Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Köszi
Itt már jártam csak ugye ez az oldal inkább S7-300/400 PLC-kel foglalkozik nem igen terjed ki az S7-200 családra de azért köszönöm. Átolvasgatom hátha megtalálom benne amire szükségem van.
Szia! Ha az OP napel támogatja a PPI protokollt, akkor minden további nélkül rákötheted a S7-200-ra.
Üdv.
Köszi.
Egyébként én jelenleg szeretnék hőmérsékletet mérni S7-200 CPU. Ez megvalósítható lenne egy EM231 analóg kártyával +PT100 hőmérséklet érzékelővel? Vagy ehhez valamiféle speciális bővítőkártya szükséges?
Hát nekem csak ilyen típus van itthon ezt is elég nehéz volt beszerezni!
(231-OHC22-OXBO)
Esetleg valami illesztő kapcsolást tudnál mondani, amivel megoldhatnám?
Sziasztok
Én szeretnék hőmérsékletet mérni S7-200(224)CPU-val+EM231 analóg kártyával, és azt szeretném megkérdezni hogy tudna esetleg valaki ajánlani egy olyan leírást (oldalt) ahol foglalkoznak ezzel a témával? Keresgettem már de én még nem találkoztam olyan oldallal ahol leírnák hogyan is kell ehhez az analóg konverziót megcsinálni. Előre is köszönöm.
Sajnos bevált kapcsolást nem tudok ajánlani neked. Jobban jársz ha veszel készen egy PT-100-as hőmérőt 0-10V távadóval.
Üdv.
Sajnos nem evidens. Elvileg össze lehet rakni pár műveleti erősítőből, akkor viszont a linearizálást, stb. szoftverből kell megoldani. A kereskedelemben kapható mérőátalakítóknak borsos ára van - nem véletlenül. Ebben az esetben nekem a legkevésbé gazdaságtalannak mindig a megfelelő bemeneti egység választása volt. (sajnos a PLC-k nél egy hőmérséklet mérés ára kb 15-20e Ft körül mozog. Tud valaki jobbat?)
Hát igen én is megmondom őszintén hogy minél olcsóbban szerettem volna megúszni.
De sajnos csak normál analóg kártyát tudtam beszerezni. Egyenlőre még azon is gondolkozon hogy szoftveresen hogyan tudnám megoldani a mérést ilyet még nem csináltam s7-200-al.
Esetleg megoldás lehet - ha gány is - a PT1000 használata - ennek az ellenállás tartományához képest ugyanis elhanyagolható a vezeték ellenállása.
Ebben az esetben két műveleti erősítővel össze kell hozni egy stabil áramgenerátort, annak a kimenetét ráadni a hőmérőre, és mérni a feszültséget rajta. A linearizációt, meg kompenzációt szoftverből meg lehet oldani. Áramgenerátorokra találsz a fórumon egyszerű kapcsolást. Olcsó megoldáshoz én egyébként EASY készülékeket választanék - már létezik hozzá hőmérő bemenet is. Ha a projekt nagyobb, akkor meg a Moeller/Eaton XION rendszerét, és annak is az XNE 8AI U/I/Ni-Pt modulját javasolnám - ezek árát racionálisnak tartom.
Hali!
Idézet: „Esetleg megoldás lehet - ha gány is - a PT1000 használata - ennek az ellenállás tartományához képest ugyanis elhanyagolható a vezeték ellenállása.” Hát attól függ milyen hosszú az a vezeték ugye.. A Pt100 100 ohm körül van, a vezeték meg legtöbb esetben pár ohm, de akár 10 ohm is lehet. Én nem nezevném elhanyagolhatónak, mert ez már 3-5 fok mérési hibát is okoz. Igaz ki lehet kompenzálni, illetve ezért használnak iparban mindig 3 vagy 4 vezetékes mérést, hogy a vezeték ne befolyásolja a mérést. Én nem tudom mazso1988 milyen hosszú vezetéket fog használni, ezért nem feltételezhetem hogy rövidet.
Hello!
A hosszú vezetéken, 0-10V mérésnél már számolni kell a vezetékben fellépő esetleges zavarokkal amik befolyásolhatják a mérést. Jobb volna 4-20mA-es rendszer. Ha jól sejtem akkor ezen a PLC-n nincs ilyen bemenet. Üdv.
Szia
5-10m vezeték hossz lesz maximum, és valószínű hogy kompenzációs vezetékkel fogom bekötni.
Hali!
Az nem túl nagy gond, ha csak áram jel áll rendelkezésre de csak 0-10V bemenet van. Könnyen átalakítható egy ellenállás kell csupán. (fordítva sokkal nehezebb)
Van...
Ezért javasoltam a Pt1000-et (vagy Ni1000-t) - merthogy ezeket ritkán szokták 3 vezetékesen kötni... az arányok, és az elhanyagolható hiba miatt.
Én az XTR105-ös IC-vel csináltam PT illesztést 4-20mA-re.
Bővebben: Link Nem olcsó IC, de sokkal kedvezőbb árú, mint egy gyári átalakító. Ezt egy Jazz PLC-hez csináltam (akkor még nem árultak PT érzékelős bemenetű változatot). Eredetileg a PT100-as (100 Ohmos) érzékelőhöz van ez az IC kitalálva, de a dokumentációban benne van, hogy használható PT1000-es (1000 Ohmos) érzékelőhöz is. A dokumentációban vannak azok a képletek is, amelyekkel kiszámíthatók a kapcsolás alkatrész értékei. Ezek nyilván függnek attól is, hogy milyen hőmérséklet tartományt akarsz érzékelni. Nekem most a hőmérő elvileg -100°C .... +300°C-ig érzékel.
Szia
Akkor ha kiszámolgatom az alkatrészek értékeit, és összeállítom a kapcsolást ,ahogyan az adatlapban szerepel már használhatom is rákötve az analóg kártya 4-20mA bemenetére?
Nem tudom, hogy az az analóg kártya pontosan milyen, de valószínűleg igen.
Nyilván figyelni kell a bekötés polaritására (ha nem a 4. ábrán lévő polaritásfüggetlen kapcsolást építed meg), a maximális megengedhető áramra (szükség esetén egy ellenállással lehet védeni a bemenetet). Figyelni kell esetleg az analóg bemenet üresjárási feszültségére (ez az általad megépített kapcsolás disszipációját érintheti).
Esetleg megtudnád mutatni az a kapcsolást amit jelenleg most te is használsz?
Ez a kapcsolás PT1000-es érzékelőhöz készült, és -100°C ... +300°C közötti hőmérsékletekre ad 4-20 mA áramot.
Sziasztok, Mi az a utasítás S7-ben, amitől a PLC Stop-ba megy? Úgy tudtam az: "STP" de nem fogadja el, vagy milyen formában kell beírni? Üdv,
Ha meghívom SFC46-ot, az leállítja, de utasítás is van úgy tudom.
Hali Panhard!
Szerintem nincs ilyen utasítás. Az SFC46-ra kell hagyatkoznod. Az nem felel meg? Egyébként a teljes utasításkészlet leírását feltelepíti a telepítő arra a gépre amire Step7-et teszel. Winhelp és PDF formátumban is, több nyelven. Ha nem akarsz SFC46-ot, csak CPU stop-ot, akkor lehet operálni durva hibákkal is. Pl. ha nincs OB121-ed (programming error) akkor ennek az eredménye is stop lesz:
De hívhatsz nem létező blokkot, megnyithatsz nem létező DB-t, címezhetsz nem létező címet, stb, ha a hibakezelő OB nem létezik, akkor stop állapotba kerül. De ilyesmit nem javaslok. SFC46 a jó megoldás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |