Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása

Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 153
(#) kadarist válasza 424.247 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szia!
Az áramhatárolás jól van beállítva? A source-ellenállás tényleg 0,0015 ohm-os?
(#) 424.247 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szia, ezt próbálom most ki, egy réz drót darabbal, csak hogy ekkora ellenállást hogy mérek majd ki
(#) kadarist válasza 424.247 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Egyelőre helyettesítsd egy vezetékdarabbal azt az ellenállást, ezzel hatástalanítod az áramkorlátot.
(#) patkolttojas válasza 424.247 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szia!
Hát Ohm-mérővel nem az biztos!
A legegyszerűbb az Ohm törvény használatával, vagyis veszel egy feszültségmérőt, egy árammérőt, amit sorba kapcsolsz a terheléssel és mondjuk egy 1.5mm átmérőjű rézhuzallal, ami majd az "ellenállás" szerepét fogja betölteni. Már csak egy műterhelés kell, de lehet maga a cella is. A huzaldarabon kell a feszültségesést mérned. Ha 60A elég neked maximumnak, akkor keresd meg azt a hosszat, ahol 0,15V (150mV) értéket mérsz 30A terhelés mellett. Persze nem kell ennyire leterhelned, csak akkor arányosan kell az értéket megválasztani. Pl. ha csak 20A -el tudod leterhelni most, akkor a 0,1V (100mV) értéket keresd meg. Ha ez megvan, akkor szépen félbehajtod ezt a darab drótot, jó ha szigetelt, mondjuk zománchuzal, majd bifilárisan feltekered, hogy kis helyet foglaljon el és lesz belőle egy indukciómentes ellenállásod.
Ezt kell beforrasztanod az R12 helyére. Ennek az értéke 0,005 Ohm lesz, de 60A-ig ezzel már tudsz szépen szabályozni majd. Vigyázz, hogy a 10000µF kondira elég vastag vezetékkel csatlakozzál, különben esetleg elolvad! Használj mondjuk ferritgyűrűt a tápvezetékeken, az összesen lehet, azon is ami a cellára megy, sok később jelentkező problémát megoldhat!
(#) 424.247 válasza patkolttojas hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szia, kb 7-8cm közti réz drót amivel kijött a helyes érték, most 15A körül dolgozik szépen, de rendesen melegszik ahol áram is folyik...

Szia!
Ez természetes, hogy melegszik, hiszen átfolyik rajta cella teljes árama. Egy ellenállás egyben egy "fűtőbetétnek" is tekinthető. Célszerű úgy rögzíteni, hogy pl. a forrasztás ne tudjon kiolvadni, mert ez is lehetséges. Ilyenkor egy csavaros kötéssel szokták megerősíteni, nehogy elengedjen. De ebben az esetben ez biztos nem következik be, elég a forrasztás.
(#) (Felhasználó 46585) válasza patkolttojas hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Csak az a baj, hogy a réz ellenállásának 0,4%/fokcelsius a hőmérsékleti együtthatója. Ez azt jelenti, hogy ennyit fog változni az ellenállása, vagyis az áram értéke.
(#) 424.247 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Igen, ezt észrevettem, ahogy melegszik picit több áramot enged át, de nem vészesen

Azt nem értem viszont, hogy aukciós oldalakon, hasonló PWM-et árulnak, 10.000Ft körüli áron, hűtés nélkül... Az meddig bírja?

Mondjuk 30A mellett úgy 15 perc! De ha fémlapra van szerelve és szerencsés a hőátadása a doboznak és benne a FET-nek is, akkor jóval tovább! De ennyiért nem akarom kipróbálni!
(#) (Felhasználó 46585) válasza 424.247 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Igen, ez egy ilyen világ, mindenből mindent kispórolnak, hogy minél olcsóbb lehessen, különben nem veszik meg. Kevés dolog van, amit rendesen csinálnak meg, de az nem az olcsó kategória. Még akkor sem, ha Kínában készült.
(#) Gza hozzászólása Máj 9, 2011 /

Sziasztok!
Ezek a kapcsolások milyen hatásfokúak? egy szellőztető rendszer ventilátorait szeretném vezérelni.
Bizonyos esetekben akár tizedére levenni a teljesítményt, ilyenkor mekkora veszteséget produkál egy ilyen áramkör?
(#) pucuka válasza Gza hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

A kérdés már csak az, hogy a szellőztető rendszeredben milyen motorok vannak. Az alap motor biztos hogy egyenáramú motor? Legfeljebb BLDC motor? (a szellőztető rendszerekben nem nagyon szoktak egyenáramú motorokat használni, kivéve ha amit hűtenek, szellőztetnek abban üzemszerűen egyenáram van jelen többnyire kis feszültségen)
(#) tuty hozzászólása Máj 9, 2011 /

http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_pic6_9.htm

helyetseíthető a PIC16F873 az áramkörből valami olcsobb PIC-el?
(#) tuty hozzászólása Máj 9, 2011 /

http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_pic6_9.htm

Vlószínüleg buta kérdés, de az encoder PIC-be tarto jele ért kapcsolódik a potméterrel. (én úgy gondolom, el hogy a potméteren beállitok egy sebességet, es az encoder leolvassa az aktuális sebességet és külön úton jelet küld a kontrollernek)
(#) vilmosd válasza tuty hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Hali
16F690 jo lehet, de at kell irni a programot. Amugy eleg erdekes megoldast csinalt a kollega. Egyszerubb lenne a tacho jelet direktbe bevinni, es a referencia potit egy masik AD csatornaval olvasni.
(#) Gza válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Még csak tervezés alat van a szellőztető rendszer, a kis fogyasztás és a jól szabályozhatóság miatt akarok bele egyenáramú kefe nélküli 12V-os ventilátorokat.
(#) sunraw hozzászólása Máj 19, 2011 /

Üdv!
Szereztem egy: KBIC-240D DC motorvezérlő. Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehetne erre 1 lovasnál nagyobb motrot kötni. Köszi! üdv.sun
(#) hackerfish hozzászólása Máj 28, 2011 /

Hali!
Szükségem lenne egy kis segítségre:
Szeretnék építeni egy PIC-es fénykövető robotot, négy ilyen motorból:
Bővebben: Link
(Oldalanként 2, párhuzamosan kötve)
1,5 - 4,5 V-al működik. Ehez milyen H-híd kellene? Mert amiket eddig találtam, azok minimum 5V-hoz voltak tervezve. Milyen típusú PNP és NPN tranyókat használjak?
Más: ebben a topicban olvastam egy olyat, hogy "buck regulátor", aminél nincs energiaveszteség, mint a 78xx-nél. Az csak akksihoz jó, vagy elemhez is? 78L05 helyett tudtok ajánlani egy ilyet?
Előre is köszi!
(#) hackerfish hozzászólása Máj 28, 2011 /

Ez a kapcsolás jó lesz?
Találtam, átrajzoltam.
A DC motor:
http://www.hestore.hu/prod_10025996.html
A motorhoz az van írva, hogy max 4,5V. 5V még mehet rá? Csak mert akkor mehetne a PIC tápjáról, nem kellene külön táp/stabkocka.
Az előre, hátra mehet a pic kimeneti lábára, vagy kell még elé ellenállás? Ha igen, mekkora?

kapcsolas.jpg

(#) zolika60 válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Az 5V nem gond. A PIC-hez nem értek.
(#) knobor hozzászólása Máj 29, 2011 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy ezek milyen kondenzátorok?
(#) kadarist válasza knobor hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Szia!!
100 és 10nF-os, fólia vagy kerámiakondik.
(#) hackerfish válasza knobor hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Szerintem kerámia, mert ha elektrolit lenne, úgy jelölték volna, mint a jobboldalit. De lehet pl. fólia is.
(#) knobor válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Köszi a válaszokat!
(#) GAtesz válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szerintem nem jó ötlet a PIC tápjáról hajtani a motorokat. Mert a motor rátehet zajt a tápra, és a PIC az nem szereti. Inkább csinálj neki külön táp ágat.
(#) Akashi hozzászólása Máj 30, 2011 /

Sziasztok.

A mellékelt kapcsolást építgetem. Az lenne a kérdésem hogyha az 50K poti helyére csak 10k-t teszek működni fog az áramkör? 50k-ban csak logaritmikus potim van, az nem jó ide.
Ill. BUZ11 helyett IRF540 fetem van, jó lesz bele?
(#) hackerfish válasza GAtesz hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Oké, köszi, hogy szóltál, külön tápon lesz.
(#) Akashi válasza Akashi hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Már nem aktuális a kérdés. Megépítettem. Kicsit módosultak az alkatrészek, mert abból építettem ami volt itthon.
A fet IRF540, a poti 10K. 47R helyet a gate-re 75R ment, a diódák pedig sima 1N4007-esek.
Tökéletesen müködik. A fetre még teszek egy hűtőbordát, és beépítem a terekcselőgépbe
(#) Akashi hozzászólása Máj 30, 2011 /

Ha valaki olvassa, azért lenne egy kérdésem.
Ha 12 voltos a táp (mondjuk akku) meg lehet oldani, hogy a kimeneten mondjuk 5 Volt jelenjen meg?
(#) Dániel X válasza Akashi hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Üdv!

7805 stab ic vel. Googlival megkeres adatlapját illetve it is találhatsz rá kapcsolást. Kell rá egy kis borda ha melegszik.
Következő: »»   29 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem