Fórum témák
» Több friss téma |
Na várjál, itt meg van patkolva egy-két tranzisztorral is a 317. Az IC-vel soros 10ohm-os ellenállást csökkentsd 1 ohm-ra, és úgy próbáld. Ha csak önmagában van az IC, akkor hogyan működik?
A többi része lemaradt mert egyenlőre csak légvezetékkel van megoldva és elég nagy kuszaság
az egész, de ha jó lesz akkor természetesen nyákba lesz ültetve. A tanácsod megfogadom. 1 ohm- al ki próbállom köszi
A másik:
A referencia feszültséged stabil? Nem tetszik az a 20k és 1k. Mindig meg van 1,25V ?
A táp rendesen működik 1.25v megvan, csak kis terhelésnél is sokat esik a kimenő fesz
Hello!
Valami triviális kapcsolástechnikai hibát követsz el, vagy gerjed a stabi. Ha terhelve és terheletlenül meg van az 1,25V, akkor hogy eshet a kimeneti feszültség? hiszen az annak leosztott értéke? Vagy, nem is a kimenő feszültséget figyeled figyeled. Ki kel próbálni az LM317-et az adatlap szerinti alapkapcsolásban, és innen továbblépni.. üdv! proli007
Sziasztok !
Fejembe vettem, hogy építek egy labortápot, méghozzá egy kicsit, teszteléshez. Van egy trafóm, ami antenna jel-erősítőben volt. Jugoszláv, békebeli Iskra gyártmány. Ez a trafó egy huszonpár voltos, aminek a stabilságára egy 24V-os stabilizátor vigyáz. 4 diódával van egyenirányítva. Van benne egy szűrőkondi, meg egy kis tekercs, meg 2 kisebb kondi. 0.20 A-os, ezt írja a hátulján. Na, én úgy akarom megépíteni, hogy kiveszem a trafót, és a régi panelban lévő diódával egyenirányítani, meg azt a stabilizátort belerakni. Két potival állítanám a feszültséget, meg az áramot. 47k-val az áramot, 100k-val a feszültséget. Na, most a feszültség és áram kijelzését pedig digitálisan szeretném kimutatni. Azt hogyan oldjam meg egyszerűen, ledes kijelzővel? Totális kivitelezési ötletet várok, hogy mit hogyan, legegyszerűbben. Remélem érthető voltam.
Az én változatomat itt láthatod: Bővebben: Link A tápegység 24V-os AC-val megy. A kijelző egy darab AVR-t tartalmaz.
Jaj, Viktor Úr !
Én csak simán szabályozható, tanyasi labortápra gondoltam. Ez nekem MAGAS. Nekem a kijelzés legegyszerűbben, valami ledes kijelzővel kéne megoldani. Minnél olcsóbban, annál kisebben. Ez mellet persze állítható legyen... U.i : Teljes mértékben megértem, hogy te ezt egyszerűen megcsinálod, de én...
Úr ám a nénikéd térgye kalácsa!
Szerintem tegyél be egy LM317-es alapkapcsolást. Fesz és amper mérőnek meg szedjél szét egy 300Ft-os digitális multimétert, amit a piacon utánad dobnak. Ennél egyszerűbbet nem tudok.
Teljesen jó ötlet, nem tudom a legrosszabb kínai mennyi,meg jól mér-e. Meg egyszerre tudom-e megoldani azt, hogy A meg V-ot mérjen. 2 vegyek ?
Nyugalom, jól fog mérni! Igen, más is csinált már ilyet, hogy 2 db.-ot vett és tett bele. :yes:
Hát, erre nem is gondoltam. Remélem tudok valamit szerezni. Köszi az ötletet Viktor Úr !
Bővebben: Link Szerintem...
Mégis felcsillant két kérdés:
Elég kis dobozba raknám, hogyan férne az a vacak rendesen bele? Ledes kijelző ,ami 200 forint, 7szegmenses, az nem megoldható valahogy?
Heló, ez mégse 300.
Remélem az ócska piacon lesz valami, ami tényleg durván gagyi, de nem drága. Bár...
Na, amúgy melyik kapcsolást építsem LM317-el ? Keresem, de I don't speek Englisch.
Két variáció van:
1, bonyesz és egyszerű de neked kell megépíteni+bekötni+beállítani+stb... 2, veszel multimétert és berakod egy álló dobozba, mert abban elfér. Itt van 1-2 link: Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link A vaterás link, csak a minta miatt van. Direkt írtam a jófajta KGST piacot.
A második link nagyon tetszik, csak pénz ügyileg nem tudom mennyi lehet. Tippetek?
Meg a mA visszajelzést is meg akarom oldani valahogy. Labortáp kapcsolásija? Na, meg a 2. rajza nagyon tetszik, dehát nagyon bonyolult a kijelzés..
Háááát a belevaló IC egy kicsit drágább mint a multiméter és a többi alkatrészt még nem számoltam.
Bővebben: Link Tápegység:Bővebben: Link
Aha , okés. Valami más megoldáshoz kéne folyamodnom.
Nekem ez túl drága.
Köszi a rajzot.
A kapcsolásin látható 5k-s potival állítom a feszt?
Egy 1000 forintos alkatrész túl drága ??
Egy valamire való labortáp újonnan 20 ezer! És házilag sem olcsóbb ha mindent meg kell venni ! Mikrokontrollerrel (Pic, Avr) olcsóbb lenne kicsit....ahogy vicsys bá ajánlotta.
Helló!
LM317-el készült labortápra már kaptál elég egyszerű rajzot amire te azt mondtad, hogy neked nem jó. Hogy tisztán láss: 24V/200mA miatt kár tápot építeni. Digitális kijelzéshez megpróbálhatsz bontani alkatrészt, de kötve hiszem, hogy sikerrel jársz. Főleg kézi multiméterből. Oké, hogy nem tudsz angolul, de a kapcsolási rajz az kínai nyelven is ugyan azt jelenti. LM317 adatlapja elég információ dús. (főleg ilyen alap szinten) Ha ragaszkodsz ehhez a trafóhoz és a 47k meg 100k potihoz akkor keress más építeni valót. Ha meg ezt a kérdést 5 topic után sem adod fel akkor próbál ki és tuti, hogy feladod. Ezek a követelmények nem alkalmasak labortáp építésére. LM317 esetén tisztában vagy a referencia szint számításával? Ott van az adatlapon, nemzetközi nyelven.
Az egesz ketyere kb 2e-bol osszejohet ezzel az IC-vel.
De akkor te epited - ennyi az elonye , vagy LCD-s kijelzest teszel bele, szinten az ICL7107-et tartalmazo oldal Meromodulok cimu kategoriajabol valogatva. kb ugyanannyiert mar kapsz kesz muszert, csak beallitani kell es ellatni egy kis tapfesszel. Mind2 megoldasnak (LCD vs LED kijelzo) van elonye es hatranya is, errol itt a forumban is olvasghatsz kicsit elobbrebb. Janikukac-nak ment sorry
Na , fiúk. !
Szerintem nem butaság megépíteni, nekem hasznos lenne. Istenigazából nem a pénzt sajnálom arra a panelműszerre, hanem az a baj, hogy gondolom nehéz azokat a kijelzőket beforrasztani. Amúgy 650-ftból meg tudom az IC-t venni. Nem ragaszkodom a potikhoz, black! Mi az a referencia szint számítás? Mindjárt meg gugöl-ezem. mA mivel tudnám kijelezni? Idézet: „Vout range 1.25V - 37V Vin - Vout difference 3V - 40V Operation ambient temperature 0 - 125°C Output Imax <1.5A Minimum Load Currentmax 10mA” Erre gondoltok? Nekem ez megfelelő...
Bővebben: Link
Ez is ugyanaz a kapcsolás nem? Már csak az érdekel, hogy a mA-t mivel tudom kijelezni?
Ha nem akarsz ICL7106/7107 felhasználásával panelműszert építeni akkor esetleg ez: Bővebben: Link
Referencia feszültség számításához pedig itt van ez: Bővebben: Link Azt azért tudnod kell még, hogy ha a trafód csak 200mA-t tud akkor a kész tápegységed 100 mA kürli lesz. Ha még a műszereket is erről hajtod akkor meg lényegében nem csináltál semmi. Szóval jobban gondolt át, hogy mit szeretnél és miből. Az LM317 kb. 100 Ft Bővebben: Link
No, én megcsinálnám a Topis panelműszert, de avval mA-t is lehet valahogy mérni, ha még egyszer megcsinálom?
Fent lelinkeltem a kijelzőket, abból a boltból, ahova járok. Melyik jó onnan? Nem erről a trafóról hajtanám meg a kijelzőket. Miért kell számolni referenciát? Nem értem a lényegét. Annyit értek, hogy mit mutat ki, de hát... |
Bejelentkezés
Hirdetés |