Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   138 / 965
(#) KipKap hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
Végül is: a 10(30) mérőt betehetem a nyolc darab C20 kismegszakító elé?
(#) kameleon2 válasza KipKap hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Ha tudod áramtalanítani a mérőt - igen.
(#) hinar83 hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok.
Tegnap vásároltam saját célra egy noname márkajelzésü fi-relét (30mA), legalábbis eddig még sohasem hallottam róla. Bár az ára miatt óckodtam, mert 4500ft volt, de gondoltam olcsón is lehet jót vásárolni.
Bekötés után a teszt gombal megnéztem e müködését, tette is a dolgát , csak egy fél perc mulva elkezdett fehér füst szivárogni belőle, pedig a tesztgomb nem volt beragadva.
Ma visszavittem és becseréltettem egy ismertebb márkára.
(#) KipKap válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) Pigi válasza hinar83 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Szia

Nem tudom mi volt a kérdés. De jól tetted, hogy visszavitted. Nem szabad bedőlni az olcsó noname cuccoknak.
(#) tamstams hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Helló!

A fórum hozzáértő hozzászólásait olvasgatva, arra gondoltam talán akad köztetek valaki, aki tudna nekem ajánlani egy tisztességes villanyszerelőt egy 11.kerületi 73nm-es lakás villamos hálózatának kiépítéséhez.
Előre is köszönöm a válaszokat, akár a tams@freemail.hu címre is!
Elnézést, ha nem szokás ide ilyet írni!
(#) abubabu válasza tamstams hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Szia! Ezen a villanyszerelési oldalon,a válaszadók többsége villanyszerelő. Aki tanácsot ad másoknak,biztos hogy tisztességes.Remélem a fórumból
jelentkezik valaki. Sajnos én Pécsi vagyok.
(#) zoli_varga válasza tamstams hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Nem a tisztességünkkel van baj, hanem azzal, hogy úgy kezdik a felmérésnél a megrendelők, hogy 50 ből 100-ból x-forintból ki lehet e hozni a munkát.
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 10, 2011 /
 
Üdv Urak !

Egy klíma villamos bekötéséhez szeretnék tanácsokat, segítséget kérni .
A berendezés ~1500W ~6A.
A "villamos-dobozban" van :
- 6A kismegszakító a világításnak
-10A kismegszakító a szobai dugaljaknak
-16A kismegszakító a vizesblokknak (itt van földelés is)
Mostanáig a gép a vizesblokk-rendszerről járt hosszabbítóval. Szeretnék kiépíteni neki egy saját kört ( illene is )
Itt jön a kérdés : Illene saját kismegszakítót tenni a gépnek, illetve én szeretném, ha nem kihúzigálással lehetne áramtalanítani.
Melyik megoldás a kevésbé "szakszerűtlen" :
- a 16A- körbe beillesztve, egy megfelelő kapcsolóval ellátva...
- saját 8A (? ) megszakítóval beilleszteni a rendszerbe, és a megszakítót főkapcsolónak használni ?
(#) Atis57 válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Szia!
Igen -illene!
Tehát egy kétpólusú 16A-s kismegszakitó .legalább 1,5mm2 vezeték, csak ennek a leágazásnak, és egy vizmentes dugalj . kb . a minimum
(#) zoli_varga hozzászólása Máj 10, 2011 /
 
Ha jól értelmezem nem a vizesblokkban működik a klíma. Akkor elég az 1 pólusú kismegszakító is.
(#) Macsek71 válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Plusz információ :

A telepítendő vezeték panellakás lakószobába kerül ( a folyosóról indulva), tehát vízre NEM nagyon kell számolni.

A villanyóra alatt 20A megszakító van. Mehet-e egyszerre a klíma egy mosó- vagy mosogatógéppel ?
(#) zoli_varga válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
A lakószobába is ki kell építened a védővezetőt és bekötni a meglévő védővezetékek mellé. Kábelcsatorna és falonkívüli dugalj alkalmazása. Amennyiben ez nem mobil vagy ablakklíma akkor a kültéri egységnek minimum IP44 es kivitelű dugaljba kell csatlakoznia és 30 mA fi relé kell hogy védje.
(#) Macsek71 válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Ez természetes volt számomra ... A kérdéses a többi ...
(#) norbeat válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /
 
Simán mehet ha közben nem porszivozol, esetleg mikrozol. Illetve nem baj ha a vezeték réz a falban...
(#) zoli_varga válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /
 
A gépek általában mehetnek együtt mert az egyidejűségi tényező csak ritkán 1. Azaz nem sokszor fordul elő hogy a három géped egyszerre fogja felvenni a legnagyobb teljesítményt.
(#) zolika60 válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 11, 2011 /
 
Kivéve azt az esetet, amikor áramszünet után egyszerre szeretnének indulni.
(#) kameleon2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Szia!

Mivel eleve villásdugós gépről volt szó -én egy 2 pólusú áramtalanító kapcsolót és egy 2 pólusú kismegszakítót is tennék a gépnek (vagy inkább motorvédő kapcsolót). Így javítás esetén garantáltan áramtalanítható - ugyanúgy, mintha kihúztad volna a konnektorból. Illetve ha a kismegszakítót (motorvédő kapcsolót) kapcsolod vissza elsőként és netán zárlat lenne - a főkapcsoló felkapcsolása után a védelem le tud oldani - üzemszerűen, nem a kismegszakító belső kényszer kapcsolásán keresztül, amikor éppen fel akarod nyomni. A motorvédő kapcsoló, magát a motort védené - ha valamiért megszorulna stb. Ennek a kiválasztásához érdemes az indulóáram-lökéseket is figyelembe venni - lehetőleg állítható motorvédőt vegyél inkább. Ebből van kismegszakítós kivitel is. Schracknak, Schneidernek, Möller-nek biztosan van, igaz drága - de biztonságos megoldás. Az olcsóbb megoldás a villásdugó, hiszen ezzel is áramtalaníthatsz és a védelem is működőképes marad.
A kismegszakítót, ami túláramvédelemre van belőve nem tudod főkapcsolóként használni, csak ha az is 2 pólusú - azaz a fázist és a nullát is szakítja, de ha kézzel nyomod fel, akkor "megerőszakolod" az áramvédelmet. Igaz, hogy van ez ellen is mechanikus védelem benne, de nem üzemszerű ha az old ki. Azt fogod észrevenni, hogy hiába kapcsolod fel a nyelvet - nem ad át áramot, majd később csere
(#) zoli_varga hozzászólása Máj 13, 2011 /
 
zolika60: szerintem azért írtam hogy az egyidejűség ritkán 1 mert előfordulhat ilyen eset is, azaz amikor 100% a háztartás energiafelvétele.

A 20 A -es kismegszakító (és az összes) működési elvéből adódik hogy 5-20% kal több áramra sem old le egyből. Pl.: +5% 2 óra +20% 5 perc en belül leold.
Azaz kb 5,5 kW ot tudsz felvenni pár percig a 20A es kismegszakítóval védett áramkörből. De ez pár perc lehet.

kameleon2: lakásba tegyünk csak kismegszakítókat. Szerintem az normál működés hogy nem engedi magát zárlatra visszakapcsolni.

Macsek71: ha nagyon jól akarsz járni akkor egy 30mA /16 A kombi kismegszakítót szerelsz fel. Megvan a zárlat és fedővédelem ezenkívül a nullát is megszakíthatod vele.
(#) kameleon2 válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Szia!

Én a szakszerű megoldást írtam le - ha már tanácsot adok. A saját felelősségére azonban mindenki azt csinál amit akar. Én is lakásban azaz jobban mondva házban élek, mégis vannak főkapcsolók, pld. a bojlernek, egy-egy elosztónak mert a kismegszakító itt nem elég, az csak a fázist szakítja meg. Nálam az egész házon van FI relé is - még sincs bajom vele, pedig van szivattyúm is stb. Gondolni kell a szervizelésre is - akár úgy is, hogy a ház többi része azért működjön ezalatt.
(#) fulcsii válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
A dugvilla is megfelel leválasztásnak, nem kell leválasztó kapcsoló! Ha a klíma kültéri egysége kint van a szabadban, akkor meg mindenképpen kell Á.V.K!
De a KLÉSZ előírásai szerint minden dugaljnak kell, amit nem képzett személy is használhat! Én mindenképpen javasolom 30mA-es Á.V.K felszerelését!
(#) aroxol hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki segiteni abban hogyan kell ezt a relét bekötni? Gugli nem hozta.

Ferenc
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
Skacok !

Nem gondoltam volna, hogy ennyire felbolygatom a vizet ....

Egy "egyszerű" split klímáról van szó, amit sok helyen egyszerűen bedugnak az első konnektorba... ( legalábbis én már láttam olyat).

Saját perverzitásom, hogy amit nem használok az legyen feszültségmentes, de nem szeretek a konnektorból kiráncigálni ( pl.: a mosógépem kapcsolós dugvillával van bekötve már 15 éve, és bevált a technika ).

A klímára visszatérve : a beltériből lóg 1.5 m kábel, tehát mindenképp kell egy konnektort tennem a közelébe. Ha már új telepítés, adjuk meg a módját - ezért kérdeztem Tőletek. Az új konnektor 2m magasan lesz, tehát majdnem mindegy, hogy ott áramtalanítok, vagy a biztidoboznál (kapcsoló vagy kismegszakító), tekintve, hogy egy évben csak néhány alkalommal kell ki-és bekapcsolni .
Mostani (majdnem utolsó elképzelésem) : 10A kismegszakító a vill-dobozba, onnan 3*2 rézvezeték(csőben és csatornában) a konnektorig( egyszerű falra szerelős). Szezon végi áramtalanításkor meg egyszerűen lenyomom a kismegszakítót
(#) KipKap válasza aroxol hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Szia!

A1-A2: tápfesz
A1-B1: nyomógomb
15-16-18: kontaktus
(#) ötfelezős válasza aroxol hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Ez elvileg úgy van, hogy az A1 a fázis, az A2 a nulla, és a B1 a vezérlő bemenet (ugyancsak fázis).
Gondolom, az érintkezők célnak megfelelő bekötését nem kérdezted.
(#) fulcsii válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
kiváló gondolat, de 3*2,5 az a vezeték! A 10A meg legyen 16A és akkor tuti!
(#) zoli_varga válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Üdv!

Én csak a motorvédő alkalmazását furcsálltam otthoni alkalmazásban. A helyhez kötött készülékekhez természetesen kell az a főkapcsoló.
(#) kameleon2 válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 16, 2011 / 1
 
Sziasztok!

Kedvesen felhívom a figyelmet, hogy 2 megoldást vázoltam fel: dugvilla, vagy áramtalanító kapcsoló. Mindkettő alkalmas a teljes leválasztásra... Szerintem pedig nincs "otthoni" vagy ipari alkalmazás. Van szabvány és kész. Egy egyszerű szabványossági vizsgálat és kiderül ki mit gondolt és tett "otthon"...
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Bocsánat, a legtöbb esetben az egypólusú kismegszakító (az MSZ 1600 kimúltával) alkalmas leválasztásra. Ez a legtöbb eset az, amikor a nullavezető földpotenciálúnak tekinthető. Márpedig egy ház méretű létesítményben, ahol a becsatlakozáskor választották szét a PEN vezetőt nullára és védővezetőre, ott annak tekinthető.
(#) fulcsii válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Ez a helyes megoldás!
Helyhez kötött készüléknek leválaszthatónak kell lennie!
Nincsen pardon! És a leválasztó kapcsoló és dugvillás leválasztás egyaránt megfelel!

A másik az! Addig nincs baj, míg nincs BAJ! De ha baj van elővesznek, ha nem a megfelelő módon végzed el a munkád! Illetve, ha szabvány szerint csinálod, akkor van esélyed megúszni a dolgot!
Következő: »»   138 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem