Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1299 / 3985
(#) blackdog hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!

Egy csipogó hangjelzőt szeretnék építeni. Addig megy a dolog, hogy 555 megfelelően bekapcsolva csipog, de én ezt úgy szeretném megoldani, hogy először csak 2-2 másodpercenként csippan egyet majd x idő eltelte után sípol. Erre van ötletetek?
(#) Falconer hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban a kérdésben, hogy ha van 2db 100 wattos hangszóróm és azokat összekötöm párhuzamosan, akkor a terhelhetőségük változik, vagy marad 100 watt?
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

[off]

Jaj-Jaj Janikám!
Idézet:
„Őt fogom megépíteni a labortáp után...”
:nemtudom:
Azt sem tudod mit beszélsz. A tápod (amit te akarsz az amúgy nem labortáp) sem mostanában fog elkészülni erről a kapcsolásról meg lövésed sincs, hogy mi micsoda.
Tarts egy kis pihenőt és kezdj el olvasni és tanulni az elektronikáról főleg az alapokat. Így nem jutsz előbbre.
(#) oleg53 válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Szia!
Sorba nem nagyon kéne kötni, mert a zümmernek 12V kell, és egyrészt nem biztos, hogy jut rá annyi (főleg, ha a táp kisebb is), plusz nem akkora áramot fogyaszt, mint a led.
Szóval úgy kell megoldani, hogy a leddel egyszerre kapjon tápot, de lehetőleg 12V-ról. Astabilhoz ez úgy illeszthető, hogy a led katódját (legatív lábát) földre húzó tranzisztor kollektorára rákötöd a zümmer negatív lábát is, a pozitívat pedig a tápra. Ha 555-tel csinálod, akkor meg a kimenetre a pozitív lábat, a földre pedig a negatívat. Vagy egy plusz tranzisztorral is megoldható, ha esetleg belekavarna a zümmer áramfelvétele a dolgokba.
(#) h15K4lgh6 hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!

Egy pendrive-ot szeretnék megosztani a hálózaton, de nem szeretnék USB szervert vásárolni, ezért gondoltam, hogy egy hálózati nyomtatót alakítanék át, ha lehet.

Tudnátok segíteni, hogy lehetséges-e ez, és ha igen, hogyan, ha nem, akkor miért?
(#) Orion90 hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Üdv!

Van néhány szünetmentes tápom, ezeket szeretném használni a lakásban ha áramszünet van. Lehet-e párhuzamosítani a tápok 230 V-os oldalát? Elvileg nem, de még nem próbáltam.

Kösz előre is!
(#) janikukac válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Dobókocka, óra stb építésre. Azaz utánépítésére !
(#) oleg53 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Szia!
Tegyük fel, hogy már van egy némítható sípolód. Legyen ez pl egy agyonra emlegetett 555 IC, ami 1-2 kHz-en megy, és vagy a reset lábát, vagy a trigger jelét maceráljuk, azzal tilthatjuk a sípolást.

Egy másik 555 IC csinálja nekünk a szaggatást. Ha rövid csippanások kellenek, akkor úgy kell működnie, hogy a kimenet alacsony szintje engedélyezze a hangot, mert annak az időtartamát könnyű rövidre csinálni.

Az X ideig történő várakozást én számlálóval oldanám meg, pl egy CD4040-essel, mert annak ki vannak vezetve a legkisebb helyiértékű bitjei.
Az órajelet a csipogás engedélyezőimpulzusai adnák.
Amikor elér egy bizonyos számot a számláló, akkor földre húzzuk az engedélyező 555 IC reset lábát, így a kimenete alacsony szinted ad majd.
Vagyis a síp be lesz kapcsolva, és a számlálás is megáll.
Az egész újraindítható a számláló resetelésével. (Mellesleg a tápfeszültség megjelenésekor is gondoskodnunk kell egy reset impulzusról.)

A számláló adott értékének figyelését egy diódás ÉS kapuval lehetne megoldani. (Diódák katódjai a figyelt bitekre, a közös anód a kimenet, ami fel van húzva egy ellenállással a tápra.)

Ha az összes figyelt kimenet 1-be vált, akkor a közös pont feszültsége is felugrik. Ha olyan számot választasz, aminek a bináris alakjában csak 1, vagy 2 egyes van, akkor csak 1, vagy 2 dióda fog kelleni.
(#) h15K4lgh6 válasza (») Ápr 23, 2011 /

De a két témának semmi köze nem volt egymáshoz, és inkább a másikat hagytad volna meg.
(#) Tarbur válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Láttam a 12V-ot, de a megjegyzésnél az van írva, hogy "3V - 24V DC", gondoltam hátha össze lehet házasítani őket. Valahogy majd csak sikerül.
Köszönöm a választ és az ötleteteket!
(#) oleg53 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Remek. De tényleg mi lenne, ha nem csak építenél, hanem megpróbálnád megérteni, hogy mit csinálsz?
(#) oleg53 válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Na látod, én meg a megjegyzést nem figyeltem
Bocs.
Ez alapján használhatod más feszültségről is, de sorba így sem érdemes kötni.
(#) janikukac válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Sok mindent már értek, sokszor rájövök dolgokra, mikor a kapcsolási rajzokat nézegetem. Majd tanulok még. Időm van, fiatal is vagyok. Ha nem unom meg ezt , akkor majd csak rám ragad úgy jobban valami.
(#) blackdog válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Az az igazság, hogy egy IC-nél többet nem szeretnék feláldozni.
Mellékeltem, hogy hol tartok. 555 IC-vel megy a világítás a tranzisztorral meg az időzítés.
Csak a kettőt nem bírom még összehozni. Ha a tranyó kinyitott akkor a piezót vegye le az IC-ről és a pozitív lábát tegye közvetlenül a tápra. Valami ilyesmit képzeltem el.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Hát lenne ki programozna. : Igazából sajnálom a PIC-nek az árát... Na, meg ha valakinek elküldöm , hogy programozza fel , akkor a postán ki tudja mi lesz, eltörnek a lábai?!.. Amúgy ez Szilva kapcsolása?
Bővebben: Link
(#) Ates80 hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!

Teljesen új vagyok a fórumon, de már olvastam itt sokmindennel kapcsolatban. A következő dologban kérnék segítséget. Van egy Sony-Ericsson MPS-70 speakerem (1.kép), amiről levágtam a telefonos csatlakozót és az a tervem, hogy csajom laptopjához megcsinálom USB+Jack (3.5) kapcsolattal kishangszórónak, ugyanis láttam egy videót, ahol ez működött. Az USB adja a kakaót, a jack meg a hangot. Viszont ott akadtam most el, hogy az usb-ben 4 ér van, (a 2. képen felül, zöld, fehér, piros, fekete), ami pedig a speakerből jön abban 5 ér (a 2. képen alul, piros, kék, átlátszó, fekete, zöld). Én úgy gondolom, a fekete és piros lesz a power (+, -), zöld és kék a hang (L/R) az átlátszó pedig a föld talán. Az USB-n pedig ha jól tudom akkor a piros a +5V, fekete a föld, a fehér és a zöld pedig az adat +/-. A kérdésem csak annyi lenne, hogy ezeket hogyan kell rákötni a jack-aljra, hogy működjön az elképzelésem?

2.jpg

1.jpg

(#) Blabcsi hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Üdv.
Kérdésem lenne 12V-os akksival kapcsolatban.
Konkrétan milyen akksit ajánlanátok ilyen ledmodulok kerékpáron történő üzemeltetéséhez?
Elől 3, hátul 2 modul lenne összes áramfelvétel kb.: 0,25 A, persze 12V-on.
A lényeg, hogy olcsó, könnyű, kicsi és strapabíró legyen.

A rajz kicsit furcsa. Az 555 IC ezekkel az értékekkel 1 másodperces ciklust futna.
Gondolom, ez a szaggatás akar lenni, de annak túl gyors, és a hangszóróra hiába kapcsolsz egy időre tápfeszültséget, attól nem fog sípolni. Ha a hangszóró helyett egy fentebb említett zümmert használsz, akkor alapnak nem rossz. Viszont a C2 kondenzátor körül megint gondok vannak.
Sajnos nem tudom, mennyire szivároghatnak a kondenzátorok, de egy sok másodperces időzítést én már nem bíznék egy ilyen megoldásra. Persze lehet, hogy annyira kicsi a szivárgás, hogy jó lesz így is, de akkor is egy komparátorral érdemes figyelni ilyenkor a kondenzátor feszültségét, hogy ne terhelj rá.
(Az 555 IC-ben is komparátorok figyelik a két határfeszültséget.)
Hogy pontosan mit keres ott a tranzisztor, azt nem értem. Így bekötve biztos nem érsz el vele semmit, mert így nem kap sose nyitóirányú bázis-emitter feszültséget.

Ha mindenképpen egy IC-vel akarod megcsinálni, akkor kb 3 megoldás jut eszembe:
1. Zümmert használsz, és egy 556-os IC-t, amiben 2 db 555 IC van. Az egyik astabil módban szaggatja a zümmer hangját, a másik monostabil időzítést csinál, aminek lejártakor fixen bekapcsolja a zümmert.

2. Egy 4 db műveleti erősítőt tartalmazó IC-t használsz. (Pl. LM324) Egy erősítő felel a hangfrekis jelért, egy a szaggatásért, egy az időzítésért, egy pedig kimarad, vagy felhasználhatod valami segéd akármire. Ez a megoldás viszont több külső elemet igényel.

3. Mikrovezérlő.

Azt amúgy jól értem, hogy mi a feladat? Az időzítés lejárta után folyamatos hangjelzés kell?
És milyen világításról van szó?
(#) oleg53 válasza Ates80 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Szia!
Először is az a kérdés, hogy a hangszórók eredetileg 5V-ról mentek-e. Ha igen, akkor jó a helyzet.
Az USB-t jól tudod, a piros szokott lenni a +5V, a fekete a föld, a többi nem kell.
Ha minden igaz, ez a Sony-Ericsson csatlakozó kiosztása: Link
Szóval ha leblankolod a levágott csatlakozó vezetékét, akkor kiméregetheted, hogy melyik vezeték hova ment, és kiderül, hogy hova mit kell kötni. Ha bedugod a telefonba, akkor még a tápfeszültséget is megmérheted.

Egy dolog miatt aggódnék azért. Ha a jack és az USB földje össze lesz kötve, földhurkot csinálhatsz vele, ami zúgást okozhat. Legalábbis ha jól gondolom.

A jelenlegi értékek mellett valóban 1sec a szaggatás, de most ez nem lényeg.
Zümmert használok, tehát, ha feszültséget kap akkor sípol.

A tranzisztor annyit csinál, hogy mikor az áramkör megkapja a tápot akkor ugye zárva van. Ahogyan a kondi feltöltődött kinyit és nyitva is marad. Ez így is működik.

Azt nem bírom összehozni, hogy a kettő együtt működjön.
Tehát:
Megkapja a tápot az 555 jele alapján a zümmer elkezd csipogni közben töltődik a kond.
Mikor feltöltött a kondi akkor az 555 lekapcsol és elkezd folyamatosan sípolni a zümmer.

Amúgy ajtó nyitás jelző lesz. Ha kinyitod az ajtót csipogással jelzi, hogy nyitva van, ha túl sokáig nyitva marad akkor kezd sípolni a zümmer.
Bízom benne, hogy sikerül érthetően fogalmaznom.

Bocs, lehet, hogy hülyeséget írtam, vagy legalábbis lehet, hogy rossz linket küldtem.
A hangszóró nem j220-ashoz van, a link pedig annak a csatlakozóját írja le. De könnyen lehet, hogy ugyanaz a csatlakozó van minden Sony-Ericssonon.

Így már világos a dolog.
A tranzisztor amúgy a rajzon így is rosszul van bekötve. Ha így van a valóságban is, akkor inverz üzemben működik (vagy hogy kell ezt mondani...).
A zümmer folyamatos bekapcsolására amúgy kb az a megoldás, hogy egy tranzisztorral a földre húzod a Disch lábat. Így a C1 kisül, az 555 kimenete H szintre vált, és várja, hogy a C1 feltöltődjön. Persze az nem fog megtörténni, így a sípolás folyamatos lesz.

Persze a képen lévő tranzisztorra még ki kell találni valamit.

Szerk:
A C2 kisütéséről is gondoskodni kell a tápfeszültség eltűnésekor.
(#) Ates80 válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Köszi a válaszod! Ezt találtam neten most, van hozzá egy kép is:
Link

picture shows wires that comes out sony ericsson mps-70 speaker.
black and red wires are for power, you need to connect them to power source (2.5-5V).
green and blue wires are for left and right speaker and yellow one is common - (GND).

az usb-re amit írtál, hogy a többi nem kell, ezt hogy érted? mit csináljak vele?

w200 vagy w200i volt a telóm, de összetört, megmaradt a hangfal hozzá. Link

Nagyszerű. Akkor meg is van, hogy mi micsoda.
Az USB adatvezetékeit csak le kell szigetelni, hogy ne érhessenek semmihez (egymáshoz sem).

Már csak az a kérdés, hogy mennyi áramot eszik. Az USB port ugyanis nem éppen erőmű. Elvileg alapból 100mA-t ad, és ha több kéne, azt szoftveresen kérheti a rácsatolt eszköz. Szoftveresen mi viszont nem tudunk kérni, mert ahhoz kommunikálni kéne a géppel. Nekünk pedig csak drótjaink vannak.

Ja, és bocs, hogy először nem figyeltem, hogy melyik típus lábkiosztását küldtem. :S
(#) janikukac hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Süsd meg, el lett rontva a nyák. Egy kondi kimaradt. Nem tudom, hogy szándékosan -e vagy nem, de... Kimaradt egy 0,1 µF-es , azaz 1nF-os. Az nagy baj? Bővebben: Link A 0.22µF az megy ugye 22nF?
(#) Ates80 válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Valami ilyesmi az elképzelésem, csak a gép adná az áramellátást: Bővebben: Link
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Okés, akkor kiműtök majd holnap olyanokat. Most misére megyek.
Ja, az ugye nem baj, hogy a 220OHM az fél wattos ellenállás?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Ez a terv nem jó, azt ugye tudod? (Most nem a kondira gondolok!)

Ha ezt Te raktad össze, és működik, akkor jó. Már csak azt kéne valakinek megmondani, hogy az USB portban van-e túláramvédelem. Illetve van, de hogy gond nélkül szabad-e használni.

Tudom, hogy rosszul van a rajzon a tranyó. Ezt gyors összedobtam és későn vetten észre, hogy rosszul rajzoltam és hát a kötések sem a legszebbek.

A Discharge láb földre húzásával még nem próbálkoztam.
Következő: »»   1299 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem