Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Nekem azzal nem igazán ment. Semmi elörelépés nem volt a sima A/4-es papírall szemben.
Viszont az írásvetitö folia nagyon szép tiszta munkát ad. Amit kézzel írtam az elégé lemaródott. Sokáig marattam... lusta voltam kevergetni.
hali,
a pausz papírt nekem nem kedveli a nyomtatóm (hp laserjet 4L), begyűri, ellenben a műnyomót úgy tűnik szereti. ha valakit érdekel, akkor itt Budaörsön a giminél lévő papírboltba -piros/fekete/express 40es BKV busz "gimnázium" megálló, átmész a túloldalra, és elindulsz visszafele a városháza felé. lesz ilyen méterárúbolt, dvd kölcsönző, vadászbolt, fagyizó stb...és az üzletsor végén, az OTP "oldalában" van- sikerült rendelnem végül műnyomót, de nekem csak egy kisebb adag kellett, még kb. egy teli dobozzal maradt, 30 ft/db és tudnak hozatni is 2-3 napon belül. ugyanitt jó minőségű pausz 16 ft/db, lakkfilc 800-2000 között mozog.
bocsánat h ezt mondom idavid, de a HP laserjet 4L egy rakás sz*rt nem ér! nekem is olyan van és nagyon útálom, akármire akarok nyomtatni (fólia, pausz, normál papír ...stb) azokból mindíg többet kell vennem mert legalább 1db -ot mindíg begyűr!
Nem tudom, hogy próbált-e valaki a 10-20ezer közötti fordulatú fúróval vágókorongot befogatva nyákot vágni? Milyen teljesítményű fúró kellhet? Vagy sima körfűrésszel?
körfűrész?? :eek2: ne próbáld! egyszerűbb ha veszel lemezvágó ollót! :yes:
Én már vágtam sokféleképpen (kézi fűrész, megkacoltam a panelt és törtem, kézi olló, karos lemezvágó olló, ..., de egyik sem elégített ki) Lehet, hogy a hiba bennem van. Eddig a karos lemezvágó olló a legjobb, de nem tutti. Nagy méretű nyák esetén nagyon hajlik és kicsit 1-2 mm-t is félremegy. Mondjuk 30cm -es csíkot nem tudok egyenesen vágni. Utána meg már macerás igazítani...
maTaKee?
Mi alapján mondtad, hogy a körfűrész nem jó megoldás? Tehát MI alapján? Elgondolás alapján? Mármint hogy a gondolata nem tetszik?? Esetleg próbáltad...?!
Pont ez a próba lenne a lényeg, csak egyelőre kis ezer forintos gyengécske fúróval fúrom a paneleket, de a célra megfelel. Meg sok nyák nem gyártok, így kicsit drága próba lenne beinvesztálni egy golyós csapágyas profi 20ezres fordulatú fúróra, ha nem működik az elgondolás. Kicsit aggódom.
Mielőtt bármilyen berendezésbe pénzt ölsz, előtte jó alaposan nézz körbe gyémánt-szemcsés tárcsák között! Árak szerint, méret szerint, stb...
NYÁK vágáshoz kizárólagosan ez az egyetlen fajta, ami sokáig bírja...ha vigyázol rá, akkor nagyon sokáig... Ha megbarátkoztál a gyémánt-szemcsés "vágókoronggal", utána szóbajöhet egy komolyabb kisfúró...de én igazándiból kis barkács-körfűrészt ajánlanék...és abba befogatni azt a gyémántos eszközt...TUTI sikerélmény, ha összejön!
Apámnak van egy elég nagyfordulatú, de kis méretű körfűrésze, majd azon megpróbálom. Az ingyen van.
Án nem nagyon szeretem ilyesmivel vágni a nyákot főleg az üvegszálast mert a tüdőre nézve igen veszályes az a rohadt por. Én inkább vettem piacon egy negyvenöt
centis karos lemezollót. Simán vágja és 2500.- Ft volt csak ás nem tüdőzöm le az üvegszálas port. Igaz ha hosszú nyák kell akkor kicsit nyűgös de meg mindig jobb mint a szilikózis.
Norberto?
esetleg az alapján h már volt vmi próbálkozáshoz hasonló! Tehát az alapján!
hali,
a 3. pauszpapíros próbálkozás után én is kezdtem rájönni arra, hogy bizony ez nem a legmegfelelőbb eszköz, és bizony a 300 DPI nem ad teljesen sima rajzolatot. műnyomóra a héten lesz időm kipróbálni, majd meglátjuk...ez van itthon, 5 éve szolgál (és megszolgálta már az árát!!), 3 költözést él túl, szövegnyomtatásra használjuk főleg, arra pedig bőven megfelel. ha nem fog működni, akkor a suliban van pár csúcsminőségű lézernyomtató meg 2 fénymásoló, hát majd próbálkozom azokkal. amúgy egy ilyen lemezvágó ollónak mik a legfőbb jellemzői, hol érdemes ilyet keresni és kb. milyen árban vannak a jobbfajták?
Az olcsó (tacskó gazdaságos és hasonszőrű társaik) fúrók fordulatszáma elég nagy lenne a korongos vágáshoz, de a nyomatékuk elég kicsi. Így, ha egy kicsit is megszorul a tárcsa a lemezben, már leállnak, ami viszont nem igazán tesz jót a motornak...
Akiben van "barkács-érzék", építhet miniatűr asztali körfűrészt, afféle "mini asztali flexet" az ilyen pici korongokhoz is. Viszont a tüdőre nézve káros anyagok veszélye valóban fennáll! A lemezollók ára elég változó. Néha a használtcikk-piacokon ki lehet fogni viszonylag jó áron egyet-egyet, de újonan horror az áruk! Pontos összeget írni szinte lehetetlen, sokmindentől függ: Pl. méret, használtsági állapot, beszerzési hely, stb. Idézet: <<< és az ELADÓ SZEMÉLYE :yes: „sokmindentől függ: Pl. méret, használtsági állapot, beszerzési hely, stb.”
Én a sibriken vettem /Kőbányai út Sibrik sarok / ott szinte mindig van 2-3000.- Ft körüli áron.
Én is 4L -el nyomtatok. Viszont spéci papír helyett, etikett cimkék megmaradt papírjára. (ami hordozza a matricákat)
Nekem eddig bevált, és sztem gazdaságos is, veszel etikettet, nyomtatsz rá cimkáket, azután a kiürült lapra meg nyomtathatsz nyákot, amit azután lehet vasalni. Idézet: „Án nem nagyon szeretem ilyesmivel vágni a nyákot főleg az üvegszálast mert a tüdőre nézve igen veszályes az a rohadt por.” Sajnos az üvegszál nagyon kegyetlen tud lenni, de esetleg lehet csökkenteni a "hatást", ha a por útjában egy porszívó dolgozik! Kicsit hangos megoldás, de azt az egy két percet ki lehet bírni. Kézi szerszámgépekhez, pl. dekopír fűrészekhez szoktak adni olyan "adaptert", amire rá lehet csatlakoztatni a porszívó csövét. Mellékeltem egy skiccet, elég betyár lett, de talán látszik mire gondoltam! Idézet: „körfűrész?? ne próbáld! egyszerűbb ha veszel lemezvágó ollót!” Erre csak azt tudom mondani, hogy volt alkalmam szét darabolni pár száz db 1,5cm x 4cm-es NYÁK-ot. A/4-es méretben szitáztuk és utána daraboltuk szét. Ezt körfűrésszel volt a legegyszerűbb és leggyorsabb, ráadásul ez bakelit NYÁK volt, amit ollóval nem nagyon lehet vágni. Csak az ujjamat féltettem kicsit! :csodalk:
Persze igaz, lehet csökkenteni de a lemezolló teljesen lecsökkenti. Egyébként még a vágás után sem szeretek takaritani, de a lemezolló ettől is megkimél. Dehát ez olyan mint a kaja. Ki mit szeret. Egyikőnk ezt, másikunk azt, igy kerek a világ. Persze teszem hozzá bakelit nyákot nem használtam húsz éve,ugyhogy arra nincs gondom.
nemtudom h mi egyre gondolunk-e de én erre gondolok (melléklet). nekem ilyennel nem nagyon sikerült, meg mondjuk veszély szempontjából az ujj... ... nálunk a családban eddig a nagypapámnak, nagybátyámnak, apámnak levan vágva egy pár ujjperce úgyh én parázok az ilyenektől!
Félreértés ne essék én is karosolló párti vagyok, csak vannak esetek, amikor más megoldást kell keresni. :yes:
A cégnél ahol dolgoztam volt néhány tábla ősrégi bakelit NYÁK, és bizonyos munkákhoz muszáj volt elhasználni. maTaKee: Azzal a géppel aminek a képét mellékelted én sem mernék NYÁK-ot vágni! Amire én gondoltam az egy asztali körfűrész, amibe egy nagyon apró fogas tárcsa van befogva. Ez valamivel biztonságosabb.
Az a körfűrész, amit a képen látsz, asztalos körfűrész. Nem aztért azstalos, mert azstalon használják, hanem mert az asztalosok használnak ilyet!
Ezzel az olyan kemény dolgok, mint pl. a NYÁK nem vághatóak. Ahogyan fafűrésszel (kézivel) sem. Ehhez olyan finom fogazatú kell, mint a fémfűrész.
Hát ekkora fogú tárcsával meg ilyen géppel én se mernék nyákot vágni. De úgy tünik a te családodban van egypár bátor ember.
Ne örököld meg tőlük ezt a fajta bátorságot, mert ha müszerészkedni akarsz, még szükséged lehet a kezedre. Legalább is nem árt ha van. Kettő. Egyébként nyákot ilyen fürésszel kell vágni ha már muszáj fürészelni.
Vagy éppen olyan is kiválóan használható NYÁK-vágáshoz, amit a LINK megnyitásával láthatsz legalul a listán...(ilyenről beszéltem pár nappal ezelőtt is > gyémántozott vágókorong)
Vágótárcsák barkácsgéphez Ez a gyémánt-tárcsa úgy viszi a NYÁK-ot, mint kés a vajat! Ezt pl. olyan gépbe lehet beszerelni, mint amit mellékletben felraktam! Lényeg, hogy asztali körfűrész legyen!
Ja ez is szuper sőt sokkal olcsóbb mint a Lach Diamant.
De a porszivó kell neki.
ilyet én is használtam sokáig ameddig volt korongom, mert nekem kb. 1 NYÁK -hoz volt elég 1 korong utána olyan kicsi lett az a korong h nem tudtam használni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |