Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1303 / 3985
(#) gg630504 válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Nyilvánvalóan lényegtelen, mert nem írta.
(#) -Bady- hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Üdv.

Lehet hogy hülyeség amit kérdezek, de azért megteszem:
Hogy lehetne valami elektronikával egy tv egy bizonyos képpontját kigyújtani?
(#) Abukodonozo válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szia!

Idézet:
„A megállás érzékelésére én külön egyutasan egyenirányítanám a generátor feszültségét, rá egy RC tagra, amivel tranzisztort vezérelnék ( + relé ).”

Ez érdekesnek tűnik, de így nem egészen világos. Ki tudnád fejteni egy picit?

Köszönöm előre is!
(#) gg630504 válasza -Bady- hozzászólására (») Ápr 25, 2011 / 1

Hagyományos analóg TV?
Sajnos legalább kompozit videojelet kell előállítanod.
Kell a két szinkronjel ( 50 Hz kép, 15625 Hz sor ), megfelelő kitöltési tényezővel.
Kell két monostabil, ami a kép- és sorszinkrontól indul, ami meghatározza a pontod helyét a bal felső saroktól. Minél több idő, annál lejjebb balra.
Kell egy monostabil, ami a képpont fehérjét adja,
A szinkronjeleket és a képpontot megfelelő feszültséggel a fekete szintre kell kapuzni.
Ha akarod, akkor ezt egy "modulátorral" - negatív AM adó - rádiófrekvenciás jellé alakíthatod, amit antenna bemenetre köthetsz.
Mindössze ennyi
A színes kicsit bonyolultabb.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Hello!
Van egy akkutöltőm amin az áram szabályozás nem működik túl jól, 1A határnál is felmegy 4-5-re, de ezt ráfoghatom szerintem arra, hogy a 20-as éveibe jár. A feszültsége az kb 14.5V, megfelelő, de én motor akkuját akarom tölteni, ami 9Ah-s, vagyis 0.9 amperrel kellene tölteni 10 óráig. Ha nemcsak a beépitett mérővel mértem az áramot hanem bekötöttem egy multimétert is, akkor viszonylag sokat csökkent az áram, 1A körülire, gondolom a műszer belső ellenállása miatt. Ha a töltő vezetékéhez a + ágba bekötnék egy 10Ohm 10W-os ellenállást akkor elérhető lenne, hogy az áramerősség csökkenjen?
(#) gg630504 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Sorban egy dióda ( 1N400x ), le a földre kondenzátor ( 10 .. 100 µF ), esetleg vele párhuzamosan ellenállás le a földre, sorba tovább ellenállás ( néhány kiloohm ) tranzisztor bázisára.
Ha akkura kapcsolódik a generátor, úgyis kell az elsővel párhuzamosan másik dióda ( vagy CD ). A két dióda biztosítja, hogy akkuból ne folyjon vissza a tranzisztorba áram.
(#) ujfalusi válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ne ellenállással hanem izzóval állítsd be a szükséges áramerősséget.
(#) ujfalusi válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Természetesen az akkuval sorba kötve.
(#) Hurkafej1 válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

És sorba, vagy párhuzamosan kössem? Elsőnek 12V10W izzót próbálok majd ki, ha kevés vagy sok akkor van kisebb nagyobb is
(#) elektromoska válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Heló! Az akkunak az ég világon semmi baja nem lesz attól, hogy 4-5 amperal töltöd. Legfeljebb hamarabb kész lesz a töltés. Amikor sorba kötöttél egy multimétert nem valószínű, hogy a belső ellenálások változtatták meg az átfolyó áramot, mivel egy multiméretben lévő sönt ellenálás kb 0,01-0,03 ohm-os. Valószínűbb az, hogy az aksitöltő saját (régi) műszere a pontatlan. 20 év alatt biztos kapott már pár pofont... üdv tibi
(#) Hurkafej1 válasza elektromoska hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Amikor sorba kötöttem a multimétert, akkor a műszeren lévő mutató is lement körübelül akkorára amit a multi is mutatott. Ha nagyobb árammal töltöm nem melegszik fel nekem túlságosan majd?
(#) elektromoska válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

4-5 A-tól még nem lesz baja. Természetesen langyos lesz. (figyelj rá, ne legyen melegebb) Max másfél órát töltsd ekkora árammal!!! Ha nem töltöd tovább akkor még nem ártasz neki. tibi
(#) janikukac hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Sziasztok!

VA-ból hogyan lehet kifejezni, hogy hány A-os a paneltrafó?
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ha van egy trafód amire az van írva, hogy 12V 6VA akkor a 6/12 hányadosa már meg is adja az Ampert.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Akkor az fél A. Köszönöm szépen ! És ha az van ráirva, hogy 2*10V ?
(#) majer0616 hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Sziasztok!

Nekem Tranzisztorral kapcsolatos kérdésem lenne.
Mégpedig a következő:ugyebár az egyik felhasználása erősitő elemként történik nekem pedig az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy valóban erősít a tranzisztor vagy pedig a bázisra érkező vezérlő fesz.-el arányosan a kollektorra kapacsolt áramerősséget jutattja az emitterre.Igy tehát az emitteren nagyob áram jelenik meg mint bázison és innen az erősítő elnevezés vagy pedig valójában erősít??

Ha nincs értékelhető adatlap akkor osztod.

Tehát, például ha 10VA-os, és 2*10 V akkor 10/20?
(#) vicsys válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Köszi!

Ha csak annyit tudsz, hogy 2x10V és 10VA akkor sec. körönként 500 mA.
Persze ez csak az én véleményem.
Találkoztam már olyan trafóval amit úgy árultak, hogy 2x24V 48VA és ezt az adatlapja szerint úgy teljesítette, hogy 2x24V 2x2A.
De mindig fontos az adatlap tanulmányozása, ha nincs akkor biztos ami biztos alapon abból indulj ki, hogy osztod a teljesítmény. Persze itt megint lehetnek %-os kérdések.
Mi van, ha 1x12V 1x24V és 48VA? Akkor, hogyan oszlik meg a teljesítmény. Adatlap hiányában marad ismét az osztás.
(#) blackdog válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Mi a baj?
Jobb megoldásra számítottál? Sajna nekem csak ez van. Se, ha majd lesz pénzem...

Okés, köszönöm szépen!
(#) proli007 válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Hello!
Szellemes ez az 555-ös megoldás is. Csak a legkézenfekvőbb dolog nem jutott eszetekbe..
- Az oszcilláció, akkor áll le, ha a THRS láb feszültsége nem éri el a 2/3-ad tápfeszültséget. (Ekkor a kimenet magas szinten marad.)
- Vagy is, mint ahogy a példában létható, hogy ha a THRT láb és a GND közé, az 2*(R1+R2) értékénél kisebb ellenállást teszünk, akkor a THRS láb nem érheti el, a táp 2/3-ad részét.
- Azaz, ha nem egy NPN tranyóval operálunk, hanem egy PNP tranyóval emitterkövető üzemben. Akkor annak kollektorát a GND-re téve, emitteréből pedig egy 3,3kohm-al a 6-oslábra kötve, olyan áramkört kapunk, ahol a bázis nagy impedanciás, és ha letesszük a GND-re, leáll az oszcilláció. Vagy is a bázis és a táp közé egy 10µF-os kondit, valamint a bázis és a GND közé egy 1Mohm-ot teszünk, akkor az oszcilláció, kb. 10sec idő után szűnik meg.
Grátisz, hogy kikapcsoláskor a tranyó kollektor-bázis diódája kinyit, és kisüti a kondit. Így újra induláskor a kondi ki lesz sütve..

Nos, így nem kell több tranyó, nagy kondi dióda...
üdv! proli007
(#) proli007 válasza yisrael hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Hello!
A CDS ellenállást nem igazán tudod méretezni, de a fényerő változáshoz a legkézenfekvőbb, ha a 100nF értékét illeszted hozzá. (ugyan is ezek időzítése adja a gyújtás szögét, vagy is a "teljesítményt")
Viszont a fényhez illeszteni lehet mechanikusan is, a CDS ésszerű elhelyezésével, füstszínű plexi alkalmazásával...
De talán a leglényegesebb infót nem mondtam el.. Ha a halogén izzókhoz normál trafó van (nem elektronikus), akkor az eredeti kapcsolásodat is tudod használni, hiszen azok primer tekercsét is szabályozhatod a 230V-os lámpák helyett. De minden esetre a trafó primer tekercsével párhuzamosan egy soros RC tagot illik tenni, az induktív terhelés miatt. Ez egy 100nF/250V~ "X2" típusú kondi és egy 100ohm/2W-os ellenállás is lehet..
Sajnos az UJT ma már ritka madár, azért adtam meg ezt a típust, mert ez még beszerezhető..
üdv! proli007
(#) -Bady- válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Igen, analóg tv-re gondoltam.
Ezt az 50 Hz és 15625 HZ-et ezt nem értem tisztán.
Az 50 Hz gondolom a képfrissítés lenne, de a 15625 Hz -et kicsit kevésnek találom. (tudomásom szerint egy analóg tv 320x240-es felbontást produkál.)
nem tudnál adni/linkelni valami leírást hozzá, ami részletesebben tárgyalja ezt?
egyenlőre csak fekete fehérben akarom megoldani, a színes majd később jön.
(#) kadarist válasza -Bady- hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szia!
Pedig annyi a sorirányú (vízszintes) eltérítés frekvenciája itt Európában.
(#) vilmosd válasza -Bady- hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

A "CCIR TV system" ad egy par talalatot. A kepernore irni azert nem olyan egyszeru. Interlace letapogatasu, tehat ket fel kepet kell kezelni. Regen a Siemjatek. ens mintapeldakban volt egy video fveny-generator, ami egy jo marek TTL ict, kvarcot, es mas alkatreszeket tartalmazott. A kep eloallitasahoz azert eleg pontosan tartani kell az idoziteseket. Amugy PIC-re is van egy rakas alkalmazas mint mintagenerator, ora, TV jatek, egyeb videos alkalmazasok. En csinaltam a regi idokben olyan szerkentyut, ami pl szoveget rakott ki egy meglevo videojelre.
(#) AZA válasza -Bady- hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Sajnos az analóg TV nem nagyon produkál semilyen felbontást,ezt később a VHS rendszerű videoknál találták ki.Valójában a teljes PAL felbontás 720X576,de ez is másképp állitódik elő,nem pixelmeghatározá aztán frissités*50/s mint amire te gondoltál valószinűleg.Jó lenne találnod egy 30 éves TV szervizkönyvet és átböngészni.
(#) ujfalusi válasza elektromoska hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

9 Aó-rás akkut nem töltünk 5 amperrel.
(#) airsound válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Persze elvileg nem illik ekkora akkut 5 A - val tölteni, de ha nem felejti rajta a töltőt kényelmesen kibírja!
Következő: »»   1303 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem