Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   72 / 107
(#) kormoran válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Az a baj, hogy elemről üzemelném, nem adapterről, az meg legfeljebb 9V-os van.
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Máj 27, 2011 / 1

Ha mozgatásra recseg és halk akkor zárlatos a kábel amivel hajtod a cuccot. 10 mV szét vezérli, nem kell előresősító, annó gitár jelét továbbítottam és nem kellett torzító

A két ellenállat után egy 100 k körüli ellenállással kötsd le földre a jelet, hogy legyen ohmos terhelés a bemeneten.
(#) skero válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Tényleg más lehet ott a probléma ,nem az érzékenység. Azért ha műveleti erősítőben gondolkozol a 9V nem akadály. De hasonló dolgokhoz (elemről üzemeltetett) inkább tl 061 et használj mert annak alacsony az áramfelvétele. Egy példa a linken ,húzd majd le a lap aljára a görgetőt.Bővebben: Link Szerk .: Bocsánat elcímeztem ,Kormoran -nak akartam .
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

A képen berajzoltam hogy hova gondoltam, így jó lesz?
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Ennek így szólni a kell.
(#) kormoran válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Rákötöttem a 100kohm-os ellenállást, de semmi. Viszont ha az ellenállás és az 1µF-os kondi közötti területet megérintem egy csavarhúzóval, akkor tökéletesen szól. Mitől lehet ez?
(#) Novak válasza kormoran hozzászólására (») Máj 30, 2011 / 1

Ez esetben több, mint valószínű, hogy az épített áramköröd valami miatt gerjed. Próbálj meg beforrasztani a két tápág közé 10-100 nF-os kerámia kondikat.
De ne egy kupacba forraszd be őket, hanem mindegyik tranzisztorhoz egyet-egyet.
Azaz a tápfesz és a föld között legyenek a kondik, mégpedig egyet tegyél oda, ahol a hangfrekis erősítő csatlakozik a tápra (1kohmos ellenállás), egyet-egyet pedig oda, ahol az induktivitások mennek a tápra.
Utána nem lesz gondod vele.
(#) kormoran válasza Novak hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

A rajzon bekarikáztam, így gondoltad?
(#) Novak válasza kormoran hozzászólására (») Jún 2, 2011 / 1

Nem, nem. Nagyon nem.
Mellékeltem a képet.

FMadó.png

(#) pucuka válasza kormoran hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Szerinted hogyan fog a kollektoráram kialakulni, ha az adott helyekre kondenzátort teszel?
(#) szendi001 válasza kormoran hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Azért előny, hogy konzekvensen rajzolsz, mert így viszonylag hamar kiderülnek a hibák! Igy tovább, remélem jó lesz! A hidegítés rajzát mentsd el a jövőre, sok helyen segít.
Valóban soros kapacitás nem enged folyni áramot, remélem késő éjjel rajzoltad.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Így van, így segíteni is sokkal könnyebb, hogy folyamatosan visszajelzel, hogy mit hogyan értelmezel. Remélhetőleg a hidegítő kondik bekötése után hiba nélkül menni fog az adó. Várjuk a tapasztalatokat.
(#) kormoran válasza Novak hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Köszönöm! Holnap bekötöm.

pucuka: még nem vagyok igazán jártas a hobbielektronikában (egy éve kezdtem el vele foglalkozni kisebb-nagyobb kihagyásokkal, bocs ha valami hülyeséget írok )
(#) pucuka válasza kormoran hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Nem azért mondtam, de nem árt tudni, hogy hogyan működnek az áramkörök
(#) gyula150 hozzászólása Jún 3, 2011 /

Sziasztok! Megépítettem a pira.cz-n lévő 3W os FM adót, de eléggé mászkál a frekvenciája hőmérséklet függvényében. PLL-t nem akartam hozzá készíteni, mert olvastam hogy lehet végfokként is használni, egy autós FM adóval. Vettem is egyet, de nem tudom hová kell rákötni a már mondjuk 100Mhz-es sztereo kisteljesítményű jelet az antennájáról.

http://pira.cz/entx2.htm
(#) Novak válasza gyula150 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

A PLL-es transzmitter kimenő RF jelét a C10-es kondenzátor -rajz szerinti- bal oldalára kell kötnöd. A jelenleg oda csatlakozó minden más alkatrészt vegyél le.
Habár szerintem egy ilyen kis autós adó nem fogja rendesen meghajtani a végfokot. Próbáld ki.
(#) gyula150 hozzászólása Jún 3, 2011 /

Gondolom akkor a R9/L2 -t is le kell kötnöm a C11 ről ugye?
(#) Novak válasza gyula150 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Így van.
(#) gyula150 hozzászólása Jún 4, 2011 /

Nemigen akart működni:S Mikor hangolgattam csak erős búgás volt a rádióban, pedig kipróbáltam még aksiról is.
(#) deadlyroberta hozzászólása Jún 4, 2011 /

Heló bocsánat hogy ide behányok valamit, kezdő vagyok a témába, 200 mW-os adót akarok összehozni, 3-4 szintes erősítéssel és nagyon jó szűréssel. Köszönöm előre a segítséget.
(#) pucuka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Mi az a 3-4 szintes erősítés?
(#) deadlyroberta válasza pucuka hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Lehet hogy rosszul tudom de én úgy tudom hogy ha el akarok érni 200 mW-ot akkor 4x 25 mW-os erősítéssel is lehet mivel C osztályosak(rosszab esetbe b) az erősítőfokozatok.

Általában egy tranzisztoros fokozattal kb. 10 - 20 dB -t lehet erősíteni, tranzisztor típustól függően. Az, hogy milyen osztályban működik az RF erősítő fokozat, az attól függ, hogy milyen jelet kell erősíteni. Lineár erősítőnél az A és B osztály, (a B kizárólag ellen ütemben), távíró üzemben C osztályút szoktak alkalmazni. 200 mW -os kimenő teljesítményt el lehet érni akár 2 fokozatú erősítővel is Egy oszcillátor, egy elválasztó erősítő, és egy végfokozat elrendezésben.

Na így Te is "kapisgálod" mire gondolok, akkor 2 fokozatban is elég lesz?

Ebből még nem tudom, hogy mit szeretnél, és mire szeretnéd használni. Arra azért készülj fel, hogy ez nehezebb dolog, mint egy hangfrekis erősítő.

Gondolom, apám Orionba volt villanyszerelő és ott mondta neki valaki hogy az se mindegy már itt hogy hogyan áll egy alkatrész. Amúgy 88.8 on akarok 2 km-re sugározni, valahol olvastam hogy megfelelő antennával lehetséges, Csak nekifutni nem tudok hirtelen.

88 MHz -en a 2 km egy kicsit sok lesz. Elvileg még megoldható lenne, 250 mW -al, de két magasan elhelyezett nyereséges irányított antennával (rendes méretű darab) és optikai rálátással. DE. Mi lesz a zavarral, amit okozol? 2 km -en belül biztos lesz valaki aki feljelent. A 87.5 - 108 MHz sávban nemigen találsz olyan helyet, ahol ekkora teljesítménnyel nem okoznál valakinek zavart. (meghát az engedélyek)

jó már itt 95%-ban kábel/upc és tsa... vannak de a többiek mért építenek adót?

És Te miért akarsz? Ha nem vetted volna észre, a többiek FM transmittert építenek, aminek a teljesítménye 50 nW ! Ez csak arra való hogy egy autórádióba annak megbontása nélkül egy hangforrás jelét be lehessen juttatni. Pár méterről, de nem km -ek ről.

Talán rádiózni? Most lehet hogy nyers de durva dolgot mondtam. de kezdésnek akár egy transzmiszer is elég hogy tanuljak. (megnyugtatlak hogy nem most próbálnám ki nagyba és nem a dzsumbujba...)
Következő: »»   72 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem