Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1295 / 3985
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Én arról beszélek, hogy ha kérdezel, mindig csak fél információkat adsz. Ezért nehéz neked érdemben segíteni. Próbáld meg átgondolni, hogy mit is szeretnél, és csak azután kérdezz!
A készülő tápodról: mérd meg végre a trafódat, hogy mekkora az a feszültség (AC).
És tervezz az IC-re bordát, mert még bordával is elpukkanhat, de hűtés nélkül minden héten új IC-t kell vegyél! Amit Viktor ajánlott bordát, azt nyugodtan használhatod, és nem is drága.
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Okés !
(#) Tarbur hozzászólása Ápr 22, 2011 /

Sziasztok!
Ledes villogót szeretnék építeni, de olyat ami csipog is. Persze szinkronban a leddel.
Ami a kapcsolások között van két ledes villogó az teljesen tökéletes is lenne, ha az egyik led helyére be lehetne varázsolni egy kis piezo hangszórót csipogónak.
Köszi és Üdv!
(#) David.zsombor válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Szerintem 2 db 555 ic-vel jársz a legjobban.
(#) qvasz2 válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Sima piezo hangszórót nem jó betenni, mert a ledes villogó lassú billegése csak kattogást okoz. Ahhoz, hogy hallgatható legyen kell mégegy "villogót" építeni, ami már hangfrekin jár, és ezt kell az első villogóval vezérelni.
De a legegyszerűbb, ha beépített elektronikás síploót veszel, (nem sima hangszórót) és ezt simán rákötöd az egyik tranyóra (- -> gnd-re, + -> kollektorra)
Bővebben: Link
(#) janikukac hozzászólása Ápr 22, 2011 /

555 IC hány ledet tud villogtatni? Párhuzamosan értem.
(#) tomi324 hozzászólása Ápr 22, 2011 /

Sziasztok!
EZT a kapcsolást át lehetne alakítani valahogy úgy, hogy 50uA-es műszer helyett 100uA-essel működjön? Bejártam az egész várost, még a Műszer művekbe is elmentem, de sehol nincs 50uA-es, azt meg nem értik meg az eladók h nekem az alapműszer a lényeges, az már nem érdekel milyen ellenállások vannak utána kötve....
Előre is köszönöm
(#) ngexi válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Ezt hogy érted? Akármennyit, pl így 555 adja a szaggatott bázisáramot a 3as lábán (kimeneten keresztül), innentől meg világos, hogy mi történik...
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

200mA a max. kimenő árama, ha ez volt a kérdés.
(#) ngexi válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

NE555-nél biztosan igen, a többinél nem tudom.
(#) qvasz2 válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Építs inkább egy ilyet:
Sokkal többet tud, ki van próbálva, rengetegen megépítették, és mindenki elégedett vele.
(#) Tarbur válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Köszönöm a valaszokat!
Ha jol ertem akkor erre csak feszültseget kell kapcsolni es sipol? Mert akkor meg epiteni se kell, összerakom egy villogo leddel sorba, es kesz is.
(#) fantom45 hozzászólása Ápr 22, 2011 /

Hali. Megépítettem ezt a kapcsolást de mivel a laptopomon nincs soros port ezért a párhuzamosra csináltam.Itt néztem meg hogy a kapcsolásnál lévő kötések hogy vannak a párhuzamosnál. Lehetséges lesz így a kapcsolás működése?
(#) qvasz2 válasza fantom45 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

A második link [/b] NEM [/b] párhuzamos port.
A programot - gondolom - sorosra írták.
Ezek után, szerinted?
(#) proli007 válasza fantom45 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hello!
Nem tudom mi ez, de a soros port, nem egyenlő a párhuzamossal. A program nyilván valóan nem szabványosan használja a soros portot, hanem csak a belső regiszter bitjeit olvassa. De ha programban nincs lehetőség a párhuzamos port kiválasztására, akkor nem is fogja kezelni azt. Amit néztél a BSS-en, az is soros port bekötése, csak van kilenc pólusú és 25 pólusú. De ez nem jelenti azt, hogy ugyan olyan bitek vannak a párhuzamoson, mert annak is 25 lába van..
De ha Te írod a programot, akkor természetesen használhatod a párhuzamos portot is..
üdv! proli007
(#) ngexi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Nem hiszem. De ha mégis, figyelj arra, hogy a sorosnál 12 volt a logikai '1',
míg párhuzamosnál 5 volt.
(#) fantom45 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Akkor én már ott elrontottam hogy a 25 lábú sorost összekevertem a párhuzamos porttal... Majd kitalálok valamit. Köszönöm.
(#) ngexi válasza ngexi hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

jaj, és egy jó tanács.

Ha még tanulgatsz, NE egy drága gépen kezd el!!!
Vegyél egy régi, olcsóbb gépet, és azon! Pár ezer forint, de meg fogod köszönni! Ha ez az eset nem áll fenn (nem vagy kezdő), nem mondtam semmit.
(#) Zsolt32 hozzászólása Ápr 22, 2011 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kivezérlésjelzőt, csak az a probléma, hogy az egyik fele villog. Nagy gond nem lehet, mert ha a potméteren állítok akkor az összes led világít csak nem villognak és ha feszültség alá helyezem, akkor csak az egyik felén fut végig a "teszt". Szerintetek mi lehet a probléma?
Köszi
(#) proli007 válasza ngexi hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hello!
Ha már nekem írtál, akkor elárulom, hogy a logikai '1' szint, a soros porton -12V (Legalább is fénykorában. Mert a szabvány nem követeli meg ezt a szintet, úgy hogy nincs is annyi. ezért nem mennek a "mai" portokról az egyszerű PIC égetők.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hello!
Elsőként a diódák helyes beültetési irányát ellenőrizd.
Majd hasonlítsd össze a tranyók lábainak feszültségét a jó és rossz oldalon. (Persze jel nélkül)
üdv! proli007
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Aha, ez. Tehát ledenként 20mA . Akkor 10 LED.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Valaki ad egy 9V-os 555-ös astabil kapcsolást? Ha lehet ne a számológépet linkeld be innen HE-ről.
Én eddig nem találtam megfelelőt.
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hello!
Vicces. Külön topikja van a témának.. :no:
üdv! proli007
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Na, ahogy a képen látható, ha megépítem, 9 V-ról üzemelhet? Az R1 : 1kOHM az R2: 100 OHM . 47 µF kondi van. Na, de hova csatlakoznak a ledek? Az egyik a 3-as lábra nem, de a másik?
(#) yisrael válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Hello!

Szóval ez egy halogén izzó, igazából én egyen feszültségről működtetem mert van egy 30Wos trafóm ami 12 V-ot csinál, de egyen feszültség, nem tudom mihez volt...
De igazából akkor megoldható váltóáramról is, szal akár váltóáramról is üzemeltethetem. Szóval akkor tegyük fel, hogy váltóáram, 12V és igazávól két külön trafóm van, mindkettő olyan kb. 30W teljesítményt képes leadni.
Összegezve adott egy 12V-os váltóáramú izzó, aminek a fényerejét a kinti fényváltozáshoz kéne igazítani...
Ötletek?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Vihihi, na de válaszolsz?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Bővebben: Link Majd nézd meg a képeket is...
Zoli báttyának csatolt file...
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Azta durva. Nagyon nagy kép! Akkor ami mellet nyíl van , azt építsem meg. Totál összezavarodtam.
(#) David.zsombor hozzászólása Ápr 22, 2011 /

ok az létezik hogy ez egy 25W os erősítő ic? És hogyhogy nincs hűtve? Vagyis hogyhogy ilyen kevés hűtéssel tud 25W ot? Olyan jó hatásfokú lenne? Köszi.
Következő: »»   1295 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem