Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1302 / 3985
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Hello! Ez jó lesz? üdv! proli007
(#) DJanosi válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

A legegyszerűbb ha van LM 386 os od akkor megépíted és kipróbálod)Mert azt nem sokan tudhatják hogy te milyen helyen laksz mennyire elszigetelt stb.A rádió érzékeny dolog nem lehet pontosra kiszámítani úgy tippből !Meg kell építeni és kipróbálni !De én inkább élszöszőr vennék egy sima egyszerű kézi rádiót és megpro'bálnám, hogy mennyire könnyen kapja meg a jelet a Kossuthnak és akkor abból mar le lehet következtetni !
Üdv:Levente
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Nem tudom, de azért ki fogom próbálni. Azért ragaszkodom a 555 IC-hez nagyon univerzális mellesleg van belőle egy rakással itthon és szeretném elhasználni.
Mellékelem a rajzot ami jelenleg üzemel.
Ha fény ereje eléri a megadott szintet akkor Q1 tápot ad és elindítja az időzítőt.
P1, D1, R3, C1 alapján kb. 3 másodpercenként csippan egyet közben töltődik a C3 kondi. Ahogyan töltődik a C3 a 3 másodpercenkénti csippanások hossza megnő és kb. 1 perc után folyamatosan sípol a piezo.
Mellékeltem a sematikus rajzot és a Q2 nyitási folyamatát.
(#) proli007 válasza yisrael hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Hello!
- Készítettem számosra egy kapcsolást. Persze ki nem próbáltam, csak méreteztem. De szerintem működőképes lenne.
Ez 12V váltófeszültségről üzemel. De a triac veszteségei miatt, lehet célszerűbb lenne a két trafór és az izzókat sorba kötni. Ekkor mind kettő 24V-os lenne, az áram viszont a fele. Így a triac által okozott vesztesége csökkenne.
A kis trafónak megfelel, egy rossz energia takarékos fénycsőből kiemelt kis gyűrűmag, amire szigetelt vezetékből (pld. UTP belső ere) készítesz 5 és 10 menetes tekercset.
A CDS ellenállással párhuzamosan lehet kötni azt a kapcsolós potit, ugyan úgy mint az eredeti kapcsolásban.
- Egyenfeszültségről is megoldható a probléma elviekben, csak a szép nagy teljesítmény miatt, komoly pufferkondenzátorokra lenne szükség. Szóval kicsit kétlem, hogy a tápod ami van 12V egyenfeszültséget adna. A halogén izzókhoz újfent használt elektronikus előtétek, pedig nagyfrekivel mennek. Azt egyenirányítani nem szerencsés az áramkör miatt.
- Megoldás lehetne egy PC táp is, csak ott már nem érdemes külön áramkört készíteni, hiszen a táp maga is szabályozható. Oda lehetne bevariálni a CDS ellenállást.
üdv! proli007
(#) oleg53 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Hali!
Tudtam, hogy előbb-utóbb jön Proli, és úgyis előrukkol az optimális megoldással.
Ma délután nekem is eszembe jutott egy hasonló, de az CD40106-ossal működött volna, és fele ennyire se szép.

Amúgy Proli. Egy kérdés. A két tranzisztor + 2 diódás változat működne? Stabilabb, vagy valahogyan jobb, mint az eredeti, vagy valamit nagyon rosszul gondoltam vele? Bővebben: Link
Jó, ez nem egy kérdés volt.

Blackdog: eltaláltad, az élesebb nyitásért van a plusz tranzisztor, és a nagyobb küszöbfeszültségért vannak a diódák (lehetne zener is). Csak nem tudom, hogy behoznak-e valami olyan jelenséget, ami miatt meg se mukkan. :nemtudom:
(#) oleg53 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Ezt a sip-tranyo.jpg-t hogy csináltad? Szimuláció, vagy mérés? Lehet, hogy le vagyok maradva, de ez nem ismerős.
Amúgy ha el akarod használni az 555 IC-idet, akkor miért nem jó ötlet még egyet beletenni, ami monostabil üzemben intézi a várakozást? Bár ha szabály, hogy csak egyet szabad használni, akkor megértem.
(#) oleg53 válasza haczi hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Szia!
Gyakorlatban nem értek hozzá, de a bebikázást elvi szempontból elég durva eljárásnak tartom. Hiszen ilyenkor a bikázó akkumulátor és generátor a másik akksit úgy tölti egy rövid ideig, ahogy nem szégyenli. (Ahogy a belső ellenállások engedik.)
A legfontosabb, hogy a motor akksija is 12V-os legyen, de nem biztos, hogy jót tesz neki, ha egy 60Ah-s akkumulátor, és annak töltőáramköre adja neki a tápot.
Azonos kapacitású akksiknál ez látszólag nem vészes, de így...
Sajnos passz. De talán valaki ötletet merít ebből, vagy megcáfolja a gondolatmenetemet.
(#) Meggányver hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Sziasztok!

A legegyszerűbben hogy tudok megoldani rövidzár elleni védelmet?
(#) gg630504 válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Úgy látom, részben igazad van. Én azt is figyelembe venném, hogy a jármű indító akkumulátort úgy tervezték, hogy a X Ah kapacitású akku 10*X A áramot le tudjon adni rövid ideig. Logikusnak tűnik, hogy hasonló ideig hasonló árammal tölthető is. Ennyi idő alatt nem melegszik fel számottevően és gázképződés sem lehet.
(#) gg630504 válasza Meggányver hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Olvadó biztosító vagy kismegszakíték.
(#) oleg53 válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Gondolom, ezzel arra akarsz kilyukadni, hogy közel azonos kapacitásnál nem várható károsodás, de nagy kapacitáskülönbségnél már jelentkezhet a kisebb akkuban.
(Csak azért magyarázom, mert úgy is lehet olvasni, hogy nem kell félteni a motor akkuját sem.)
(#) oleg53 válasza Meggányver hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szigetelőszalaggal. Ha nincs áram, nincs rövidzár.
Na jó, bocs.

Egyébként mihez kéne? Mert egy erősítő kimenetét máshogy kell védeni, mint egy tápot. (Bár az előbbihez nem értek.)
(#) oleg53 válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Igazából jóformán csak a NiMH maradt. Azt hiszem, nem sokkal könnyebb, mint az ólom, de talán már használható. Az ólmosat amúgy is kicsit komplikáltabb tölteni.

Ha AA méretű akkukat veszel, akkor 10-et sorba kötve meg is van a 12V. A 2000mAh körülieknek néhol csak pár száz Ft darabja, bár a minőségükről nem tudok semmit. Elvben 8 órán át világíthatsz egy ilyen csomaggal (mivel soros kapcsolásnál a kapacitás nem adódik össze). Elemtartót is lehet hozzájuk szerezni, és egyszerű áramgenerátoros módszerrel tölthetők. Kis odafigyeléssel hosszú lesz az élettartamuk, bár ahhoz nem árt egy merítő.

Vagy vannak még többcellás csomagok is, ám ezek közül az olcsóbbakban a leggyengébb cella fogja tönkretenni a játékot. Hogy anyagilag hogy jönnél ki jobban, azt nem tudom. (Még az is lehet, hogy az ólom a nyerő.)

Ha bonyolult megoldások is érdekelnek, akkor szóba jöhet még valami kapcsolóüzemű táp, ami egy pár cellás csomag feszültségét alakítja át 12V-ra, de természetesen kevesebb cella kevesebb ideig is bírja.
Itt jöhetnének be újra a képbe a Li-ion akkuk és a bonyolultabb töltőáramkörök, meg a mélymerülés elleni védelmek. De ezt már csak a teljesség kedvéért írtam.
(#) blackdog válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Idézet:
„Ezt a sip-tranyo.jpg-t hogy csináltad?”

A multiméteremmel mértem a feszültséget amit a számítógép közben rögzített. És ez a jpg lett a végeredmény.
(#) vicsys válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szerintem a szoftver és hardver összeállításra volt kíváncsi. Mellesleg én is. Eddig nem találtam semmi normális datalogger progit. Ha szépen megkérlek, nem részleteznéd egy kicsit?
(#) yisrael válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm. Azt még had kérdezzem meg, h a CDS ellenállást hogy méretezzem?
Vagy azt kísérletezzem ki?
(#) yisrael válasza yisrael hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

És a másik... Lehet h én bénázom el, de a hestore-ben sehol nem találok 2N2646-os tranzisztort... :/ Lehet helyettesíteni mással is?
(#) janikukac válasza yisrael hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szia !

Ajánlom keress rá Google-ban a tranzisztor katalógusra, ott mindent leír minden tranyóról.

A katalógus kikerestem neked, igaz én sem találtam 2N2646-ot csak 2N2645-öt, de leírom mivel tudod helyettesíteni!

Lehet : BC639-el, 2N731-el. Ezek ugyan azok, csak egyik europai neve, másik az USA beli.
(#) kadarist válasza yisrael hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szia!
Ez nem közönséges tranzisztor, hanem UJT. Itt találsz ilyet.
(#) yisrael válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

köszi szépen
(#) marek5 hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Sziasztok!
Segítséget szertnék kérni. Egy olyan áramkört szeretnék építeni ami a biciklim dinamójából (generátorából) származó áramot néhány percre tárolja. Létezik megvásárolhatóan ilyen hátsó lámpa,, de én magam szeretném megépíteni. Tehát az elképzelés, egy LED-et kellene meghajtani amíg a piros lámpánál állok.
Milyen alkatrészekre lesz szükségem? Aki tud rakjon fel kapcsolási rajzot.

Nagyon köszönöm a segítséget.
Marek
(#) Abukodonozo válasza marek5 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szia!

Jól értem, az elképzelésed az, hogy csak addig kell világítania a lednek amíg a pirosnál állsz? Attól függően, hogy egyen- vagy váltóáramú áramfejlesztőd van, tudok rögtönözni egy kis kapcsolást. Trükkösebb lesz viszont azt megoldani, hogy valami észlelje, amikor megállsz.
(#) marek5 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Váltóáramú, csak manapság dinamó néven generátorokat árulnak
Én első körben egy kondenzátoros megoldásra gondoltam (ehhez talán nem is kell figyelni hogy mikor állok meg) de nem tudom mik kellenek még.
(#) Abukodonozo válasza marek5 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Hirtelen arra gondoltam, hogy érdemes lenne a fékekből kiindulni. A fékkarra egy kis nyomógombot szerelhetnél, ami csak akkor nyomódik meg, ha teljesen behúzod a féket. Ez triggerelhetne egy 555-ös időzítőt, ami addig táplálná a ledeket, amíg állsz a stopnál. Hátránya, hogy nem csak akkor fog bekapcsolni.
(#) blackdog válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Pedig semmi extra:
Maxwell MX-25328 multiméter és a saját szoftvere.
A szoftver folyamatosan rögzíti a mért adatokat és a végén van lehetőség jpg és xls exportra.
Tapasztalatom szerint az 1sec alatt lefutó folyamatok rögzítésére gyorsabb multiméter kell, de nekem csak erre volt pénzem.
(#) haczi hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Köszönöm a segítséget!
(Amúgy a fesz 12 V mindkettőnél.)
(#) gg630504 válasza marek5 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

A lámpában hogyan vannak a LED-ek? Parallel vagy antiparallel?
* Ha antiparallel, akkor üzem közben váltóáramról célszerű üzemeltetni. Ekkor egy relé behúz és a generátort kapcsolja a diódákra.
* Ha parallel, akkor meggondolandó az egyenáramú táplálás, azaz egy akkumulátorról világítanak a diódák, a generátor pedig folyamatosan tölti az akkut. Én a feszültségkétszerezőre szavazok, mert az mindkét periódust használja.
* A megállás érzékelésére én külön egyutasan egyenirányítanám a generátor feszültségét, rá egy RC tagra, amivel tranzisztort vezérelnék ( + relé ).
(#) oleg53 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Igen, kb erre voltam kíváncsi. Nem rossz szerkezet.
(#) tomi324 válasza Meggányver hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Köss sorba egy izzót az áramkörrel. Ha rövidzár lép fel az izzó világít, és még jelzi is, hogy baj van. Elég korlátozottan használható módszer, de kivállóan működik.
(#) oleg53 válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Tényleg nem érdekel senkit, hogy minek a rövidzár elleni védelmére kíváncsi?
Szárazelem, akkumulátor, tápegység, trafó, generátor, konnektor, erősítőkimenet, LPT port...
Következő: »»   1302 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem