Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sasszi.
A doboz lakkozva, testvérek között!
Igen testvérek, egy ismerősöm gyermekkori emléke a következő 313-as típus, kicsit össze volt borzolva a kapcsolás, el volt hangolva, működésképtelen volt, valamint elég gusztustalan a doboza. Hát következzék Ő!
Megpróbáltam a gyári színt replikálni, azt hiszem elég jól sikerült! Sajnos a hangszóró szövete a szélein feslett volt, ehhez még hozzá jött a mosás általi foszlás, de teljesen kicserélni nem akartam, így fehár műbőrrel kitakartam a csúnya széleket.
Kész...
Sajnos nemsokára megy vissza a szerető gazdihoz...
Szép napot Mesterek! Terta 331 javítok. Elkezdtem kicserélni a kondenzátorokat,még nem mindet cseréltem ki. Szerettem volna külső forrásból megdaloltatni, de nem hajlandó, helyette megszólalt a rádió. Csak az a probléma hogy halkan, a hangerő potira nem reagál,még kicsit sem. Merre keressem a hibát? Egyedül a 2x32ľF lett 2x50ľF-ra cserélve,ami más értékű lett. Illetve nem értem a régi kondikat, ugyanis a rá írt értéknél néha jóval akár 4-6x nagyobb értéket mutat. Ez a kiszáradás jele? Még nem találkoztam ilyen jelenséggel.
Nem kell minden kondenzátort kicserélni, csak ami hibás! Nagyságrendekkel nagyobbat nem mérhetsz mert akkor valami hiba van a mérés körül. Csak az elektrolit kondenzátor száradhat ki.(2x32 mikrofarád) A többi papirkondenzátor csak zárlatos, átvezetős lehet vagy ritkábban kapacitás vesztett. Ha mindent kicserélsz akkor elvész a készülék eredetisége, régiség értéke.
Szia! Nem akarom én mindet kicserélni. Csak az elektroliton felül még volt 1 zárlatos és 2 ami tőben el volt törve. Hiába próbálok rájönni,nem tudom mitől van,hogy a hangerő kicsi,potira nem reagál.
Szerintem kapacitivan szór rá. Nem halk és cincogó?
Nem mellesleg a hangrésze nem egy talány, szerintem csipogtasd végig multiméterrel... Trükkös szakadásra gondolnék (beleértve a kívülről szépnek látszó forrasztásokat is). Majd ha megvan áruld el a titkot. Sokféleképpen szívtam már meg, pont így nem. De mindenképpen okulunk belőle Tőben eltörve: Kiásod és óvatosan ráforrasztod...
Én a potikat, és a hozzájuk csatlakozó kondikat vizslatnám, valamint a PU-kapcsolót is,mert ha ez kontakthibás, akkor rádióállásban is lehet halk.
A rádió része meg olyan mintha csak "átszűrődne" a hang. Külső hang forrásból meg se szólal. Elkötésre.ill. csőhibára gondolok. Majd holnap újra átnézem.
A 2.ECH triódarácsát tapizva van-e erős brumm? Ha igen, akkor a hangfrekv. rész nagyjából jó, ha nem, akkor "bakfitty", akár csőhiba is lehet.
Tisztelt mindenki. Többen érdeklődtek már nálam privibe is az alkatrészek tisztításáról. Host egy általam jól használlt módszerről szólnék. Ennek az adta az aktualitását, hogy tegnap a husvéti bevásárlás során, egy német üzletlánc boltjában már 3800ft-ért láttam ultrahangos tisztítót. Én az enyémet még régebben vettem, persze sokkal drágábban, de nem bántam meg, sokmindenre tudom használlni. Általában az olyan bontott kisméretü alkatrészek kerülnek bele, amiről úgy gondolom, hogy nem árt neki a víz, pl: KF serlegek, pot méter alkatrészek, csavarok alátétek, csőfoglalatok, hull váltó részek, kapcsolók, kisebb fém cuccok, stb. A legjobban talán a forgó kondik tisztitásához lehet használlni, hiszen ott a lemezek közé, mással nem nagyon lehet benyúlni. A képeken egy elég ótvaros VT forgó meg az orosz rádió forgója látható tisztítás elött-után. Üdv:
Az orosz hármasforgó
Ha vízérzékeny alkatrészről van szó, akkor nem lehet a vizet mondjuk egy nagyon híg olajjal helyettesíteni? Persze, akkor, ha az olaj nem árt.
Mert a víz esetében a korróziót aggályosnak tartom. Nincs esetleges sókiválás a vízből, ami a szigetelési ellenállást rontja? (Ez ellen a desztvíz lenne megoldás.) Amúgy tetszetős megoldás. Üdv!
Persze azt elfelejtettem írni, hogy patikába vett deszt. vizet (nem íoncserélt akkuvizet, ) vagy ha nincs akkor szűrt tiszta esővizet használok, és a géphez árult savmentes mosószer-koncentátumot. Csapvizet, még sohasem használltam, már csak a gép védelme (vizkövesedés!) miatt sem. A mosás után hőlégfuvóval, vagy hajszárítóval szoktam kifujni a nedvességet, úgy hogy nem volt eddig probléma a korrózióval. De lehet egy kis szilikon spry-el is befujni, semlegesiteni a már megtisztított cuccokat. Üdv.
Janó Bácsi,
ha már itt tartunk (ugyan nem elektromosság de azért talán nem kergetnek el a vérmodik hiszen annyira nem is járunk messze a témától). Kicsi ingaóra. Úgy szervi baja nincs szerintem (mármint nem törött el, rugó ne szakadt el, stb.) csak eppen nem ketyeg (pontosabban elindítva megy és aztán szép lassan megáll). Arra gondolnék hogy egyszerűen beállt a kenőanyag... Emlékeimben apám (nyugodjék békében) sebbenzinben fogkefével kimosta a hasonló klasszikus vekkereket. És volt valami trükk az olajozásra... Tudom, vigyem el óráshoz... De a mai órások (tisztelet a kivételnek) leginkább csak elemet cserélnek (ebben pedig nincs). Valamint az emléke kedvéért én szeretném életre kelteni. Van valami ötled/javaslat? Köszönettel, G. Ps: Egyébként kellemes ünnepeket mindenkinek!
Hát öreg órával, (műszer csapággyal) már én is kinlódtam, tényleg nincs jobb megoldás, mint szétszedni, tiszta benzinben kimosni és olajozva összerakni. Nekem régebben volt, de már elfogyott, speciális óra olajam, több féle finomságú létezik, talán valamelyik hagyományos órákkal foglalkozó öreg mestertől, még lehet szerezni egy keveset. De előfordulhat az is, hogy a tengelyek berágódtak, azért szorul meg, azt viszont nagyító alatt mini eszterga padon, (esetleg rögzitett villagyfúróban) nagyon finom
csiszolópapírral lehet talán rendbehozni. Nem egyszerű ügy, nemhiába volt elit szakma az órásság. Üdv
Brumm az van. Egy kis érdekesség,ha a két ech csövet megfordítom teljesen néma. Beraktam a csöveket másik 331-be ott is ugyan az a jelenség. Csak ott ha jó a csősorrend akkor a hangerő poti működik.
HELLO!
Volna egy kérdésem. Sufni takarítás közben egy igazi ritkaságra akadtam, egy PIONEER SA-400 as csöves erősítőre.Gyártási év 1969. Sajna nem működik, és nem tudom kivel tudnám megcsináltatni. Ha tudna valaki egy jó szakit ajánlani, azt megköszönném! ELŐRE IS KÖSZI! Ha érdekel valakit eladó a cucc.
Sziasztok!
Az alábbi képen látható rádióval(?) talákozott már valaki?
Ezek szerint az egyik cső gyengébb, szerintem az erősebbet kell 2.-nak rakni, így legalább a KF erősítés jobb, hacsak nincs cserecső.A poti(k) helyett tegyél be ideiglenesen ellenállást, ha így szól megvan a hiba.Esélyes, hogyha a poti(k) mechanikusan működnek, akkor javíthatók(l. korábbi hsz.-eket).
Áztasd be benzinbe az egész szerkezetet. Sebbenzin, vagy mosóbenzin meg egy kis műszerolaj. Először tiszta benzin, aztán benzin olaj keverék. Nagyjából fele fele. Újra ketyeg a szerkezet, ha mechanikai hiba nincs.
Megpróbálok csöveket szeretni bele,addig majd a dobozt csinálgatom. Azt is teljesen fel kell újítani,mert agyonra van "szántva" a lakk.
Nagyon szépen köszönöm!
Ilyen "VY 2" egyenirányító(?) csövet lehet valahol beszerezni, vagy helyettesíteni?
8-án a Puskás börzén a "csőkirály" Moldován Józsi bácsitól beszerezheted.
Pont hétfő-kedden voltam ott a versenyen...
De kicsit messzi van innen. Mibe kerülne kb. egy ilyen? |
Bejelentkezés
Hirdetés |