Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Értem hát akkor ezen még egy kicsit gondolkozok...
![]() reloop: a TDA7294 mire megoldás nekem? Építettem már belőle végfokot, néha-néha még használom is... vannak nagyobb hangfalaim és azzal egészen szép hangja van, de ha rárakok valami igényesebb angol hangfalpárt akkor azzal hát... nem valami fényes ![]() Nem ragaszkodok amúgy a FET -hez... nem erről van szó, ezért is linkeltem azt a vidi végfokot is... nekem annyi lenne a lényeg, hogy olyan kapcsolást szeretnék ami 4Ohm -ra le tud adni 50W körül, (nagyobb nem kell mert mint mondtam ekkora trafó van ebbe az orosz masinába amibe végfokot akarok cserélni és a kinézetét a doboznak nem szeretném megváltoztatni, csak valami értelmes hangot akarok belőle kihozni)...tehát valami relatív kis teljesítményű végfok kellene aminek mondhatni nagyon szép hangja van.. és a dracula -t találtam meg először, mivel ott a fejlesztő így említi, hogy ez belépő lehet a high-end minőségbe... (bár itt én kis túlzást érzékelek, ezért is lennék kíváncsi a véleményekre...), aztán találtam azt a vidi végfokot... az annyiban lenne jobb, hogy jóval kevesebbe kerülne és még csak rendelnem se kellene hozzá semmit sem, mert ezeket mind lehet kapni az itteni boltokba is.. a draculához meg még csak FET sincs itt Szegeden...
Nem csináltam meg, ezért a hangjáról nem tudok nyilatkozni. De helyette hagy írjam le az érzéseimet:
- Ha az IC +/- 25V-ról megy, akkor a végtranyóknak minek +/-35V? Ilyen kapcsolásban éppen az lenne az értelmes, ha 3-4V-al magasabb lenne az IC tápfeszültsége, mint a FET-eké. (tehát, ha az IC-é +/-25V akkor a FET-é +/- 22V). - A nyugalmi áram beállító referencia feszültség IC--nek gyakorlatilag nincs hőfokfüggése. Márpedig ide éppen az kellene! - Ha az erősítő +/- tápról megy, akkor minek a kemenetére kondenzátor? Pláne a 470n?! - a kimeneten nincs Zobel tag. Miért? - nincs a kimeneten túláram védelem. - (Ránézésre az OPA552 nem indokolt bele. De zt zárójelbe teszem.)
Szia!
Hát a kimeneti kondit én se értettem merthát szimmetrikus a tápellátás, de annyit írtak oda, hogy nem muszáj, de aki tervezte annak így tetszett a hangja... de mostmár le is mondtam szerintem erről a draculáról... megnéztem ezt a conductor -t: Bővebben: Link Ez nekem jó is lenne... főleg, hogy mindent lehet hozzá venni és a táppal együtt kijön cca. max 5.000 -ből... és akokr úgy képzeltem el, hogy 2-2db 4700µF puffer.. vagy 2db 10000µF -os... Ehhez annyi lenne a kérdésem, hogy gondolom a bemeneten lévő 680nF és 330nF -os az valami jó minőségű kellene... mondjuk valami MKS... a többi pedig lehet kerámia? Az elkok meg egyértelmű... bár azt nem látom, hogy hány V -s -ek kellenek belőlük...azokból a 100µF -sokból...bár gondolom 50V -s kell abból is a táp miatt... Úgy olvastam, hogy ha 10k -s potit tennék hangerőszabályzónak akkor nem kell semmit a bemeneti RC tagon változtatni hanem jó úgy ahogy van... ez így van?
Üdv!
Lehet nem ide illik, de megfelelőbb helyet nem találtam. ![]() Szóval: Adott egy 2x45W-os erősítő. Ez meghajt 2db 3 utas hangszórót. Egy sub-váltóval szeretném levágni az alsó frekvenciákat róla, és egy mélynyomóra kötni. Ehhez lenne szükségem egy jelközösítőre. Milyen módok, kapcsolások vannak erre? Esetleg kereskedelemben kapható? Vagy csak simán rákötöm mindkét oldalt a hangszóróra? A stereo jelet szeretném megtartani. Előre is köszi a válaszokat!
Üdv!
Jól értem, hogy az erősített jelet akarod közösíteni? Szerintem az nem fog menni, nem hidalható az erősítő véletlenül?
Igen, 10K kell elé. (de ha már minőségben gondolkodsz akkor felejtősek a potik ALPS szintig..)
A csatolókondi az legyen jó minőségű, ha jól emlékszem a 220pF-en kívül minden fólia. Bár ha a 39pF-et be tudod szerezni fóliában.. Régi remix fóliák között akad 39pF, de nekem kerámia van benne. A 100µF az IC tápját szűri, akár 25V is elég lenne oda, de 50V alatt szerintem nem is adnak már ilyen kicsi értékű kondit. Becsatolónak én akár remix c223-at is betennék, jó a hangja. JA! Majdnem elfelejtettem a legfontosabbat! NE5534 nem ér semmit, valami jobb minőségűt szerezz majd bele. Nem tudom, milyen az ízlésed, de nekem most OPA606 van benne, és nagyon jól muzsikál. ![]()
Nekem nincs INOX-om, 1mm-es alumínium lemezem van. Az is megfelelő árnyékolási célra? (400VA toroid)
(A többiekhez is szól a kérdésem.) Köszi ![]()
Az alumínium (és a réz is) csak elektromosan árnyékol, mágnesesen nem. A vaslemez elektromosan és mágnesesen egyaránt.
A rozsdamentes lemez egy érdekesebb kérdés, ugyanis többféle van belőle, és van amelyik jó mágneses árnyékolásra, és van amelyik nem. Olyan lemezt keress, amit "fog" a mágnes, az biztosan alkalmas. Nem is kell túl vastag, 0,8-1 mm körüli már ideális lehet (ha egyáltalán kell árnyékolni, mert ez nem törvényszerű).
Köszi a segítséget! Akkor előre nem csinálok hozzá, majd ha netalán zajos lesz.
üdv. Dávid
Sziasztok!!! Van nekem egy kis gondom nagy problémával!!!
![]() ![]()
Üdv.Van egy 400w-os 8 FEt-es monster erősítőnk.A hibája az hogy az élesztéskor nagy feszt kapott(nagyobb feszt a kelleténél) így a FET-ek cserélve lettek.Amikor nagy fesz volt teljes kivezérlésen jó volt de mikor visszavettük akkor a fesz növekedés miatt a fetek meghaltak.Kicsertéltünk az összes fete és beállítottuk a megfelelő feszt viszont most minden jónak tűnük de nem szól.VAn bemenet de nem szól.
Szia! A TDA7294 valóban nem audiofil erősítő, de a szempontjaid között szerepelt az ár és a beszerezhetőség is. A "vidi"-nél többre tartom. Mint írod beéred 50W-tal, ott még szerintem tűrhetően szól.
Jobb az lm3886 az kétségtelen. A TDA sem rossz az árához képest csak az zavar ,hogy egy mondatban szerepel a 100W meg ,hogy HI -FI. És azért a 3886 -al is lehet variálni.
Valamikor feltettem én azt a kapcsolást, amit anno a Hivox nagy rendszerében használtunk. Ez alapvetően TDA7294-ket tartalmazott, de OPA-s hibajavító hurokban. Nem akarok túlzásokba esni, de abban az évben a High End Show-on a mi bemutató szobánk a látogatottság szempontjából biztosan benne volt az első háromban.
Szóval lehet audiophile erősítőt is építeni a 7294-ből.
Szia!
Nos én azt hiszem mind a két IC símán tudja a HI-FI követelményeket viszont az is igaz hogy a ma oly hangzatosan emlegetett ár-érték arány a TDA fele mutat de nekem mégis az LM nek a hangja tetszett jobban.Az áról csak anyit hogy 3000Ft ért 3886-ot kittben és nem lengyel bóvli.
Hali! Mindenkinek. Van egy erősítőm,és rosszak benne a kondik 4db 2200uf 35voltos.Ha bele raknák 2db NOBLE 8200uf 80voltos kondit az jó lenne? A válaszokat előre is köszönöm.
![]() ![]()
Hali! Azt mondod hogy jó lesz bele hej az van bőven,És köszi a válasz.Üdv.
Kösz a segítséget, skeronak és highandnek szintúgy. Átolvastam ezt is.
Tervezés szintjén tartok egy szubmeghajtónál. Egy házimozi ládának kell erősítőt építsek, mert a gazdája DJ gyakorláshoz szeretné használni és a házimozi saját erősítője sokat késik. ![]() Alapból a TDA-t választanám, de meg kéne már valami mást is próbálnom ![]() Legelőször is ezt kéne már befejeznem.
Na megépítettem az egyik végfokot (conductor)... 80mA -s nyugalmi áramot állítva... egyenlőre labortápról megy +-30V -vel... csak gyorsan rácsaptam, hogy meghallgassam... hát nem rossz ez egyáltalán... sőt eléggé tetszik egyenlőre a hangja... ahhoz az oroszhoz képest ami eddig benne volt ebbe az erősítőbe, kétségtelen, hogy 1000x jobb
![]() ![]() Szerintetek a nyugalmi a maradhat 80mA -en majd? Sajnos holnap még vissza kell mennem a boltba mert én idióta csak egy 2k5 -ös potit vettem ![]()
Mégis kicsit meghajtottam... hát nem tudom kicsit érdekes, mert nem nagyon tudja kihajtani a rákötött 150W -s 4Ohm -os hangfalakat... szól szól... de a hanglak ennél többet tudnak... CD -ről hajtom vezérelhető kimenetről, de kb. fél hangerőn már elkezd torzítani... ez normálisnak számít ennél?
A táp biztosan nem fogy el, mert mint mondtam +-30V van rajta ami tápáganként elbír 5A -t... azaz 5-5 ampert le tudna adni a táp, szóval tuti nem az fogy el, meg még a korlát közelébe sincs amikor már torzítani kezd... Szerintetek mi lehet a bibi? Mert 4Ohm -os 150W-s hangfalat 80W -al igencsak meg kellene tudni hajtania...
+-30V-os tápfesz mellett nem nagyon kell csodálkozni. Ha valóban 150W-os a hangfal akkor még elviselne egy kis teljesítményt.Ha nem tűnik hangosnak akkor egyszerűen érzéketlen a hangfal, de az nem az erősítő hinája.
Szerintem meg inkább az a gond, hogy a labortáp nem bírja a terhelést.
4 Ohmos hangszórónál maximális kivezérlésnél kb. 7A csúcsáram kell a végfoknak.
Hát... igen a hangfal érzéketlensége itt a probléma... most már amúgy ráraktam a végeleges tápjára próbaképpen... itt +-37V van... és mostmár azért eléggé meghajtja a cuccot
![]()
Erről a hibajavítós dologról lehet egy kicsit többet tudni ? (kapcsolási rajz?
![]()
Na még egy kérdésem lenne... biztosítéknak milyet tegyek bele... mert az ajánlás szerint 3A -s van írva 4Ohm -hoz... de ez a FET -eket nem nagyon fogja megvédeni.. sőt semennyire... mert már szépen el is küldtem egy garnitúrát... gondoltam megnézem mennyire vezeti el a hőt a borda, hogy mennyire melegszik és rátettem 4-4 ohmot párhuzamosan azaz 2ohm eredeő impedanciát... természetesen nem hajtottam meg, mert ez nyilván nagyon nem jó a fetnek... de gondoltam megnézem mennyire fűt... szépen zenélt is... nem is volt meleg a borda... és egyszercsak szépen megfutott az áram, bizti kiolvadt... és a FET is meghalt.. :S esetleg kisebb bizti nem lenne ennek elég?
Célszerű a fetet nézni mennyire melegszik,nem a bordát kell. Legalább is én a tranyót vagy a fetet szoktam mindég nézni,nem a bordát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |