Fórum témák
» Több friss téma |
Korábban még nem írtam, de talán érdekes lehet, hogy a mérések viszonylag nagy bemenő szintet mutatnak. Ezt eddig egy előerősítővel oldottam meg, de közben kipróbáltam, hogy ha az R6-ot megnöveltem 220kR-ra (100kR-ról), akkor már sokkal "barátságosabb" a bemeneti érzékenység. Nem mértem meg, de nagyjából 1000mV körüli lesz, ami szinte ideális.
Üdvözlet!
Lehet, hogy nem tudom jól, de úgy tudom, hogy a Quad 405 csak végfok. Valaki viszont azt mondta, hogy van hozzá Quad 405 RIAA-korrektor is, de a neten sehol nem találom.... Valami csöves Quad 22-t találtam, de szerintem az illető nem erre gondolt. Ha tud valaki ilyesmiről, kérem, jelezze, ha szabad kérni, kapcsolási rajzzal együtt is. Köszönöm.
Szia!
Úgy hívják, hogy "Quad 34" előerősítő. Ebben van RIAA korrektor is. A neten mindent megtalálsz róla.
A legújabb verziót "Quad 44" -nek hívják.
Előerősítő betáp zavarszűrés
Sziasztok! Kész a panel, holnap élesztem--> Bővebben: Link
Köszi, de a nyákterv Alkotó alkotása, én csak utánépítettem. Egyébként sikerült az élesztés, indult elsőre. +-30V-ról az áramfelvételek 80mA oldalanként, kimeneten egyenfesz: 8,1mV Nem torzít, szépen szól, viszont kicsit melegszik T7 R30 R31. Gondolom ez normális jelenség.
A nyugalmi áram zöme a T7, R30, R31-en folyik, közel 2W hőt adnak le. Normális a melegedésük.
Egy kondit fordítva ültettem be, fel is púposodott
A 80mA-t sokalltam. Ezek szerint meg van a magyarázat?
Pozitiv oldalon 79,4mA, negativ oldalon 71,8mA. A tápfesz +-30,0V. Mennyinek kellene lenni a nyugalmi áramoknak?
A +/- 30V -nál pozitív oldalon ~50mA, negatívon ~40mA.
A negatív oldal könnyen áttekinthető. Az IC táp a zener felé 4mA, az IC-be 2 mA. Az R29 0mA, R30/31 30mA. A végtranzisztorokon ha jól tudom kivezérlés nélkül nem folyhat áram, BE feszültségük 0,5V alatt kell legyen.
Sziasztok.
Az alábbi gondom lenne a QUADommal. Annak idején szereztem 2db őskövületet még a 80-as évek elejéről, és ennek álltam neki átalakítani az urbán féle quad-ra. Csak annyi átalakítást kellet orvosolnom hogy a T5 és T6 tranyó Emitter-Bázis közé kellet 1-1db 330-as ellenállás. Ugyan itt a bázisoknál a 75ohm helyett 82ohm. A hangszóró kimeneten 100n+10ohm sorbaköt. Az IC és környéke teljesen átépít. Helyette TL071 0,091ohm helyett 0,1ohm 5w Kimeneten nem BD249 van hanem 2SD1047. A BD242 maradt. BC212 helyett BC556, és BC300 helyett BC546 Ja és minden tranyó + elkó zsír új!!! A kapcsolásirajz és kész panelt összehasonlítva semmi gondot nem találtam összekötések szempontjából. De a BD242-es tranyók melegednek, de brutálisan. A 2SD1047-esek nem melegednek. Hangszóró kimeneten 80mV feszkót mérek. Ja és mind a két panelnál ugyan ez van. Szerintetek mi lehet-e gondok hátterében?
Urbánék áttervezték a védelmet mert nem tudtak 0,091 ohmos ellenállást beszerezni, csak 0,1 ohmos-t.
Pedig ha a 0,1 ohmos 5W-os ellenálással párhuzamosan kapcsoltak volna egy sima 1ohm 1W-os ellenállást akkor mewg is van a 0,091 ohm. LOL !!! Megsúgom: az eredeti megoldás a jobb. Az alsó végtranyóra tettél kondit, hogy ne gerjedjen? 1...4,7nF de érddemes szkóppal ellenőrizni. Ha nincs szkóp akkor 4,7nF kell.... A többi módosítással elvileg nincs gond. A felső BD242 melegedése természetes, mert az "az A osztályú végfok rész".
OK!
Akkor berakom a kondit mert az kimaradt. Ja amúgy mind a kettő BD242 Melgszik. Csak az ami furcsa nekem hogy a VIDI EA6383S is A osztályú a végfok, és az alapból nem melegszik ennyire. Csak max langyos. Vagy ez kialakítástól függ?
Hát nem tudom mitől "A" osztályú a vidi végfok ?
Kifejtenéd ?
Bocsi.
Megnéztem a rajzot újra, mert nem emlékeztem rá pontosan. B-osztály.
Szép napot mindenkinek!
Kérdésem az lenne, hogy a nem megfelelő tekercsek okozhatják-e azt a problémát, hogy kisebb a teljesitmény és a magas hangok elég gyengék ? 2n3442es végtranzisztorok vannak, hallottam ezek lomhábbak mint pl egy mj-s. Épitettem már egyet de azzal semmi probléma nem volt csak akkor voltak már előre elkészitett tekercseim, emiatt gondolok erre a problémára.
Szép napot! Mit jelent az a nem megfelelő tekercs? Huzalátmérő, menetszám?
Az átmérőben nem vagyok teljesen biztos lehet 1es helyett 1,1es (elég kopottas a tolómérőm) és a menetszám szerintem jó.
Sziasztok, 2x100 wattosat építettem meg 300 wattos táppal. De ha a 200 wattosat akarom(azon belül nem t tudom menyi a max , pl 100 wattosnál 120 watt. de logikusan 240 watt a 200asnál) akkor a hoz mekkora táp kell? Esetleg lehet-e hozzá kacsolóüzemű tápegységet rakni? Hallottam ezt is azt is és láttam is már.
2.kérdés ha hídba kötöm a 200 wattosat akkor 800 wattosat kapok?BD 249c az tudtommal 25 amperig terhelhető szóval 10 amper meg se röffen neki.Vagyis itt tudom hogy 800 watt lesz de ez biztonságos?
2*200w hídba hogyan lesz 800w?
Mert ha leviszed 4 ohm re akkor 400 watt és ha hídba kötöd akkor 800-at kapsz 8 ohm en. Érthető?
Pedig annyi az, ha a táp, tranyó bírja. 4ohmra 28V eff. a 200W. A híd lesz 56 Volt. 4 Ohmon ez 14 A. Na akkor hány Watt ?
Hát ez nem tisztázott. Hány Ohmra volt 200Watt, és hány lesz a terhelés
Üdv!
A számítás helyes, annyi szépséghibával, hogy ha két db quadot hídba köt az ember, azt már nem szabad 4, csak 8ohm-al beterhelni. Így csak 400W lesz a kimenő teljesítmény.
8 ohm-en 200 watt , 4 ohm-en 400 watt és hídban 16 ohm-en 400 és 8 ohm-en 800 watt szerintem így kéne hogy legyen a 200 wattosnál (veszteség meg a nyereség azaz a 200 watt fölötti kezdetleges miatt csak "sacolt" értékek de szerintem megközelítőleg annyinak kell lennie)
Yamahámat ezért nem is lehet hídba kötni mert a relé is lekapcsolja.
Bocs mindenkitől, hogy bele vau -vau,de ne tévessze senki szem elől hogy a mai tranzisztorok nagyon ritkán hozzák a katalógus adatokat! Épp ezért csak csínnyán a hidalással, tuningal. Nekem irfp mosfetek szálltak el messze a határadatok előtt.
(Régi toshiba tranyóknak szerintem nincs ellenfele,kár hogy szinte lehetetlen beszerezni.)
A te 405-öd +-70V körül jár, hogy 8 Ohmra kiszakad a 200W ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |