilyenkor vissza kel kapnod a küldött adatot. Használj valami rendes terminal progit ne a widows-os ***-t. Ha ez megy akkor ha van max 232 vagy valami egyéb illesztő IC akkor annak is kösd össze az RX TX lábát ott is vissza kell kapnod ami kiment. Ha ez megy akkor lehet továbblépni.
(#) Fizikus válasza G-Lex hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Csak arra akarom hasznalni, hogy kepet kuldjon PC-re egy AVR-en es egy soros Bluetooth kapcsolaton keresztul. Az a gondom, hogy a kamera is es a BT modul is soros kapcsoalton keresztul kommunikal, es nekem meg csak olyan AVR-em van aminek 1 hardveres UART-ja van.
A masik gondom, hogy hogyan jelenitsem meg a kuldott kepet a PC oldalon...
(#) lazsi válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Erre két ötletem lenne...
Az egyik, hogy szoftveresen megoldod valamelyik soros átvitelt. Ha a PC-vel csak egyirányú a kapcsolat, akkor csak az adórészt kell megcsinálni, a vevőt megspórolod. De az rengeteg prociidőt el fog venni..

A másik, hogy analóg kapcsolóval átkapcsolod a uC Rx-Tx lábait a kamera és a PC (BT) között. Így használhatod a hardveres soros portot, de időben felváltva. Amíg a kamerától olvassa a képet, addig a PC felől jövő adat elveszik.
(#) Axel hozzászólása Ápr 6, 2011 /
 
A konvertert most teszteltem, az jól működik. AVR-rel továbbra sem jó. Kipróbálom 7.3728MHz-es kristállyal majd... De elvben működnie kellene 12MHz-en is. Tudom, hogy az uart kényes az órajelre na de de ennyire?

OFF: az alacsony és a normál tokos kvarcok közt van valami lényeges eltérés a méreten kívül?
(#) borvendeg válasza Axel hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Nem hiszem, én használtam mindkét félét nem tapasztaltam különbséget.
(#) szkrep válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Ahogy belenéztem az adatlapba, szerintem a megjelenítés egyszerűen annyi, hogy betöltöd a bejövő adatot egy .txt fileba, ha kész bezárod, és átnevezed .jpg-nek. Magát a jpg file tartalmát olvasod ki onnan, nem?
PC oldalon a szoftver fogadja a jpg tartalmát, elkészíti a filet, megnyitja valami külső képnézegetővel. Következő képnél bezárja képnézegetőt > új file >megnyitja. Én így kezdenék neki.
(#) Fizikus válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Valami ehhez hasonlo is jo lehet neked: RC-s funyiro Arduino-val
Elektromos kerekesszek motort hasznal, amit az ebay-rol vett. 2 ilyen biztosan elviszi a robotod. Van bika h-hid is. Igaz hogy ezt egy Arduino vezerli, de annak a programozasat konnyen meg lehet tanulni.
(#) H2opok válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Pont tegnap postázott el nekem 1 modellező kolléga egy AVR-es elektronikát. Fűnyiróhoz csinálta ő is, de aztán fölöslegessé vált neki. Így ideadta nekem. Dual, 100A-es és Rc -s.

FUNYIRO.brd
    
(#) Fizikus válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Szia!
Te milyen R2-D2 tervrajzokat hasznalsz, es azokat honnan szerezted be?
(#) H2opok válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Innen is, de az Autocad file-ok már nincsenek fent:
http://pickit2.isgreat.org/

És ezzel az emberkével leveleztem:
http://vfranco.blogspot.com/
Ezt is ő küldte, regezni kell, ide töltik föl az utánépítők a terveket, kategorizálva.
https://login.yahoo.com/config/login_verify2?.intl=us&.src=ygrp&.do...F&rl=1

De ha kell én elküldök szivesen mindent. Az a szerencse hogy sok cnc-s és elektronikai ismerősöm van, és pont 1 nyákgyártó cégnél vagyok. Az alu burkolat cnc-marását is itt meg tudom csinálni. Pont tegnap lett kész a program.
Fogj bele és leszünk ketten.
(#) H2opok válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Ja az első link helyett ezt akartam,bocs:
http://r2-r9.com/Gallery_Drawings.html

Amúgy amit építek, az az 1:1-es méret. 460mm átmérővel és 1010mm magassággal.
Viszont van ebből 300mm-es verzió is, igaz ahhoz nem találtam meg minden rajzot.
(#) Fizikus válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Nem epitek 1:1-es meretu R2-D2-t (sajnos). Az eppen keszulo robotom kb. csak arasznyi nagysagu lesz, es mivel egy Arduino vezerli, ezert Ar-Du-nak kereszteltem el. A kis meret miatt, csak hasonlitani fog egy R2-esre (pl a bolygokerek es a meghajtokerekek meg a kis DC motor merete adott, ezert nem lehet elethu masolat...).
(#) H2opok válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Hát én úgy trveztem, hogy nyár közepére,végére meg legyen a kész festett vázszerkezet. Aztán jön az elektronika. Viszont a 460mm-es alu félgömb fej igen nehézkes lessz legyártani, mert 1 fémnyomó "cégnél" sincs ilyen méretű sablon. De rajta vagyok.
Ja. Most szereztem 2db 5V-os, 4kivezetéses léptetőmotort. Nem tudsz esetleg hozzá 1 egyszerű meghajtó elektronikát? Amin lenne 1 poti, és azzal lehetne állitani a forgásirányt és sebességet. A fej forgatására kellene.
Következő: »»   35 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem