Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az egyébként mi?.. és azt akkor hova kell kötni mert amikor használatban van zúg de mikor felhúzom teljesen elál a zúgás
HEllo.HA egy zener dióda a multiméter diódavizsálóján sípol de 38-40et mutat akkor is rossz?
Szia. Ezt olvasd el és sok mindent meg fodsz tudni.
És mitől lehet az hogy ez mindig zárlatva megy?Egy hifinek a táp részében van.Beraok egy újat kezd melegedni az egész.És zárlatos is adióda.Most nincs benn próbáltam így nem melegszik.
a dióda MTZ6,2
Ez a feladat (ahogy elképzelted) tipikusan léptető motorral oldható meg. A végállás kapcsolók állítgatása meglehetősen pontatlan dolog. Kiszámolod, hogy egy adaghoz hányat kell lépnie a motornak, hol van a kezdő pozíció, attól hány lépésre van a vége. Így már csak egy tisztességes vezérlőt, és meghajtót kell csinálni. A vezérlés mikrovezérlővel könnyen megoldhatod (ha tudsz programozni) és megfelelően rugalmassá tehető.
Egy másik megoldás lehet, hogy egy kis mágnesszelep 1 egységnyit adagol minden egyes meghúzásra, és már csak a meghúzások számát kell állítani, a ténylegesen szükséges dózis előállításához.
Köszi szépen
már csak annyi kérdésem lenne, hogy lehetne bekötni ennek a kapcsolásnak valami egyszerű hangszín szabályzót (bass, middle, treble) vagyis hogy legegyszerűbben hogy lehet csinálni ilyet? (csak 2 műv erősítő elé gondoltam tehát 2 csatornára)
HEllo.HA valaki hozzáértő megmondaná hogy a bekarikázott 6,2V-os zener miért megy tönkre azt megköszönném.Egy hifinek a tápjába van.Már hármat cseréltem és mindig zárlatos lesz.Esetleg mit mérjek a kapcsolásban.
Próbáld meg nagyobb teljesítményűre cserélni.
Es ezt az MTZ6,2 ez mekkora teljesítményű?Mert akkor tudom mondani hogy ennél nagyobbat.Most egy az 1N4148 as diódánál kisebb zener volt benne.És amint ráadom a feszt átmegy zárlatba.Körülötte a többi cucc az jó.MEg az egész hifi panelján ezt találtam meg egy másik zenert akijelzőnél azt póoltam de még nem raktam össze.MEg két dióda pukkant el indításkor a végfokba.
Esetleg egy oylan topikot tudnátok ajánlani ahol a hifikkel foglalkoznak.JVC hifi. 500mW-os.CSak eddig az mtz-re a traktort hozta ki ...Próbáljam 1W-tal?
Üdv!
Szeretném megcsinálni a mellékelt képen látott egyszerű kapcsolást! PC távirányításra szeretném használni. A kérdésem az lenne, hogy-hogy lehet átalakítani ezt a kapcsolást olyanra, hogy amikor jelet kap a vevő akkor egy LED világítson? (Ha lehet akkor egy képben kérném a választ.) Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy 1n914-es dióda mivel helyettesíthető?
Igen aztán megtaláltam egy adatlapon csak azért bizonytalanodtam el mert ez elvileg ultra fast switching dióda, dehát akkor megvan a megoldás
Sziasztok,
Adott egy 2,44kHz-es PWM (5V) jel amivel szabályozni kellene egy cekász fűtését. Tápot nem építenék (drága és nehéz egy nagyobb trafó), 230V-ról kéne megoldani. Gondolkodtam egy Moc3020on és egy triakon, de úgy tudom (nem vagyok azért biztos benne), hogyha a triakot begyújtom, csak nullátmenetnél zár le. Akkor meg a gyors PWM nem érne semmit... Nekem olyan kapcsolás kellene, amelyik a PWM frekivel tudná kapcsolgatni a 230V-ot. terhelés max. 500 ohm. (5m 100ohm/m) Max 60W fűtőteljesítményre van szükségem. Nekem úgy is jó, Ha egyenirányítva van, a fűtésnek mindegy. Jó lenne egyszerű, olcsó megoldást találni. Előre is köszi a segítséget.
Hali
En forditva csinaltam. Lassu PWM. A ciklusido 1 sec, es a kitoltes valtoztatasa hatarozza meg, hogy hany fel periodus legyen bekapcsolva. Futeshez kivallo. Pakahoz is ezt hasznalom, de hasznaltam mar sok mas alkalmazasban. Nem kell szinkronizalni a nullatmenethez sem, mert a MOC3062 tartalmazza a nullatmenet detektort, es csak egesz periodusban gyujt be. A 3020 nem tartalmazza a nullatmenet detektort, ezert lehet kisebb folyasi szog is a bekapcsolaskor, ezert egy kis zavart okoz a bekapcsolas pillanataban.
Üdvözlet!
Szeretnék csinálni egy emitterkövetőt vagy source-követőt és pont ez a kérdés, hogy melyiket a kettő közül... Egy hangfrekis előfok jelét szeretném megkeményíteni, mégpedig a lehető legeslegjobb eredményekkel (torzítás, zaj). Az adatok: tápfesz: kb. 20 V, bemenő imp.: kb. 25 kohm, ki- és bemeneti max. váltófesz: kb. 800 mV eff, és azt szeretném, ha az emitterkövető vagy source-követő kb. 5-10 mA-en járna, ha így hajt, bőven elég a következő fokozatoknak. A méretezéssel tisztában vagyok, csak tényleg az a nagy kérdés, hogy melyiket a kettő közül, melyiknek szebb a hangja, kisebb a zaja, egyenesebb a karakterisztikája, stb.... Ha emitterkövető, akkor BC549-ben, ha source-követő, akkor 2N3819-ben gondolkodnék, ezek kiszajú eszközök. Köszi a segítségeket....
Szia!
FET-el ott érdemes foglalkozni, ahol fontos a nagy bemenő ellenállás. Egyébként bip. tranzisztor.
Köszi! Szerencsére itt nem vészes, úgyhogy a BC lesz.
Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne hogy adott egy régebbi autós magnó.Ennek nincs előerősített kijövetele.Ha a magnó sima hangszóró kijövetelét teszem rá egy 200W erősítőnek a bemenetelére ne csodálkozzak hogy nem tudja meghajtani a mélynyomót ugye? Köszönöm a segítséget. Üdv.
Már hogy ne tudná. Akár szét is hajthatod vele az erősítődet. A mélynyomódat az erősítőd hajtja meg, nem az autórádiód.
Szia. Köszi. Csak azért mert most kipróbáltuk de nem ment így vele.Én rendesen használtam anno az én magnommal és tökéletes volt,tehát magnó kijövetel be az erősítő bemenetelbe.Most meg magnó hangszóróról leválasztottuk a drótot és rá az erősítő bemenetelre de meg se nyikkant. Hm akkor passz.
Tudom hogy a 4148 nem zener azt csak a méret összehasonlítás miatt mondtam.Azt mindneki ismerti.MOst 6,2V és 1W-osat kértem.Valami BZ(X?) 85C 6V2.Mondtam hogy 1W-os leygen.Remélem ezzel jó lesz.MErt tegnap este ráértem(11kor )és kiméregettem a panbelokat de semmi rendelleneset nem találtam.Beforrasztom aztán meglátjuk mit mond.
Kicseréltem a zenert és még mindig nem jó.Ha ráadom a feszt elkezd melegedni a zener pedig a környezetében minden jó.MEg van két puffer kondi ami egy "táp"egységbe megy bele.No mindkét puffer a feszre feltölt 22,3V-ra.Viszont az egyik nagyon hamar le is merül a másik pedig tartja a feszt órákig.Melyik ágban lehet a hiba?Amelyikben lemerül vagy amelyikben nem?
Köszi szépen a linket nagyon jók :worship: néztem a Texas oldalát találtam már olyan progit, amivel fel lehet programozni a chippet.
Viszont keresnék még olyan leírást meg programokat amiben lehet gyakorolni meg tanulni mikrokontrollereket programozni. Köszönöm.
Helló.
Valaki nem tudja a csatoló erősítő az mi? Vagy valami információtok nincs róla ami magyar nyelvű? A google nem ad ki semmi értelmeset. |
Bejelentkezés
Hirdetés |