Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   798 / 2501
(#) r3pl4y válasza highand hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Értem hát akkor ezen még egy kicsit gondolkozok...

reloop: a TDA7294 mire megoldás nekem? Építettem már belőle végfokot, néha-néha még használom is... vannak nagyobb hangfalaim és azzal egészen szép hangja van, de ha rárakok valami igényesebb angol hangfalpárt akkor azzal hát... nem valami fényes mindenesetre ahhoz képest, hogy IC -s erősítő nagyon jó hangja van...

Nem ragaszkodok amúgy a FET -hez... nem erről van szó, ezért is linkeltem azt a vidi végfokot is... nekem annyi lenne a lényeg, hogy olyan kapcsolást szeretnék ami 4Ohm -ra le tud adni 50W körül, (nagyobb nem kell mert mint mondtam ekkora trafó van ebbe az orosz masinába amibe végfokot akarok cserélni és a kinézetét a doboznak nem szeretném megváltoztatni, csak valami értelmes hangot akarok belőle kihozni)...tehát valami relatív kis teljesítményű végfok kellene aminek mondhatni nagyon szép hangja van.. és a dracula -t találtam meg először, mivel ott a fejlesztő így említi, hogy ez belépő lehet a high-end minőségbe... (bár itt én kis túlzást érzékelek, ezért is lennék kíváncsi a véleményekre...), aztán találtam azt a vidi végfokot... az annyiban lenne jobb, hogy jóval kevesebbe kerülne és még csak rendelnem se kellene hozzá semmit sem, mert ezeket mind lehet kapni az itteni boltokba is.. a draculához meg még csak FET sincs itt Szegeden...
(#) elektrorudi válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Nem csináltam meg, ezért a hangjáról nem tudok nyilatkozni. De helyette hagy írjam le az érzéseimet:
- Ha az IC +/- 25V-ról megy, akkor a végtranyóknak minek +/-35V? Ilyen kapcsolásban éppen az lenne az értelmes, ha 3-4V-al magasabb lenne az IC tápfeszültsége, mint a FET-eké. (tehát, ha az IC-é +/-25V akkor a FET-é +/- 22V).
- A nyugalmi áram beállító referencia feszültség IC--nek gyakorlatilag nincs hőfokfüggése. Márpedig ide éppen az kellene!
- Ha az erősítő +/- tápról megy, akkor minek a kemenetére kondenzátor? Pláne a 470n?!
- a kimeneten nincs Zobel tag. Miért?
- nincs a kimeneten túláram védelem.
- (Ránézésre az OPA552 nem indokolt bele. De zt zárójelbe teszem.)
(#) r3pl4y válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia!
Hát a kimeneti kondit én se értettem merthát szimmetrikus a tápellátás, de annyit írtak oda, hogy nem muszáj, de aki tervezte annak így tetszett a hangja... de mostmár le is mondtam szerintem erről a draculáról... megnéztem ezt a conductor -t: Bővebben: Link

Ez nekem jó is lenne... főleg, hogy mindent lehet hozzá venni és a táppal együtt kijön cca. max 5.000 -ből... és akokr úgy képzeltem el, hogy 2-2db 4700µF puffer.. vagy 2db 10000µF -os...
Ehhez annyi lenne a kérdésem, hogy gondolom a bemeneten lévő 680nF és 330nF -os az valami jó minőségű kellene... mondjuk valami MKS... a többi pedig lehet kerámia? Az elkok meg egyértelmű... bár azt nem látom, hogy hány V -s -ek kellenek belőlük...azokból a 100µF -sokból...bár gondolom 50V -s kell abból is a táp miatt...

Úgy olvastam, hogy ha 10k -s potit tennék hangerőszabályzónak akkor nem kell semmit a bemeneti RC tagon változtatni hanem jó úgy ahogy van... ez így van?
(#) PiciPeti hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Üdv!

Lehet nem ide illik, de megfelelőbb helyet nem találtam.
Szóval:
Adott egy 2x45W-os erősítő. Ez meghajt 2db 3 utas hangszórót. Egy sub-váltóval szeretném levágni az alsó frekvenciákat róla, és egy mélynyomóra kötni.
Ehhez lenne szükségem egy jelközösítőre.
Milyen módok, kapcsolások vannak erre? Esetleg kereskedelemben kapható?

Vagy csak simán rákötöm mindkét oldalt a hangszóróra?
A stereo jelet szeretném megtartani.

Előre is köszi a válaszokat!
(#) gaboca323f válasza PiciPeti hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Üdv!

Jól értem, hogy az erősített jelet akarod közösíteni?
Szerintem az nem fog menni, nem hidalható az erősítő véletlenül?
(#) petemazi válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Igen, 10K kell elé. (de ha már minőségben gondolkodsz akkor felejtősek a potik ALPS szintig..)
A csatolókondi az legyen jó minőségű, ha jól emlékszem a 220pF-en kívül minden fólia. Bár ha a 39pF-et be tudod szerezni fóliában.. Régi remix fóliák között akad 39pF, de nekem kerámia van benne. A 100µF az IC tápját szűri, akár 25V is elég lenne oda, de 50V alatt szerintem nem is adnak már ilyen kicsi értékű kondit. Becsatolónak én akár remix c223-at is betennék, jó a hangja.
JA! Majdnem elfelejtettem a legfontosabbat! NE5534 nem ér semmit, valami jobb minőségűt szerezz majd bele. Nem tudom, milyen az ízlésed, de nekem most OPA606 van benne, és nagyon jól muzsikál.
(#) gaboca323f válasza gaboca323f hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Visszavonom.
Bővebben: Link
(#) david91 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Nekem nincs INOX-om, 1mm-es alumínium lemezem van. Az is megfelelő árnyékolási célra? (400VA toroid)
(A többiekhez is szól a kérdésem.)

Köszi
(#) Alkotó válasza david91 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Az alumínium (és a réz is) csak elektromosan árnyékol, mágnesesen nem. A vaslemez elektromosan és mágnesesen egyaránt.
A rozsdamentes lemez egy érdekesebb kérdés, ugyanis többféle van belőle, és van amelyik jó mágneses árnyékolásra, és van amelyik nem. Olyan lemezt keress, amit "fog" a mágnes, az biztosan alkalmas. Nem is kell túl vastag, 0,8-1 mm körüli már ideális lehet (ha egyáltalán kell árnyékolni, mert ez nem törvényszerű).
(#) david91 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Köszi a segítséget! Akkor előre nem csinálok hozzá, majd ha netalán zajos lesz.

üdv. Dávid
(#) Sufni Gabi3 hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Sziasztok!!! Van nekem egy kis gondom nagy problémával!!! Tulajdonom részét képezi egy PIONEER GM-1200 tipusú erősítő ami régebben az autómban volt!! Ezt a kis kütyümet szeretném összekötni a számító géppel zene hallgatás céljából!!! Az lenne a kérdésem hogy hogy tudnám biztosítani neki a 12V-ot állandóan mert ugye ha jól tudom 12V-al működik??? Van itthol egy 12V-os adapterem ami 18W-os és 7.5-9-12V-ot tud leadni és 1000mA a maximuma!! ezzel jó lehet?? Minden ötlet érdekel!! Előrre is köszönöm a szaktanácsadást!!! Ha lehetséges a bonyolult szak kifejezéseket kerüljük!!!
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Üdv.Van egy 400w-os 8 FEt-es monster erősítőnk.A hibája az hogy az élesztéskor nagy feszt kapott(nagyobb feszt a kelleténél) így a FET-ek cserélve lettek.Amikor nagy fesz volt teljes kivezérlésen jó volt de mikor visszavettük akkor a fesz növekedés miatt a fetek meghaltak.Kicsertéltünk az összes fete és beállítottuk a megfelelő feszt viszont most minden jónak tűnük de nem szól.VAn bemenet de nem szól.
(#) reloop válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia! A TDA7294 valóban nem audiofil erősítő, de a szempontjaid között szerepelt az ár és a beszerezhetőség is. A "vidi"-nél többre tartom. Mint írod beéred 50W-tal, ott még szerintem tűrhetően szól.
(#) zsozso72 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia!
Ha mégis úgy dőntessz hogy IC-s lessz az az erősítő én inkább az LM3886 vagy az LM4780 at ajállanám ez két 3886-ost tartalmaz egy tokon belűl és a meghatározott max68W kivehető belőle,és as hangja sokkal szebb és dinamikusabb a TDA-nál.
(#) reloop válasza zsozso72 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Helló! A TDA úgy került szóba, hogy r3pl4y egy fetes erősítőről kért referenciát, illetve +/-37V-ra keresett igényes kapcsolást. A te ajánlatod jobbnak tűnik
Ezt az lm3886 biztos nem véletlenül drágább a TDA7294-nél
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Jobb az lm3886 az kétségtelen. A TDA sem rossz az árához képest csak az zavar ,hogy egy mondatban szerepel a 100W meg ,hogy HI -FI. És azért a 3886 -al is lehet variálni.
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Valamikor feltettem én azt a kapcsolást, amit anno a Hivox nagy rendszerében használtunk. Ez alapvetően TDA7294-ket tartalmazott, de OPA-s hibajavító hurokban. Nem akarok túlzásokba esni, de abban az évben a High End Show-on a mi bemutató szobánk a látogatottság szempontjából biztosan benne volt az első háromban.

Szóval lehet audiophile erősítőt is építeni a 7294-ből.
(#) zsozso72 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia!
Nos én azt hiszem mind a két IC símán tudja a HI-FI követelményeket viszont az is igaz hogy a ma oly hangzatosan emlegetett ár-érték arány a TDA fele mutat de nekem mégis az LM nek a hangja tetszett jobban.Az áról csak anyit hogy 3000Ft ért 3886-ot kittben és nem lengyel bóvli.
(#) at22 hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Hali! Mindenkinek. Van egy erősítőm,és rosszak benne a kondik 4db 2200uf 35voltos.Ha bele raknák 2db NOBLE 8200uf 80voltos kondit az jó lenne? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) zsozso72 válasza at22 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia!
Ha van helye csak bátran.
(#) at22 válasza zsozso72 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Hali! Azt mondod hogy jó lesz bele hej az van bőven,És köszi a válasz.Üdv.
(#) reloop válasza zsozso72 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Kösz a segítséget, skeronak és highandnek szintúgy. Átolvastam ezt is.
Tervezés szintjén tartok egy szubmeghajtónál. Egy házimozi ládának kell erősítőt építsek, mert a gazdája DJ gyakorláshoz szeretné használni és a házimozi saját erősítője sokat késik.
Alapból a TDA-t választanám, de meg kéne már valami mást is próbálnom
Legelőször is ezt kéne már befejeznem.
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Na megépítettem az egyik végfokot (conductor)... 80mA -s nyugalmi áramot állítva... egyenlőre labortápról megy +-30V -vel... csak gyorsan rácsaptam, hogy meghallgassam... hát nem rossz ez egyáltalán... sőt eléggé tetszik egyenlőre a hangja... ahhoz az oroszhoz képest ami eddig benne volt ebbe az erősítőbe, kétségtelen, hogy 1000x jobb nem bántam én ezt meg, hogy megépítettem... cca. 4500ft -ból kint van az egész tápostól mindenestől kivétel a trafó... nagyon nem vezéreltem még ki, mert már ilyenkor a szomszédok nem élveznék, de majd holnap... ... ez a kapcsolás amúgy most 4Ohm -ra tudna 80W -t? +-30V -s tápfesszel?

Szerintetek a nyugalmi a maradhat 80mA -en majd?
Sajnos holnap még vissza kell mennem a boltba mert én idióta csak egy 2k5 -ös potit vettem
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Mégis kicsit meghajtottam... hát nem tudom kicsit érdekes, mert nem nagyon tudja kihajtani a rákötött 150W -s 4Ohm -os hangfalakat... szól szól... de a hanglak ennél többet tudnak... CD -ről hajtom vezérelhető kimenetről, de kb. fél hangerőn már elkezd torzítani... ez normálisnak számít ennél?

A táp biztosan nem fogy el, mert mint mondtam +-30V van rajta ami tápáganként elbír 5A -t... azaz 5-5 ampert le tudna adni a táp, szóval tuti nem az fogy el, meg még a korlát közelébe sincs amikor már torzítani kezd...
Szerintetek mi lehet a bibi? Mert 4Ohm -os 150W-s hangfalat 80W -al igencsak meg kellene tudni hajtania...
(#) agressiv válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
+-30V-os tápfesz mellett nem nagyon kell csodálkozni. Ha valóban 150W-os a hangfal akkor még elviselne egy kis teljesítményt.Ha nem tűnik hangosnak akkor egyszerűen érzéketlen a hangfal, de az nem az erősítő hinája.
(#) steelbird válasza agressiv hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Szerintem meg inkább az a gond, hogy a labortáp nem bírja a terhelést.
4 Ohmos hangszórónál maximális kivezérlésnél kb. 7A csúcsáram kell a végfoknak.
(#) r3pl4y válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Hát... igen a hangfal érzéketlensége itt a probléma... most már amúgy ráraktam a végeleges tápjára próbaképpen... itt +-37V van... és mostmár azért eléggé meghajtja a cuccot jó lesz ez... a labortápból meg érdekes lenne ha áganként akarna 7A -t felvenni az picit sok lenne... a táp áganként 5-5 ampert tud leadni.
(#) elektrorudi válasza highand hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Erről a hibajavítós dologról lehet egy kicsit többet tudni ? (kapcsolási rajz? )
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 22, 2011 /
 
Na még egy kérdésem lenne... biztosítéknak milyet tegyek bele... mert az ajánlás szerint 3A -s van írva 4Ohm -hoz... de ez a FET -eket nem nagyon fogja megvédeni.. sőt semennyire... mert már szépen el is küldtem egy garnitúrát... gondoltam megnézem mennyire vezeti el a hőt a borda, hogy mennyire melegszik és rátettem 4-4 ohmot párhuzamosan azaz 2ohm eredeő impedanciát... természetesen nem hajtottam meg, mert ez nyilván nagyon nem jó a fetnek... de gondoltam megnézem mennyire fűt... szépen zenélt is... nem is volt meleg a borda... és egyszercsak szépen megfutott az áram, bizti kiolvadt... és a FET is meghalt.. :S esetleg kisebb bizti nem lenne ennek elég?
(#) Directors válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Célszerű a fetet nézni mennyire melegszik,nem a bordát kell. Legalább is én a tranyót vagy a fetet szoktam mindég nézni,nem a bordát.
Következő: »»   798 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem