Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   804 / 2499
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Akkor én bőven AB osztályban beállítva szimuláltam. . Mondjuk ki kéne próbálni, vagyis lehet ezt megépítem. Most kipróbáltam a te általad használni kívánt 1 tranyós megoldást, a nyugalmi áram 65mA helyett egyből leugrott 6,76 mA-ra a tina szerint.
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Így gondoltam a tranzisztort meg a potit.

Szerintem próbáld ki 1 - 1 diódával meg olyan tranyókkal amiket én is használok, meg próbáld ki 2 - 2 diódával.

amp3.jpg
    
(#) lamalas válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 28, 2011 / 1
 
Nem kell feltetlen 4db dioda, ezt irtam fentebb is, hogy annyi diodan (+ az ellenallasokon) eso feszultseg mar nagyon kinyitja a vegeket es nagy nyugalmi aram folyik. Valszeg annyi nem szukseges hacsak nem A osztalyban szeretne vki uzemeltetni a vegfokot.

ThomAce!
A B osztaly az azt jelenti, hogy nincs nyugalmi aram, tehat ha Te 13mA-es nyugalmi aramot mertel az mar nem B osztaly hanem AB osztaly mert 0-tol nagyobb nyugalmi aram folyik a vegtranyokon.
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Stimmel. Igazad van. AB osztályú végfok. De pont ennyi volt jó 16V feszültségnél. Nagyobb tápfesznél a 2db 160Ohm-os ellenállást lehet csökkenteni kéne. De még nem próbáltam ki, így lehet nem is kell változtatni.
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Kimeneti szinuszjel megmaradt szépen?
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ezt a megoldast nem javaslom. Nezd meg a korabbi hozzaszolasomban linkelt Texas erositot. Az a megoldas biztonsagosabb, jobb!
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
1 - 1 ilyen tranyót tettem volna a hűtőbordára, de akkor ezt az ötletet elvetem. Néztem a Texas erősítőt, érdekes volt a megoldás. Viszont láttam már ilyet sok erősítőben. De ez az amitől kicsit idegenkedem, mert félek tőle, hogy elmászik a kimeneti 0 pont.
(#) doomkiller hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
El volt kötve a PNP tranyónak a bázisa, nem a kollektorra volt ráhúzva hanem az emitterére így a nyugalmi áramot sem lehetett állítani. Viszont a darlingtonos megoldással le tudtam vinni 39mA-ra is. Próbanyákra összeütöm és élőben is ki fogom próbálgatni a lehetőségeget.
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Idézet:
„1 - 1 ilyen tranyót tettem volna a hűtőbordára, de akkor ezt az ötletet elvetem. Néztem a Texas erősítőt, érdekes volt a megoldás. Viszont láttam már ilyet sok erősítőben. De ez az amitől kicsit idegenkedem, mert félek tőle, hogy elmászik a kimeneti 0 pont.”

Nem 1-1 csak 1db tranzisztort kell(ene) a hutobordara rakni. Egyebkent a Te elkepzelesed a poti+tranzisztorral tokeletesen ugyanaz mint ami a Texasnal (es sok mas) erositonel is van. A kulonbseg csak annyi, hogy a Te megoldasod veszelyes lehet (sajnos sok erositoben is ilyen megoldast hasznalnak) mert a poti csuszkaja a bazisra van kotve. Szepnek tunik a megoldas csak akkor van baj ha a csuszka nem tokeletesen erintkezik, kontakthibas. Ilyenkor ugyanis a bazis a levegoben fog logni es a nyugalmi aram hirtelen megugrik, szelsoseges esetben tonkre is mehet az erosito! Nincs ugyan nagy esely erre, de sajnos az ördög soha nem alszik

A Texas megoldas annyival jobb, hogy ha a poti csuszkaja szinten kontakthibas es nem erintkezik jol akkor pont az ellenkezo tortenik azaz a nyugalmi aram a minimalisra csokken -> az erosito tuti nem fog tonkremenni.

Az elv egyebkent mindket esetben ugyanaz tehat nem teljesen ertem miert idegenkedsz a Texas megoldastol
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 28, 2011 / 1
 
Leszimuláltam a texas-os megoldást is, viszont 30mA nyugalmi áramalatt eléggé furcsa lett a szinusjel a visszacsatolásban.

Névtelen.png
    
(#) lamalas válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Egy az egyben nem celszzeru atemelni azt a Texas kapcsolast ebbe az erositobe ugyanis a Texasban csak 1-1 BE atmenetet kell nyitni mig itt 2-2-ot. Szoval a rajzodban az R4 ellenallast meg kellene novelni mondjuk kb. 6-8k-ra. Szelesebb tartomanyban beallithato lesz a nyugalmi aram. Ha pedig 30mA alatt nem lesz szep a szinusz a kimeneten akkor emelni kell a nyugalmi aramon. De a szimulator nem ad mindenre valaszt, a valosagban is meg kell mericskelni az erositot, ez nagyon fontos!
(#) loldma válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Az a gond, hogy úgy is ezt produkálja. Anno két 10ohm-27kohm ellenálláspárral volt megoldva, de nem volt szép hangja. Ezért gondoltam, hogy az előerésítő IC-ből érezhetően szebb hang jön ki, valamiféle kis hangszínszabályzás is van benne, és ezt kéne illeszteni valahogy. Sajnos most nem vagyok otthon hogy kísérletezzek, de majd este megnézem.
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Azért, mert én komplementer transzitorpárral oldanám meg. Tehát 2db trimmer és 2db tranzisztor a diódák helyett. Viszont belegondolva dettó ugyanaz a veszélye, mint amit írtál. Ez volt az ami miatt nem próbálkoztam ezzel a módozattal.

Azt hiszem marad az ellenállás + dióda kombó a végtranyóra ragasztva, mint a VF2-nél. Eddig ez tűnt a legegyszerűbb, működőképes megoldásnak.
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 28, 2011 / 1
 
Végügy sikerült megoldani hogy, az R4 6k az R3 1K poti 2K és még a poti mögé még került egy 470 ohm ellenállás, így 6,7mA-1,54A lehet állítani a nyugalmit, 50mA kezd eltűnni a dudor a sinusjelből. Igazad van ezt a valóságban is meg kell nézni.
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Van szkópod meg hanggenerátorod? Mert akkor megnézhetnéd az eredeti kapcsolást is, hogy az hogyan üzemel. Igaz, a hétvégén viszem tesztelni, ha minden összejön. De addig még megépítem a 2 x 24V-os tápfeszre is. Még 2db Zener-t kell találnom, hogy a 22V-os feszültséghatárt ne lépjem túl.
(#) ThomAce hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Egyébként nem tudjátok honnan lehet beszerezni az alábbi két tranzisztort?

SD1276A és 2SB950A? Hestore-on nem találtam, így árat sem tudok róla.
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
2db Zener + 2db ellenallas. De en 2x22V-nal kisebbet allitanek be a muveleti erositonek. 2x22V az abszolut maximum neki. 20V max. valamivel egeszsegesebbnek tunik hosszutavon A kimeno teljesitmenyt mindenkepp az IC max kimenofeszultsege fogja behatarolni, tehat mindegy, hogy a kimeno fokozat (darlingtonok) nagyobb tapfeszt kapnak, az IC korlatja miatt tuti nem lehet majd nagyobb teljesitmenyt kivenni az erositobol. A max kimenoteljesitmenyt tobbfele trukkel lehet novelni ha szukseges: az egyik amit a Texas alkalmazott, azaz a kimeno fokozat egynel nagyobb erositesu. A masik a taparamvezerelt erosito keszitese, a harmadik VF2 jellegu erosito ahol van meg egy VAS fokozat is az erositoben. Ezek kozul az utolso megoldas a legszebb. Javaslom inkabb a VF2 de meginkabb a Conductor erositok tanulmanyozasat
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Akkor viszont marad ez az erősítő.
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Sajnos nincs szkópom, de folyamatban van a beszerzése.
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Hangkártyás szkópolás eredménye.

Terhelés: 4.7Ohm
Osztó ellenállások: 24KOhm a kimenetről és 10KOhm a testre. Innen vittem a hangkártyára a jelet.

V p-p: 1,724V
V eff: 609,4mV

És még lehetne neki tekerni, csak az osztót kéne állítanom, hogy a hangkártyámat ne vezérelje túl.

Mellékeltem egy loopback felvételt. Így szól most az 1 - 1 diódás megoldással. Tudom, ez nem megfelelő hanganyag.

(#) midgardcoil válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Na,jelentem áttekertem a trafót,2X26V-ra,ahogy a kapcsolás kéri,tizedvoltra pontosan ugyan annyi a két szekunder és mit ad Isten,még mindig búg (vissza is tekertem utána ) Egy ismerősöm javaslatára kicseréltem az előerősítőket is,de ez sem segített.
Összegezném a helyzetet,ha bárki tud nagyon kérem segítsen,mert megvadulok
Nem földhurok,nem pufferkondi,nem a trafó és mégis búg az erősítő 50Hz-en lezárt bemenettel is.
(#) nagy_david1 válasza midgardcoil hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Tápnál a nF-os hidegítő kondik rendben vannak?
(#) midgardcoil válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Vadi új a cucc,elvileg működniük kell,de nem próbáltam még.Okozhatnak ekkora problémát?
(#) nagy_david1 válasza midgardcoil hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ennél az IC-nél én már jártam meg csak ezek miatt. Amúgy ennek az IC-nek van itt topikja. Ott biztos több érdemlegeset találsz róla.
(#) Alkotó válasza midgardcoil hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
A trafót a búgás miatt ne piszkáld, nem érdemes.
Nem tudom hol lehet belenyúlni a szerkezetbe, esetleg egy rajz segíthetne (miért nem a saját példányod fotóját tetted fel, én szeretném látni milyen lett).
Első lépésként le kéne választani az elő fokot a végfok bemenetéről. Aztán a végfok bemenetét rövidre zárni, és úgy meghallgatni búg-e. Ha igen, akkor menthetetlen... Ha viszont nem zúg, akkor abból már ki lehet indulni, mert a végfok jó. Akkor vagy az előfok nem elég szakos, esetleg a használt műveleti erősítőid nem elég zajtalanok, de simán lehet itt is huzalozási probléma a nyákon. Az ilyen nagyon kompakt kialakításoknál sokszor feláldozza a tervező a lényeges dolgokat a méret oltárán -ami persze hiba-.
(#) midgardcoil válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Mostmár nem is fogom,szenvedtem vele eleget.100%-ban ugyan így néz ki az enyém is,sajnos kapcsolási rajzot a gyártó nem közöl.Annyit nem ér,hogy elkezdjem próbálgatni,pláne,hogy bőven nincs elegendő háttértudásom hozzá Még amit elfelejtettem mondani,hogy nagyon hamar túlvezérlődik,a bridge-be kapcsolt elvileg 160W-os cucc elég durván clippel már 30 W szinuszos terhelésnél.Nem tudom ez segített-e valamit.Egyre inkább úgy érzem,ahogy lesz pénzem másikat venni/építeni,a cucc bontásra van ítélve. :/
(#) highand válasza midgardcoil hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ne felejtsd ki az intercarrier brumm lehetőségét, amit a TV1 sugárzása, vagy bármely helyben nagy térerősségű TV adó tud okozni.

Nagyon nehéz ezt igazolni, vagy megcáfolni, de előre védekezni lehet ellene. Tehát a jelföldet mindenhol szigeteld el a készülékháztól és a legkisebb szintű bemenetnél egy 100nF-en keresztül kösd vissza.

Nem tudom milyen az áramköröd, de igen gyakori hiba az is, ha a panelen bárhol a tápot soros ellenállás nélkül szűrik meg egy kb 100µF-os, vagy nagyobb elkóval. Ekkor a maradék brumm, ami a tápon ül elég nagy áramot okoz a földvezetékben és feszültséget hoz létre, amit az erősítőd képes felerősíteni, ha a bejövő jelvezeték test vezetéke és a visszacsatolást hidegítő elkó test vezetéke nem egy pontba van kötve.
(#) David 3g hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Sziasztok. A végfokom elött van 2 nagy kondi amit szeretnék lassan feltölteni és egy kijelzön nyomon követni a feltöltödését pl led-ekkel. Eszt hogy lehetne megoldani? Köszönöm a segítséget elöre is.
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Szép! Holnap nekiállok én is. A nyugalmi áramod hoszabb járatás után is stabil?
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Igen. Kb. 30 - 40 percig valamivel kevesebb mint fél hangerőn járattam, majd megmértem a borda hőmérsékletét. 8Ohm-os hangszóróval terhelve, a következő értékeket mértem:

Nyugalmi áram: maradt ugyanannyi.
Borda hőmérséklet: 30°C
Szoba hőmérséklete 24°C



A szkópos kép egyébként kb. az 1/4-ed teljesítménynél készült. Nincs elég nagy műterhelésem még. De készül... A 10Wattos 4.7Ohm-os ellenállás igencsak szagosodott.

Következő: »»   804 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem